Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

Hatályos: 2023. 05. 01

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelete

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról

2023.05.01.

Tápiógyörgye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (1) bekezdés a.) pontjában, 132. § (4) bekezdés d.) pontjában biztosított felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) pontja és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. § [Az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formái, igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módja]

(1) Tápiógyörgye Község Önkormányzata a szociálisan rászorultak részére – intézményein keresztül - az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatási formákat biztosítja:

a) étkeztetés;

b) házi segítségnyújtás; (szociális segítés, személyi gondozás)

c) nappali ellátás,

d) családsegítés

(2) A személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátást az átmeneti és tartós elhelyezést nyújtó intézmény, a Községi Gondozási Központ (a továbbiakban: Központ) nyújtja.

(3) Az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtási módja:

a) az étkeztetés, házi segítségnyújtás, nappali ellátás, szakosított ellátás szolgáltatás a Községi Gondozási Központ intézmény vezetőjénél (a továbbiakban: intézményvezető) igényelhető írásban, meghatározott formanyomtatványon.

b) a családsegítés a családgondozónál vehető igénybe szóban, melyről a családgondozó a GYV elektronikus felületen nyilvántartást vezet.

(4) Az étkeztetés esetében a szolgáltatás igénybevételére irányuló kérelemhez mellékelni kell az igénylő rendszeres havi jövedelméről kiállított igazolást, a szociális rászorultságot igazoló iratokat, illetve azok másolatát.

(5) Jelen rendelet alkalmazása szempontjából szociálisan rászorult, akinek az 1 főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 400%-át, jelzálog alapjául szolgáló vagyona, 500.000,-Ft-ot meghaladó betétje, kötvénye nincs.

2. § [ Étkeztetés]

(1) Az étkeztetés igénybevétele során szociálisan rászorult az is, aki a napi egyszeri meleg étkezést önmaga, illetve eltartottja számára nem tudja biztosítani, mert

a) 70 éven felüli;

b) egészségi állapota azt nem teszi lehetővé;

c) fogyatékos személy

d) pszichiátriai, vagy szenvedélybeteg, illetve

e) hajléktalan.

(2) Egészségi állapota nem teszi lehetővé a napi egyszeri étkezés biztosítását annak, aki krónikus betegségben szenved, vagy három hónapot meghaladóan gondozásra szorul, melyet a háziorvos igazol.

(3) Fogyatékossága miatt nem tudja önmagát, illetve eltartottját ellátni az, aki fogyatékossági támogatásban részesül. A súlyos fogyatékosságot igazolni lehet

a) az ellátás megállapítását, illetve folyósítását igazoló határozattal vagy más okirattal,

b) az ellátás megállapításának alapjául szolgáló, a fogyatékosság fennállását igazoló szakvéleménnyel.

(4) A (1) bekezdés d) pontjában foglalt esetben az ellátás igénybevételének jogosultságát háziorvos/szakorvos igazolhatja.

(5) A pszichiátriai betegséget pszichiáter vagy neurológus szakorvos szakvéleményének bemutatásával kell igazolni.

(6) Az életkort az érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal; a hajléktalanságot pedig lakcímkártyával, illetve a hajléktalanszállón kiállított igazolvánnyal kell bizonyítani.

(7) Hajléktalan személy térítésmentesen jogosult az étkeztetésre.

3. § [ Házi segítségnyújtás]

(1) Házi segítségnyújtás gondozási szükséglet fennállása esetén nyújtható.

(2) Házi segítségnyújtás igénylése esetén az intézményvezető kezdeményezi a gondozási szükséglet vizsgálatát.

(3) Az ellátást az illetékes szakértői bizottság által a gondozási szükséglet fennállásáról és annak mértékéről kiadott szakvéleményben meghatározott időtartamban, de legfeljebb napi 4 órában kell nyújtani.

(4) Ha az igénylő egészségi állapota vagy személyes körülményei a szolgáltatás átmeneti jellegű vagy halaszthatatlan biztosítását teszik szükségessé, az ellátás az intézményvezető döntése alapján legfeljebb három hónapos időtartamra a gondozási szükséglet vizsgálata nélkül is nyújtható.

4. § [ Nappali ellátás]

A nappali ellátás a saját otthonukban élő, idős koruk miatt szociálisan és mentálisan támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra, alapvető higiéniai szükségletek kielégítésére, továbbá igény szerint a napközbeni étkezésre.

5. § [Szakosított ellátás]

A Központ által nyújtott személyes gondoskodást keretébe tartozó szakosított ellátások intézményi térítési díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

6. § [ Külön eljárás nélkül ellátás nyújtása]

(1) Az intézményvezető köteles külön eljárás nélkül ellátást biztosítani annak a személynek, akinek a késedelem egészségi állapotát, testi épségét vagy személyes körülményeit veszélyeztetné.

(2) Külön eljárás keretében biztosítható ellátás: étkeztetés, házi segítségnyújtás – szociális segítés, személyi gondozás -.

7. § [ Az ellátás megszüntetésének esetei és módjai]

(1) A szociális alapszolgáltatás megszűnik:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) határozott idejű ellátás esetén a megjelölt időtartam lejártával, kivéve, ha az Szt. rendelkezései alapján az elhelyezés időtartamát meghosszabbítják,

d) az Szt. szerinti megállapodás felmondásával.

(2) Az intézményvezető az intézményi jogviszonyt megszünteti:

a) a jogosult illetőleg törvényes képviselője kérelmezi,

b) az ellátott a házirendet súlyosan megszegi,

c) az ellátás nem indokolt.

