Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közterület használati díj megállapításáról

Hatályos: 2023. 03. 15

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közterület használati díj megállapításáról

2023.03.15.

Tápiógyörgye Községi Önkormányzat képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a működési területén a következőket rendeli el:

1. § [ Általános rendelkezések]

(1) A rendelet hatálya az ingatlan nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészletre, a belterületi földrészletek, illetőleg építmények közhasználatra átadott részére terjed ki.

(2) Tápiógyörgye Község közigazgatási területén közterület használati díjat magánszemély, állami és gazdálkodó szervezet egyaránt köteles fizetni.

(3) A közterület használati díj beszedését a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Irodája végzi.

2. § [ A közterület hasznosítása]

(1) Belterületi közterületet elfoglalni, illetve azt a rendeltetéstől eltérő módon használni csak engedély alapján lehet.

(2) Szeszes ital alkalmi rendezvényen, valamint közterületi értékesítés keretében a Jöt.-ben meghatározott feltételek teljesítése mellett árusítható.

(3) A közterület használati engedélyt - a képviselő-testület által átruházott hatáskörében eljárva - a polgármester adja ki.

(4) Közterület használati hozzájárulás – csak ideiglenes jelleggel – meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható.

(5) A közterület használati hozzájárulás nem pótolja a jogszabályokban előírt egyéb (pl. építésügyi, egészségügyi, rendészeti stb.) hatósági, szakhatósági engedélyek, hozzájárulások, vélemények, nyilatkozatok beszerzését.

(6) A közterület használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell különösen:

a) a kérelmező nevét és lakóhelyének, vagy székhelyének és telephelyének címét;

b) a közterület használat célját és időtartamát;

c) a közterület használat helyének helyrajzi szám szerinti, pontos területnagysággal és a használat módjával történő meghatározását és helyszínrajzon történő megjelölését, rendezvényeke setén továbbá a tervezett résztvevői létszámot és a tervezett illemhelyek külön megjelölve az akadálymentesítettek helyét és darabszámát;

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenységre jogosító okirat egyszerű másolatát;

e) a kérelmező által folytatni kívánt tevékenységben részt vevők (közreműködők) nevét és lakcímét;

f) építési engedélyhez kötött építmény esetében vagy építési munkálatokkal összefüggő közterület használat esetében az építtetőtől kapott meghatalmazást és a jogszabályban előírt esetekben a jogerős építésügyi hatósági engedélyt.

(7) A közterület használati hozzájárulás iránti kérelmet az erre rendszeresített formanyomtatványon az abban felsorolt mellékletek csatolásával együtt, vagy a mellékletben felsorolt valamennyi adatot és mellékletet tartalmazó egyéb írásbeli kérelemmel lehet benyújtani. A kérelem beadásához szükséges és azt segítő dokumentumok elérhetőek a www.tapiogyorgye.hu weboldalon is.

3. § [ A közterület használati díj]

(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) a tulajdonos hozzájárulása és a tulajdonosi hozzájárulást is tartalmazó írásbeli szerződés megkötése (továbbiakban együtt: közterület használati hozzájárulás) szükséges.

(2) Közterület használati hozzájárulást kell beszerezni:

a) alkalmi és mozgóárusításhoz, szolgáltató tevékenység végzéséhez, szórakoztató tevékenység folytatásához

b) építési munkával kapcsolatos létesítmények (pl.: építési állványzat, munkaterület körülhatárolása, stb.), valamint építmények és törmelékek elhelyezéséhez, fennmaradásához, tárolásához.

(3) A díj összegét, befizetésének idejét, helyét és módját a közterület használatot engedélyező polgármester köteles a határozatába foglalni.

(4) A díjat a közterület tényleges használatától függetlenül a meghatározott időtartamra meg kell fizetni.

(5) Alkalmi árusítás és búcsúi helypénz esetén külön megbízással díjbeszedő nyugtára, szoros elszámolással kell beszedni a közterület használati díjat.

(6) A fizetendő közterület használati díjat a döntésre jogosult egyedi döntéssel állapítja meg az 1. mellékletben meghatározott közterület használati díjak alapján.

(7) A díjat az elfoglalt terület m2-e szerint (kivéve a Ft/év díjtételeket) kell kiszámítani.

4. § [ Felmentés a díjfizetés alól]

A közterület használati díj fizetésének kötelezettsége alól részbeni, vagy egészben felmentés adható:

a) a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény ( a továbbiakban: Mötv.) 13. § 14. pontja alapján a kistermelők, őstermelők számára – jogszabályban meghatározott termékeik – értékesítési lehetőségeinek biztosítására, ideértve a hétvégi árusítás lehetőségét is a piac területén;

b) a képviselő-testület által meghatározott kiemelten fontos lakossági ellátási szolgáltatási érdek esetén; c) ha elháríthatatlan külső ok miatt az engedélyes a területet nem használhatja.

5. § [ Vegyes rendelkezések]

(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélkül, vagy attól eltérő használata esetén a használó köteles a használat időtartamára esedékes díjat megfizetni, és az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a területet az eredeti állapotnak megfelelően helyreállítani.

