Cegléd Város Önkormányzatának 33/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2023. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzatának 33/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról

2023.01.01.

Cegléd Város Önkormányzata a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya kiterjed Cegléd város bel- és külterületén:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást ellátó vállalkozásra;

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást igénybe venni köteles ingatlantulajdonosokra.

2. § (1) Cegléd Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő feladatait az e rendeletben foglaltak szerint látja el, és gyakorolja a feladatok ellátásához biztosított hatásköröket.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatási tevékenység (a továbbiakban: közszolgáltatás) az alábbiakra terjed ki:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes tárolására szolgáló közműpótló létesítmény közszolgáltató általi kiürítésére;

b) a közszolgáltató által begyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezés céljára történő elszállítására;

c) a közszolgáltató által begyűjtött és elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítás céljából történő elhelyezésére a vízügyi hatóság által kijelölt leürítő helyeken.

3. § Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) az e rendeletben meghatározottak szerint köteles igénybe venni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatást.

4. § (1) Az Önkormányzat a közszolgáltatási szerződést a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző közszolgáltatóval határozott időre, de legfeljebb 10 évre szólóan köti meg. A közszolgáltatási szerződés nyilvános.

(2) A közszolgáltatási szerződés célja, hogy a közszolgáltatás teljesítése érdekében az Önkormányzat és a közszolgáltató közötti kapcsolatokat szabályozza, a közszolgáltatást igénybevevők jogos érdekeinek védelmére is tekintettel.

(3) A közszolgáltatási szerződésben – a külön jogszabályokban előírtakon kívül – rögzíteni kell:

a) a közszolgáltatás módját, valamint elszállításának a bejelentéstől számított határidejét;

b) a közszolgáltatás igazolási és ellenőrzési kötelezettségét, annak módját,

c) a közszolgáltató azon általános kötelezettségének tartalmát, amely a közszolgáltatást igénybevevők jogos igényeinek kielégítésére vonatkozik, az ezeket biztosító garanciális szabályokat (fogyasztói üzletszabályzat kialakításának és felülvizsgálatának módját, más szabályozási eszközöket), továbbá az e szabályozásokról szóló döntések előkészítésének és meghozatalának eljárási szabályait;

d) a közszolgáltatónak a lakosság és az ingatlantulajdonosok irányában fennálló tájékoztatási kötelezettségét és teljesítésének módját;

e) a szerződés módosításának a külön jogszabályokban előírtakon kívüli egyéb lehetséges okait és eljárási rendjét.

(4) A közszolgáltatási szerződést mindkét fél írásban mondhatja fel. A felmondási idő 6 hónap. A felmondási idő alatt a szolgáltatást változatlan feltételekkel kell teljesíteni.

(5) A közszolgáltató és a vele együttműködő vállalkozások, továbbá a közszolgáltató és a teljesítési segédek vagy közreműködők közötti – együttműködésüket tartalmazó – szerződés nem lehet ellentétes a közszolgáltatási szerződés és jelen rendelet előírásaival.

2. A közszolgáltató

5. § (1) Cegléd város közigazgatási területén a közszolgáltatás teljesítésére kizárólagosan jogosult közszolgáltatók az 1. §-ban rögzített működési területen:

a) [1] INTEROIL TRANS Korlátolt Felelősségű Társaság (2700 Cegléd, Nyár u. 9.),

b) COMBOS Településtisztasági Betéti Társaság (COMBOS Bt., 2700 Cegléd, Hársfa u. 2.)

(a továbbiakban: közszolgáltató).

(2) Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség (a továbbiakban: vízügyi hatóság) által ártalmatlanítás céljából kijelölt átadási hely: ceglédi 1634. hrsz-ú szennyvíztelep.

6. § (1) A közszolgáltató kötelessége – az e rendeletben és a közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint, a környezetvédelmi, vízgazdálkodási, valamint az egyéb jogszabályi előírások megtartásával – a közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosok irányában a közszolgáltatás Cegléd város közigazgatási területén (működési terület) a közszolgáltatás ellátása.

(2) A közszolgáltató a külön jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles eleget tenni adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének.

7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a vízügyi hatóság által kijelölt átadási helyen lehet elhelyezni, leereszteni és ártalmatlanítani. A leeresztés során a közegészségügyi és műszaki előírások megtartásának ellenőrzésére a leürítő hely üzemeltetője is jogosult.

