Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelete

Tóalmás Község közigazgatási területén történő utólagos víziközmű csatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

Hatályos: 2020. 07. 01- 2022. 03. 23 14:47

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020 (VI.30.) önkormányzati rendelete

Tóalmás Község közigazgatási területén történő utólagos víziközmű csatlakozások rendjéről és a fizetendő hozzájárulásról

2020.07.01.

Tóalmás Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet Tóalmás Község Önkormányzata közigazgatási területén a már meglévő ivóvíz elvezető közműhálózatra történő utólagos rákötésekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. közvetlenül érintett ingatlan: önálló helyrajzi számmal rendelkező olyan telek, amelyhez közterület összeköttetéssel közmű csatlakozik;
2. közmű: ivóvíz gerincvezetéke és a telekhatárig terjedő bekötővezeték;
3. érdekeltségi egység: egy érdekeltségi egységnek számít az érdekeltségi területen:
3.1. Lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében egy érdekeltségi egység minden olyan ingatlan, amely a közműves ivóvízellátás szempontjából egy önálló fogyasztási helynek számít, így különösen:
3.1.1. azon ingatlan, amelyet az ingatlan-nyilvántartásban egy helyrajzi szám alatt tartanak nyilván, különösen egy családi házas ingatlan vagy egy társasházi lakás;
3.1.2. az egy helyrajzi szám alatt nyilvántartott ingatlanon belül egy egységnek számít az önálló lakáshasználat, vagyis egy olyan helyiségcsoport, amit az ingatlanban önálló lakásként birtokolnak és használnak;
3.1.3. a még be nem épített lakótelek;
3.2. nem lakáscélra hasznosított ingatlanok esetében rendeltetés az a használati cél, amelyre az építmény, az önálló rendeltetési egység vagy a helyiség létesül, vagy amire használják;
4. nem lakás céljára szolgáló érdekeltségi egység: olyan érdekeltségi egység, amely kizárólag ipari, építőipari, mezőgazdasági, vízgazdálkodási, kereskedelmi, tárolási, szolgáltatási, igazgatási, honvédelmi, rendészeti, művelődési, oktatási, kutatási, egészségügyi, szociális, jóléti és más gazdasági célt szolgál;
5. újonnan beépítésre szánt terület: azon beépítésre szánt terület, amely jellemzően új beépítettségű, vagy további beépítés céljára szolgáló területrész, a hatályos rendezési terv szerint megállapítva;
6. csatlakozási hozzájárulás: a közműszolgáltatást igénybevevők által fizetendő, a szolgáltatási területen lévő ivóvíz közmű fejlesztését és állagmegőrzését célzó, az utólagos rákötés esetében érdekeltségi egységenként fizetendő összeg.
7. víziközmű szolgáltató: TRV Zrt.

3. § Az az ingatlantulajdonos, aki a víziközmű társulatban bármely okból nem vett részt, a közművekre utólag csak a hatályos jogszabályi rendelkezések betartásával, a víziközmű-szolgáltató által jogszabályalapján meghatározott, valamint a jelen rendelet szerinti feltételekkel köthet rá.

4. § (1) A meglévő hálózatra történő utólagos rákötés esetében a csatlakozási hozzájárulás mértéke:

a) lakáscélú érdekeltségi egységenként ivóvíz közmű esetében: 30.000 Ft + ÁFA.

(2) Az (1) bekezdés szerinti csatlakozási hozzájárulás összegét Tóalmás Község Önkormányzata 11742063-15392756 számú számlájára kell megfizetni.

(3) A nem lakás céljára szolgáló érdekeltségi egységek utólagos rákötése esetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Elnöke által rendeletben meghatározott mértékű viziközmű-fejlesztési hozzájárulást a víziközmű-szolgáltatónak kell megfizetni.

(4) A jelen rendeletben meghatározott csatlakozási hozzájárulások összegei nem tartalmazzák a hálózatra történő rákötés kivitelezési munkáinak költségeit, melyet az igénylő köteles finanszírozni a víziközmű-szolgáltató üzletszabályzata szerint.

5. § (1) A csatlakozási hozzájárulás összege nem osztható, minden esetben legalább egy érdekeltségi egységszámolandó.

(2) A csatlakozási hozzájárulást a közvetlenül érintett ingatlan tulajdonosa a szolgáltatási szerződésmegkötését megelőzően köteles Tóalmás Község Önkormányzatának egy összegben megfizetni.

(3) A fizetési kötelezettség az ingatlan tulajdonosát, tulajdonközösség esetén a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában terheli.

(4) Tóalmás Község Önkormányzata a csatlakozási hozzájárulás megfizetéséről igazolást ad ki, mely ellenében a víziközmű-szolgáltató szolgáltatási szerződést köthet az ingatlan tulajdonosával.

6. § A csatlakozási hozzájárulás megfizetése alól – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - felmentés nem adható.

7. § A közmű-csatlakozási hozzájárulás nyilvántartását a Polgármesteri Hivatal végzi. A hozzájárulás befizetések külön számlára történnek, amely összegek felhasználása a mindenkori jogszabályi előírások szerint történik.

8. § (1) A jelen rendeletben szabályozott csatlakozási hozzájárulások megfizetésére kötelezett ingatlantulajdonosa a már meglévő víziközmű hálózatra mindaddig nem csatlakozhat rá, amíg a csatlakozási hozzájárulás teljes összegét Tóalmás Község Önkormányzatának meg nem fizeti.

(2) A rákötések engedélyezésének feltétele, hogy az érintett ingatlanok után az ingatlanonkénti érdekeltségi egységek csatlakozási hozzájárulását megfizették.

9. § A csatlakozási hozzájárulás nem minősül adónak, behajtásra azonban az adóigazgatási eljárási szabályokat kell alkalmazni.

10. § E rendelet 2020. július 1. napján lép hatályba.