Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásáról

Hatályos: 2021. 10. 29- 2023. 09. 30

Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásáról

2021.10.29.

Tóalmás Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint csatlakozva az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezdeményezett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez, a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázatról a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a szellemi javakhoz való hozzáférés egyenlő esélyének megteremtése érdekében Tóalmás Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer (a továbbiakban: Ösztöndíjpályázat) keretén belül költségvetésének terhére támogassa a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulását a felsőoktatási intézményekben, és ezzel segítséget nyújtson tanulmányaik eredményes befejezéséhez.

(2) E rendeletben foglaltak vizsgálata során a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.) szabályozott fogalom-meghatározásokat kell alkalmazni.

2. § (1) Az Önkormányzat az Ösztöndíjpályázata keretében, ösztöndíj támogatásában részesíti a közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási intézményben („A” típus) és a felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánó („B” típus) nappali tagozaton tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeltben foglalt feltételeknek megfelelnek.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007.(III.26.) Korm. rendelet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium évenként kiadott utasításai, különösen a „Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásáról szóló „Általános Szerződési Feltételek” című leirata, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) közleményei az irányadók.

II. Eljárási szabályok

3. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete évente dönt az Ösztöndíjpályázathoz történő csatlakozásról.

(2) A Tóalmási Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) – a sikeres csatlakozást követően – azonos időben köteles gondoskodni az „A” és „B” típusú ösztöndíjra vonatkozó pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről, a helyben szokásos módon. A közzétételnek tartalmazni kell az Ösztöndíj pályázat adott évi fordulójának Általános Szerződés Feltételeiben meghatározott szempontokat.

4. § (1) A pályázatot benyújtani kizárólag az EPER-Bursa rendszerben rögzített, véglegesített és kinyomtatott pályázati űrlapon lehet.

(2) A pályázatot a Hivatal igazgatási ügyintézőjénél a pályázó által aláírva, 1 példányban a mellékletekkel együtt kell benyújtani.

(3) A pályázó az ösztöndíj elnyerése iránt az (1) bekezdés szerinti űrlapon a pályázati kiírásban előírt határideig nyújthatja be pályázatát, amelyhez csatolnia kell a rendelet 1. és 2. kitöltött mellékletét, valamint az 5. §-ban felsorolt igazolásokat, dokumentumokat.

(4) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül meghatározásra.

(5) A pályázat csak a jelen rendeletben és a pályázati kiírásban meghatározott csatolandó mellékletekkel együtt érvényes.

(6) Az (5) bekezdésben meghatározott valamely melléklet hiányában a pályázat formai hibásnak minősül.

5. § (1) A pályázat mellékleteként csatolni kell:

a) a pályázó, valamint a vele egy háztartásban élők lakcíméről szóló hatósági igazolvány (lakcímkártya) fénymásolatát,

b) az „A” típusú pályázat esetén a felsőoktatási intézmény eredeti igazolását (hallgatói jogviszony-igazolás) arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,

c) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelmi körülményeire vonatkozó, a rendelet 1. és 2. melléklete szerinti nyilatkozatot, illetve azokat igazoló (2) bekezdés szerinti dokumentumokat,

d) a pályázóval közös háztartásban élő, 18. életévét be nem töltött gyermek tanulói jogviszonyáról szóló igazolást.

(2) A pályázó és a vele egy háztartásban élők jövedelmi viszonyainak igazolásához csatolni kell a vizsgálandó időszakról:

a) munkabérből származó jövedelem esetén, a munkáltató által kiállított három havi nettó munkabérről szóló igazolást (amennyiben a vizsgálandó időszakban 13. havi munkabér, illetve más jogcímen egy-egy többletjuttatás is kifizetésre került, annak összegét a havi munkabértől elkülönítve kell feltüntetni),

b) munka elvesztése okán kapott ellátás esetén az ellátást megállapító hatóság által kiállított igazolást,

c) nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátás esetén, a folyósító szerv által a tárgyév elején megküldött elszámolási lapot, vagy a vizsgálandó időszakban kifizetett ellátásokat igazoló szelvényt és a nyugdíjas igazolvány fénymásolatát,

d) családtámogatási ellátások esetén a folyósított ellátást igazoló szelvényt vagy a kifizető szerv igazolását,

e) őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatát,és az állami adóhatóság által kiállított jövedelemről szóló igazolást, továbbá támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolást,

f) vállalkozásból származó jövedelem esetén az állami adóhatóság igazolását, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozó nettó jövedelemről szóló könyvelői igazolást havi bontásban, vagy amennyiben könyvelői igazolás beszerzésére jogszabály alapján nem kötelezhető, az érintett nyilatkozatát,

g) tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló iratot és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokiratot, vagy a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítéletet, állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén a gyámhatóság határozatát,

h) egyéb jogcímen kapott ösztöndíjról szóló igazolást,

i) a foglalkoztatási szerv igazolását arról, hogy a támogatást igénylő személy és a vele egy háztartásban élő személy regisztrált munkanélküli, és foglalkozást helyettesítő támogatásban nem részesült,

j) a járási hivatal által nyújtott aktív korúak ellátása, ápolási díj, időskorúak járadékáról szóló igazolást, illetve

k) az a) – j) pontokba nem tartozó jövedelmek esetén egyéb, a jövedelem típusának megfelelő igazolást.

(3) Amennyiben (2) bekezdés c), d), g) és h) pontban meghatározott ellátások folyószámlára kerülnek átutalásra, a jövedelem a bankszámlakivonattal is igazolható.

6. § (1) A pályázatokat az Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörében a Szociális, Oktatási és Kulturális Bizottsága (a továbbiakban: SZOK Bizottság) bírálja el és dönt a támogatásban részesülők köréről és a támogatás mértékéről.

(2) A SZOK Bizottság határozatban dönt a támogatási kérelmek elutasításáról, amelyet indokolni köteles.

(3) A Hivatal a pályázati felhívásban közzétett időpontig az EPER-Bursa rendszerében érkezteti, ellenőrzi a pályázatokat, és az elbírálást követően a bírálati döntést rögzíti.

(4) A SZOK Bizottság az EPER-Bursa rendszeren keresztül, valamint postai úton is értesíti a pályázókat a döntésről. A Hivatal a pályázók személyiségi jogait tiszteletben tartva, egyéb módon nem teszi közzé a nyertes pályázók adatait, illetve a számukra megítélt ösztöndíjak összegét.

III. Az ösztöndíjra jogosultság és összege

7. § (1) Ösztöndíjban az a pályázó részesülhet:

a) aki a pályázati felhívásban előírt feltételeknek megfelel,

b) akinek a háztartásában az egy főre eső havi nettójövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400 % -át, és

c) aki a pályázatát határidőre benyújtotta.

(2) Az elbírálás során előnyt élvez az a pályázó aki:

a) árva vagy félárva,

b) családjában lévő eltartottak száma 3 vagy annál több,

c) gyermeket nevel,

d) egyedül neveli gyermekét,

e) eltartója munkanélküli vagy nyugdíjban részesül.

8. § (1) Az ösztöndíj mértékét mind az „A” és a „B” típusú pályázatok esetében a SZOK Bizottság személyenként határozza meg.

(2) Az ösztöndíj összege 20.000.-Ft.

9. § (1) A szociális rászorultság megállapításához a Hivatal köteles vizsgálni a pályázó, illetve a közös háztartásban élők jövedelmi viszonyait.

(2) A pályázó családjában az egy főre jutó nettó jövedelem összegébe nem számít bele pályázóval azonos lakóhelyre bejelentett kereső testvér jövedelme, a nagyszülő jövedelme, egyéb rokon jövedelme, amennyiben a családtag teljes bizonyítóerejű magánokirati formában készült nyilatkozattal igazolja, hogy a pályázótól vagy annak eltartójától külön háztartásban él.

(3) A pályázónak az ösztöndíj összegének megállapításához a rendelet 1. és 2. mellékleteit kitöltve és aláírva csatolnia kell.

10. § (1) A SZOK Bizottság határozattal megszünteti annak a hallgatónak az ösztöndíj támogatását, akinek állandó tóalmási lakóhelye a döntést követően megszűnik.

(2) Az (1) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a határozat keltét magában foglaló tanulmányi félév utolsó napja.

11. § (1) A „B” típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát a Hivatal évente egyszer köteles felülvizsgálni.

(2) A megítélt ösztöndíj folyósítását az Önkormányzat Képviselő-testülete által átruházott hatáskörében a SZOK Bizottság határozattal megszünteti, ha az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat során megállapításra kerül, hogy az ösztöndíjas jogosultsági feltételei már nem állnak fenn.

(3) Amennyiben az ösztöndíjas az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat során a Hivatal által kért igazolásokat nem csatolja be, vagy a Hivatallal a felülvizsgálat során nem működik együtt, a megítélt ösztöndíj folyósítását a SZOK Bizottság határozattal megszünteti.

(4) A (2) és (3) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a határozat keltét magában foglaló tanulmányi félév utolsó napja.

(5) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat esetén az „A” típusú pályázatokra vonatkozó határidőket kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a felülvizsgálat megegyezik a tárgyévi pályázati fordulóban szabályozott és alkalmazott móddal.

12. § A Hivatal a 10. § (1) bekezdése és a 11. § (2) - (3) bekezdése szerinti határozatát a felhívásban megjelölt határidőre megküldi az ösztöndíjasnak és a Támogatáskezelőnek.

13. § Az Ösztöndíjpályázat pénzügyi fedezete évente az Önkormányzat éves költségvetésének az „Bursa Hungarica Ösztöndíj Alap” előirányzatában kerül meghatározásra.

IV. Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tóalmás Község Önkormányzata Képviselő-testületének a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásáról szóló 16/2020.(IX.29.) önkormányzati rendelete

1. melléklet a 7/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelethez

Jövedelmi körülményekre vonatkozó nyilatkozat
A háztartásban egy főre jutó havi nettó jövedelem:...........................................Ft/hó
A pályázó havi jövedelme forintban:_______________________________Ft
A jövedelmek összegét nettó összegben kérjük feltüntetni!
Pályázó neve:
JÖVEDELM TÍPUSA ÖSSZEG
Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem: Ft
Ebből:
Közfoglalkoztatásból származó: Ft
Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó: Ft
Gyermekek után járó ellátások (családi pótlék, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás, táppénz, gyermekápolási táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj): Ft
Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások Ft
Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások Ft
Egyéb jövedelem (pl.: tartásdíj, ösztöndíj) Ft
ÖSSZES JÖVEDELEM Ft
Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy egyéb rendszeres jövedelemmel nem rendelkezem, egyéb rendszeres pénzellátásban nem részesülök.
Tóalmás, 20..................................
pályázó aláírása

2. melléklet a 7/2021. (X. 29.) önkormányzati rendelethez

A pályázóval egy háztartásban élő személy(ek) jövedelmi helyzete
A pályázóval egy háztartásban élő minden személyre vonatkozóan ki kell tölteni!
A kitöltéskor vegye figyelembe a rendelet 9. § (2) bekezdését!
A pályázóval egy háztartásban élő személy neve:__________________________________
A pályázóval való rokoni vagy egyéb kapcsolat megnevezése:_________________________

JÖVEDELM TÍPUSA

ÖSSZEG

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem:

Ft

Ebből:

Közfoglalkoztatásból származó:

Ft

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó:

Ft

Gyermekek után járó ellátások (családi pótlék, gyermekgondozási szegély,
gyermeknevelési támogatás, anyasági támogatás, táppénz, gyermekápolási táppénz,
terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj):

Ft

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások

Ft

Önkormányzat, járási hivatal és munkaügyi szervek által folyósított ellátások

Ft

Egyéb jövedelem (pl.: tartásdíj, ösztöndíj)

Ft

ÖSSZES JÖVEDELEM

Ft

Anyagi és büntetőjogi felelősségem tudatában nyilatkozom, hogy a velem közös háztartásban élő személy(ek) egyéb rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik/-nek, egyéb rendszeres pénzellátásban nem részesül/-nek.
Tóalmás, 20......................................
pályázó aláírása