Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2011 (VIII.5.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2011. 08. 05- 2013. 07. 11

Letkés Község Önkormányzata Képviselő-testületének


13 /2011. ( VIII.05. ) önkormányzati rendelete

 a közterület használatáról



Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a közterület használatáról a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. §


A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, melyek a községi rendezési, környezetvédelmi, és közlekedés biztonsági szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterület-használatot, a fizetendő díj mértékét és fizetésének módját, továbbá a hirdető-berendezések és falragaszok, plakátok elhelyezésének feltételeit.

Értelmező rendelkezések

2. §


(1) Közterület fogalma:

Az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként (pl. közút, járda, tér,) nyilvántartott belterületi földrészlet, továbbá a belterületi földrészletek, illetőleg építmények közhasználatra átadott része, ideértve az átmenetileg közterületként funkcionáló, de a község általános rendezési tervében lakó- vagy intézményi területként meghatározott részeket is.


(2) Hirdető berendezés, hirdetőtábla, reklámhordozó eszköz:

Minden olyan, a KRESZ-ben, illetve ágazati szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek a célja, hogy a járdán és közúton közlekedők figyelmét felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre.

A rendelet hatálya

3. §


(1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:


a) Letkés község közigazgatási területén lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. járda, közút, tér, közpark) nyilvántartott földrészletre,

b) a közterület jelleggel funkcionáló állami, vagy önkormányzati tulajdonban lévő belterületi földrészletre, illetve építmények közhasználatra átadott részére.


(2) Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, akik állandó, vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, vagy tevékenykednek.

A közterület - használat engedélyezése

4. §


(1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) engedély szükséges. Az engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.


(2) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági feladatokat Letkés Község Önkormányzatának Polgármestere látja el.


(3) A közterület-használati engedély iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a Polgármesteri Hivatalba. A kérelemhez mellékelni kell: 

a) engedélyt kérő vállalkozás célú igény esetén székhelyének vagy telephelyének, működésre jogosító okiratának hiteles adatait,

b) út, járda, térburkolat, zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát, és az eredeti állapotot bemutató fotót.

c) hirdető berendezés, kirakatszekrény elhelyezése esetén:

- helyszínrajzot 2 példányban, M=1:500, a berendezés helyének pontos megjelölésével, méretezésével és a berendezés terveit 2 példányban olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja, valamint az alkalmazni kívánt szín, betű és motívumválasztékot.

d) kitelepülés, alkalmi és mozgóárusítás esetén az árusító berendezés terveit, vagy fényképét.


(4) Az közterület-használati engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okiratot, okiratokat.


(5) Amennyiben a közterületen folytatni kívánt tevékenységet (ide értve az önálló hirdető berendezések, figyelmeztető és tájékoztató táblák elhelyezését is ) jogszabály, vagy hatóság más szerv engedélyéhez, hozzájárulásához köti, a közterület-használati engedély csak az engedély, hozzájárulás megléte esetén adható meg.


(6) A kérelem a mindenkor hatályos illetéktörvény alapján beadványi illetékköteles.


5. §


(1) A közterület használati engedély birtokában az engedélyes köteles a használat során az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani és gondozni.


(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb, elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a tulajdonosnak, vagy a kivitelezőnek kell kérnie.


(3) Tűzijáték megrendezése csak a kérelemhez becsatolt szakhatósági engedélyek alapján engedélyezhető. Az eseményről a község lakosságát a helyben szokásos módon legalább 5 nappal korábban tájékoztatni kell. Az engedélyek megszerzése és a közzététel költsége a kérelmezőt terheli.


(4) Mozgóárusítás, vásározási tevékenység előzetes hozzájárulás formájában és csak a környezetbe illő, esztétikus módon, kultúrált megjelenésű árusítóhelyen, sátorból vagy asztalról illetve erre a célra rendszeresített kultúrált megjelenésű /az árusítás idején rögzített és járó motor használata nélküli/ autóból történhet. A vásározói tevékenység – a kereskedelmi tevékenység gyakorlására vonatkozó szabályok betartása mellett – csak a Pikoló Vendéglő mögötti közterületen folytatható.