(2) A leürítő helyen elhelyezhető nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét és minőségét, az ürítés módját és időpontját a vízügyi hatóság külön jogszabályi előírás szerint határozza meg.

(3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésével összefüggő nyilvántartását oly módon köteles kialakítani, hogy az egyes leürítő helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye aggálytalanul megállapítható legyen.

8. § (1) A közszolgáltató a közműpótló létesítményből a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kitermelését és elszállítását kizárólag erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, gépi üzemeltetésű, csepegés- és szóródás mentes, bűz- és szaghatást kizáró célgéppel végezheti.

(2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közműpótló létesítményből történő kitermelése, szállítása és leürítése közben szennyeződött területet azonnal fertőtleníteni kell a külön jogszabályban foglaltak szerint engedélyezett szerrel.

(3) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz szállításra, kezelésére szolgáló szállítóeszköz gép, berendezés és más eszköz rendszeres tisztítását, fertőtlenítését olyan térburkolattal ellátott, mosótérrel rendelkező területen kell végezni, ahonnan az elhasznált víz a külön jogszabály szerint végzett előkezelést, előtisztítást követően közműpótló berendezésbe vagy közműcsatornába kerül. A tisztítás közterületen, felszíni vizekben és ezen vizek mellett 500 méteren belül nem végezhető.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és szállítására használt eszközök tárolása a közegészségügyi követelményeknek megfelelően kialakított telephelyen végezhető.

(5) A közszolgáltatónak gondoskodnia kell a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtését végző személyek egészségét, biztonságát nem veszélyeztető munkavégzés feltételeiről – beleértve az egyéni védőeszközök biztosítását, azok elkülönített tárolását, rendszeres tisztítását, karbantartását és szükség szerinti gyakorisággal történő cseréjüket is – az egyéb vonatkozó jogszabályok figyelembevételével.

(6) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.

9. § A közszolgáltató a közszolgáltatás során a közszolgáltatási szerződésben meghatározottak szerint jogosult közreműködőt igénybe venni, feltéve, hogy az a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához a jogszabályokban megkövetelt műszaki felszereltséggel, szakképzett szakember állománnyal és a jogszabályokban meghatározott hatósági engedéllyel rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.

3. A közszolgáltatás ellátása

10. § (1) A Közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 36 órán belül - igénylővel egyeztetett időpontban - elvégezni.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost mindenki számára hozzáférhető módon tájékoztatja.

(3) A közszolgáltatónak rendelkeznie kell ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátó elérhetőséggel.

(4) A közszolgáltató a közszolgáltatást nem tagadhatja meg, kivéve azt az esetet, ha a szennyvíz a külön jogszabályok szerint – különösen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe – nem helyezhető el. Ez esetben a közszolgáltató a jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.

(5) A közszolgáltatás csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

11. § (1) A közszolgáltató jogosult az alábbi személyes adatok kezelésére közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonosra vonatkozóan:

a) név, születési hely, idő, anyja neve,

b) lakóhely, tartózkodási hely,

c) a közszolgáltatással érintett ingatlanhoz fűződő jogcím.

(2) Ha az egyedileg azonosított ingatlantulajdonos fogyasztóval kapcsolatba hozható, akkor a közszolgáltató személyes adatokként kezeli a közszolgáltatással érintett ingatlan tulajdonjogi helyzetére, valamint annak közműellátottságára vonatkozó adatokat is. A közszolgáltató jogosult továbbá az ingatlantulajdonos fogyasztók vízfogyasztásának – külön a bekötési és a mellékvízmérő – adatait, a közszolgáltatás igénybevételének mértékére, módjára, mennyiségére vonatkozó információkat, valamint a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás ellenértékének megfizetésével, az ingatlantulajdonosok tartozásaival és azok behajtásával kapcsolatos egyéb adatokat is személyes adatokként kezelni.

(3) A közszolgáltató a szolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszerének kezelése során köteles gondoskodni a személyes adatok jogszabályban előírt védelméről.

