Cegléd Város Önkormányzata 23/2019. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek ünnepi fellobogózásának rendjéről

Hatályos: 2019. 10. 01

Cegléd Város Önkormányzata

23/2019. (IX. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek ünnepi fellobogózásának rendjéről


Cegléd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,

a 4., a 7. és a 8. §-ok tekintetében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében,

az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § E rendelet hatálya kiterjed Cegléd város közterületeire.


2. § E rendelet alkalmazásában

    a) fellobogózás: Magyarország lobogója, Cegléd város zászlaja, vagy a gyászlobogó közterületre irányuló alkalmi kitűzése;

     b) Cegléd város zászlaja: a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott jelkép;

    c) Önkormányzat intézménye: Cegléd Város Önkormányzata fenntartásában működő költségvetési szerv, többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezet (cég).


3. § Fel kell lobogózni Magyarország lobogóval az Alaptörvényben rögzített nemzeti ünnepek és hivatalos állami ünnep alkalmából az 1. mellékletben rögzített közterületeket.


4. § (1) Cegléd város zászlaját a következő városi ünnepek és ünnepi rendezvények alkalmából az Önkormányzat és intézménye központi épületén is ki kell kitűzni:

          a) május 8., a Városalapítók Napja,

          b) szeptember 24., Kossuth Lajos ceglédi beszéde.

        (2) Cegléd város zászlaját ki kell tűzni a Városháza épületére

         a) az Önkormányzat Képviselő-testülete ülésének időtartamára, valamint

         b) szeptember 30-án, a helyi önkormányzatok napján.


5. §  (1) A fellobogózást az ünnepet megelőző munkanapon 16 óráig, a zászlók leszedését pedig legkésőbb az ünnepi alkalmat követő munkanapon 16 óráig kell elvégezni.

          (2) A fellobogózás­kor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.


6. § (1) Magyarország zászlajának beszerzéséről, és kitűzéséről, tartószerkezet felszereléséről, pótlásáról a középület tulajdonosa, használója, közterület tekintetében az Önkormányzat által az állami és önkormányzati rendezvények megszervezésével és lebonyolításával megbízott intézmény gondoskodik.

       (2) Cegléd zászlajának beszerzése és megfelelő tárolása a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal feladata. A Hivatal költségtérítés ellenében városi zászlót bocsát az igénylő rendelkezésére, készlethiány esetén tájékoztatja az igénylőt a beszerzés feltételeiről.


7. § (1) A Polgármester a 3. §-ban rögzített alkalmakon túlmenően is elrendelheti Cegléd 1. mellékletben megjelölt közterületeinek, az Önkormányzat és intézményei által használt épület teljes vagy részleges fellobogózását.

      (2) A Polgármester jelöli ki a közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni. A fellobogózás egyes útvonalakon, vagy egyes útvonalak által határolt közterületre is elrendelhető.

   (3) Állami szerv, egyház, társadalmi szervezet működése szempontjából jelentős esemény alkalmából kérheti a Polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben biztosítja annak költségeit.


8. § A Polgármester elrendelheti önkormányzati intézmény épületének, valamint az 1. melléklet szerinti közterületnek fekete színű gyászlobogóval való fellobogózását, köztiszteletben álló személy halála vagy Magyarország történelmének tragikus eseményére való megemlékezés esetén.


9. § (1) Ez a rendelet 2019. október 1-jén lép hatályba.

     (2) Hatályát veszti a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról szóló 35/2000. (XII. 8.) Ök. rendelet

    (3) Ez a rendelet a Ceglédi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján két napra történő kifüggesztéssel kerül kihirdetésre.


Dr. Diósgyőri Gitta sk.                                                                                                Takáts László sk.

címzetes főjegyző                                                                                                        polgármester


----------


1. melléklet a 23/2019. (IX. 26.) önkormányzati rendelethez


1. Nemzeti ünnep és hivatalos állami ünnep alkalmából a következő ceglédi közterületeket kell fellobogózni:

1.1. Kossuth tér;

1.2. Kossuth Ferenc utca mindkét oldala, a Széchenyi út kereszteződéséig;

1.3. Szabadság tér;

1.4. Rákóczi út mindkét oldala, a Kárpáti Aurél utca kereszteződéséig.


----------