(3) Az ellátás megszüntetésével kapcsolatos panasz esetén – a megszüntetés kézhezvételétől számított 8 napon belül - a fenntartóhoz lehet fordulni.

8. § [ A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak mértéke, a fizetésre kötelezettek köre, a térítési díj csökkentésének, illetve elengedésének esetei és módjai]

(1) Az önkormányzat térítésmentesen biztosítja az alábbi ellátásokat: családsegítés.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások közül térítési díjat étkeztetés esetén ellátási napra, házi segítségnyújtás esetén gondozási órára, nappali ellátás esetén ellátási napra, szakosított ellátásra napra kell fizetni.

(3) A fizetendő térítési díjak mértékét a jelen rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(4) A fizetésre kötelezettek köre: igénybe vevő jogosult, a jogosult tartására köteles és képes személy, törvényes képviselője, az igénybe vevő hozzátartozója, az igénybe vevő jogosult tartására jogszabály, szerződés vagy bírósági határozat alapján köteles személy.

(5) A díjat az intézményvezető konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt az ellátás igénybevételét megelőzően írásban tájékoztatja.

(6) Ha a fizetésre kötelezettek a térítési díj összegét vitatják, csökkentését, elengedését kérik – kivételes méltánylást érdemlő esetben (haláleset, elemi kár, három hónapot meghaladó krónikus betegség, jövedelmi viszony stb.) –, az intézményvezető értesítésének kézhezvételétől számított 8 napon belül a Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez fordulhat, amely határozattal dönt a térítési díj összegéről.

(7) A személyi térítési díj megállapításánál az igénylő egy főre jutó rendszeres havi jövedelmét kell figyelembe venni.

(8) A személyi térítési díjat egy hónapi időtartamra előre a tárgyhónap 10. napjáig kell megfizetni.

9. § [ A személyes gondoskodásért fizetendő térítési díjak befizetésének ellenőrzése]

(1) Az intézmény vezetője ellenőrzi, hogy a megállapított térítési díj befizetése havonként megtörténik-e. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztotta, az intézményvezető 15 napos határidő megjelölésével a fizetésre kötelezett személyt írásban felhívja az elmaradt térítési díj befizetésére. Ha a határidő eredménytelenül telt el, az intézmény vezetője a kötelezett nevét, lakcímét és a fennálló díjhátralékot nyilvántartásba veszi.

(2) A nyilvántartott díjhátralékról az intézmény vezetője negyedévenként tájékoztatja a fenntartót a térítési díjhátralék behajtása vagy a behajtatlan hátralék törlése érdekében.

10. § [ Az intézményvezető és az ellátást igénybe vevő között kötendő megállapodással összefüggő kérdések]

(1) A személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatás iránti kérelmekről az intézményvezető dönt.

(2) Az intézményvezető írásban értesíti döntéséről az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét. A döntésnek tartalmaznia kell:

a) jogosult-e az adott személy a kért gondoskodásra,

b) mely időponttól és hol veheti igénybe az ellátást,

c) a fizetendő térítési díj összegét,

d) az intézkedése elleni jogorvoslat lehetőségeit.

(3) Az intézményvezető az ellátás igénybevételének megkezdésekor az ellátást igénybe vevővel, illetőleg törvényes képviselőjével megállapodást köt.

(4) Az (1) bekezdés szerinti megállapodásnak tartalmaznia kell a vonatkozó jogszabályi előírásokat, továbbá

a) az adatváltozások bejelentését, személyes adatok kezelését,

b) a megállapodás módosításának szabályait,

c) az intézményi jogviszony megszűnésének szabályait,

d) a felmondás szabályait,

e) a panasztétel lehetőségét, annak kivizsgálási módját.

(5) A kérelem döntésre való előkészítése az intézmény feladata, elbírálása pedig az intézményvezető hatáskörébe tartozik. A kérelmek nyilvántartását, elintézési módját az intézményvezető köteles szabályozni.

(6) Az intézményvezető döntésének felülvizsgálatáért – az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül – Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületéhez lehet fordulni, amely határozattal dönt az ellátás nyújtásáról, illetve igénybevehetőségéről.

(7) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás feltételeiről a kérelem benyújtásakor az intézményvezető tájékoztatja a kérelmezőt.

(8) Az intézménybe való felvételkor az intézményvezető tájékoztatást ad a jogosult és hozzátartozója számára

a) az intézményben biztosított ellátás tartalmáról és feltételeiről;

b) az intézmény által vezetett nyilvántartásokról;

c) panaszjoguk gyakorlásának módjáról;

d) az intézményi jogviszony megszűnésének eseteiről;

e) az intézmény házirendjéről;

f) a fizetendő térítési díjról, teljesítési feltételeiről, továbbá a mulasztás következményeiről;

g) a jogosult jogait és érdekeit képviselő társadalmi szervezetekről.

11. § [ Záró rendelkezések]

Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (IV. 18.) önkormányzati rendelethez

Szociális étkezési térítési díj

1. Az étkeztetésért fizetendő térítési díjat a napi személyi térítési díj és az igénybe vett étkezések számának figyelembevételével kell megállapítani.

2. Szociális étkeztetés intézményi térítési díja: 1.120,-Ft/fő/nap

3. Házi segítségnyújtás intézményi térítési díja: 0,-Ft

4. Nappali ellátás intézményi térítési díja: 0,-Ft

Községi Gondozási Központ

Tartós bentlakásos ellátás

Átmeneti ellátás

Napi ötszöri étkezés

bruttó 2.330,-Ft/nap/fő

2.330,-Ft/nap/fő

Gondozás, ápolás

bruttó 2.850,-Ft/nap/fő

3.671,-Ft/nap/fő