Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 01. 31

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (I. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.01.31.

Tápiógyörgye Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 120. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság véleményének kikérésével Tápiógyörgye Község Önkormányzatának és Intézményeinek 2024. évi költségvetéséről a következő rendeletet alkotja:

1. § [A rendelet hatálya]

A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § [ A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) (1) A képviselő-testület az Tápiógyörgye Község Önkormányzat 2024. évi költségvetését:

a) 1.182.147,- eFt költségvetési bevétellel

b) 1.182.147,- eFt költségvetési kiadással

c) 0,- e Ft költségvetési egyenleggel, ebből

d) – 61.426 eFt működési egyenleg

e) +61.426 eFt felhalmozási egyenleggel állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. sz. melléklet alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 13. sz. melléklet részletezi.

(4) A költségvetési bevételek és költségvetési kiadások előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, állami (államigazgatási) feladatok szerinti bontásban az 19. sz. melléklet részletezi.

(5) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az önkormányzat költségvetésébe 0,- ezer forinttal betervezi a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásának bevételét.

(6) A felhalmozás belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(7) A felhalmozási hiány finanszírozása érdekében a 10 millió forintot meghaladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet megkötésére a Kormány hozzájárulása szükséges. A 10 millió forintot meg nem haladó fejlesztési célú adósságot keletkeztető ügylet esetében a hiány külső finanszírozása fejlesztési hitelből /vagy/ az előző év(ek) költségvetési maradványának, vállalkozási maradványának igénybevételével történik.

3. § [ A költségvetés részletezése]

(1) Az önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a 12. sz. melléklet részletezi.

(2) Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 12. sz melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat 2024. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait az 10. sz. melléklet részletezi.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 8. sz. melléklet szerint határozza meg.

(5) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 8. sz. melléklet szerint részletezi.

(6) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket, valamint az önkormányzaton kívül megvalósuló projektekhez való hozzájárulást a 9. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

(7) Az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 20. sz. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett bevételi és kiadási előirányzatait a 21. sz. melléklet mutatja be.

(9) Az önkormányzat a kiadások között általános, céltartalékot állapít meg.

(10) Az önkormányzat előző évi maradványa 13.454,- ezer Ft, amely összegből 0,- ezer Ft felhalmozási célú, 13.454,- ezer Ft működési célú maradvány.

(11) Tápiógyörgye Község Önkormányzata kiadási és bevételi előirányzatait a 2. táblázat tartalmazza.

(12) Tápiógyörgye Község Polgármesteri Hivatala kiadási és bevételi előirányzatait a 3. sz. melléklet tartalmazza.

(13) Községi Gondozási Központ kiadási és bevételi előirányzatait a 4. sz. melléklet tartalmazza

(14) Bihari József Községi Könyvtár és Művelődési Ház kiadási és bevételi előirányzatait a 5. sz. melléklet tartalmazza

(15) Tápiógyörgye Községi Konyha és Étterem kiadási és bevételi előirányzatait a 6. sz. melléklet tartalmazza

(16) Tápiógyörgye Kastélykert Óvoda és Bölcsőde kiadási és bevételi előirányzatait a 7. sz. melléklet tartalmazza

(17) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint önállóan működő intézmények 2024. évi költségvetési támogatását a 11. sz. melléklet tartalmazza.

(18) Tápiógyörgye Község Önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 14. sz. melléklet tartalmazza.

(19) A több éves elkötelezettséggel járó kiadási tételeket a 15. sz. melléklet tartalmazza.

(20) Az önkormányzati hitelek alakulását a 16. sz. melléklet tartalmazza.

(21) A likviditási tervet a 17. sz. melléklet tartalmazza.

(22) A környezetvédelmi alap felhasználási tervét a 18. sz. melléklet tartalmazza.

4. § [ A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 132. §-a szerinti illetményalap 2024. január 01. napjától 46.380 forint.

5. § [ Az előirányzatok módosítása]

(1) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 500.000,- Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza. Egyéb esetekben a képviselő-testület a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát fenntartja magának.

(3) Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2024. december 31-ig gyakorolható.

(4) A költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai saját hatáskörben módosíthatók, a kiadási előirányzatok egymás között átcsoportosíthatók.

(5) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, a tárgy negyedévet követő soros ülésen, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, április 30-ai hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

6. § [ A gazdálkodás szabályai]

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal képviselő-testületi határozatban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembevételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.

(4) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. § [ A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a megbízott útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. § [ Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet 2024. január 31-én lép hatályba, de rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni és az önkormányzat 2025. évi költségvetéséről szóló rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti.