Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 26

Somogy Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 7/2023. (II. 14.) önkormányzati rendelete

a kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről

2023.05.26.

A Somogy Vármegyei Közgyűlés Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 43. § 3. pontja értelmében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában biztosított jogkörében eljárva a 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § (1) A Somogy Vármegyei Közgyűlés azon személyek és kollektívák munkásságának elismerésére, akik kiemelkedő tevékenységükkel a vármegye fejlődését, hírnevének növelését szolgálták, tevékenységükkel kimagasló egyéni és csoportérdemeket szereztek, az alábbi kitüntető díjakat alapítja:

a) Pro Comitatu Somogy Díj,

b) Somogy Polgáraiért Díj.

(2) A Somogy Vármegyei Közgyűlés az olyan magánszemélyek és közösségek teljesítményének, valamint közösségeknek, épített és természetes környezeti, kulturális értékeknek az elismerésére, amelyek nemcsak a szűkebb, de a tágabb környezet megítélése szerint is maradandó értékek, a somogyi emberek találékonyságát, hozzáértését, hagyományait mutatják Örökségünk – Somogyország Kincse Címet alapít.

(3) A Somogy Vármegyei Közgyűlés „Főjegyző Emeritus” Címet adományozhat annak a személynek, aki Somogy vármegye jegyzőjeként Somogy vármegyéért kiemelkedő tevékenységet végzett, és az e rendeletben hivatkozott feltételeknek megfelel.

(4) A Somogy Vármegyei Közgyűlés „Elnök Emeritus”, „Alelnök Emeritus” Címet adományozhat annak a személynek, aki a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnökeként, alelnökeként Somogy vármegyéért kiemelkedő tevékenységet végzett, és az e rendeletben hivatkozott feltételeknek megfelel.

(5) A Somogy Vármegyei Közgyűlés „Somogy Vármegye Örökös Közgyűlési Tagja” Címet adományozhat annak a személynek, aki a Somogy Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének tagjaként Somogy vármegyéért kiemelkedő tevékenységet végzett, és az e rendeletben hivatkozott feltételeknek megfelel.

Általános rendelkezések

2. § (1) A kitüntető díjakat és a címet a vármegyei közgyűlés adományozza.

(2) A kitüntető díjak adományozására a vármegyei közgyűlés tagjai, a külső bizottsági tagok, a települési önkormányzatok, valamint a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság tehetnek javaslatot.

(3) A kitüntető díjakat minden év január 6-án, Somogy Vármegye Napján, a közgyűlés elnöke adja át ünnepélyes keretek között.

(4) Kiemelkedő esemény vagy évforduló alkalmával - a közgyűlés döntése szerint - a kitüntető díjak a (3) bekezdésben foglalttól eltérő időpontban is adományozhatók.

(5) A címre valamennyi somogyi lakos, közösség, valamint a Somogy Vármegyei Értéktár Bizottság tehet javaslatot az általa tárgyévet megelőző évben szeptember hónapig minősített értékek közül minden év augusztus 15. napjáig az erre a célra szolgáló, a Somogy Vármegyei Önkormányzat honlapján megjelenő nyomtatványon. A cím adományozásának nyilvánosságra hozatalára a vármegyenapi ünnepi közgyűlés keretében kerül sor. Az azzal járó diplomát, kisplasztikát, ill. táblát, valamint az aranyozott miniatűr grafikát az érintett település, tájegység jeles ünnepén a közgyűlés elnöke adja át.

(6) Esemény vagy évforduló alkalmával a közgyűlés elnöke a jelentős tevékenységet végző személyek, vagy kollektívák részére az eseményre, vagy évfordulóra utaló Elnöki Elismerő Oklevelet, vagy emlékplakettet, vagy emléktárgyat is adományozhat.

3. § (1) A kitüntető díjban és címben részesítettekről - a kitüntetés/cím megnevezésének, az adományozás évének, a kitüntetett/címben részesült nevének, ill. az adományozáskor betöltött funkciójának feltüntetésével - nyilvántartást kell vezetni.

(2) Ugyanazon személy ugyanabban a kitüntető díjban egy közgyűlési ciklusban csak egy alkalommal részesíthető.

(3)1

4. § (1) A kitüntető díjak és a cím pénzügyi fedezetét a vármegyei önkormányzat költségvetésében kell biztosítani.

(2) A kitüntető díjakkal járó oklevél és emlékplakett leírását a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A címmel járó diploma, kisplasztika, ill. tábla leírását a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) A kitüntető díjakkal járó pénzjutalom összegét a közgyűlés a vármegyei önkormányzat éves költségvetési rendeletében állapítja meg. Az összeg után járó közterheket a vármegyei önkormányzat viseli.

5. § (1) A kitüntető díjat vissza kell vonni attól a személytől, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntető díjat vissza lehet vonni attól, aki a kitüntető díj viselésére érdemtelenné vált.

(3) A kitüntető díj visszavonásának kezdeményezésére a 2. § (2) bekezdésében meghatározottak jogosultak.

(4) A visszavonásról a javaslat alapján a közgyűlés dönt és gondoskodik a kitüntető díj bevonásáról.

Pro Comitatu Somogy Díj

6. § (1) Pro Comitatu Somogy Díj - a vármegye legmagasabb elismeréseként - annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki valamely jelentős eredményt hozó tevékenységével vagy egész életművével országos, illetve nemzetközi hírű elismerést vívott ki, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve Somogy vármegye fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez. A közgyűlés megosztott díjat nem adományoz.

(2) A kitüntető díjat évenként egy magyar vagy külföldi állampolgárnak lehet adományozni. Kivételes és kiemelkedő évfordulók alkalmával a kiadható kitüntető díj számát a közgyűlés megemelheti.