(5) A közterület felbontásához, a közterület egyéb célú igénybevételéhez a közterület kezelőjének hozzájárulása szükséges. A hozzájárulásban a kezelő feltételeket ír(hat) elő.


a) A közterület bontása iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

- a kérelmező nevét és állandó lakhelyének címét,

- a közterület bontás célját,

- az érintett közterületnek a burkolat nagyságát (m2)

- a kivitelezésért felelős személy nevét és címét,

- a közműhelyszínrajzot.


b) A polgármester előírhatja a közterület azonnali helyreállítását.


c)  A közterület bontásának engedélyezése a polgármester hatásköre.


d) Szilárd burkolatú közterületek felbontása során a technológiai előírásokat be kell tartani.


e) Amennyiben az engedélyben foglalt határidő lejárt, a munkavégzés engedély nélkülinek minősül, kivéve, ha a határidőt meghosszabbították.


(6) A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni tilos. A munkaárok csak földdel vagy az előírt anyaggal tölthető fel, és a visszatöltött anyagot a vonatkozó szabványok szerint kell tömöríteni. Indokolt esetben talajcserét kell végezni. A burkolatbontás után a felbontott úttal azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezetet kell építeni.


A közterület - használati engedélyhez nem kötött tevékenységek

6. §.


(1) A következő tevékenységekhez nem kell közterület-használati engedély:


a) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút, járda területének elfoglalásához,


b) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz,


c) az azonnali hibaelhárítás céljából az elektromos, a gáz, a víz- és csatornahálózat üzemeltetőinek,


d) az úttartozékok, és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,


e) a díszítés céljából élővirággal beültetett virágláda, virágkosár elhelyezéséhez, ha az a forgalmat nem akadályozza, és a kihelyezője gondozza,


f) közcélú közterületi létesítmények és köztárgyak (pl: pad, szobor, tartóoszlopok, stb..) elhelyezésére.


Nem adható közterület-használati engedély

7. §


(1) Nem adható közterület-használati engedély:


a) a lakosság nyugalmát, a közrendet, a közérdeket, közerkölcsöt sértő tevékenység végzésére,

b) környezetszennyező, közbiztonságot veszélyeztető, egészséget károsító tevékenységre,

c) KRESZ előírásait sértő tevékenységre, illetve a közúti közlekedést szabályozó táblák, egyéb közúti jelzések, berendezések 10 méteres körzetében,

  1. Egy éven belül annak, akinek előzőleg az engedélyét szabálytalan közterület használat miatt visszavonták, illetve, aki az engedélyben szereplő díjat nem fizette meg,
  2. közlekedési területre, csak a közlekedési szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
  3. műemlékileg, vagy egyéb szempontból védett területre, csak a műemléki, illetve egyéb szakhatóság előzetes hozzájárulásával,
  4. Közterületen zajos, tűz-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, kivéve tűzoltóság felügyeletével biztosított tűzijáték,
  5. Szeszes ital forgalmazására kivéve a községben megrendezésre kerülő engedélyezett alkalmi rendezvényeket, illetve a vendéglátó ipari egységek közterületből ideiglenesen kialakított kerthelyiségeit,
  6. A közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,
  7. A községképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések elhelyezésére
  8. Árusítóhelyek környékén áru, raklapok, kartonok, göngyölegek tárolására,




  •  Közterület felett átfeszített transzparens elhelyezésére 15 napnál hosszabb időtartamra,
  • Olyan tevékenység folytatására, mely jogszabályi tilalomba ütközik.


Mentesség a közterület-használati díj fizetése alól

8. §


(1) Nem kell közterületi–használati díjat fizetni:


a) a fegyveres erőknek, fegyveres testületeknek, rendészeti szerveknek, mentőknek, vízügyi szolgála-

    toknak közérdekű feladataik ellátásához,

b) a víz és csatornázási műveknek, gázműveknek, valamint a köztisztasági tevékenységet végző egyéb

     szerveknek közérdekű feladataik ellátásához,

c) a tömegközlekedési szolgáltatást végző vállalatoknak a feladatuk ellátását szolgáló létesítményeik

     közterületi elhelyezéséért,

d) szobrok, emlékművek, díszkutak, vízmedencék, szökőkutak, alapzatos zászlórudak elhelyezéséért,

e) a katasztrófavédelmi szerveknek a közvetlen életveszély elhárításához szükséges közterület-haszná-

    latért,

f) a műemlékvédelem alatt álló építmények felújítási munkáival kapcsolatos közterület-használatáért,

g) a közterület - fenntartási, építési munkákkal kapcsolatos anyagok, eszközök ideiglenes közterületi

    elhelyezéséért,

h) a lakosság számára a közterületekre kihelyezett konténerek, továbbá a  hulladékhasznosítási célból

    elhelyezett hulladékgyűjtők közterületi elhelyezéséért,

i)  közterületi ivókutak elhelyezéséért,

j)  üzleti rakodás céljára – este 22 és reggel 6 óra között – igénybevett közterület használatáért,

k) elektromos kapcsolószekrény, transzformátor állomás, egyéb elektromos berendezés közterületi

    elhelyezéséért,

l) távbeszélő fülke, fülke nélküli távbeszélő készülék, postai levélszekrény közterületi elhelyezéséhez

m) az önkormányzat, és intézményei által alkalmanként szervezett rendezvények közterület-    használata,

n) az önkormányzat intézményei, valamint az önkormányzati ingatlanok helyreállításával, felújításával

     kapcsolatos közterület használata,

o) sport-, és kulturális rendezvények céljára, 

p) a kereskedelmi, és szolgáltató létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várako-

     zóhelyek használata céljára,

r)  lakossági közművek bekötése esetén a munka megkezdését követő 48 órán belül.


Az engedély megadása, elutasítása

9. §


(1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni a helyi építésügyi szabályzatot, a szabályozási terveket, a községképi és műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély) meglétét is.


(2) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.


(3) A közterület-használati engedélynek tartalmaznia kell:

  1. az engedélyes nevét, állandó lakóhelyének v. telephelyének címét,
  2. a közterület-használat célját és időtartamát,
  3. a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
  4. az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,
  5. az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,
  6. a közterület-használati díjfizetési kötelezettség esetén a díj mértékét, és fizetési módját,  
  7. az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonat-

kozó kötelezettség előírását, 

  1. az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tá-

      rolás csak a munka-, baleset-, tűz- és egészségvédelmi óvórendszabályoknak előírt módon tör-

      ténhet.


(4) Az engedély megadása, vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a) az engedélyt kérővel,

b) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

c) élelmiszerárusítás esetében az állami közegészségügyi felügyelővel.


(5) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület-használati engedélyben:


a) szükség szerint elő kell írni a közterület felől a községképi követelményeket kielégítő, takaró-védőkerítés létesítését,


b)  elő kell írni, ha a járdát teljes szélességben el kell foglalni, és a gyalogközlekedés a másik oldalon lévő járdára nem terelhető át, az engedélyes köteles a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjárót  létesíteni, és azt szükség szerint nappal is megvilágítani, továbbá a közlekedés útjában álló oszlopokat, és ezek alátéteit jól láthatóvá tenni.


10. §


(1) Az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen, vagy körzetben járműről, vagy más módon történhet-e.


(2) Élelmiszer utcai árusítására közterület-használati engedélyt kiadni csak idény jelleggel, az adott élelmiszer árusításához jogszabályban előírt feltételek, szakhatósági engedélyek megléte esetén lehet.


(3) A vendéglátó egységek kerthelyiséggel történő kitelepülése a községképbe illő, esztétikus berendezéssel akkor engedélyezhető, ha a gyalogosforgalmat nem akadályozza.


(4) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (pl: díjfizetésről szóló bizonylat) a helyszínen tartani és azokat az engedélyező hatóságok ellenőrzése esetén felmutatni.


(5) A közterület használatát a tulajdonos önkormányzat köztisztviselője ellenőrizni jogosult.


(6) A közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit az e rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.


Az engedély érvényessége

11. §


(1) Az engedély:        

             a) ideiglenes jelleggel, meghatározott idő elteltéig,

b) megállapított feltétel nem teljesítése bekövetkeztéig,

c) visszavonásig érvényes.


(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosí-

tó okirat érvénye megszűnik.


(3) A határozott időre szóló közterület-használati engedély érvényessége az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal beadott kérelmére többször meghosszabbítható. A meghosszabbításra a kérelem beadására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Az engedély érvényének meghosszabbítására irányuló eljárás során az engedélyt kiadó köteles ellenőrizni, hogy a közterület használója a jogszabályban előírtakat betartja-e.


(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani, a hatóság által előírt módon. Ellenkező esetben a hatóság az engedélyes terhére állíttatja helyre a közterületet.


(5) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes:


a) a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja, vagy

b) díjfizetési kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget,

c) nem az engedélyes használja a közterületet.


(6) Ha a közterület-használat az (5) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.

A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei

12. §.


 (1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata estén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterületet eredeti állapotára saját költségén – kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.


(2) Ha a közterületet engedély nélkül használó az engedélyezés feltételeinek megfelel – kérelmére – a hatóság a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a (3) bekezdésben meghatározott következmények alól.


(3) Az, aki közterületet engedélyhez kötött esetben engedély nélkül, vagy az engedélyben foglalt feltételektől eltérő módon használ, a szabálysértés jogkövetkezményein túlmenően a díjfizetési és helyreállítási kötelezettség alól nem mentesül.


A közterület-használati díj mértéke, fizetésének módja

13. §


 (1) Az engedélyes közterület használati díjat köteles fizetni, melynek mértékét a 2. melléklet tartalmazza.


(2) A fizetendő közterület-használati díj összegét, megfizetésének határidejét, módját a határozatban kell meghatározni.


(3) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.


(4) A díjszabás alapja, módja:


a) a létesítménnyel elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény tényleges alapterületét és az ahhoz esetlegesen szükséges csatlakozó terület nagyságát kell minden esetben figyelembe venni,


b) cég-, cím-, és hirdetőtábla, hirdető berendezés, transzparens elhelyezése esetén annak felületét kell alapul venni, a helyi építési szabályzat előírásainak figyelembe vételével,


c) a fizetendő díj szempontjából minden megkezdett nap, és négyzetméter egésznek számít.


(5) Amennyiben az engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő közterület-használat időtartama, illetve kezdete nem állapítható meg, úgy egy hónapra visszamenőlegesen kell a díjat megállapítani.


(6) A közterület rendeltetésétől, illetve a kiadott közterület-használati engedélytől eltérő használata esetén az engedélyesnek a már esedékessé vált, és megfizetett közterület használati díjat visszakövetelnie nem lehet.


Reklám- hirdető berendezések, plakátok elhelyezése

14. §


(1) A község közterületén reklám- és hirdetőtábla felállítása kérelemre, közterület-használati engedély birtokában történhet, figyelemmel az egyes termékek reklámozására vonatkozó hatályos jogszabályi rendelkezésekre, és a helyi építési szabályzatra.


(2) A hirdető-berendezések fogalomkörébe tartozik minden olyan eszköz és a KRESZ-ben, illetve az ágazati szabályokban nem szereplő tábla, amelynek célja az, hogy a közlekedők figyelmét valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre,  stb. felhívja. Nem minősül hirdető táblának az adott ingatlanon folyó építkezés építési adatairól tájékoztató tábla.


(3) Reklámtábla lakott területen útcsatlakozástól, gyalogátkelőhelytől 150 méteren belül csak a burkolat szélétől 11 méterre, illetve azon kívül helyezhető el. Ha a közterület határa 11 méteren belül van, abban az esetben reklámtábla csak a beépítés vonalában a közúttal párhuzamosan állítható fel.


(4) A reklám-hirdető tábla alakjára, színére, megjelenésére vonatkozóan az elhelyezhető reklámtáblán a KRESZ-táblákon használatos színeket és betűtípusokat tilos alkalmazni.


(5) A választási kampány ideje alatt a közterületen elhelyezett propaganda-anyagok eltávolítása annak a kötelessége, aki azt elhelyezte, vagy akinek az érdekében azt elhelyezték. A plakát eltávolítását legkésőbb a szavazást követő 30 napon belül el kell végezni.


15. §


(1) Közterületen szexuális áru, szeszes ital, valamint játékterem nem reklámozható. Közterületre néző reklám közerkölcsöt nem sérthet.


(2) Épület falán, kerítésén hirdető-berendezést elhelyezni csak az épület, vagy kerítés tulajdonosának hozzájárulásával szabad, ha az a községképi követelményeknek és a közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelelő. A hirdető-berendezések káprázást okozó fényt nem áraszthatnak, felületük fényvisszaverő anyagból nem készülhet.


(3) Közutak feletti áthidalásként ideiglenes jelleggel (max. 15 nap) eseményeket, rendezvényeket hirdető, nem merev anyagú transzparens elhelyezhető, ha a rögzítéshez használt kandeláber, berendezés vagy épület tulajdonosa, továbbá a közút kezelője az elhelyezéshez hozzájárult.


(4) Falragaszokat, plakátokat, festést, ábrázolást (továbbiakban: plakát), vagy ezek elhelyezésére szolgáló hirdető-berendezést tilos elhelyezni műemlékekre és műemlék jellegű épületek falára, nyílászáróira és kerítésére, kivéve az épületben működő intézmény rendeltetésszerű működését szolgáló hirdető-berendezést. Egyéb épület falán, kerítésén, közterületen hirdetési, reklámozási céllal elhelyezett hirdető-berendezésen csak annak tulajdonosa hozzájárulásával szabad plakátot elhelyezni.


(5) Tilos plakátot, hirdetést, reklámzászlót a fentiektől eltérő módon, továbbá élő fára, köztéri szoborra, padokra, elektromos és világítóberendezések szekrényeire, közlekedési jelzőberendezésekre, közlekedési jelzőtáblákra, illetve forgalom szabályozására, vagy védelmére szolgáló berendezésekre, úttartozékokra, továbbá autóbuszvárókra elhelyezni.


(6) Választási kampány keretében készült plakátot állami, vagy önkormányzati hatóságot befogadó épületen, vagy azon belül tilos elhelyezni.


16. §


(1) Plakátot olyan módon kell elhelyezni, hogy az károkozás nélkül eltávolítható legyen.


(2) A hirdető-berendezések és plakátok nem sérthetik és veszélyeztethetik az életet és a testi épséget, a közerkölcsöt, a vagyonbiztonságot, a közlekedés rendjét. Az ilyen jellegű plakátokat és hirdetést haladéktalanul el kell távolítani az azt elhelyező, a hirdetés elhelyezésére megbízást adó, vagy a berendezés tulajdonosának költségére.


(3) A községképi szempontból nem megfelelő; a közterületen engedély nélkül elhelyezett; a feleslegessé vált hirdető-berendezést és plakátot - a közterület tulajdonosának felszólítását követő 8 nap elteltével – a Polgármester a tulajdonos költségére eltávolíttathatja és intézkedhet az eredeti állapot helyreállítása felől.


(4) Tilos útkereszteződésben és azok térségében olyan hirdetőtáblák elhelyezése, amelyek összetéveszthetők a közúti jelzésekkel, csökkentik azok láthatóságát, vakítják az út használóit, vagy olyan módon terelik el figyelmüket, hogy az veszélyezteti a közlekedés biztonságát.


Jogorvoslatok

17. §


(1) Az ügyfél az ügy érdemében hozott I. fokú határozat ellen fellebbezhet. A fellebbezés joga megilleti azt is, akire a határozat rendelkezést tartalmaz.


(2) A fellebbezést a határozat közlésétől számított 15 napon belül lehet előterjeszteni Letkés Község Önkormányzatának Képviselő-testületéhez.


(3) A fellebbezésre jogosult a (2) -ben foglalt határidőn belül ezen jogáról lemondhat.


(4) A fellebbezésnek a határozat végrehajtására halasztó hatálya van, kivéve, ha a hatóság a határozat azonnali végrehajtását rendeli el. Azonnali végrehajtás akkor rendelhető el, ha:

a) életveszély miatt, vagy a közbiztonság érdekében szükséges;

b) a végrehajtás elmaradása jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna;

c) törvény, vagy annak végrehajtását szabályozó rendelet más, fontos ok miatt lehetővé teszi.


(5) A fellebbezést elbíráló képviselő-testületi döntés ellen további fellebbezésnek helye nincs. Jogszabálysértésre hivatkozással a határozat az illetékes bíróság előtt támadható meg.


Szabálysértési eljárás

18. §


* Hatályon kívül helyezve

            Záró rendelkezések

19. §


(1) Ez a rendelet 2011. augusztus 8. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti:

  1. a közterületek használatáról szóló 9/2002. ( VI.21. ) önkormányzati rendelet,
  2. a közterületek használatáról szóló 9/2002. ( VI.21. ) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 9/2005. (IX.09.) önkormányzati rendelet,
  3. a közterületek használatáról szóló 9/2002. ( VI.21. ) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 2/2006. (II.15.) önkormányzati rendelet.


Letkés, 2011. augusztus 4.


                                                                    Kovács István sk                       Hegedűs Ferencné sk

                                                                      polgármester                                  jegyző





Kihirdetési záradék:


A rendelet kihirdetve: 2011. augusztus 5.


                                                                                                                 Hegedűs Ferencné sk

                                                                                                                           jegyző




Módosító rendeletek


* 11/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet

    Hatályba lépés napja: 2012. április 15.






























1. melléklet a 13/2011. ( VIII.05. ) önkormányzati rendelethez



K É R E L E M


                                                                                                                       Illetékbélyeg helye


        Letkés Községi Önkormányzat tulajdonában lévő közterület használatához



Gazdasági társaságok esetében:


Igénylő neve:…………………………………………………………………………………….


Telefon:……………....................................................................................................................


Címe:…………………………………………………………………………………………….


Cégjegyzékszáma:………………………………………………………………………………


Adóigazgatási azonosító száma:….……………………………………………………………..


Aláírásra jogosult:…...………………………………………………………………………….


Egyéni vállalkozók, illetve magánszemélyek esetén:


Igénylőneve:…………………………………………………………………………………......


Telefon:…………………………….............................................................................................


Lakcíme:…………………………………………………………………………………………


Születési hely és idő:……………………………….....................................................................


Személyi ig.szám:……………………………………………………………………………….


Anyja neve:………………………………..…………………………………………………….


Adóigazgatási azonosító száma:……………………...................................................................


Vállalkozói igazolvány száma:………………………………………………………………….



A közterület-használat időtartama:..….......év ..……………………..……....hó ..……naptól 


………...év ..…………………….………..….hó …..…napig.



A közterület-használat célja és módja:


…………………………………………………………………………………………………...


…………………………………………………………………………………………………...


Az elfoglalni kívánt közterület nagysága: ………………..……m2

Az elfoglalni kívánt közterület helyének pontos leírása:


…………………………………………………………………utca…….….házszám.


A kért területre előzőleg kiadott engedély száma: …………………………………………..



Az engedély kiadását követően a határozatban megállapított közterület-használati díjat az engedélyesnek a közterület tényleges használatára tekintet nélkül meg kell fizetni!


                                                                                                                     

Letkés, 20... …………………..……..hó ……..nap


                       


                                                                                                            ……………………….…………………………..

                  kérelmező (cégszerű) aláírása

                                                                      

                                         

Kérem, hogy a jelzett mellékleteket csatolja!


A közterület-használati engedély kérelemhez az alábbi mellékletek kérelemmel egyidejűleg történő beadása szükséges:


A túloldali kérelem pontos, részletes kitöltése, aláírása egy példányban (gazdasági társaságtól érkező kérelem esetén aláírási címpéldány is szükséges) !


A közterület-használat díját a mindenkori közterület-használatáról szóló helyi képviselő-testületi rendelet mellékletében meghatározott díjtételek alapján kell megfizetni!


Út, járda, térburkolat, zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó nyilatkozat egy példányát, és az eredeti állapotot bemutató fotót, dokumentumot.


Hirdető berendezés, kirakatszekrény elhelyezése esetén:

- Helyszínrajzot 2 példányban, M=1:500, a berendezés helyének pontos megjelölésével, méretezésével és a berendezés terveit 2 példányban olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja,

- Illetve az alkalmazni kívánt szín, betű és motívumválasztékot.


Kitelepülés, alkalmi és mozgóárusítás esetén az árusító berendezés terveit, vagy fényképét, és a helyszínrajzot két példányban.














2. melléklet a 13/2011. ( VIII.05. ) önkormányzati rendelethez



Közterület használat esetei és díjai



1./        A környezetbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál),

            kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), hirdető berendezés

            (fényreklám) továbbá cég-és címtábla elhelyezésére                                     300 Ft/m2/hó


2./        Árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs,

            virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló létesítmény

            -büfékocsi, bódé, pavilon, stb.) elhelyezésére                                                            500 Ft/m2/hó


3./        A köztisztasággal kapcsolatos építmények és tárgyak elhelyezése                díjtalan


4./        Önálló hirdető berendezés (reklámtábla, hirdetőoszlop, stb.)

            elhelyezése                                                                                                     100 Ft/m2/hó


5./        Távbeszélő fülke, postai levélszekrény elhelyezése                                      díjtalan


6./        Építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék

            elhelyezésére

            - használatbavételi engedély kiadását követő hat hónapon túl                                   50 Ft/m2/nap

             - épületfelújítást követő 60 napon túl / bejelentési kötelezettség mellett /            50 Ft/m2/nap

            - törmelék gyűjtésére konténer elhelyezésére 5 munkanapig                           díjtalan

            - azt követően                                                                                              100 Ft/m2/nap


7./        Tüzifa és fa ideiglenes tárolásra / maximum 1 hóra /                                   100 Ft/m2/nap


8./        Vendéglátó ipari előkert céljára                                                                               100 Ft/m2/hó


9./        Üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával göngyölegek tárolása                                200 Ft/nap


10./      Kiállítás, búcsúi vásár, mutatványos tevékenység céljára                                   200 Ft/m2/nap


11./       Alkalmi és mozgó árusítás, javító és szolgáltató tevékenység                         3.000 Ft/nap


12./      Ingyenes sport és kulturális rendezvények                                                    díjtalan

             Belépődíjas sport és kulturális rendezvény                                                            50 Ft/m2/nap


13./      Munkagépek és tartozékainak elhelyezésére / munkagépenként és

             és tartozékonként /                                                                                  5.000 Ft/gépjármű/hó


14./      helyi őstermelők árusítása                                                                                        díjtalan


15./      Üzemen kívüli (hatósági jelzéssel nem rendelkező jármű) jármű

             30 napon túli tárolása                                                                                10.000 Ft/gépjármű/nap


A fel nem sorolt esetben a díj mértékéről a fentiek figyelembevételével a Polgármester dönt.

Mellékletek