Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

Tápiógyörgye Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2016. 11. 11

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelete

Tápiógyörgye Község Helyi Építési Szabályzatáról

2016.11.11.

Tápiógyörgye község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 13. § (1) bekezdése, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, többször módosított 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 2014. január 01-én hatályos állapota alapján (OTÉK), valamint a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet településrendezési tartalmi követelményeinek figyelembevételével és Magyarország alaptörvényének 32.cikk (2) bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja. A rendelet a 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 9. számú mellékletében nevesített államigazgatási szervek és partnerek közreműködésével készült.

ELSŐ RÉSZ

ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

I. Fejezet

A RENDELET ALKALMAZÁSÁNAK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSAI

1. § [ A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya Tápiógyörgye Község közigazgatási területére terjed ki.

2. § [ A rendeletben alkalmazott fogalmak]

(1) szintterületi mutató: Az építési telken elhelyezhető épületek összes szintterületének és az építési telek területének viszonyszáma.

(2) szolgálati lakás: a gazdasági tevékenységi célú épületen belül, vagy különálló épületben a tulajdonos, a használó és a személyzet számára szolgáló lakás.

(3) iroda épület: a gazdasági tevékenységi célú épületen belül, vagy különálló épületben a gazdasági tevékenységet kiszolgáló adminisztratív munkaerő-állomány számára szolgáló épület vagy épületrész.

3. § [ Szabályozási tervlap]

(1) A HÉSZ mellékletét képező SZT-1 és SZT-2 jelű Szabályozási tervlap.

(2) A szabályozás alapelemei:

a) szabályozási vonal és szabályozási szélesség

b) övezet, építési övezet azonosítója, jele, paraméterei és határa.

(3) Más magasabb szintű jogszabállyal megállapított kötelező szabályozási elemek:

a) védőterületek, védőtávolságok, védősávok

b) műemlék jele és a műemléki környezet határa,

c) nyilvántartott régészeti lelőhely határa,

d) országos ökológiai hálózat és alövezeteinek (magterület, ökológiai folyosó és puffer terület) határa

e) Natura 2000 terület határa,

f) Országos jelentőségű védett természeti területek határa és helye (Tájvédelmi körzet, ex-lege védett területek, földvár)

(4) Más helyi szintű jogszabállyal megállapítandó kötelezés

a) Helyi művi védelemre javasolt objektumok,

b) Elővásárlási joggal terhelt terület határa;

c) Helyi értékvédelmi terület javasolt határa.

II. Fejezet

KÖZTERÜLET ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

4. § [ Általános közlekedési előírások]

(1) A közlekedési övezetbe tartoznak a meglévő és tervezett közutak, a vasúti területek a hozzájuk csatlakozó közlekedésüzemi létesítmények területével és tartozékaival együtt.

(2) A község területén a közlekedési létesítmények szabályozási szélességét szabályozási terv szerint kell kialakítani.

(3) A közutak és vasutak építési (szabályozási) szélességén belül a közlekedési létesítmények, a közművek létesítményei és berendezései, környezetvédelmi létesítmények, utcabútorok helyezhetők el, illetve utcafásítás (növényzet) telepíthető.

(4) A külterületi közutak szabályozási szélessége 12 m, azonban a közterületek jelenlegi szélességi méretei mindaddig fenntarthatók, amíg a területhasználat vagy építési igény az előbbi szélesség kialakítását nem igényli. Az új szabályozási szélességet a jelenlegi közterület tengelyétől szimmetrikusan kell biztosítani, ha ez nem lehetséges, akkor szabályozási tervet kell készíteni. Külterületi mező- és erdőgazdasági (üzemi) utak, dűlőutak esetén az út tengelyétől mért 15-15 m-en belül épület, építmény nem helyezhető el.

(5) Az igazgatási területen az építmények (épületek) normatívák szerinti parkoló igényét telken belül kell biztosítani. A már működő közintézmények parkolása csak abban az esetben oldható meg közterületi parkolóval, ha már jelenleg is így van megoldva a parkolása és erről az Önkormányzat külön rendeletben intézkedik.

5. § [ Általános zöldfelületi előírások]

(1) Beépítésre nem szánt területeken a közlekedési és közműterületek kivételével, az új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez csak a tájra jellemző őshonos fa- és cserjefajok használhatók.

(2) Közterületen vagy közhasználat céljára átadott területen lévő fasor fenntartását, a hiányzó elemek pótlását - a környezeti hatások figyelembe vételével - közműegyeztetett terv alapján kell elvégezni.

(3) A közutak fásítása során csak előnevelt, többször iskolázott, útsorfa minőségű várostűrő fajok, külterületen csak honos fajok alkalmazhatók.

(4) Fakivágás csak az Önkormányzat fakivágásról és pótlásról szóló rendelete alapján végezhető.

(5) Az ültetési kötelezéssel kapcsolatban a kötelezően kialakítandó védőzöld sáv kialakítása és fenntartása a telektulajdonos feladata. A védőzöldsáv 3 szintű növényállománya a következők szerint alakítandó ki: fa (60% lombos, 40% örökzöld fa), magas cserje, alacsony cserje).

(6) Erdő- vagy mezőgazdaság területeken tervezett területfelhasználás-változás esetén, az adott terület igénybevételéig biztosítani kell a jelenlegi művelési ág fenntartását.

III. Fejezet

AZ ÉPÍTETT KÖRNYEZET ÉS A TELEPÜLÉSKÉP ALAKÍTÁSÁRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

6. § [ Művi értékek védelmének általános előírásai]

(1) Az országos műemléki védelem alatt álló építményt és műemléki környezetét az SZT-1 jelű szabályozási tervlap jelöli.

(2) A helyi védelemre javasolt területeket az SZT-1 jelű szabályozási tervlap jelöli.

(3) A helyi egyedi védelemre javasolt objektumokat az SZT-1 jelű szabályozási tervlap jelöli.

(4) A helyi védettséggel érintett területek, építmények esetén a külön vonatkozó önkormányzati rendelet állapít meg rendelkezéseket és követelményeket.

7. § [ Helyi területi védelem előírásai]

(1) A helyi területi védelemmel érintett területen a jellegzetes történeti településkép és utcakép megőrzése érdekében új épület építése, vagy meglévő épület átalakítása, bővítése esetén illeszkedni kell a terület hagyományos beépítési és építészeti karakteréhez.

(2) Az illeszkedés biztosítása érdekében:

a) Megőrzendő az utcák, közök történelmileg kialakult rendszere.

b) Telekösszevonással a jellemzőtől eltérő arányú/formájú/alakú telek, tömbtelek nem alakítható ki.

(3) Építési tevékenység esetén illeszkedési vizsgálat szükséges. Illeszkedési vizsgálat keretében szükséges meghatározni:

a) a tervezett épület tetőgerincének irányát,

b) a tető hajlásszögét,

c) az utcai homlokzatmagasságot,

d) az épület legmagasabb pontját,

e) az épület arányait,

f) az épület színezését és anyaghasználatát

g) utcakép vizsgálatot az épített ingatlan két oldalán elhelyezkedő 3-3 szomszédos épületének figyelembevételével.

8. § [ Helyi egyedi védelem előírásai]

(1) Helyi egyedi védelem esetében az építéskor a területi védelemre vonatkozó előírások mellett a következő előírások is betartandók.

a) A meglévő épületeken tervezett bármilyen építési munka esetén a kialakult, hagyományos homlokzati és tömegarányok, a tetőforma, a párkány- és gerincmagasságok, a nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.

b) Az épületek úgy bővíthetők, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása (utcaképi szerepe) ne változzon.

(2) Meglévő épület közterület felőli homlokzatának felújítása esetén

a) Az épületeken homlokzat-felújítás, homlokzat-átalakítás, portál ki- vagy átalakítás csak a teljes épülethomlokzat figyelembe vételével történhet.

b) csak azonos megjelenésű nyílászárók alkalmazhatók,

c) a hagyományos épületszerkezetek, anyagok használata, az eredeti anyagok felhasználása az irányadó.

d) az épületek közterületről látható homlokzatára parabolaantenna, klímaberendezés külső egységei és szellőző, valamint kéménycsövek, vezetékek látható módon nem helyezhetők el.

9. § [ Régészeti lelőhelyek védelme]

(1) A település közigazgatási területén lévő régészeti lelőhelyek lehatárolását az SZT-1 és SZT-2 jelű szabályozási tervlap tartalmazza.

(2) Régészeti lelőhelyekre vonatkozó - a kulturális örökség védelméről szóló- törvény és a hozzájuk kapcsolódó rendeletek előírásai kötelezően betartandók.

IV. Fejezet

A TÁJ ÉS TERMÉSZETI KÖRNYEZET VÉDELMÉRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

10. § [ A természeti értékvédelem általános előírásai]

Természeti értékvédelem alatt álló területen épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények és berendezések elhelyezését, méretét, formáját és funkcióját, (amennyiben arról külön kezelési és fenntartási útmutató nem rendelkezik) az engedélyezési eljárás során egyedileg úgy kell meghatározni, hogy a természeti értékek megóvása mellett egyben a táj jellegéhez is igazodjon.

V. Fejezet

KÖRNYEZETVÉDELMI ELŐÍRÁSOK

11. § [ A föld védelmének általános előírásai]

Terület feltöltésére (visszatöltésre) szennyezett anyag, talaj nem használható.

12. § [ A vizek védelmének előírásai]

(1) A felhagyott bányagödrökben keletkezett tavak utóhasznosítását a rekultivációs tervek szerint biztosítani kell. Természetes vízállás méretétől függetlenül, illetve 0,5 ha-nál nagyobb mesterséges vízfelület nem szüntethető meg, medre nem tölthető fel.

(2) Felszíni víztől, vagy ivóvíznyerőhelytől számított 100 m-en belül állattartó telephez trágyatároló nem létesíthető.

13. § [ Hulladékgazdálkodás, hulladékártalmatlanítás]

(1) A település területén a kommunális hulladék szervezett gyűjtését és elszállítás, valamint a szelektív hulladékgyűjtést, az Önkormányzat által megbízott szervezetnek, vállalkozásnak kell végezni, az Önkormányzat hulladékgazdálkodással foglakozó rendeletének megfelelően.

(2) A település azon telkein, területein, amelyek a szervezett gyűjtésbe nincsenek bevonva, a lakosságnak kell megszervezni és végezni a hulladékelszállítást.

VI. Fejezet

EGYES SAJÁTOS JOGINTÉZMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS ELŐÍRÁSOK

14. § [ Telekalakítás]

(1) A község területén nyúlványos telek nem alakítható ki és nem építhető be, kivéve a beépítésre szánt területen és kertes mezőgazdasági területen, ha a kialakult állapotú tömb valamely, meglévő telkének a közvetlen közterületi kapcsolata másként nem biztosítható.

(2) A rendeletnek megfelelő telekalakításokat úgy kell végrehajtani, hogy azok az övezeti előírásoknak megfeleljenek. A meglévő beépítéssel rendelkező ingatlan szabályszerű beépítési paraméterei a telekalakítás után is biztosíthatók legyenek.

(3) A település területén a telkek megközelítésére szolgáló magánutat kialakítani akkor lehet, ha a magánút, közhasználat céljára átadott területként és a közterületre vonatkozó rendelkezések szerint kerül kialakításra.

VII. Fejezet

KÖZMŰVEK ELŐÍRÁSAI

15. § [ Közművekre vonatkozó általános előírások]

(1) Közműlétesítmények és közműhálózatok elhelyezésére vonatkozólag az OTÉK előírásait, valamint a megfelelő ágazati szabványokat és előírásokat figyelembe kell venni. Az előírások szerinti védőtávolságokat biztosítani kell. A védőtávolságon belül mindennemű tevékenység csak az illetékes üzemeltető, az érintett szakhatóság hozzájárulása esetén végezhető.

(2) A meglévő és a tervezett közcélú, községi vízellátás, vízelvezetés (szenny- és csapadékvíz), energiaellátás (villamosenergia-ellátás, földgázellátás), valamint a táv- és hírközlés hálózatai és létesítményei, továbbá azok ágazati előírások szerinti biztonsági övezeteik számára közműterületen, vagy közterületen kell helyet biztosítani. Ettől eltérő esetben - ha azt egyéb ágazati előírás nem tiltja - a közművek és biztonsági övezetük helyigényét szolgalmi jogi bejegyzéssel kell fenntartani. Közművek számára szolgalmi jogi bejegyzést csak olyan telekrészre szabad bejegyezni, ahol építési korlátozást nem okoz.

(3) Közterületen új közművezetéket (vízellátás, szenny-, és csapadékvíz-elvezetés, földgázvezetéket) csak terepszint alatti elhelyezéssel, míg közép- és kisfeszültségű, valamint közvilágítási, táv- és egyéb hírközlő vezetékeket térszín alatti, illetve légkábeles formában szabad létesíteni. Új vezeték építésekor és egyéb építési tevékenység (útépítés, építmény-, épület-, műtárgyépítés, stb.) esetén a kivitelezés során a meglevő közművezetékek nyomvonalával, vagy közműlétesítmény telepítési helyével ütköző építéseknél a meglevő közművezetékek, vagy közműlétesítmények kiváltását, vagy szabványos keresztezését ágazati előírások szerint kell kivitelezni.

(4) Felhagyott, feleslegessé vált közműhálózatokat és közműlétesítményeket el kell bontani, funkciót vesztett vezeték-létesítmény nem maradhat sem terepszint felett, sem terepszint alatt.

(5) A közlekedésfejlesztést, a területfejlesztést a közmű ágazati fejlesztési tervekkel egyeztetni kell a célszerű közös kivitelezés érdekében.

(6) A közművezetékek telepítésénél (átépítéskor és új vezeték létesítésekor) a gazdaságos és takarékos területhasználatra figyelmet kell fordítani. Utak alatt a közművek elrendezésénél mindig a távlati összes közmű elhelyezési lehetőségét kell figyelembe venni. A csak távlatban várható közmű számára is a legkedvezőbb nyomvonal fektetési helyet szabadon kell hagyni, azt nem szabad elépíteni.

(7) Mindennemű építési tevékenységnél a meglevő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

16. § [ Vízellátás]

(1) A vízvezetékek védőtávolság igénye a vonatkozó magasabbrendű jogszabályban rögzített előírás szerint biztosítandó.

(2) Tápiógyörgye kistérségi vízmű vízbázisának hidrogeológiai védőterületén a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló létesítmények védelméről szóló vonatkozó magasabbrendű jogszabály előírásai szerint kell eljárni.

(3) A tervezett és a rekonstrukcióra kerülő vezeték hálózatról az oltóvíz kivételét földfeletti tűzcsapokkal kell biztosítani. A tűzcsapokat a védendő épülettől mérten 100 méternél közelebb kell elhelyezni. Azokban az építményekben, ahol az oltóvíz mennyisége meghaladja a hálózatból kivehető vízmennyiséget, az építmények oltóvíz ellátását a meglevő vezeték keresztmetszetének bővítésével, illetve helyi megoldással kiegészítve, oltóvíztároló építésével kell megoldani.

(4) Azokban a létesítményekben, ahol az oltóvíz mennyisége meghaladja a hálózatból kivehető vízmennyiséget, a vezeték keresztmetszet bővítésével, ill. helyi megoldással kiegészítve, tűzi-víztároló építésével kell az oltó-vízigényt biztosítani.

17. § [ Csatornázás]

(1) A község közigazgatási területén a szennyvíz szikkasztása ideiglenes jelleggel sem megengedett.

(2) A beépítésre nem szánt területeken hatóságilag engedélyezett korszerűen kivitelezett, zárt szennyvíztároló alkalmazható a szennyvíz ártalmatlanítására.

(3) Vállalkozási, gazdasági, ipari területről (lakótelkeken engedélyezett vállalkozások esetén is) a kibocsátott szennyvíz szennyezettségének a közcsatornára való rákötési előírásoknak meg kell felelni, az ettől eltérő szennyezettségű vizet telken belül létesítendő szennyvízkezeléssel - a megengedett szennyezettség mértékéig- elő kell tisztítani.

(4) A nyílt árkokba, patakba, tóba, egyéb időszakos, vagy állandó vízfolyásba való szennyvízrákötéseket, valamint a felhagyott kutakba történő szennyvíz bevezetéseket meg kell szüntetni.

(5) Gazdasági területen gazdasági célú építményt létesíteni csak szennyvízcsatornára való csatlakozási lehetőség rendelkezésre állása esetén szabad.

(6) A település tanyás területen elhelyezhető építményben a keletkező szennyvizeket az egyéb előírások nem tiltják továbbá az illetékes hatóságok hozzájárulnak - egyedi biológiai tisztítás-technológiájú közműpótló, vagy zárt szennyvíztárolóban kell összegyűjteni és a szippantott szennyvizek elszállításáról gondoskodni kell.

18. § [ Felszíni vízrendezés, csapadékvíz elvezetés]

(1) A terület hosszú távú arculatformálása és a kedvezőbb területgazdálkodás érdekében a csapadékvíz elvezetésére:

a) Zárt illetve nyílt csapadékvíz elvezető rendszert kell építeni a burkolt utakkal feltárt beépített, illetve a beépítésre szánt területen. A beépített, illetve a beépítésre szánt területen burkolt út csak vízelvezetéssel együtt építhető.

b) Nyílt árkos csapadékvíz elvezetési rendszer tartható fenn, a már üzemelő közlekedési utak mentén.

(2) A csapadékvíz élővízbe történő bevezetése előtt hordalékfogó műtárgy elhelyezése kötelező.

(3) A 20, illetve annál több gépkocsit befogadó parkolókat kiemelt szegéllyel kell kivitelezni, hogy a felületén összegyűjthető legyen a csapadékvíz, és az ne folyhasson közvetlen a zöldfelületre. Ezekről a nagyobb parkoló felületekről és a szennyezéssel veszélyeztetett gazdasági területek belső útjairól összegyűlő csapadékvíz csak hordalék- és olajfogó műtárgyon keresztül vezethető a csatorna-hálózatba.

(4) Karbantartás, illetve árvízi védekezés számára

a) a Tápió vízfolyás part éleitől 10-10 m,

b) az önkormányzati és társulati kezelésben lévő árkok partéleitől 3-3 m, a már elépített helyeken a nyílt árkok karbantartására az egyik oldalon legalább 3 m, a másik oldalon legalább 1 m,

c) az önkormányzati és egyéb kezelésben levő tavak partélétől 5 m szélességű sáv szabadon hagyandó.

d) Az árvízvédelmi létesítményeknél a mentett oldalon a 10 m-es sávon belül még átmeneti időre sem lehetséges építmény elhelyezése ill. anyagok tárolása. Árvízvédelmi töltésben és a töltéslábtól 10-10 m-es távolságon belül közművet fektetni nem szabad, töltést keresztezni az ágazati előírások szerint lehet.

(5) Szikkasztani csak tiszta csapadékvizet lehet, egyéb esetben (pl. térburkolati, olajjal szennyezett csapadékvíz szikkasztása), elővizsgálat köteles, melynek vizsgálati dokumentációját az engedélyeztetésre benyújtott tervdokumentációval együtt kell benyújtani az illetékes hatósághoz.

(6) Szikkasztóárok létesítése talajmechanikai szakvélemény alapján lehet.

