Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 03. 01

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (3) bekezdése szerint a köztemetőkre vonatkozó díjak mértékét az önkormányzat rendeletben állapítja meg és azok mértékét minden évben felülvizsgálja. A díjak megállapítása a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan felmerült szükséges és indokolt költségek alapján történik. A köztemetőkre vonatkozó díjakat utoljára 2017-ben emelte a Közgyűlés. Az azóta eltelt időszakban a temető üzemeltetője nem tett javaslatot a díjak változtatására, új díjtétel bevezetésére. A tavalyi évben már jelezte, hogy a díjak módosítását szükségesnek tartaná, azonban a 603/2020. (XII.18.) Korm.rendelet alapján a díjtételek változtatására nem volt lehetőség. Az elmúlt öt évben a bér jellegű kiadások csaknem a duplájára nőttek (2017-ben ez 26 380 829, 2021-ben 45 121 024 volt.) és a közszolgáltatási feladatok ellátásához igénybe vett közüzemi díjak (víz, villany, gáz), valamint az üzemanyag ára is jelentősen megemelkedett.
A temető fenntartását ellátó Érdi Közterület-fenntartó Intézmény költségvetési tervezete szerint 2023. évben 115 millió forint kiadással számolhatunk, amelyhez a központi költségvetés 9,3 millió forint normatívát biztosít. A tevékenység ellátásával összefüggésben tervezhető szolgáltatási díjbevétel a jelenleg érvényes díjakkal számolva 51,8 millió forint. Mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi árakon számolt szolgáltatási díj bevételek és a normatív finanszírozás a felét sem fedezi a felmerülő kiadásoknak, amely körülmény szintén indokolttá teszi a díjak emelését.
A díjmódosításra vonatkozó javaslatot az előterjesztés melléklete tartalmazza.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az Érdi Köztemető (Érd, Ercsi út) fenntartási és üzemeltetési feladatait ellátó Érdi Közterület-fenntartó Intézmény kezdeményezte a Rendelet módosítását. A módosítási javaslatok a temető működési rendjével összefüggő szabályok pontosítására, illetve kiegészítésére, valamint a köztemetőre vonatkozó díjak mértékének emelésére vonatkoznak, melyek értelmezéséhez szükséges egy bővített, egységes fogalom rendszert használni, az értelmező rendelkezések előírása szerint. A jogszabályhely a rendelet alkalmazásában használatos fogalmak részletes szabályozását tartalmazza.
Az urnás temetések során igény mutatkozik az ún. ikerurna használatára, amikor a hozzátartozók egy egységet képező tartó edényzetben kívánják két elhunytjuk hamvait elhelyezni. Az ikerurna használatának az urnafülkébe történő temetések során van jelentősége, mivel egyes urnafülkébe így két elhunyt, kettes urnafülkébe pedig négy elhunyt hamvai is elhelyezhetőek. A javaslat így az ikerurna használatát kizárólag urnafalba történő temetések során kívánja lehetővé tenni. Az ikerurna fogalmával bővül a Rendelet 3. §-ában az értelmező rendelkezések köre, illetve a használatára vonatkozó díjtétellel kiegészítésre kerül a Rendelet melléklete.
A sírhely stabilitásának megőrzése, illetve a sírba helyezendő urnák állagmegóvása miatt szabályozásra kerül, hogy úrnasírhely csak a szabványos – kettes vagy négyes – keszon elhelyezése esetén váltható. A keszon fogalmával bővül a Rendelet 3. §-ában az értelmező rendelkezések köre.
A 2. §-hoz
A jelen rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakon felül semmiféle további díj nem szedhető. Előírásra került az ellenőrizhetőség érdekében, hogy a díjakat legkésőbb a temetést megelőző munkanapon kell megfizetni.
A 3. §-hoz
A köztemetőben igénybe veendő szolgáltatás megfelelő színvonalon történő ellátása érdekében előírásra kerül, hogy az elhunyt hűtésével, a sírásással, exhumálással, valamint a hamvak szórásával kapcsolatos feladatok ellátására kötelező igénybe venni az üzemeltető szakszemélyzetét és berendezését, melyért az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kötelesek megfizetni (a továbbiakban: üzemeltető által biztosított szolgáltatások).
A 4. §-hoz
A ravatalozó épületének kötelező igénybevételét a koporsós és urnás temetések során az indokolja, hogy folyamatosan nő a ravatal nélküli temetések száma – 2022-ben a temetések negyede így került megtartásra – és ez a temető rendezett használata ellenében hat.
