Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezetei és működési szabályzatáról szóló 9/2019.(XII.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 08. 25- 2022. 08. 25

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat szervezetei és működési szabályzatáról szóló 9/2019.(XII.5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2022.08.25.

Zebegény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d) pontjában, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatiról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 53. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2019.(XII.5.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület ülését a polgármester – akadályoztatása vagy a polgármesteri tisztség betöltetlensége esetén az alpolgármester, mindkettejük akadályoztatása vagy a két tisztség egyidejű betöltetlensége esetén a Településfejlesztési Bizottság Elnöke akadályoztatása esetén vagy a tisztség betöltetlensége esetén a Szavazatszámláló Bizottság Elnöke – hívja össze, írásban kiküldött meghívó útján, melyet aláír. A meghívót az ülés előtt legalább 5 nappal kell kiküldeni e-mail útján.”

2. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 22. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A képviselő-testület ülését a polgármester, akadályoztatása esetén vagy felkérésére az alpolgármester vezeti. Együttes akadályoztatásuk vagy a két tisztség egyidejű betöltetlensége esetén az ülést a Településfejlesztési Bizottság elnöke, akadályoztatása vagy a tisztség betöltetlensége esetén a Szavazatszámláló Bizottság elnöke vezeti.”

3. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 26. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az érintett személy a vita során személyes megjegyzést tehet legfeljebb egy alkalommal, amennyiben vissza akarja utasítani az őt ért kritikát.”

4. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet „A tanácskozás rendje” alcíme a következő 26/A. §-sal egészül ki:

„26/A. § (1) Aki a tanácskozás méltóságát magatartásával sérti, a képviselő-testület tagjait sértő kifejezéssel illeti – ha bántó kijelentéseit vissza nem vonja, továbbá a sértettet, illetőleg a testületet meg nem követi – széksértést követ el.

(2) A széksértés tényét a képviselő-testület vita nélkül, egyszerű szótöbbséggel állapítja meg.

(3) Az a képviselő, aki a 26/A § (1) bekezdésében foglalt széksértést követ el és a képviselő-testület a széksértés tényét szótöbbséggel megállapítja rendbírsággal sújtható.

(4) A rendbírság összege első alkalommal 5.000 Ft, második alkalommal 10.000 Ft. A következő széksértés esetén összeférhetetlenségi eljárás kezdeményezhető.”

5. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 39. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A képviselő-testület az alábbi állandó bizottságokat hozza létre:)

„c) Településfejlesztési Bizottság 3 fővel (TB)”

6. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet a következő 43/A. §-sal egészül ki:

„43/A. § (1) Az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatát a Vagyonnyilatkozatot Ellenőrző Bizottság (továbbiakban: Bizottság), tartja nyilván és ellenőrzi.

(2) A Bizottság elnöke a vagyonnyilatkozat tételi kötelezettség megnyíltától számított, legkésőbb 5. napig a nyilatkozat tételre kötelezetteknek a szükséges példányban az igazgatási ügyintézővel megküldeti az erre szolgáló formanyomtatványt.

(3) A vagyonnyilatkozatokat a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal Zebegényi Kirendeltségének titkárságán igazgatási ügyintézőnek kell leadni, külön borítékban a képviselői és külön borítékban a családtag/családtagok vagyonnyilatkozatát, aki ezzel egyidőben a régit visszaadja.

(4) A nyilatkozatot tartalmazó, a kötelezett által lezárt és a lezáráson általa aláírt borítékon fel kell tüntetni a kötelezett nevét, valamint a benyújtás dátumát. A kötelezett részére az átvételről elismervényt kell kiadni.

(5) A leadást követően a leadás napján írásban értesíteni kell a Bizottság elnökét, aki hitelesíti a leadás dátumát.

(6) A hitelesítést követően a Bizottság elnöke a képviselői és a családtagok vagyonnyilatkozatait külön pénztárkazettában zárja. A pénztárkazettát a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal Zebegényi Kirendeltségének irodájában levő páncélszekrényben kerül elhelyezésre. A pénztárkazetta nyitására két kulcs áll rendelkezésre, 1 kulcs az elnöknél, 1 kulcs pedig az igazgatási ügyintézőnél. A pénztárkazetta érintetlenségéért a jegyző tartozik felelősséggel.

(7) A jegyző a lemezkazettát csak a képviselői vagyonnyilatkozatra vonatkozó közérdekű adatszolgáltatás teljesítése miatt nyithatja ki (az igazgatási ügyintézőnél lévő kulccsal), melyről a Bizottság elnökét haladéktalanul írásban értesíteni kell és ezt követően kerülhet sor a lemezkazetta kinyitására. A felnyitásról a jegyző feljegyzést készít. Az adatszolgáltatást követően a képviselői vagyonnyilatkozatokat a Bizottság elnöke ismételten lezárja és hitelesíti, a feljegyzés egy példányát a lemezkazettában is elhelyezi.

(8) A Bizottság az általa kezelt vagyonnyilatkozatokról nyilvántartást vezet, amelynek adattartalma:

a) benyújtó neve, minősége (képviselő, bizottság tagja);

b) benyújtás időpontja;

c) benyújtott vagyonnyilatkozatok száma (saját és hozzátartozói);

d) eljárás kezdeményezése;

e) bizottság által tett intézkedés;

f) eljárás eredménye.

(9) Az a)-c) pontokig szereplő nyilvántartási adatok felvezetése az igazgatási ügyintéző feladata.

(10) A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárásról jegyzőkönyvet kell felvenni. A bizottság eljárása során a nyilatkozatot tevőt, illetve hozzátartozóját, valamint a kezdeményezőt és az általa javasolt személyeket meghallgathatja, szakértőt vehet igénybe, adatokat szerezhet be más szervektől, személyektől. A vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás dokumentumait a nyilatkozathoz csatolva, azzal együtt, mások számára hozzá nem férhetően a fentiek szerint kell tárolni.”

7. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 45. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A polgármester tartós távolléte esetén a polgármester jogkörében a polgármester-helyettesi feladatokkal megbízott alpolgármester, ezt követően a Településfejlesztési Bizottság elnöke hiányukban a Szavazatszámláló Bizottság elnöke jár el.”

8. § A ZEBEGÉNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2019.(XII.5.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE AZ ÖNKORMÁNYZAT SZERVEZETEI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁRÓL című 9/2019 (XII.5.) önkormányzati rendelet 46. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„46. § Az alpolgármester tisztségét társadalmi megbízatásban tölti be.”

9. § Ez a rendelet 2022. augusztus 25-én lép hatályba.