Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2010 (V.21.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2010. 05. 21

Letkés Község Önkormányzata Képviselő-testületének


9 /2010. ( V.21. ) önkormányzati rendelete

 az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről




Letkés Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésének b/ pontjában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések



A rendelet célja


  1.    (1)  A rendelet célja az avar és kerti hulladékok nyílt téri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a környezeti levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.


(2) A rendelet célja az is, hogy az abban foglaltak betartásával, betartatásával elősegítse az ingatlanok rendeltetésszerű használatát, valamint csökkentse a tárgyhoz kapcsolódó tevékenység szabályszerű gyakorlásával a szomszédos, illetve a környező birtokok füst hatásával járó háborítását.



A rendelet hatálya



  1. A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Letkés község közigazgatási területén kül- és belterületi ingatlanokon beépített, beépítetlen területeken, közterületeken, parkolókban, kertekben, különleges külterületi ingatlanokon (zárt kertekben), szőlőskertekben, gyümölcsösökben a művelés, gondozás, növénytermesztés, gyümölcstermesztés során keletkezett avar és kerti hulladék nyíltéri égetésére.



Értelmező rendelkezések



  1. E rendelet alkalmazásában:

(1) avar és kerti hulladék: falomb, faág, gally, cserje- és díszcserje ága és levele, szőlő, gyümölcsfa nyesedéke, kaszálék, egyéb növényi maradványok (továbbiakban kerti hulladék).


(2) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása, illetve vastagabb faágak, szőlő metszése során keletkező nyesedék, ahol erre lehetőség van tüzelőanyagként történő hasznosítása.



Részletes rendelkezések



4.§ (1) Az egészséges, károkozóktól mentes és egyébként alkalmas kerti hulladékot elsősorban komposztálással kell hasznosítani. A vastagabb ágakat – ahol a háztartásokban erre lehetőség van – tüzelőanyagként kell felhasználni.


(2) Közterületek, parkok, valamint vízelvezető árkok gondozása során keletkező növényi eredetű hulladékot az ingatlan tulajdonosa, a feladat ellátására jogosult és kötelezett köteles elszállítani a kommunális hulladéklerakóhoz hasznosítás, valamint kezelés céljából.


(3) Az égetés során csak a helyben (telken belül) keletkezett avar semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem használható.



Az égetés szabályai



5.§ (1) Nyílt téren csak e rendeletben foglalt esetekben és feltételekkel szabad égetni kerti hulladékot. Az égetés csak a vegetációs időszak kezdetén és végén megengedett, ha az illetékes szakminisztérium ezen időszakra tűzgyújtási tilalmat nem rendel el. A kerti hulladék égetése keddi és szombati napokon 10.00 óra és 19.00 óra között engedélyezett. Ünnepnapokon az égetés tilos.


(2) Tilos a kerti hulladék égetése ködös, párás, esős, szeles időben, valamint az illetékes minisztérium által rendeletileg meghatározott tűzgyújtási tilalom idején.


(3) A füstképzés csökkentése érdekében a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés folyamatosan ugyan, de egyszerre csak kis adagokban, szélcsendes időben történhet. Különösen fontos, hogy az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, egyéb háztartási, ipari eredetű hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb). illetve ezek maradványait.


(4) Égetni csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen, vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon, nagykorú, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete és a lakkörnyezet lehető legkisebb zavarása mellett szabad. A tűzrakó hely épülettől és egyéb éghető anyagtól legalább 10 méter távolságra kell legyen.


(5) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója, bérlője) az égetés során köteles a szükséges tűzoltási feltételekről (pl. oltóvíz, poroltó készülék, homok, stb.) gondoskodni. Amennyiben a tüzelés közben olyan jelek mutatkoznak (pl. az időjárás megváltozik, felerősödik a szél), hogy az égetés folytatása veszéllyel járhat, úgy az égetést azonnal be kell fejezni.


(6) Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt, és gondoskodni kell a visszamaradt parázs, vagy hamu belocsolásáról. A helyszín elhagyása előtt meg kell arról is győződni, hogy az égetés helyén túl saját, illetve a szomszédos ingatlanokon a tüzelésből eredendően (felszálló égő nyesedék, szikra által) nem keletkezett-e újabb tűzfészek, újabb veszélyforrás. A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.


6.§ Az e rendeletben szabályozott, nyílttéri égetést engedélyező és tiltó rendelkezéseken túlmenően a meghatározott időpontokon belül tilos az avar- és kerti hulladék nyílttéri égetése egészségügyi, gyermek, oktatási és közintézmények, sportlétesítmények nyitvatartási ideje alatt, az intézményektől mért 150 m-es távolságon belül.



Szabálysértési rendelkezések



7.§ (1) Aki e rendeletben foglalt kötelezettségeket és tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, és ha a jogszabály másként nem rendelkezik 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.


(2) A szabálysértési eljárást a jegyző lakossági bejelentésre folytatja le.


(3) Jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) számú Korm. rendelet előírásait kell alkalmazni.



Záró rendelkezések


8.§ Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.


Letkés, 2010. május 20.




Kovács IstvánHegedűs Ferencné




Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetésre került:

2010. május 21.



Hegedűs Ferencné



Mellékletek