7. § (1) A Pro Comitatu Somogy Díjjal a vármegye címerével díszített aranygyűrűt, oklevelet kell átadni.

(2) Az aranygyűrű pénzben kifejezett értéke után járó személyi jövedelemadót a vármegyei önkormányzat viseli.

8. § (1) A Pro Comitatu Somogy Díj birtokosa jogosult a vármegyei közgyűlés ülésein tanácskozási joggal részt venni, külön felkérés alapján Somogy vármegyét képviselni.

(2) A Pro Comitatu Somogy Díj birtokosát elhalálozása esetén a vármegyei önkormányzat saját halottjának tekintheti. A saját halottá nyilvánítás esetén történő eljárás szabályait külön önkormányzati rendelet szabályozza.

Somogy Polgáraiért Díj

9. § (1) Somogy Polgáraiért Díj azoknak a személyeknek, illetve kollektíváknak adományozható, akik Somogy vármegyéért és az itt élő emberekért munkálkodnak kiemelkedő eredményességgel. A közgyűlés megosztott díjat is adományozhat.

(2) A kitüntető díjból évente legfeljebb 10 adományozható. Indokolt esetben a kiadható kitüntető díjak számát a közgyűlés +10 %-kal megemelheti.

(3) A Somogy Polgáraiért Díj posztumusz is adományozható.

(4) A Somogy Polgáraiért Díjjal emlékplakettet, oklevelet és pénzjutalmat kell átadni, amelynek összege nettó 100.000,-Ft.

(5) A közgyűlés megosztott díj adományozása esetén a díjjal járó emlékplakettet és oklevelet valamennyi díjazott részére átadja, házaspárok esetén egy közös emlékplakett és oklevél kerül átadásra. Megosztott díj esetén a pénzösszeg egyszeres.

(6) A posztumusz Somogy Polgáraiért Díj adományozásakor emlékplakettet és oklevelet kell az adományozott örökösének (örököseinek) átadni. Posztumusz díj esetén pénzösszeg nem jár.

Örökségünk – Somogyország Kincse Cím

10. § (1) Az Örökségünk – Somogyország Kincse Címmel az olyan épített és természetes környezeti, kulturális értékek létrehozása, feltárása, megóvása, ill. közkinccsé tétele ismerhető el, amelyek a magánszemélyek, jogi személyek, ill. közösségeik tevékenységeképpen maradandó értékek és a somogyi emberek találékonyságát, hozzáértését, hagyományait mutatják, amelyekre méltán lehet büszke mindenki megyénkben.

(2) Az (1) bekezdés szerinti címből évente legfeljebb 3 adományozható.

(3) A cím adományozásáról diploma és kisplasztika kerül átadásra, amelyből egy példányt - amennyiben nevesíthető - az érintett személy vagy közösség, egy további példányt pedig az érintett önkormányzat kap. Épített és természeti kincs esetén tábla is készül, amelyet az elismert értéknek megfelelő, méltó helyen kell elhelyezni. A címmel járó aranyozott miniatűr grafikából egy példány az adományozott részére kerül átadásra, míg egy további példány a Vármegyeháza Értéktermében kerül méltó módon elhelyezésre.

(4) A címmel érintett közösségek, önkormányzatok a kitüntető címet marketing munkájukban megjeleníthetik, felhasználhatják.

(5) Az elismerést az érintett település, tájegység kiválasztott jeles ünnepén adja át a közgyűlés elnöke.

„Főjegyző Emeritus” Cím

11. § (1) A „Főjegyző Emeritus” Cím annak adományozható, aki a Somogy Vármegyei Önkormányzatnál legalább három önkormányzati cikluson keresztül jegyzői feladatot látott el.

(2) A cím adományozása határozatlan időre szól.

(3) A cím adományozására a közgyűlés elnöke vagy a közgyűlés tagja tehet javaslatot.

(4) A címmel oklevelet és egyszeri pénzjutalmat kell átadni, amelynek összege nettó 250.000,-Ft.

„Elnök Emeritus”, „Alelnök Emeritus” Cím

12. § (1) „Elnök Emeritus”, „Alelnök Emeritus” Cím adományozható annak a személynek, aki a Somogy Vármegyei Önkormányzat főállású elnökeként, főállású vagy társadalmi megbízatású alelnökeként Somogy vármegyéért kiemelkedő tevékenységet végzett.

(2) A címek adományozása határozatlan időre szól.

(3) A címek adományozására a közgyűlés elnöke vagy a közgyűlés tagja tehet javaslatot.

(4) A címekkel oklevelet és egyszeri pénzjutalmat kell átadni, amelynek összege címenként nettó 250.000,-Ft.

„Somogy Vármegye Örökös Közgyűlési Tagja” Cím

13. § (1) „Somogy Vármegye Örökös Közgyűlési Tagja” Cím adományozható annak a személynek, aki a Somogy Vármegyei Önkormányzatnál közgyűlési tagi tisztséget tölt be, vagy töltött be és Somogy vármegyéért kiemelkedő tevékenységet végzett.

(2) A cím adományozása határozatlan időre szól.

(3) A cím adományozására a közgyűlés elnöke vagy a közgyűlés tagja tehet javaslatot.

(4) A címmel oklevelet és egyszeri pénzjutalmat kell átadni, amelynek összege nettó 250.000,-Ft.

Záró rendelkezések

14. § (1) E rendelet 8. §-ának rendelkezéseit alkalmazni kell a Somogyért Kitüntető Cím birtokosai vonatkozásában is.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a Somogy Megyei Közgyűlésnek a kitüntető díjak alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 11/2017.(IV.28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti, a korábban kiadott díjak változatlanul érvényesek.

15. § Ez a rendelet 2023. február 15-én lép hatályba.

1

A 3. § (3) bekezdését a Somogy Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének 15/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte.