Letkés Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2014 (XII.31..) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó szervezett közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2015. 01. 01- 2016. 12. 08

Letkés Község Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2014. ( XII.31.) önkormányzati rendelete

a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó szervezett közszolgáltatás kötelező igénybevételéről


Letkés Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.       A települési szilárd hulladék kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás tartalma, a Közszolgáltató megnevezése

1. §


(1) Letkés Község Önkormányzata a település közigazgatási területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az 1. mellékletben meghatározott gazdálkodó szervezetek útján biztosítja.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az alábbi hulladékokra:

a) háztartási hulladék,

b) háztartási hulladékhoz hasonló hulladék,

c) elkülönítetten gyűjtött hulladék,

d) lomhulladék,

e) közterületen elhagyott hulladék,

f) építési-bontási hulladék.


(3) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás kiterjed a közszolgáltatás körébe tartozó (2) bekezdés a) - e) pontjaiban meghatározott hulladékok átvételére, elszállítására és hulladékkezelési engedéllyel rendelkező hulladékkezelőnek történő átadására.


(4) A rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén valamennyi ingat-

lan használóra kiterjed.


                                                              2. A közszolgáltatás igénybevétele

2. §


(1) A közszolgáltatás igénybevétele kötelező.


(2) A Közszolgáltató és az ingatlan használó között a kötelező közszolgáltatással kapcsolatos jogviszony a szolgáltatás felajánlásával, a közszolgáltatás első igénybevételével  jön létre.


(3) Gazdálkodó szervezet a közszolgáltatást köteles igénybe venni, kivéve, ha a hulladékról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően a környezetvédelmi hatóság által engedélyezett hulladék ártalmatlanítására alkalmas eljárás, berendezés vagy létesítmény alkalmazásával a tevékenységük végzése közben keletkezett hulladék hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról gondoskodnak.


(4) Az üzemi épületek, intézmények, üzletek üzemeltetői, használói a gyűjtő edényeket elsősorban a saját használatukban lévő ingatlanon kötelesek elhelyezni. Amennyiben a saját használatukban lévő ingatlanon az elhelyezésre nincs lehetőség, a gyűjtő edény közterület-használati engedély birtokában a közterületen is elhelyezhető. A közterületen történő elhelyezés során biztosítani kell, hogy az a forgalmat se az úttesten, se a járdán ne zavarja, vagy akadályozza.




(5) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásba újonnan bekapcsolódó ingatlanhasználó a köz-       szolgáltatónak köteles bejelenteni, hogy a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté vált.


(6) Az ingatlanhasználó személyében bekövetkező változás esetén az ingatlan korábbi használója, valamint az új használója 15 napon belül köteles e tényt a közszolgáltatónak írásban bejelenteni.


(7) A korábbi ingatlanhasználót a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség az ingatlanhasználó személyében bekövetkezett változás napjáig terheli. Az új ingatlanhasználót a közszolgáltatási díjfizetési kötelezettség az ingatlanhasználó személyében bekövetkezett változás napját követő naptól terheli.


(8) Az ingatlanhasználó jogosult a Közszolgáltató tevékenységével kapcsolatban panasszal élni, melynek során valós tényeket kell közölnie, és jóhiszeműen kell eljárnia. Az ingatlanhasználónak joga van arra, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatással kapcsolatos javaslatait megfogalmazza, észrevételt tegyen, és arra érdemben tájékoztatást kapjon. Továbbá jogosult arra, hogy esetleges díjhátralékának rendezése ügyében egy esetben, általa történő kezdeményezésre, kamatmentes részletfizetési lehetőséget kérjen és kapjon.


3.  A települési szilárd hulladék elszállításának igénybevétele, gyakorisága, lomtalanítás

3. §


(1) A közszolgáltató köteles a rendelet keretein belül a hulladék gyűjtését és elszállítását heti rendszerességgel, szerdai napon, reggel 6.30 órától elvégezni.


(2) A közszolgáltató feladata a szolgáltatás folyamatosságának biztosítása. A közszolgáltató az elmaradt begyűjtést 48 órán belül, vagy előre egyeztetett időben elvégezni, amennyiben a szállítási napon műszaki hiba, vagy egyéb ok (pl. munkaszüneti nap ) miatt a szállítás elmaradt. 


(3) A beépítetlen belterületi ingatlan használója akkor köteles a hulladékszállítás igénybevételére, ha a tevékenysége folytán az ingatlanon olyan hulladék keletkezik, amely megfelel a hulladékról szóló törvényben meghatározott települési hulladék fogalmának.


(4) A közterületen szervezett rendezvény során keletkezett hulladék tárolásáról, szállításáról, ártalommentes elhelyezéséről – a közszolgáltatóval kötött külön szerződés alapján – a rendezvény szervezője köteles gondoskodni. A hulladék jogellenes elhelyezésével, elhagyásával kapcsolatban a hulladékról szóló törvény alapján kell eljárni.


(5) Az ingatlanhasználó a közszolgáltatás szüneteltetését kizárólag írásban, előre kérheti a közszolgáltatótól abban az esetben, ha az ingatlanát 30 napot meghaladó ideig nem kívánja használni. 


(6) A Közszolgáltató az önkormányzattal előzetesen egyeztetett időpontban, évi egy alkalommal, díjmentesen lomtalanítást végez, melynek keretében kizárólag a nagydarabos lombhulladékok kerülnek átvételre.  A lomtalanítás időpontjáról a közszolgáltató három héttel korábban köteles értesíteni a lakosságot.


(7) A közszolgáltató évi egy alkalommal gondoskodik a településen keletkező elektronikai hulladékok átvételéről.





4. A települési szilárd hulladék gyűjtése, átvétele és szállítása

4. §


(1) A közszolgáltatás igénybevételére kötelezett természetes személy, gazdálkodó szervezet a települési szilárd hulladékot rendszeresített zárt szabványos gyűjtőedényben köteles összegyűjteni és a megadott szállítási napon a Közszolgáltatónak elszállításra átadni.


(2) Rendszeresített zárt, szabványos gyűjtőedénynek minősül:

  1. 60, 120 literes edényzet,
  2. köztisztasági zsák 


(3) Az ingatlanhasználó vagy a közszolgáltatást igénybe vevő részére a (2) bek.-ben  meghatározott rendszeresített zárt, szabványos gyűjtőedényt a közszolgáltató biztosítja.


 (4) A települési szilárd hulladék gyűjtéséhez a tulajdonos olyan űrtartalmú, illetve darabszámú gyűjtőedényt köteles igénybe venni, hogy abban, illetve azokban a megadott szállítási napok között keletkező háztartási hulladék az előírásoknak megfelelően mindenkor elhelyezhető legyen.


5. §


(1) A települési szilárd hulladék zárt gyűjtőedényének átadása-átvétele az ingatlan bejáratától legfel-

jebb 10 méterre történik, kivéve, ha a rendszeresített szállító járművel az ingatlan nem közelíthető

meg.


(2) A települési szilárd hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény közterületre csak a közszolgáltatói szerződésben rögzített napokon helyezhető ki átadás céljára, ürítés után a hulladékgyűjtő edényzetet annak tulajdonosa a közterületről 24 órán belül köteles az ingatlanára visszahelyezni, kivéve ha a gyűjtőedény tárolása csak közterületen lehetséges.


(3) A gyűjtőedénybe csak olyan mennyiségű hulladék helyezhető el, hogy az edény teteje az elszállításra való átadáskor lecsukható legyen. A gyűjtőedénybe a hulladékot úgy kell elhelyezni, hogy az a szállítás során a járműbe való beürítést ne akadályozza. Tilos a gyűjtőedénybe mérgező, veszélyes, robbanó vagy olyan hulladékot rakni, amely a kiürítéssel foglalkozó dolgozók egészségét, testi épségét vagy életét veszélyezteti, vagy begyűjtése során a gépkocsi műszaki berendezésében rongálódást idézhet elő, ártalmatlanítása/hasznosítása során veszélyezteti a környezetet, vagy az ártalmatlanító/hasznosító telep dolgozóit, műszak berendezéseit.