(4) A közszolgáltató kizárólag a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállításával kapcsolatos közszolgáltatás kialakítása és fenntartása céljából, az ingatlantulajdonossal fennálló kötelező közszolgáltatás nyújtására irányuló jogviszony időtartama alatt, valamint e jogviszony megszűnését követően, a jogszabályokban előírt iratmegőrzési kötelezettség időtartama alatt kezelheti a közszolgáltatással érintett ingatlantulajdonos adatait.

(5) A közszolgáltató jogosult egyes, a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó részfeladatai tekintetében adatkezelőt, adatfeldolgozót megbízni, és a jogos igényeinek érvényesítése érdekében az (1) – (2) bekezdésben meghatározott adatokat hatósági, bírósági eljárások lefolytatása céljából harmadik személynek átadni.

4. Az ingatlantulajdonos

12. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező vagy onnan származó, az ideiglenes tárolásra szolgáló (közműpótló) létesítmények ürítéséből származó, a közüzemi csatornahálózatba, vagy más befogadóba, vagy szennyvíztisztítóba nem vezetett háztartási szennyvizet – a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások és az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni, azt a közszolgáltatónak bejelenteni, átadni, a közszolgáltató szállító eszközeit a vele egyeztetett időpontban igénybe venni, és részére a közszolgáltatási díjat megfizetni.

(2) Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás igénybevételének ténye hozza létre, külön írásbeli szerződéskötés nélkül. A jogviszony kezdő időpontja az a nap, amelyen a közszolgáltató a közszolgáltatás teljesítésének megkezdéséről és lényeges feltételeiről az ingatlantulajdonost írásban értesítette, vagy felhívás közzététele útján tájékoztatta.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy a szennyvíz mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a település természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja. Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanra való bejutással is biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a közszolgáltató szállítójárműve számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(4) Amennyiben az ingatlantulajdonos kötelezettsége a közszolgáltatás igénybevételére bármely ok miatt megszűnik, annak tényét és indokát a kötelezettség megszűnésétől számított 15 napon belül köteles írásban bejelenteni a közszolgáltató felé.

13. § Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatónak 15 napon belül bejelenteni 9. § (1) bekezdésben meghatározott személyes adatait, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

5. A közszolgáltatás díja

14. § (1) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatás igénybevételéért közszolgáltatási díjat fizet. A közszolgáltatási díj meghatározása az ingatlanon keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége alapján, kéttényezős módon történik. A közszolgáltatási díj alapdíjból és ürítési díjból áll, amelyeknek díjtételeit és azok legmagasabb összegét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az ingatlanon elszállításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségét (térfogatát) a közszolgáltató szippantó gépjárművébe beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.

(3) A szolgáltatási díjat az ingatlantulajdonos a helyszínen köteles kiegyenlíteni számla ellenében. Ha a felek között érvényes más fizetési módról szóló megállapodás van, az elvégzett munkáról a közszolgáltató abban az esetben is köteles a helyszínen bizonylatot adni.

15. § (1) A Közszolgáltató minden évben egy alkalommal, legkésőbb szeptember 30-ig kezdeményezheti a közszolgáltatási díj felülvizsgálatát a közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek – költségelemzéssel alátámasztott, a Képviselő-testület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket, a tényleges, szükséges ráfordításokat, az ésszerű nyereséget is tartalmazó – változása függvényében.

(2) A közszolgáltatási díj meghatározása – a díj kiszámítására vonatkozó jogszabályi előírások alapján – általános forgalmi adó nélkül számított egységnyi díjtételekkel történik.

(3) Ha a közszolgáltató a közszolgáltatás körébe tartozó tevékenység mellett más gazdasági tevékenységet is folytat, a költségtervben a költségek szigorú elkülönítésének módszerét is alkalmaznia kell.

6. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.

(2) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, 2 napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.

17. § Hatályát veszti:

1. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet,

2. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 26/2000. (X. 6.) Ök. rendelet,

3. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 10/2003. (III. 27.) Ök. rendelet,

4. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 37/2003. (XII. 31.) Ök. rendelet,

5. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 23/2006. (XII. 21.) Ök. rendelet,

6. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 31/2007. (XII. 20.) Ök. rendelet,

7. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 43/2008. (XII. 23.) Ök. rendelet,

8. A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatásról szóló 14/2000. (V. 19.) Ök. rendelet módosításáról szóló 37/2009. (XII. 23.) Ök. rendelet.

18. § Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1

Az 1. melléklet a Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.