Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 02. 01

Szentendre Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testületének a városi kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.02.01.

Szentendre Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Városi kitüntető díjak és elismerő címek alapítása

1. § (1) Szentendre Város Önkormányzatának közigazgatási területén városi kitüntető díjnak és elismerő címnek minősül bármely, az önkormányzat Képviselő-testülete, vagy annak szervei, az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek, az önkormányzat által alapított szervezetek (különösen gazdasági társaságok és egyéb szervezetek) által adományozott díjak és címek, függetlenül azok elnevezésétől.

(2) Nem minősül az (1) bekezdésben szabályozott városi kitüntető díjnak vagy elismerő címnek a Polgármester által saját hatáskörben, a város életében kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek adományozott oklevél, emléklap.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szervek kizárólag csak városi kitüntető díjat illetve elismerő címet adományozhatnak valamely kiemelkedően végzett tevékenység vagy valamely személy munkásságának elismerése érdekében.

(4) Új városi kitüntető díj vagy elismerő cím alapítását bárki kezdeményezheti. Az erre irányuló kezdeményezést a Polgármesternél kell írásban benyújtani, úgy hogy a kezdeményező javaslatot tesz a városi kitüntető díj vagy elismerő cím megnevezésére, annak tervezett formájára és egyben megjelöli alapításának indokát is.

(5) A Polgármester a javaslat benyújtásától számított legfeljebb 60 napon belül írásban előterjesztést készít a Képviselő-testület részére.

(6) Új városi kitüntető díj és elismerő cím alapítása jelen rendelet módosításával válik hatályossá.

2. § SZENTENDRE VÁROS PEDAGÓGIAI DÍJ adományozható azoknak a személyeknek és csoportoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el bölcsődei pedagógusként, továbbá az óvodai, az iskolai és intézeti oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén magas fokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában.

3. § SZENTENDRE VÁROS SZOLGÁLATÁÉRT DÍJ adományozható azon személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a város közéletében köztisztviselői, vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végzett, vagy valamely jelentős szellemi alkotással járult hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, ezzel általános elismerést vívott ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybevevők körében.

4. § SZENTENDRE VÁROS KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJ adományozható azon személynek vagy közösségnek, aki, illetve amely kiemelkedő eredményeket ért el közművelődési tevékenységével az ifjúság művelődéséért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszerének kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnik a közéletben való részvételével.

5. § SZENTENDRE VÁROS KÖZEGÉSZSÉGÜGYI DÍJ adományozható a város egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő egészségügyi vagy szociális területen dolgozónak, az orvos kivételével.

6. § SZENTENDRE VÁROS TESTNEVELÉSI ÉS SPORT DÍJ adományozható a város érdekében kifejtett magas színvonalú sportmunkáért, országos, vagy nemzetközi sportteljesítményért annak a személynek, csoportnak vagy csapatnak, aki a mérhető teljesítmény mellett magatartásával és életmódjával is példaként állítható a város közössége elé.

7. § SZENTENDRE VÁROS TISZTES IPAROSA DÍJ adományozható annak a személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a gazdasági élet különböző területén kiemelkedő eredményeket ért el, és ezzel hozzájárult Szentendre város jó hírnevének öregbítéséhez, értékeinek növeléséhez.

8. § SZENTENDRE VÁROS KÖZBIZTONSÁGÁÉRT DÍJ adományozható azon személynek vagy csoportnak, aki, illetve amely a város közbiztonsága érdekében hosszú időn át kiemelkedő munkát végezett, vagy valamely tevékenységével hozzájárult a város közbiztonságának színvonalas emeléséhez.

9. § SZENTENDRE VÁROS MECÉNÁSA DÍJ adományozható azon személynek, közösségnek vagy csoportnak, aki, illetve amely anyagi hozzájárulással kiemelkedő módon támogatja Szentendre város jó hírnevének öregbítését, értékeinek növelését, megőrzését.

10. §SZENTENDRE VÁROS KUCSERA DÍJ” adományozható azon 15-27. év közötti személy részére, aki a hős kultuszt megerősítve, a közösségért kiállásban példát mutatva, erős elköteleződéssel, a közösség, város iránti felelősséggel, önkéntes, aktív tevékenységével a közösségi célok és értékek növeléséért, megőrzéséért kiemelkedő teljesítményt nyújt.

11. § SZENTENDRE VÁROS CIVIL SZERVEZETE” adományozható azon közösség részére, amely aktív résztvevője a város civil életének, tevékenységével, a várost segítő kezdeményezéseivel, javaslataival elindítja a közös gondolkodást, és hozzájárul a fejlesztések megvalósításához, tanácsaival, véleményével elősegíti az innováció, a kulturális- és sport élet színvonalának emelését, a hagyományok ápolását, más civil szervezeteket is bevon a város életébe, megerősítve ezzel a társadalmi megújulás, folyamatát. A díjjal együtt pénzjutalom nem jár.

2. Adományozás rendje

12. § (1) A városi kitüntető díjak adományozására évente két alkalommal kerül sor.

(2) A júniusi Pedagógus Napon a Szentendre Város Pedagógiai Díj átadására kerül sor.

(3) Október 23-án, a nemzeti ünnepen a

a) Szentendre Város Szolgálatáért Díj,

b) Szentendre Város Közművelődési Díj,

c) Szentendre Város Közegészségügyi Díj,

d) Szentendre Város Testnevelési és Sport Díj,

e) Szentendre Város Tisztes Iparosa Díj,

f) Szentendre Város Közbiztonságáért Díj,

g) Szentendre Város Kucsera Díj,

h) Szentendre Város Civil Szervezete Díj valamint

i) Szentendre Város Mecénása Díj kerül átadásra.

(4) Az elismerésekből díjanként évente 1-1 – kivéve a Szentendre Város Pedagógiai Díjat, melyből évente 3 – adományozható. Kivételesen indokolt esetben a Képviselő-testület kategóriánként több díj odaítéléséről is dönthet.

(5) A Pedagógiai Díj esetében minden év március 31-ig, a többi díj esetében minden év július 31-ig lehet javaslatot tenni. Rendkívüli és indokolt esetben a határidőktől legfeljebb a kitüntetések odaítélésről határozó képviselő-testületi ülés napjáig el lehet térni.

(6) A kitüntetések adományozására javaslatot tehet:

a) a polgármester, a jegyző,

b) a képviselők, a bizottsági tagok,

c) szentendrei szakmai, civil szervezetek, egyesületek, intézmények,

d) legalább 10 szentendrei állandó lakóhellyel rendelkező lakos.

(7) Az adományozás a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik, a határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(8) A kitüntető díjakra érkezett javaslatokat

a) Szentendre Város Pedagógiai Díj esetén a Képviselő-testület oktatási kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

b) Szentendre Város Szolgálatáért Díj esetén a Képviselő-testület jogi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

c) Szentendre Város Közművelődési Díj esetén a Képviselő-testület kulturális kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

d) Szentendre Város Közegészségügyi Díj esetén a Képviselő-testület egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

e) Szentendre Város Testnevelési és Sport Díj esetén a Képviselő-testület sport kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

f) Szentendre Város Tisztes Iparosa Díj esetén a Képviselő-testület városüzemeltetési kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

g) Szentendre Város Közbiztonságáért Díj esetén a Képviselő-testület közbiztonsági kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

h) Szentendre Város Kucsera Díj esetén a Képviselő-testület kulturális kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága

i) Szentendre Város Civil Szervezete Díj esetén a Képviselő-testület civil ügyekkel foglalkozó szakbizottsága

j) Szentendre Város Mecénása Díj esetén a Képviselő-testület kulturális kérdésekkel foglalkozó szakbizottsága véleményezi.

(9) A javaslatokat az adott bizottság véleményezése után a Polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

13. § (1) A kitüntetések – kivéve a SZENTENDRE VÁROS MECÉNÁSA DÍJ-at – bruttó 100.000 Ft támogatással, emlékplakettel vagy emléktárggyal és oklevéllel járnak. Amennyiben a kitüntető díjban közösség vagy csoport részesül, kétszeres összegű támogatás, egy emlékplakett és egy oklevél jár. Szentendre Város Mecénása Díj jutalmazottja Szentendre Vujicsics téri „Agnus Dei” közszobor kicsinyített mása (kisplasztika) díjban részesül.

(2) Az emlékplakett, a díszoklevél mintájának és a Mecénás díj szobrának leírását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A kitüntetések, díjak adományozásával kapcsolatos költségeket a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal költségvetésében kell biztosítani.

(4) Egy kitüntető cím egy személy, vagy csoport részére egyszer adományozható.

(5) Városi kitüntető díjak a Képviselő-testület, valamint állandó bizottsága tagjai részére az aktuális ciklusidőben nem adományozhatók.

3. Az elismerések visszavonása

14. § (1) A városi kitüntető díjak visszavonhatók, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.

(2) A visszavonás módját 10. § (4) bekezdésében megjelölt személyek kezdeményezhetik.

4. Vegyes rendelkezések

15. § (1) Az elismerésben részesített személyekről és szervezetekről a Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet, és gondoskodik a rendeletben foglaltak végrehajtásáról. Az adományozás után történő közzétételről – a helyben szokásos módon – a Jegyző gondoskodik.

(2) Mindazon személy, akik a korábbi rendeletek alapján részesültek elismerésben, viselhetik a kitüntető címet.

16. §1

17. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

A 16. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.