(4) A szolgáltatást igénybe vevő köteles a használatában lévő zárt gyűjtőedényzet rendszeres tisztításáról és fertőtlenítéséről gondoskodni. Az elszállítás céljára kihelyezett, vagy tartósan a közterületen elhelyezett gyűjtőedény környékének rendszeres tisztításáról a szolgáltatást igénybe vevő köteles gondoskodni. Ha ezt a kötelezettségét felszólítás ellenére elmulasztja, a tisztántartásról az önkormányzat gondoskodik a kötelezett költségére.


(5) A hulladék elszállítása során a szolgáltató által előidézett közterületi szennyezést a szolgáltató köteles megszüntetni. A hulladékgyűjtő szigeteknél keletkező – nem a szolgáltató által előidézett – közterületi szennyezés megszüntetése az önkormányzat feladata.






(6) A közszolgáltató a települési szilárd hulladék elszállítását megtagadhatja, ha

  1. az nem a 4. § (2) bekezdés szerinti zárt gyűjtőedényben került átadásra,
  2. érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a települési szilárd hulladéktól eltérő, vagy a (3) bekezdés szerinti anyagot tartalmaz a gyűjtőedény,
  3. a gyűjtőedény balesetveszélyes, éles, csorbult, törött.


(7) Amennyiben a közszolgáltató a (8) bekezdésben meghatározott okok miatt a hulladék elszállítását megtagadja, a szolgáltatást igénybe vevő köteles gondoskodni a hulladék szétválogatásáról, megfelelő gyűjtőedényről.


(8) A közszolgáltató felel az edény állagában keletkezett olyan kárért, amelyet a szállítás során szándékos vagy gondatlan magatartásával, vagy szakszerűtlen ürítéssel okozott. A rendeltetésszerű használat során elhasználódott gyűjtőedényt a közszolgáltató díjmentesen cseréli.


5. Elkülönített hulladékgyűjtés

6. §


(1) Az elkülönített hulladékgyűjtés a közszolgáltatás része.


(2) A település területén üzembe helyezett elkülönített hulladékgyűjtő szigetek gyűjtőedényeibe a felirat szerinti, külön gyűjtött, szennyeződés mentes csomagolási hulladék helyezhető el. Ezek a hulladékok a vegyesen gyűjtött települési szilárd hulladékhoz nem keverhetők.


(3) Az elkülönített hulladékgyűjtő szigetekre az edényzet felirataitól eltérő hulladék nem helyezhető el.


(4) A gyűjtőedényeket a közszolgáltató üríti szükség szerinti gyakorisággal.


6. A települési szilárd hulladék elhelyezése

7. §


(1) Közterületen települési szilárd hulladék elhelyezése tilos.


(2) Letkés község közigazgatási területén keletkező települési szilárd hulladék kezelésének létesítménye a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. Nógrádmarcali Hulladékkezelő központja, ill. a Kerepes, Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő központja.


(3)Az elkülönítetten gyűjtött hulladékok a hulladékgyűjtő szigeten helyezhetők el.


7. Díjfizetés

8. §


(1) A közszolgáltatás ellátásáért az ingatlanhasználót díjfizetési kötelezettség terheli, melyet a   közszolgáltató szed be. A díj megfizetésének módjáról és a számlázás rendjéről a közszolgáltató az ingatlanhasználót írásban tájékoztatja.


(2) A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetése a közszolgáltató által kiállított számla alapján történik, negyedéves gyakorisággal. Díjfizetési módok:  csekkes befizetés vagy banki átutalás.

(3) A közszolgáltató által alkalmazott közszolgáltatói díj magában foglalja a szállítás, a gyűjtés és ártalmatlanítási díjat.  (komplex közszolgáltatási díj)























  1. melléklet


Letkés Község Önkormányzata Képviselő-testületének a települési szilárd hulladék gyűjtésére és elszállítására vonatkozó szervezett közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló 10/2014.  (XII.30.) önkormányzati rendeletéhez



1./ Letkés Község Önkormányzata a település közigazgatási területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – székhelye: 2633 Ipolytölgyes, Petőfi u. 43. – útján biztosítja.


2./ Letkés Község Önkormányzata a település közigazgatási területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást az elkülönített hulladék vonatkozásában a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. 2100 – székhelye: Gödöllő, Dózsa Gy. utca 69. -  útján biztosítja.