(2) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használja, azzal szemben a ténylegesen használt időtartamra és területre az e rendelet szerinti közterület használati díj tízszerese is megállapítható.

(3) A közterület használati hozzájárulásnak tartalmaznia kell különösen:

a) a jogosult nevét és lakóhelyének, vagy székhelyének, telephelyének címét;

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes;

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és egyéb feltételeinek pontos meghatározását;

d) utalást arra, hogy a hozzájárulás csak a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírások megvalósítása esetében érvényes;

e) a hozzájárulás megszűnése esetére az eredeti állapot kártalanítási igény nélküli helyreállításának kötelezettségét;

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját, egyéb esetben a díjmentesség tényét;

g) a jogosult közterületet érintő tevékenységében részt vevők nevét és lakcímét;

h) a közterület használat jellegétől függően egyéb hatósági, szakhatósági előírásokról és kikötésekről szóló tájékoztatást, a településképi követelményeket, a környezetvédelmi, valamint a munka- és balesetvédelmi előírásokra történő utalást;

i) a közterület használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztán tartási kötelezettség előírását;

j) a közterület használati hozzájárulás átengedésének tilalmát annak rögzítésével, hogy a közterület használati hozzájárulás kizárólag a jogosult részére szól, azonban lehetősége van a közterület használathoz igénybe venni, de a közterület használat joga tovább nem ruházható.

(4) A közterület használati hozzájárulást meg kell küldeni:

a) a kérelmezőnek

b) a közterület használati díj beszedésével megbízott szervnek

c.) a rendőrkapitányságot (a rendezvényekkel kapcsolatban)

(5) A közterület használat engedélyezésére vonatkozó határozatra, annak végrehajtására és egyéb eljárási cselekményekre - mint az önkormányzati hatósági ügyre – az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

6. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2014. december 15-én lép hatályba.

1. melléklet a 19/2014. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez

Közterület használati díjak mértéke

1.1 Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék tárolása (új lakásépítésnél, épületjavításnál) 20 m2-ig 5.000 Ft+ÁFA/hó. Egy hét időtartamig a közterület használat térítésmentes. Azon túlmenő időtartamra kell fizetni.

2. Kereskedelmi célú reklámtáblák, tájékoztató táblák elhelyezése (helyhez kötött, maximális méret 1,5 m2) 10.000 Ft+ÁFA/m2/év

3.2

4.3 Közterületen árusító mozgó bolt, árufélére tekintet nélkül: bruttó 3.175 Ft/négyzetméter/alkalom

5. Piaci árusítás (asztalonként) helyfoglalás

5.1. kirakodó árusok (vállalkozói igazolvány, társasági szerződés) 2.000 Ft+ÁFA/5 fm-ig

minden további 5 fm 2.000 Ft + ÁFA

5.2. kirakodó árusok – negyedéves bérlet – helyfoglalási díja 400 Ft+ÁFA/m2/nap

5.3. gépjárműről történő árusítás

a) 3,5 tonna összsúly felett 15.000 Ft+ÁFA/nap

b) 3,5 tonna összsúly alatt 10.000 Ft+ÁFA/nap

6. Őstermelőkre (kistermelőkre) vonatkozó szabályok:

6.1. A helyi termékek termelésének, helyi értékesítésének támogatása és ösztönzése érdekében, továbbá a lakosság jobb, választékosabb és olcsóbb ellátása okán.

6.2. A személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott mezőgazdasági őstermelő (kistermelő, családi gazdálkodó) a piacon helypénz fizetése alól mentesül.

6.3. A fentebb meghatározott őstermelő az erre a célra kijelölt helyeken a hét minden napján árusíthatja termékeit. A közterület használati díj megfizetése alól mentesül.

6.4. A fenti szabályok vonatkoznak azon magánszemélyekre is, kik őstermelői igazolvánnyal, családi gazdálkodásra jogosultságot biztosító határozattal nem rendelkeznek, de a saját maguk által termelt, illetve feldolgozott termékeiket árusítják.

6.5. Árusításra ilyen célból kijelölt helyek:

a) piactér,

b) Szentháromság téri parkoló (az iskola kerítésének sarkától a régi fakanálüzem épületéig),

c) Az árusítás módja a piacokon szokásos (talajról, autókról, utánfutóról, teherautóról).

6.6. Helyi terméknek minősül a Tápiógyörgye, Újszilvás, Tápiószőlős, Tápiószele, Farmos, Jászboldogháza, Jánoshida, Újszász közigazgatási határain belül termelt (gyűjtött) termék, és azok feldolgozott formái. Árusításra kijelölt hely: helyi piac területe, valamint a Postával szemben kialakított parkoló (iskolakerítés sarkától a fakanálüzem épületéig terjedően).

1

Az 1. melléklet 1. pontja a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2021. (XI. 15.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. melléklet 3. pontját a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. melléklet 4. pontja a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 17.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 4. pontja a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. Az 1. melléklet 4. pontja a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.