Ezért szükséges a ravatalozó épületének kötelező igénybevételére vonatkozó előírás beiktatása, amely előírás alól eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. Ikerurna elhelyezésére kizárólag az urnafalban lévő urnafülkében kerülhet sor, a műszaki adottságokat figyelembe véve. Új sírbolt az üzemeltető által meghatározott helyen létesíthető, a temető arculatának megőrzése érdekében.
Az 5. §-hoz
A köztemetőben történő sírbolttal, síremlékkel kapcsolatos vállalkozói kivitelezői munkák hétköznap 8.00-16.00 óráig végezhetőek, a szertartások zavarása nélkül. Egyéb (munkaszüneti és ünnepnap) napokon csak az üzemeltető engedélyével lehet munkát végezni, a temető rendjének és a szomszédos lakóingatlanok nyugalmának biztosítása érdekében. Itt kerül meghatározásra a „sírbolt sírhely” mérete, mely a 9. §-ban foglalt táblázatban kerül kiegészítésként feltüntetésre, az egységes alkalmazás érdekében.
A 6. §-hoz
A temetési hely megváltásáért – a díszsírhely és az első megváltási időszakra a gyermeksírhely kivételével – megváltási díjat kell fizetni. Gyermeksírhely újraváltási díja megegyezik az egyes felnőtt koporsós sírhely díjával. Urnasírhely csak a szabványos – kettes vagy négyes – keszon elhelyezése esetén váltható. Gyermeksírhelybe történő felnőtt urnás rátemetés esetén a díjmentesség megszűnik és az urnasírhely árának megfelelő összeget kell megfizetni. A szabályozás pontosítása érdekében szükséges ezeknek a megváltási díjaknak a megállapítása. A megváltási díjak mértékét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.”
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 11. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
b) urnasírhely esetén 10 év,”
A 11. § (3) bekezdésében módosul urnasírhely esetében a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama, 20 évről 10 évre. A módosítás indoka, hogy a használati idő egységesen a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. kormányrendelet 18. §-ához igazodjon.
A 7. §-hoz
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015.(IX.29.) önkormányzati rendelet 14. §-ban foglalt táblázat a „Sírbolt sírhely” sorral egészül ki, a belső méretek meghatározásával. A sírbolt sírhelyre vonatkozóan a méretekre eddig nem tartalmazott szabályozást a Rendelet, ezért az egységes alkalmazhatóság érdekében szükséges ennek előírása.
A 8. §-hoz
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 16. §-a helyébe lépő rendelkezés szerint a köztemetőben – a temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozás-szerűen munkát végzők temető-fenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni, amely mértékét a jelen rendelet 2. számú melléklete tartalmazza. A díjat az eredeti rendelet 3. számú melléklete tartalmazta, a módosítás következtében a díjat tartalmazó melléklet 2. számú mellékeltre változik. A Rendelet könnyebb kezelhetőségét célozza, hogy a 2. és 3. mellékletben foglalt díjak a továbbiakban egy mellékletben kerüljenek elhelyezésre. A mellékletek számozásának változása a Rendeletben átvezetésre kerül.
A 9. §-hoz
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:
17. §
Az Önkormányzatot a köztemetőben lévő létesítmények használatáért igénybevételi díj illeti meg. A díjazás mértékét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.”
Hasonlóan a rendeletben szabályozott díjakhoz, a díj összegét az eredeti rendelet 3. számú melléklete tartalmazta, a módosítás következtében a díjat tartalmazó melléklet 2. számú mellékeltre változik. A Rendelet könnyebb kezelhetőségét célozza, hogy a 2. és 3. mellékletben foglalt díjak a továbbiakban egy mellékletben kerüljenek elhelyezésre. A mellékletek számozásának változása a Rendeletben átvezetésre kerülnek.
A 10. §-hoz
A köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép. A rendelet módosításáról szóló rendelet 1. számú melléklete tartalmazza temetői díjakat, amely a módosított – a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 2. számú mellékletét fogja képezni.
A 11. §-hoz és az 1. melléklethez
Hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet
a) 7. § (8) bekezdése,
b) 3. melléklete.
A 26/2015. (IX.29.) önkormányzati rendelet 7. § (8) bekezdésében foglalt, leontott síremlékre vonatkozó tárolási lehetőség megszűnik, a bontási hulladék előírás szerinti tárolási helyre történő elhelyezésével.
A 3. melléklet hatályon kívül helyezését indokolja, hogy a 2. és 3. mellékletben foglalt díjak a továbbiakban egy mellékletben, a 2. számú mellékletben kerülnek elhelyezésre.
A 12. §-hoz
A jelen rendelet hatályba lépésének időpontját tartalmazza.