(7) Magas talajvízállású területen csapadékvíz szikkasztása tilos.

19. § [ Földgázellátás]

(1) A települést érintő nagyközép-, és középnyomású vezetékek ágazati előírás szerinti biztonsági övezetét szabadon kell hagyni. Olyan tevékenység, amely a biztonsági övezet területének igénybe vételével folytatható, csak a szolgáltató hozzájárulásával lehetséges.

(2) Középnyomású földgázellátású területeken telkenként egyedi nyomásszabályozókat kell elhelyezni. A tervezett gáznyomás-szabályozók az épületek utcai homlokzatára nem helyezhetőek el. A berendezés a telkek előkertjében, udvarán, vagy az épület alárendeltebb homlokzatára szerelhetőek.

(3) A Község közigazgatási területein, közterületein húzódó és üzemelő földgázhálózatok védőövezeteit az érvényes szabványnak megfelelően kell figyelembe venni.

20. § [ Villamosenergia-ellátás]

Új közvilágítási hálózat létesítésekor, illetve meglevő közvilágítási hálózat rekonstrukciója során csak energiatakarékos lámpatestek helyezhetők el.

21. § [ Hírközlés]

(1) A település közigazgatási területén új távközlési hálózatot létesíteni ill. meglévő hálózat rekonstrukcióját elvégezni vagy föld alatti (földkábel, alépítmény), vagy más légkábeles - kisfeszültségű és közvilágítási, kábel TV - hálózatokkal egy tartószerkezeten történő elhelyezéssel kell.

(2) A hírközlési létesítmények elhelyezési lehetőségét a vonatkozó jogszabályok előírásai szerint kell kialakítani, melyet az új beépítéseknél figyelembe kell venni.

(3) A mikrohullámú összeköttetés biztosítására szükséges, előirt magassági korlátozásokat be kell tartani.

VIII. Fejezet

ÉPÍTÉS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

22. § [ Általános építési előírások]

(1) Az épületek melletti feltöltés, illetve bevágás (támfal alkalmazása nélkül, csak rézsűvel) legfeljebb 1,5 m lehet.

(2) Az előkert nagyságának meghatározásakor az alábbi előírásokat kell figyelembe venni:

a) A település már beépült részein az előkert meghatározása tekintetében a kialakult állapothoz kell alkalmazkodni.

b) Kialakult, egységes, előkert nélküli beépítés esetén az utcakép megőrzése érdekében az építési vonalat utcavonalon kell tartani.

(3) Az oldalkert és hátsókert nagyságának megállapításánál az OTÉK vonatkozó előírásai a mértékadók.

(4) oldalhatáron álló beépítési mód esetén az elhelyezendő új épületet az oldalhatártól legalább 1m, legfeljebb 1,5 m távolságra kell elhelyezni. A település már beépített oldalhatáron álló beépítésű részein az épület az oldalhatártól számított két méteres sávban is elhelyezhető.

(5) A település közigazgatási területén állattartó építmény építésénél az állattartást szabályozó mindenkori érvényes helyi önkormányzati rendelet előírásait is be kell tartani.

IX. Fejezet

KATASZTRÓFAVÉDELMI OSZTÁLYBA SOROLÁS ALAPJÁN MEGHATÁROZOTT ELÉGSÉGES VÉDELMI SZINT KÖVETELMÉNYEI

23. § [ A katasztrófa elhárítási - védelmi terv]

A település külön előírásban meghatározott katasztrófa védelmi besorolásának megfelelő tartalommal elkészített katasztrófa elhárítási - védelmi terv előírásait együttesen kell alkalmazni az országos szabályzatok, valamint a helyi ár- és belvízvédelmi, tűz- és robbanásvédelmi, környezetbiztonsági előírásokkal.

MÁSODIK RÉSZ

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT ÖVEZETEKRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

X. Fejezet

A Falusias lakóterületek övezeteinek (Lf) előírásai

24. § [ Az Lf övezeteinek általános előírásai]

(1) Az építési övezetben elhelyezhető épület a lakó rendeltetésen kívül:

a) mező és erdőgazdaság, valamint a terület rendeltetésszerű használatát nem zavaró gazdasági tevékenységi célú

b) kereskedelmi, szolgáltató,

c) szállás jellegű

d) igazgatási, iroda

e) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

f) Kulturális, közösségi szórakoztató

g) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(2) Az övezet területén mezőgazdasági jellegű építmény csak abban az esetben helyezhető el, ha az a helyi állattartási rendeletnek megfelelő és a lakóterületre vonatkozó környezeti normatívákat meg nem haladó hatású tevékenység folytatása céljára szolgál.

(3) Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:

a) a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:

aa) közmű-becsatlakozási műtárgy,

ab) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),

ac) épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),

ad) kerti építmény

b) csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el:

ba) közműpótló műtárgy,

bb) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

bc) húsfüstölő, jégverem, zöldségverem

c) Az alábbi létesítmények csak az építési helyen belül helyezhetők el:

ca) garázs.

cb) állatkifutó, állat ól

cc) trágyatároló, komposztáló

(4) Az övezetben csak magastetős építmények létesíthetők, melyek tetőhajlásszöge: 15-50° között lehet.

(5) A lakó építési övezet területein, vagy ha az adott telek környezetében nincs kialakult beépítés, az előkert mélysége minimum 5 m és maximum 10 m között határozható meg. A település egyéb, már beépült területein tervezett beépítés esetén az előkert nagysága minimum 5m.

(6) A kialakítandó építési telkek minimális szélessége

a) oldalhatáron álló beépítés esetén 14 méter,

b) szabadon-álló beépítés esetén 20 méter lehet.

(7) Ha a már jelenleg is kialakult építési telek legkisebb szélessége 14 m-nél kisebb, akkor az építmények közti legkisebb oldalkert méretet legfeljebb 4 m-re lehet lecsökkenteni. Ezt a könnyítést csak akkor lehet alkalmazni, ha az országos tűzvédelmi szabályzat szerint meghatározott tűztávolság előírásai ezt lehetővé teszik, továbbá a szomszédos telkek építési jogai ezáltal nem csorbulnak.

(8) Az övezet telkein az építési hely az OTÉK előírásainak megfelelően alakítandó ki, figyelembe véve az egyes építési övezetek előírásait.

(9) Két vagy többlakásos lakóépületek építése esetén a lakásokat elválasztó épületszerkezetek hangszigetelési követelményeit biztosítani kell.

(10) Épületen belüli terepszint alatti építmény kialakíthatóságát (pince, gépjármű tároló) részletes geotechnikai jelentéssel kell igazolni. A szabályozási terv rögzíti a geotechnikai jelentést igénylő területet.

XI. Fejezet

A Falusias lakóterületek övezeteinek (Lf) részletes előírásai

25. § [ Az Lf-1 jelű építési övezet]

Az Lf-1 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 600

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 25

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 25

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül.

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 5,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) A Közműellátás mértéke: teljes

26. § [ Az Lf-2 jelű építési övezet]

Az Lf-2 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 800

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 25

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 25

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 5,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) iA Közműellátás mértéke: teljes

27. § [ Az Lf-3 jelű építési övezet]

Az Lf-3 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 1200

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 20

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 20

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 5,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) A Közműellátás mértéke: teljes

28. § [ Az Lf-4 jelű építési övezet]

Az Lf-4 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 20

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 20

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 5,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) A Közműellátás mértéke: teljes

29. § [ Az Lf-5 jelű építési övezet]

(1) Az Lf-5 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 1000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 25

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 30

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 7,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) A Közműellátás mértéke: teljes

(2) Az építési övezet területén lakó rendeltetés esetén, legfeljebb 8 lakásos lakóépület létesíthető.

30. § [ Az Lf-6 jelű építési övezet]

Az Lf-6 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 400

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség (%): 30

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 30

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 5,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) Szintterületi mutató: 0,5

i) A Közműellátás mértéke: teljes

31. § [ A településközpont területek (Vt) építési övezeteinek általános előírásai]

(1) A közintézmények telkének területén lakófunkció csak nem önálló épületben elhelyezett szolgálati lakásként létesíthető.

(2) Az építési övezetben elhelyezhető épület a - lakó rendeltetésen kívül-:

a) igazgatási, iroda

b) kereskedelmi, szolgáltató, szállás

c) a terület azon részén, amelyben a gazdasági célú használat az elsődleges egyéb közösségi szórakoztató

d) hitéleti, nevelési, oktatási, egészségügyi, szociális,

e) kulturális, közösségi szórakoztató

f) sport rendeltetést is tartalmazhat.

(3) Az építési övezetben az alábbi melléképítmények, létesítmények a telken belül bárhol, az építési helyen kívül is elhelyezhetők:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy,

b) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2,0 m-es belmagassággal),

c) kirakatszekrény (legfeljebb 0,4 m-es mélységgel),

d) kerti építmény.

(4) Az alábbi létesítmények csak az építési helyen belül és az oldalsó telekhatártól mérve legalább 3 m távolságra helyezhetők el.

a) közműpótló műtárgy,

b) háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,

c) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(5) Garázs létesítmény csak az építési helyen belül helyezhető el.

(6) Az előkert, oldalkert és hátsókert nagyságának meghatározásakor az alábbi, valamint az egyes övezetekben foglalt előírásokat kell figyelembe venni:

a) A település már beépült részein az előkert meghatározása tekintetében a kialakult állapothoz kell alkalmazkodni.

b) A településközpont vegyes építési övezet területein az előkert mélysége – ha azt az övezeti előírások másképp nem szabályozzák –5 m.

c) Az oldalkert és hátsókert nagysága az OTÉK vonatkozó előírásai a mértékadók.

d) Kialakult, egységes, előkert nélküli beépítés esetén utcakép megőrzése érdekében az építési vonalat utcavonalon kell tartani.

XII. Fejezet

A településközpont vegyes területek (Vt) építési övezeteinek részletes előírásai

32. § [ A Vt-1 jelű építési övezet]

A Vt-1 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 600

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%): 60

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 60

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 7,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 10

h) Szintterületi mutató: 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

33. § [ A Vt-2 jelű építési övezet]

A Vt-2 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%): 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 6,0

g) g.) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 30

h) h.) Szintterületi mutató: 0,8 A Közműellátás mértéke: teljes

34. § [ A Vt-3 jelű építési övezet]

A Vt-3 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 4500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%): 35

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 35

e) e.) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) f.) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 9,0

g) g.) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 40

h) h.) Szintterületi mutató: 1,2

i) i.) A Közműellátás mértéke: teljes

35. § [ A Vt-4 jelű építési övezet]

A Vt-4 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód: szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2): 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%): 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 9,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%): 20

h) Szintterületi mutató: 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

XIII. Fejezet

A gazdasági területek (Gip, Gksz) építési övezeteinek előírásai

36. § [ Általános előírások]

(1) A gazdasági területek kereskedelmi-szolgáltató gazdasági (Gksz) illetve ipari-gazdasági (Gip, Gip-m, Gip-km) építési övezetekbe tartoznak.

(2) A Gip-km építési övezetben elsősorban közmű építmények, az energiaszolgáltatás és a településgazdálkodás építményei helyezhetők el.

(3) A Gip építési övezetben olyan gazdasági célú ipari építmények helyezhetők el, amelyek jelentős mértékű zavaró hatást nem fejtenek ki

(4) A Gip-m építési övezet a környezetre jelentős hatást gyakorló ipari terület, mely a különlegesen veszélyes (pl. tűz-, robbanás-, fertőzőveszélyes), bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál.

(5) A Gip gazdasági építési övezetekben az alábbi melléképítmények helyezhetők el az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy;

c) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2 méteres belmagassággal),

d) épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) trágyatároló, komposztáló,

g) siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló,

h) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(6) A Gip-m gazdasági építési övezetekben az alábbi melléképítmények helyezhetők el az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy;

c) hulladéktartály-tároló (legfeljebb 2 méteres belmagassággal),

d) épülettől különálló - építménynek minősülő kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) állat ól, állatkifutó,

g) trágyatároló, komposztáló,

h) siló, ömlesztettanyag-, folyadék- és gáztároló,

i) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(7) Az építési övezetekben az elő, oldal és hátsókert legkisebb mélységét az OTÉK vonatkozó előírásai szerint kell kialakítani.

(8) A Gksz építési övezet környezetre jelentős hatást nem gyakorló gazdasági tevékenységi célú épületek elhelyezésére szolgál

(9) A Gksz építési övezetben az alábbi rendeltetésű épületek helyezhetők el:

a) raktározás

b) kereskedelmi szolgáltató

c) nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú

d) igazgatási, egyéb iroda,

e) parkolóház, üzemanyagtöltő (csak részletes szabályozási terv alapján),

f) sport, egyéb közösségi szórakoztató épület (lakóterülettől min. 200 m távolságra),

g) gazdasági tevékenységi célú épületen belül, a tulajdonos, a használó illetve a személyzet számára szolgáló lakás (legfeljebb egy lakás),

h) közműépítmény

(10) A gazdasági építési övezetben technológiai okokból szükséges építmények építése céljára, az övezetben megadott épületmagasságtól el lehet térni az alábbiak szerint:

a) antenna, víztorony, esetén: 40,0 m.

b) kémény, világító berendezés, anyagtároló siló, hirdetőoszlop: 25,0 m.

(11) Ha a gazdasági terület lakó vagy intézményi területtel határos, akkor a szomszédos lakó- vagy intézményi területek felé, a gazdasági övezetbe tartozó építési telek területén, a telekhatárok mentén, összefüggő, többszintes védőzöld sávot kell kialakítani, melynek minimális szélessége 10 m.

37. § [ A Gip-km jelű építési övezet]

A Gip-km jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) kialakult

c) A beépítésnél alkalmazható terepszint feletti legnagyobb beépítettség (%) 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 5,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 20

h) A Közműellátás mértéke: teljes

38. § [ A Gip-1 jelű építési övezet]

A Gip-1 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 4000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%) 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 7,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 30

h) Szintterületi mutató 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

39. § [ A Gip-m jelű építési övezet]

(1) A Gip-m jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 4000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%) 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 7,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 35

h) Szintterületi mutató 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

(2) Az övezetben a haszonállattartás üzemi méretekben is létesíthető, amennyiben az ehhez szükséges közegészségügyi, állategészségügyi és környezetvédelmi feltételek biztosítottak.

40. § [ A Gksz-1 jelű építési övezet]

A Gksz-1 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%) 40

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 40

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 6,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 30

h) Szintterületi mutató 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

41. § [ A Gksz-2 jelű építési övezet]

A Gksz-2 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%) 60

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 60

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 10

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 20

h) Szintterületi mutató 1,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

XIV. Fejezet

Különleges területek (K) építési övezeteinek előírásai

42. § [ Általános előírások]

(1) A különleges területek építési övezeteibe a község területén a sportpálya területe (Ksp), a Szociális Otthon (Kszo), a strand (Kst), a temető (KT), megújuló energiaforrás terület (Ken), valamint a mezőgazdasági üzemi (Kmü), tanyás terület (Kta) és a turisztikai terület (Ktu) tartozik.

(2) A közintézményeket, a sportpályákat és a temetőket úgy kell kialakítani, hogy azokat kerekesszékkel és gyermekkocsival is használni lehessen.

43. § [A KT jelű építési övezet ]

(1) A KT jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) kialakult (K)

c) A beépítésnél alkalmazható terepszint feletti legnagyobb beépítettség (%) 10

d) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 4,5

e) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 40

f) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

(2) Az építési övezetben temető és az azt kiegészítő funkciójú épület, építmény helyezhető el.

(3) A legnagyobb épületmagasság értéke kripta esetén 3m, temetőkápolna esetén 10 m.

(4) Az építési övezetben az alábbiak melléképítmények helyezhetők el:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) önálló - épülettől különálló - kirakatszekrény,

e) kerti építmény a tűzrakóhely kivételével,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.

(5) A temető övezetének más beépítésre szánt területtel közös határától számított 15 m-es területsávon belül hagyományos (koporsós) temetés nem folytatható.

(6) Az övezeti előírásokban a legkisebb kialakítható telekméretre vonatkozó K betűjel kialakult állapot szerinti telekméretet jelöl. E telkek a későbbiekben nem oszthatók meg.

44. § [ A Ksp-1 jelű építési övezet]

(1) A Ksp-1 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) kialakult (K)

c) A beépítésnél alkalmazható terepszint feletti legnagyobb beépítettség (%) 10

d) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 5,0

e) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 60

f) A Közműellátás mértéke: hiányos

(2) Az övezeti előírásokban a legkisebb kialakítható telekméretre vonatkozó K betűjel kialakult állapot szerinti telekméretet jelöl. E telkek nem oszthatók meg, de azonos építési övezetbe tartozó építési telekkel egyesíthetők.

(3) Az építési övezetben sportolási célú építmények helyezhetők el.

(4) Az építési övezetben az alábbiak melléképítmények helyezhetők el:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) önálló - épülettől különálló - kirakatszekrény,

e) kerti építmény a tűzrakóhely kivételével,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

45. § [ A Kst jelű építési övezet]

(1) A Kst jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 35000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%) 15

d) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

e) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 15

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 4,5 6,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 50

h) Szintterületi mutató 0,3

i) iA Közműellátás mértéke: teljes

(2) Az övezetben strand épületek és kiszolgáló létesítményei Továbbá a vásár, kiállítás és kongresszus, oktatási és egészségügyi épület elhelyezésére szolgáló terület is elhelyezhető.

(3) Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy;

c) hulladéktartály-tároló

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(4) Az övezet telkén több épület, építmény is elhelyezhető.

46. § [ A Kszo jelű építési övezet]

(1) A Kszo jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 8000060000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%) 10

d) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

e) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 10

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 6,5

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 50

h) Szintterületi mutató 0,2

i) A Közműellátás mértéke: teljes

(2) Az övezetben egészségügyi intézmény, szociális otthon és kiszolgáló létesítményei, valamint kiállítás, kongresszus, oktatási és egyéb intézményi, turisztikai létesítmények helyezhetők el.

(3) Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy;

c) hulladéktartály-tároló

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(4) Az övezet telkén belül új, különálló épületet csak a helyi védelem alatt álló kastélyépületek 40 méteres környezetén kívül szabad elhelyezni, az alábbi kikötések figyelembe vételével:

a) az övezet telkén elhelyezésre kerülő új épület tömegalakításában, stílusában, karakterében a már meglévő kastélyépülethez kell, hogy igazodjon,

b) az új épület építménymagassága a meglévő kastélyépületek építménymagasságát nem haladhatja meg (legfeljebb 5,0 méter lehet).

(5) A Szociális Otthon épülete az alábbi feltételek teljesítése esetén bővíthető:

a) az új épületrész építménymagassága és tetőgerinc-magassága meg kell, hogy egyezzen a bővíteni kívánt épület építmény-, illetve tetőgerinc-magasságával,

b) az új épületrész külső homlokzatait úgy kell kialakítani, hogy azok stílusa a meglévő épület homlokzatainak stílusához igazodjon.

47. § [A Ktu jelű építési övezet ]

(1) A Ktu jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 2000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 10

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 10

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb építménymagasság (m) 6,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 50

h) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

(2) Az övezetben a turizmussal kapcsolatos építmények (ifjúsági szálló, vendéglő, lovas turizmus építményei és lótenyésztéssel kapcsolatos építmények, valamint 1 db lakóépület helyezhető el.

(3) Az épületek természetes anyagból (tégla, kő, cserép, fa) építhetők.

(4) Az építési övezetekben az alábbi melléképítmények csak az építési helyen belül helyezhetők el:

a) háztartási célú kemence, húsfüstölő, jégverem, zöldségverem,

b) állatkifutó,

c) trágyatároló, komposztáló, valamint

d) siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló.

(5) A építési övezetekben az alábbi melléképítmények elhelyezhetők az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

48. § [ A K-mü jelű építési övezet]

(1) A K-mü jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 2500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 25

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 25

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb építménymagasság (m) 8,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 30

h) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

(2) Az övezetben mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági gép és gabonatároló építmények valamint 1 db lakóépület helyezhető el.

(3) Az építési övezetekben az alábbi melléképítmények csak az építési helyen belül helyezhetők el:

a) állatkifutó,

b) trágyatároló, komposztáló, valamint

c) siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló.

(4) A építési övezetekben az alábbi melléképítmények elhelyezhetők az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

49. § [ A K-mü/2 jelű építési övezet]

(1) A K-mü/2 jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Oldalhatáron álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 2500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 25

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 25

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 8,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 40

h) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

i) Az előkert mérete 10 méter.

(2) Az övezetben mezőgazdasági tevékenységhez kapcsolódó mezőgazdasági gép és gabonatároló építmények, valamint kiszolgáló építményei, iroda épület, továbbá 1 db szolgálati lakás helyezhető el.

(3) Az építési övezetekben az alábbi melléképítmények csak az építési helyen belül helyezhetők el:

a) állatkifutó,

b) trágyatároló, komposztáló, valamint

c) siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló.

(4) A építési övezetekben az alábbi melléképítmények elhelyezhetők az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény, építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

50. § [ A Ken jelű építési övezet]

(1) A Ken jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 1000

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 10

d) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 10

e) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

f) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb építménymagasság (m) 6,0

g) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 20

h) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

(2) Az övezetben megújuló energiatermelés építményei helyezhető el.

(3) Az építési övezetekben siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló melléképítmények csak az építési helyen belül helyezhetők el.

(4) A építési övezetekben az alábbi melléképítmények elhelyezhetők az építési helyen kívül is:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

51. § [ A Kta jelű építési övezet]

(1) A Kta jelű építési övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) Az építési telek legkisebb területe (m2) 1500

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 40

d) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%): 40

e) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 6,0

f) A beépítésnél alkalmazható legkisebb zöldfelületi arány (%) 40

g) Szintterületi mutató 0,5

h) A Közműellátás mértéke: hiányosan közművesített

(2) Az övezetben a tanyás gazdálkodáshoz, valamint a tanyás területek kiszolgálására szolgáló kereskedelmi, vendéglátó, turisztikai, gazdasági épületek és kiszolgáló létesítményei helyezhetők el.

(3) Az építési övezetben az alábbi melléképítmények helyezhetők el:

a) közmű becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy;

c) hulladéktartály-tároló

d) kirakatszekrény,

e) kerti építmény,

f) állatkifutó,

g) trágyatároló, komposztáló,

h) siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló

i) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop

(4) Az övezet telkén több épület, építmény is elhelyezhető.

XV. Fejezet

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT ÖVEZETEK ELŐÍRÁSAI

52. § [ A (KÖu) jelű közlekedési övezetekre vonatkozó előírások]

(1) KÖu övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 5,0

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb építménymagasság (m) 7,5

(2) A közutak építési (szabályozási) szélességén belül a közlekedési létesítmények, a közművek létesítményei és berendezései, környezetvédelmi létesítmények, utcabútorok helyezhetők el.

53. § [ A KÖk övezetre vonatkozó előírások]

KÖk övezet előírásai (kötöttpályás közlekedés):

a) Beépítési mód szabadonálló

b) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%) 5,0

c) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb építménymagasság (m) 10

54. § [Általános zöldterületi előírások]

(1) Közpark zöldterületi övezetben a pihenést és a testedzést szolgáló építmény (sétaút, pihenőhely, tornapálya, gyermekjátszótér stb.), valamint a terület fenntartásához szükséges épület helyezhető el. Amennyiben az egyes övezetre vonatkozó előírások megengedik, akkor vendéglátó rendeltetést tartalmazó épület is elhelyezhető.

(2) Az övezet telkein, különösen a gyermek játszószerek esetén a használók testi épségét nem veszélyeztető létesítmények helyezhetők el.

(3) A zöldterületi övezetben előírt növényzettel való fedettséggel ki kell alakítani.

55. § [A zöldterületek részletes előírásai]

(1) Az erdő övezetek telkei elsősorban a rendeltetésüknek megfelelő erdőgazdálkodási tevékenységek céljára szolgáló területek.

(2) Az erdő övezetekben erdészeti létesítmények csak az erdőterület nyilvántartásban lévő területeken létesíthetők. A kialakítható erdészeti létesítmények: erdészeti magánút, erdei vasút, valamint az erdőgazdálkodási tevékenységet, így különösen az erdő védelmét, valamint az erdei haszonvételek gyakorlását, az erdő rendeltetését szolgáló műtárgy, kerítés. Lakó és gazdasági épületek csak az övezeti előírásokban foglalt feltételek fennállása esetén létesíthetők.

56. § [ Az Ev jelű védelmi erdőterület]

Az Ev jelű védelmi erdőterület övezet telkei nem építhetők be.

57. § [Az Eg jelű övezet ]

(1) Az Eg jelű övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb terepszint feletti beépítettség (%) 0,5

c) A beépítésnél alkalmazható terepszint alatti legnagyobb beépítettség (%): 0,5

d) A terepszint alatti beépítettség helye építési helyen belül

e) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m) 4,5

(2) Az övezetben elsősorban az erdőgazdálkodással összeegyeztethető gazdasági építmények helyezhetők el. A jogszabályokban és a HÉSZ-ben meghatározott (általános beépítési) feltételek teljesülése esetén, az erdőgazdálkodási funkciók ellátásához szükséges szolgálati lakás is létesíthető. A lakóépületben legfeljebb egy lakás létesíthető. Az övezetben más jellegű, az erdőterület rendeltetésével össze nem egyeztethető célú épület nem helyezhető el.

(3) A lakóépület csak magastetős kialakítású lehet. A tető tetőhajlásszöge 35-45o között választható meg.

(4) Az övezetben a teleknek csak a kivett művelési ágú része keríthető le, természetes hatású anyag használatával. Az övezet beépítetlen telkein kerítés csak vadvédelmi céllal létesíthető.

(5) Az övezetben az alábbi melléképítmények, létesítmények helyezhetők el:

a) közmű-becsatlakozási műtárgy,

b) közműpótló műtárgy,

c) hulladéktartály-tároló,

d) kerti építmény,

e) állatkifutó,

f) trágyatároló, komposztáló,

g) siló, ömlesztett anyag -, folyadék-és gáztároló,

h) építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop.

58. § [A mezőgazdasági területek (M) övezeteinek általános előírásai ]

(1) A mezőgazdasági területen elsősorban a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés és a halászat, továbbá az ezekkel kapcsolatos, a saját termék feldolgozására, tárolására és árusítására szolgáló építmények helyezhetők el. Egyes esetekben azonban az övezeti előírásokban foglalt feltételek fennállása esetén lakóépület is építhető.

(2) Ha egy beépíthető méretű telek rendelkezik erdő, gyep (rét, legelő) vagy nádas művelési ágú alrészletekkel is, ezek a telekrészek akkor sem építhetők be, ha a telek más kivett, vagy művelésből kivehető résszel nem rendelkezik.

(3) Az övezetben a teleknek csak a kivett, szőlő, gyümülcsös és kert művelési ágú része keríthető le, természetes hatású anyag használatával. A beépítetlen telek, vagy telekrész nem keríthető le.

(4) Épület, építmény (kivétel a kerítés) csak szabadon állóan helyezhető el. Legalább 10 m mélységű előkertet és a szomszédos telekhatártól legalább 4 méter oldaltávolságot kell biztosítani.

(5) Az övezet területén lapos tetős épület nem építhető, a nyeregtetős vagy kontyolt nyeregtetős épület tetőhajlásszöge 30º-45º között lehet. Az építményeken kívülről látható burkolatként csak természetes hatású anyag alkalmazható. Az épületek földszinti padlószintje az eredeti terepszinthez képest 50 cm-nél nagyobb magasságban nem emelhető ki.

(6) A távlatilag más célra hasznosítandó jelenlegi mezőgazdasági területek művelését a más célú igénybevételig biztosítani szükséges.

(7) Natura 2000 területen:

a) birtokközpont nem alakítható ki, valamint új lakóépület nem helyezhető el;

b) meglévő lakóépület a beépíthetőség mértékéig építhető;

c) a legeltető állattartáshoz kapcsolódó állattartó építmény elhelyezhető

59. § [ A mezőgazdasági területek (Má) övezeteinek általános előírásai]

(1) Az övezetben elsősorban a növénytermesztés, az állattartás és állattenyésztés és az agrárturizmus építményei helyezhetők el, azonban az OTÉK-ban és a HÉSZ-ben meghatározott (általános beépítési) feltételek teljesülése esetén lakóépület is létesíthető. A kialakítható lakóépületben a tulajdonos számára legfeljebb két lakás, ezen felül legfeljebb további egy szolgálati lakás létesíthető. Az övezetben a minimális előkert mélysége 10 m.

