Cegléd Város Önkormányzata 36/2018. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a közművelődési alapszolgáltatásokról és a feladat ellátásáról

Hatályos: 2019. 01. 01

Cegléd Város Önkormányzata Képviselő-testületének

36/2018. (XII. 28.) önkormányzati rendelete

a közművelődési alapszolgáltatásokról és a feladat ellátásáról


Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § 7. bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések


1. § Az önkormányzat elismeri, hogy Cegléd város minden polgárának joga van kulturális örökségünk megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, valamint a kulturális értékek birtokba vételéhez szükséges esélyegyenlőséghez. Ezek biztosítását az önkormányzat felelősségteljes kötelező feladatának tekinti.


2. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat közigazgatási területén található közművelődési, intézményre, közösségi színterekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.


3. § Cegléd Város Önkormányzata a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét legalább ötévente felülvizsgálja.


2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai és ellátásuk szervezeti keretei


4. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:

       a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését,

       b közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását;

       c) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését;

       d) az egész életre terjedő tanulás feltételeinek biztosítását;

       e) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítását;

       f) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását;

       g) a tehetséggondozás- és fejlesztés feltételeinek biztosítását, valamint

       h) a kulturális alapú gazdaságfejlesztést.

    (2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott alapszolgáltatások megvalósítása érdekében

      a) közművelődési intézményt működtet,

    b) a kiemelt városi nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok finanszírozására éves költségvetésében kereteket különít el, ütemezésükre éves programtervet készít,

     c) támogatja Cegléd város kiemelkedő kulturális egyesületeit, alapítványait, civil szerveződéseit,

  d) bizottsági hatáskörbe utaltan elkülönített támogatási keretet biztosít az egyesületek, alapítványok, civil kezdeményezések, közművelődési feladatainak támogatására, melyhez való hozzáférést pályázat útján biztosítja.


5. § (1) Az önkormányzat gazdasági társaságot alapított, mely működteti azt a többfunkciós intézményt (Kossuth Művelődési Központ), és a közművelődési intézmény és közösségi színterek költségvetési szervezési lehetőségeit meghaladó feladatok - így különösen a nagyszabású kulturális rendezvények, nemzeti ünnephez és városi hagyományhoz kapcsolódó nagyrendezvények, fesztiválok, előadások, koncertek – szervezését is végzi.

      (2) A Kossuth Művelődési Központ gazdálkodásáért, használati díjtételeiért, állandó programjainak szervezéséért az azt működtető gazdasági társaság a felelős.


6. § (1) Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásait elsősorban az általa alapított, 100 %-os tulajdonában lévő Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft., mint önálló gazdálkodó szervezet látja el, közművelődési megállapodás keretében.

       (2) A Kossuth Művelődési Központ fenntartásának és működtetésének módját, és tevékenységét az gazdálkodó szervezet alapító okirata határozza meg.

       (3) Az önkormányzat által alapított közművelődési és közgyűjteményi intézmények március 1-jéig beszámolnak előző évi tevékenységükről. Kossuth Művelődési Központ Nonprofit Kft. emellett benyújtja tárgyévi – költségszámítással alátámasztott – üzleti tervét.

      (4) Az önkormányzat képviselő-testülete márciusi ülésén dönt a (3) bekezdésben hivatkozott beszámolók, üzletit terv, valamint a tárgy évi szolgáltatási terv elfogadásáról.


7. § A város közművelődési alapszolgáltatásait ellátó, abban résztvevő szervek feladata, hogy egymásnak szolgáltatást, szakmai segítséget nyújtsanak, együttműködve hatékonyabbá tegyék a helyi lakosság igényeinek kielégítését.


3. A közművelődés finanszírozása


8. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait saját költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központi költségvetési forrásból pályázati úton elnyerhető érdekeltségnövelő támogatások és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatások.

      (2) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.


4. A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő szervek,

tevékenységük elismerése


9. § Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

    a) a Ceglédi Városi Könyvtár

    b) a Kossuth Múzeum

    c) a George Pal Mozi üzemeltetője, valamint

    d) mindazok, akik e rendeletben foglaltakkal azonosulnak.


5. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet 2019. január 1-jén lép hatályba.

     (2) Hatályát veszti Cegléd Város Önkormányzata közművelődési feladatairól szóló 9/2017. (III. 9.) önkormányzati rendelet.

     (3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján hét napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.


Dr. Diósgyőri Gitta sk.                                                                                          Takáts László sk.

   címzetes főjegyző                                                                                                 polgármester


---------