(2) Az övezetben beépíthető legkisebb birtoktest és a beépítés fő paraméterei:

a) A legkisebb kialakítható birtoktest összterülete (m2): 50.000

b) A birtoktest telkeinek összterülete alapján alkalmazható beépíthetőség (%): 1,0

c) A legkisebb kialakítható és beépíthető birtokközpont területe (m2): 10.000

d) A birtokközpont telkén alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%): 15,0

e) A birtokközpont telkén alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%): 15,0

f) A legkisebb beépíthető (birtoktest részét nem képező) önálló telek területe (m2): 3.000

g) Birtoktest részét nem képező, önálló telek beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint felett (%): 3,0

h) Birtoktest részét nem képező, önálló telek beépítésnél alkalmazható legnagyobb beépítettség terepszint alatt (%): 3,0

i) A beépítésnél alkalmazható legnagyobb épületmagasság (m): 7,5

(3) A birtoktest összterületére vonatkoztatott beépítettség csak a birtok egyik, legalább 10.000 m 2 nagyságú, birtokközpontként kialakított telkén vehető igénybe.

(4) Birtoktest (és birtokközpont) részét nem képező telken, ha területe legalább 3.000 m2, az alkalmazható beépítés 3%.

60. § [A mezőgazdasági területek (Má) övezeteinek részletes előírásai ]

(1) A birtokközpont telkén az újonnan kialakítandó építményeknek legalább 500 m-re kell lennie a meglévő, vagy szerkezeti terven ábrázolt tervezett belterület határtól.

(2) A birtokközpont kialakítására vonatkozó építési engedélynek tartalmaznia kell a hozzá tartozó birtoktest összes telkének ingatlan-nyilvántartási adatait. A birtoktest birtokközponton kívül eső telkeire építési tilalmat, vagy korlátozást kell bejegyezni. A birtokközpont, és a birtoktest területén történő építési tevékenység létesítése során vizsgálni kell, hogy a birtoktest telkei a birtokközponttól 20 km-nél távolabb nem lehetnek, valamint azonos családi mezőgazdasági vállalkozás tulajdonában állnak.

(3) Az övezetben megadott legnagyobb épületmagasság értékét a mezőgazdasági tevékenységhez szükséges üzemi építmények (pl. silók) technológiai okokból legfeljebb kétszeresen haladhatják meg.

(4) Az övezet kialakításának elsődleges célja a mezőgazdálkodás lehetőségének biztosítása, ezért az övezetbe tartozó telken csak akkor helyezhető el lakóépület, ha:

a) a mezőgazdálkodási célú gazdasági építmény már megépült és használatba vételi engedéllyel is rendelkezik,

b) a mezőgazdálkodási célú gazdasági építménnyel egyidejűleg épül meg, ebben az esetben a lakóépületre nem adható önállóan építési és használatbavételi engedély.

(5) A lakóépület csak magastetős kialakítású lehet. A tető tetőhajlásszöge 35-45 fok között választható meg.

(6) A melléképítmények közül közmű-becsatlakozási műtárgy; közműpótló műtárgy; hulladéktartály-tároló; - épülettől különálló – építménynek minősülő kirakatszekrény; kerti építmény; húsfüstölő, jégverem, zöldségverem; állat ól, állatkifutó; trágyatároló, komposztáló; siló, ömlesztett anyag-, folyadék- és gáztároló; építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop helyezhetők el.

(7) Az 50.000 m2-nél kisebb területű birtoktest meglévő telkein, vagy a 3.000 m2-nél kisebb területű önálló telken, a már meglévő beépítés fenntartható, újjáépíthető, de további növelése (alapterület bővítés, emeletráépítés, tetőtérbeépítés) nem megengedhető.

61. § [A vízgazdálkodási övezet (V) előírásai]

(1) Az övezetbe a vízfolyások medre, partja és védőterületeik tartoznak. Az övezetben csak a vízgazdálkodással kapcsolatos építmények létesítmények helyezhetők el.

(2) A vízfolyások fenntartási sávja a külterületen csak gyep területként alakítható ki.

(3) A vízfolyások, vízmedrek területét érintő beavatkozások vízjogi engedély alapján végezhetők.

62. § [ A Tk jelű természetközeli terület övezet részletes előírásai]

(1) A Tk területek országos és helyi jelentőségű védelem alatt álló természetvédelmi területek, vagy ökológiai hálózathoz tartozó természeti vagy természetközeli területek, használatuk ennek megfelelően biztosítandó.

(2) Az övezetben épület és egyéb építmény nem helyezhető el, zöldfelületi fedettsége a kialakult állapotnak megfelelően tartandó fenn.

63. § [ A különleges beépítésre nem szánt területek általános előírásai]

A beépítésre nem szánt különleges területek övezeteiben a melléképítmények közül közmű-becsatlakozási műtárgy; közműpótló műtárgy; hulladéktartály-tároló; kerti építmény; komposztáló; építménynek minősülő antennatartó szerkezet, zászlótartó oszlop helyezhetők el.

64. § [ A Kb-B jelű bánya terület övezet]

(1) A Kb-B jelű bánya terület övezet előírásai:

a) Beépítési mód Szabadon álló

b) A legkisebb beépíthető telek területe (m2) Kialakult

(2) Az övezetben bánya terület létesíthető és az azt kiegészítő funkciójú építmény helyezhető el a vonatkozó magasabbrendű egyéb jogszabályok előírásaival összhangban.

(3) Az övezetbe tartozó telkeken és azok külön jogszabályban meghatározott környezetében történő építési munka végzése előtt az illetékes bányakapitányságot szervezetet meg kell keresni.

65. § [ Értelmező és záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2016. november 11-én lép hatályba.

66. § [ A rendelet mellékletei]

(1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a 14/2003. (XII.15.) sz. önk. rendelet és mellékletei hatályukat vesztik.

(2) E rendelet mellékletei:

a) 1. számú: SZT-1: Szabályozási tervlap (M=1:4.000)

b) 2. számú: SZT-2: Szabályozási tervlap (M=1:10.000)

(3) E rendelet függelékeként kell kezelni:

a) 3. számú melléklet: A nyilvántartott régészeti lelőhelyek listáját

b) 4. számú melléklet: A Natura 2000 hálózat által érintett területek listáját

c) 5. számú melléklet: Országos vagy helyi jelentőségű védett természeti területek jegyzéke

d) 6. számú melléklet: A műemlék és műemléki környezet listáját

e) 7. számú melléklet: A helyi egyedi védelemre javasolt objektumok listáját

f) 8. számú melléklet: A helyi területi védelemre javasolt területek listáját

g) 9. számú melléklet: Természeti értékeit képviselő fasorok, facsoportok

h) 10. számú melléklet: Elővásárlási joggal terhelt ingatlanok listáját

i) 11. számú melléklet: A legfontosabb magyarországi őshonos fa és cserjefajok jegyzéke

1. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

1. számú függelék a nyilvántartott régészeti lelőhelyek listája

Nr

Lelőhely neve

Azon

Korszak

Jelenség

Hrsz.

1.

0313/1 hrsz.

39571

újkőkor. ÁVK
római-kor, szarmata
Árpád-kor
Árpád-kor
Árpád-kor

település

település
település
templom
temető

012, 011, 04, 0313/3, 0314, 0325/2, 0325/1, 0313/4, 0313/9, 0313/8, 0313/7, 0313/6, 0313/5, 03, 02

2.

Gyeprejáró, 3.sz. lelőhely

39619

őskor
újkőkor, ÁVK
vaskor, kelta
római-kor
szarmata
Árpád-kor

település
település
település

település
település

0165/1, 0166, 0180/1, 023

3.

Gyeprejáró, 4.sz. lelőhely

39623

újkőkor
vaskor, kelta

település
település

023, 028, 024

4.

Varrók-széke

66977

ismeretlen kor

település

0146, 0152/8, 0152/7, 0152/6, 0152/5, 0152/4, 0164/16, 0165, 0166/1, 0147/20, 0148, 0147/19, 0147/18, 0164/15, 0147/16, 0147/17, 0152/3, 0164/12, 0164/13, 0164/14, 0147/15, 0156/1, 0163, 0141/13, 0141/12, 0153

5.

41. lelőhely

70409

őskor
római-kor
szarmata
Árpád-kor

település

település
település

053/19, 053/18, 060, 397, 390, 398, 396, 391, 395, 394, 061/9

6.

70. lelőhely

70411

ismeretlen kor

település

454/1, 387, 386, 379

7.

72. lelőhely

70413

római-kor
szarmata
Árpád-kor

település
település

045/5, 379, 329, 328, 327, 322, 326, 330/3, 325, 324, 323

8.

Kodály Z. u.

70415

őskor
Árpád-kor

település
település

349/3, 349/2, 349/1, 313, 348/2, 311/6, 311/7, 311/8, 311/9, 215/1, 217/1, 218, 219, 222, 223, 305/4, 305/5, 306/2, 306/1, 307/1, 307/2, 308, 309, 305/3, 299, 305/6, 304/12, 304/11, 305/2, 304/3, 304/4, 311/13, 311/12, 311/5, 310, 311/2, 311/10, 279/1, 304/5

9.

131. lelőhely

70417

Árpád-kor

település

041, 017/6, 0330/4, 017/2, 02, 0330/5, 0330/6, 0330/7, 0216, 0330/3, 0330/11, 0330/10, 0330/9, 0330/8

10.

Hantos

70419

Árpád-kor

település

0328/4, 0329, 017/6, 017/3, 0330/4, 017/5, 017/7, 02, 0330/5, 0330/6, 0330/7, 0330/9, 0330/8

11.

Móricz Zs. u.

70423

Árpád-kor

szórvány

1577, 1576, 1575, 1574, 0214, 1438

12.

Tápiószele - Szőlők-alja IX.

61080

őskor
római-kor
szarmata
Árpád-kor

szórvány

település
település

070/22, 070/21, 070/23, 070/24, 070/20, 070/18, 070/19, 070/17, 070/16, 070/15, 071, 070/4, 070/2, 070/1, 070/3, 070/5, 060, 058/12, 058/13, 066

13.

Tápiószele - Külső-mező, volt Vicziány-tanya

61094

őskor
római-kor, szarmata
Árpád-kor
Árpád-kor
Árpád-kor

település

település
település
templom
temető

038/18, 038/14, 038/13, 038/11, 038/16, 043, 038/17, 050, 046, 048, 049, 051, 032, 033/1, 033/2, 033/3, 033/4, 033/6, 033/5, 033/7, 033/14, 038/12, 038/15, 083, 095/5, 090/7, 090/11, 090/12, 090/13, 095/3, 095/4

14.

Tápiószele - Gyeprejáró III.

61218

újkőkor, ÁVK
kora-rézkor
késő-bronzkor
vaskor
római-kor, szarmata
Árpád-kor
középkor
ismeretlen kor

település
település település település

település település település temető

0180/1, 0165/1, 0166, 023

15.

Tápiószele - Gyeprejáró, 5.sz. lelőhely

39628

újkőkor, ÁVK
késő-bronzkor
vaskor, szkíta
római-kor, szarmata
Árpád-kor
Árpád-kor

település
település
település

település
település
templom

0182/3, 0166, 0161/13, 024

16

Tápiószele - Szigeti-földek II.

61334

újkőkor, ÁVK
római-kor, szarmata
népv.-k., avar
Árpád-kor

település

település település település

0118, 0119/25, 0119/26, 036

17.

Tápiószele - Ábrahám-telep V.

61496

újkőkor, ÁVK
késő-bronzkor
római-kor, szarmata
Árpád-kor
késő-középkor

település
település

település település szórvány

0168, 0170, 0175, 0176/2, 08/1, 0166/10, 0166/11, 0166/9, 0168

4. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

2. számú függelék - A Natura2000 hálózat által érintett területek: A Natura2000 hálózathoz tartozó Tápiógyörgyei területek jegyzéke
1. HUDI20043 jelű Rekettyés - kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.
Az érintett földrészletek: 084/15, 084/16, 084/17, 084/18.
HUDI20024 jelű Tápiógyörgye-Újszilvási szikesek - kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület.
Az érintett földrészletek: 0157/1, 0157/2, 0157/3, 0158, 0159, 0160/1, 0160/2, 0161, 0162/1, 0162/2, 0162/3, 0162/4, 0164/14, 0164/15, 0164/16, 0165, 0166/1, 0166/2, 0166/3, 0167, 0169/27, 0171, 0172/3, 0172/4, 0173, 0174, 0176/1, 0176/2, 0176/3, 0176/4, 0176/5, 0176/6, 0176/7, 0176/8, 0176/9, 0176/10, 0176/11, 0176/12, 0176/13, 0176/14, 0177, 0178/5, 0178/6, 0178/7, 0178/8, 0178/9, 0190, 0191, 0192, 0193/1, 0193/2, 0194, 0195, 0196/1, 0196/2, 0197, 0198/1, 0198/2, 0198/3, 0198/4, 0198/5, 0199, 0200/1, 0200/2, 0201/2, 0201/3, 0201/4, 0201/5, 0201/6, 0201/7, 0201/8, 0202, 0203/1, 0203/2, 0204, 0205, 0206, 0207, 0208, 0209, 0210, 0211/1, 0218, 0219, 0220, 0221/1, 0221/2, 0222, 0223/1, 0223/2, 0224/1, 0224/2, 0225/1, 0225/2, 0225/3, 0225/4, 0225/5, 0225/6, 0225/7, 0225/8, 0225/9, 0225/10, 0225/11, 0225/12, 0225/13, 0225/14, 0225/15, 0225/16, 0225/17, 0225/18, 0225/19, 0225/20, 0225/21, 0225/22, 0225/23, 0225/24, 0225/25, 0226, 0229/2, 0229/3, 0229/4, 0229/5, 0229/6, 0229/8, 0229/9, 0229/10, 0229/11, 0229/12, 0229/13, 0229/14, 0229/18, 0229/19, 0229/20, 0229/21, 0229/23, 0229/24, 0229/30, 0229/33, 0229/35, 0229/36, 0229/37, 0230, 0231/2, 0231/3, 0231/5, 0231/6, 0231/7, 0231/8, 0231/9, 0231/10, 0232, 0233/2, 0233/4, 0233/6, 0233/7, 0233/8, 0233/9, 0233/10, 0233/11, 0233/12, 0233/14, 0233/16, 0233/17, 0233/18, 0233/19, 0233/20, 0233/21, 0233/22, 0233/23, 0234, 0237/2, 0237/3, 0237/4, 0237/5, 0237/6, 0237/7, 0237/8, 0237/9, 0237/10, 0237/11, 0269/1, 0271, 0272, 0273/1, 0273/2, 0274, 0275/1, 0275/2, 0275/3, 0276/1, 0276/2, 0276/3, 0276/4, 0276/5, 0276/6, 0276/7, 0276/8, 0276/9, 0276/10, 0276/11, 0276/12, 0276/13, 0276/14, 0277, 0278, 0279, 0280/1, 0280/2, 0280/3, 0280/4, 0280/5, 0280/6, 0280/7, 0281, 0282/1, 0282/2, 0282/3, 0282/4, 0282/5, 0283, 0285, 0286/1, 0286/4, 0286/5, 0286/6, 0286/7, 0286/8, 0286/9, 0287, 0292, 0293/6, 0293/22, 0293/23, 0293/24, 0295/16, 0295/17, 0295/18, 0295/19, 0295/20, 0295/21, 0295/22, 0295/23, 0295/24, 0295/25, 0295/26, 0297, 0299/1, 0299/2, 0299/3, 0299/4, 0299/9, 0299/10, 0299/11, 0299/12

5. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

3. számú függelék - Országos vagy helyi jelentőségű védett természeti területek jegyzéke
Országos vagy helyi jelentőségű védett természeti területek:
A Természetvédelmi Információs Rendszer, illetve a Védett Természeti Területek Törzskönyv nyilvántartása alapján a település területén országos jelentőségű védett természeti területek találhatók.
1. Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzet (Törzskönyvi száma: 287/TK/98)
Az érintett földrészletek: 0157/1, 0157/2, 0157/3, 0159/a, 0159/b, 0159/c, 0159/d, 0171, 0172/3a, 0172/3b, 0172/3c, 0195, 0197, 0198/1, 0198/2, 0198/3, 0198/4, 0198/5, 0199, 0200/1, 0200/2, 0201/4, 0201/5, 0201/6a, 0201/6b, 0201/6c, 0201/7, 0201/8a, 0202, 0203/1a, 0203/1b, 0203/2, 0204, 0207, 0208, 0209.
2. Ex lege védett szikes tavi területek
A település területén ex lege védett szikes tavi területek találhatók. A vidékfejlesztési miniszter közleménye az ex lege lápi és szikes tavi védettséggel érintett területekről (Megjelent: Vidékfejlesztési Értesítő 2012. január 13.) alapján az érintett földrészletek: 0115/7, 0116, 0125/10, 0125/11, 0125/12, 0125/17, 0125/18, 0125/19, 0131/2, 0131/3, 0131/4, 0131/5, 0131/6, 0131/7, 0131/8, 0156/1, 0162/1, 0285, 0286/1, 0293/6, 0294, 0295/16, 0295/17, 0295/18, 0295/19, 0295/24.
3. Ex lege védett természeti emlék, kunhalom A Cigány-halom elnevezésű kunhalom az Újszászi határ közelében fekszik.

6. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

4. számú függelék - A műemlék és műemléki környezet listája

megnevezése

A templomkertben kõkereszt, barokk, 1797.

címe

Szentháromság tér 1.

hrsz. 1

jellemzői

Törzsszám: 7364
Védési ügyirat: 22509/1958
Védelem, bíróság kategória: M III

datálása

XVIII. század

Hatályos védelme: műemlék

datálás forrása

Stílusjegyek

7. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

5. számú függelék - A helyi egyedi védelemre javasolt objektumok listája
A Kulturális Örökségvédelmi Hatástanulmány alapján egyedi helyi védelemre javasolt épületek és műalkotások Tápiógyörgye közigazgatási területén:

Polgármesteri hivatal, Rendőrség épülete

Szent István tér 1. hrsz:836

Művelődési ház épülete

Deák F. út 2-4. 1013 hrsz

Óvoda épülete

Táncsics Mihály ú 3-5. hrsz:378

Györgyey Kastély Étterem és Panzió

Táncsics Mihály út 2. hrsz:825/2

Általános Iskola épülete

Szent István tér 7. hrsz:832

Tűzoltószertár épülete/korábban Mázsaház

Szent István tér 1. hrsz:836

Baran-féle ház

Budai Nagy Antal utca 51. hrsz:866

Iparoskör

Deák Ferenc utca 9. hrsz:857

Üzlethelyiség

Budai Nagy Antal utca 37. hrsz:844/4

Rákóczi Mozgóképszínház/Volt mozi épülete

Táncsics Mihály út 18. hrsz:796/1

Györgyei kastély épülete

Táncsics Mihály út 1. hrsz:376/6

Római Katolikus templom épülete

Szentháromság tér 1. épült:1860-ban hrsz:1

Bikaistálló

Batthyány utca 2. hrsz:89/2

Izsold-féle ház

Batthyány utca 3. hrsz:16

Tájház épülete

Béke utca. hrsz:9

Orvosi rendelő épülete

Béke utca 2. hrsz:10

Dr. Németh Jenő-féle üzlethelység

Béke utca 4. hrsz:11

Dr. Németh Jenő-féle ház

Béke utca 6. hrsz:12

Gyógyszertár épülete

Szent István tér 4. hrsz:1028

Fakanál épülete

Deák Ferenc utca hrsz: 839

Zeneiskola épülete

Petőfi Sándor út 12. hrsz:1145

Gondozási központ épülete

Szent István tér 1. hrsz:836

Csendőrlaktanya

Ady Endre utca 78. hrsz:1322/4

Malom épülete

hrsz:1918

Vasútállomás épülete

hrsz:0216

Konrád-féle malom épülete

Szilvási út 42. hrsz:1978

Lakóház épület

Szilvási út 23. hrsz:1822

Tauber Richárd-féle ház/Lakóház épület

Ady Endre út 32. hrsz:1456

Ravatalozó épülete

Temető út hrsz:1201

„Légyszaros” üzlethelység Pokoltanyán

hrsz:0246/6

Szent Kristóf szobor

hrsz:829/1

Hősök szobra

hrsz:1

Millennium emlékmű

hrsz:379

Szentháromság szobor

hrsz:829/1

Szent Orbán szobor

hrsz:9 Béke u. 2.

Artezi kút

hrsz:835

Teremtés szobor

hrsz:835

Hajnal szobor

hrsz: 835

Nepumuki Szent János szobor

Ady E. u. hrsz:1323

Torockói kopjafa

hrsz:1334

Emlékgúla a Hősök ligetében

Ady E. u. hrsz:1333

Kőkereszt

Csárda út – Mikszáth út kereszteződése hrsz:1440

Kőkereszt

Szőlő út- Kanden H hrsz:488/1

Izraelita temető

hrsz:398

Kőkereszt

Szilvási út – Sós út kereszteződése hrsz:012

8. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

6. számú függelék - A helyi területi védelemre javasolt területek listája

Helyi védelemre javasolt terület (he)

Megnevezés

A javasolt védelem tárgya

Petőfi.-.Deák – Vörösmarty és Dózsa Gy. utca által határolt terület

Deák F. utca és környezete

Utcakép, telekszerkezet, beépítési mód

Mező I-Kisfaludy és Béke utca által határol terület

Kastély és környezete

Településkép, telekszerkezet, beépítési mód

9. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

7. számú függeék - A település területén az alábbiakban felsorolt fasorok, facsoportok Tápiógyörgye természeti értékeit képviselik, ezért a Képviselő testület azokat helyi természeti értékké nyilvánítja:

- a volt TÜZÉP telepet az Ady utca – Szilvási utca találkozásától V alakban körülvevő ostorfasor,

- a József Attila utca platánfái a Rudas László és a Mikszáth utcai szakaszon,

- az általános iskola előtti hársfaliget,

- 3 idős hársfa az általános iskola udvarán

- a Tápió menti ártéren a Hősök Ligete gesztenyesora

- a meglévő gesztenyesorok az Újtelep egyes részein, így a Kölcsey utca és a vasút közötti területen (Kölcsey utca a vasút felé eső részén)

- 1 idős tölgyfa a zeneiskola udvarán,

- 1 idős tölgyfa a Jókai úton (1942 hrsz)

- továbbá az emlékfák:
2 (svájciak, olaszok által ültetett) mogyorófa a községi parkban,
1 (Habsburg Ottó által ültetett) tölgyfa a templomkertben.

10. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

8. számú függelék - Elővásárlási joggal terhelt ingatlanok listája

1180 hrsz

1019 hrsz

1018 hrsz

1017 hrsz

1016 hrsz

1762/2 hrsz

11. melléklet a 6/2016. (XI. 11.) önkormányzati rendelethez

9. számú függelék - A legfontosabb magyarországi őshonos fa és cserjefajok jegyzéke
A következő felsorolás összefoglalóan tartalmazza a legfontosabb magyarországi őshonos fa és cserjefajok jegyzékét, melyet az adott tájra jellemző társulásoknak, valamint a termőhelyi adottságoknak megfelelően kell alkalmazni.

tudományos (latin) elnevezés

magyar elnevezés

lombos fák

Acer campestre

mezei juhar

Acer platanoides

korai juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi juhar

Acer tataricum

tatár juhar, feketegyűrű juhar

Alnus glutinosa

enyves éger, mézgás éger

Alnus incana

hamvas éger

Betula pendula

közönséges nyír, bibircses nyír

Betula pubescens

szőrös nyír, pelyhes nyír

Carpinus betulus

közönséges gyertyán

Carpinus orientalis

keleti gyertyán

Castanea sativa

szelídgesztenye

Cerasus avium (Prunus avium)

vadcseresznye, madárcseresznye

Cerasus mahaleb (Prunus mahaleb)

sajmeggy

Fagus sylvatica

közönséges bükk

Fraxinus angustifolia ssp. pannonica

magyar kőris

Fraxinus excelsior

magas kőris

Fraxinus ornus

virágos kőris, mannakőris

Juglans regia

közönséges dió

Malus sylvestris

vadalma

Padus avium

zelnicemeggy, májusfa

Populus alba

fehér nyár

Populus canescens

szürke nyár

Populus nigra

fekete nyár

Populus tremula

rezgő nyár

Pyrus pyraster

vadkörte, vackor

Quercus cerris

csertölgy, cserfa

Quercus farnetto (Q. frainetto, Q. conferta)

magyar tölgy

Quercus petraea (Q. sessiliflora)

kocsánytalan tölgy

Quercus pubescens

molyhos tölgy

Quercus robur (Q. pedunculata)

kocsányos tölgy

Salix alba

fehér fűz

Sorbus aria

lisztes berkenye

Sorbus aucuparia

madárberkenye

Sorbus dégenii

-

Sorbus domestica

házi berkenye

Sorbus pseudolatifolia

-

Sorbus rédliana

-

Sorbus semiincisa

budai berkenye

Sorbus torminalis

barkóca berkenye

Tilia cordata (T. parviflora)

kislevelű hárs

Tilia platyphyllos (T. grandifolia)

nagylevelű hárs

Tilia tomentosa (T. argentea)

ezüst hárs

Ulmus glabra (Ulmus montana, Ulmus scabra)

hegyi szil

Ulmus laevis

vénic szil

Ulmus minor (Ulmus campestris)

mezei szil

tűlevelű fajok (fenyők)

Abies alba

jegenyefenyő

Juniperus communis

közönséges boróka, gyalogfenyő

Larix decidua

vörösfenyő

Picea abies (Picea excelsa)

lucfenyő

Pinus sylvestris

erdei fenyő

Taxus baccata

közönséges tiszafa

lombos cserjék

Alnus viridis

havasi éger, zöld éger

Amelanchier ovalis

közönséges fanyarka

Amygdalus nana (Prunus tenella)

törpe mandula

Artemisia alba

sziklai üröm

Berberis vulgaris

közönséges borbolya, sóskafa

Calluna vulgaris (Erica vulgaris)

csarab

Cerasus fruticosa (Prunus fruticosa)

csepleszmeggy

Clematis vitalba

erdei iszalag

Colutea arborescens

pukkanó dudafürt

Cornus mas

húsos som

Cornus sanguinea

veresgyűrű som

Coronilla emerus

-

Corylus avellana

közönséges mogyoró

Cotinus coggygria

cserszömörce

Cotoneaster integerrimus (C. vulgaris)

szirti madárbirs

Cotoneaster nigrum (C. melanocarpa)

fekete madárbirs

Cotoneaster nebrodensis (C. tomentosa, C. orientalis)

nagylevelű madárbirs, gyapjas madárbirs

Crataegus laevigata (C. oxyacantha)

kétbibés galagonya

Crataegus monogyna

egybibés galagonya

Crataegus nigra

fekete galagonya

Crataegus pentagyna

ötbibés galagonya

Cytisus ausrtiacus

buglyos zanót

Cytisus hirsutus

borzas zanót

Cytisus nigricans

fürtös zanót

Cytisus decumbens (C. procumbens)

-

Cytisus supinus (C. capitalus)

gombos zanót

Daphne cneorum

henyeboroszlán

Daphne laureola

babérboroszlán

Daphne mezereum

farkasboroszlán

Erica carnea

alpesi erika

Euonymus europaeus

csíkos kecskerágó

Euonymus verrucosus

bibircses kecskerágó

Frangula alnus (Rhamnus frangula)

kutyabenge

Genista tinctoria

festő rekettye

Hedera helix

közönséges borostyán

Helianthemum numullarium

napvirág

Hippophae rhamnoides

homoktövis

Laburnum anagyroides

közönséges sárgaakác, aranyeső

Ligustrum vulgare

közönséges fagyal

Lonicera caprifolium

jerikói lonc

Lonicera xylosteum

ükörke lonc, ükörke

Prunus spinosa

kökény

Rhamnus catharticus

varjútövis (benge)

Ribes alpinum

havasi ribiszke

Ribes uva-crispa

-

Rosa canina

gyepűrózsa

Salix caprea

kecskefűz

Salix cinerea

rekettyefűz, hamvas fűz

Salix eleagnos

ciglefűz, parti fűz

Salix fragilis

törékeny fűz csőrege fűz

Salix pentandra

babérfűz

Salix purpurea

csigolyafűz

Salix rosmarinifolia

serevényfűz

Salix triandra

mandulalevelű fűz

Salix viminalis

kosárkötő fűz

Sambucus nigra

fekete bodza

Sambucus racemosa

fürtös bodza

Sarothamnus scoparius (Cytisus scoparius)

seprőzanót

Spiraea media

szirti gyöngyvessző

Spiraea salicifolia

fűzlevelű gyöngyvessző

Staphylea pinnata

mogyorós hólyagfa

Viburnum lantana

ostorménfa

Viburnum opulus

kányabangita

Vitis sylvestris

ligeti szőlő