Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

Hatályos: 2021. 09. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat saját halottjává nyilvánítás szabályozásáról

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet célja, hogy Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a településért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenységre figyelemmel az elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozzon a hozzátartozók gyászában.

2. § (1) Az Önkormányzat Képviselő-testülete, amennyiben az a meghatározott sorrend szerinti legközelebbi hozzátartozók akaratával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes, saját halottjának tekinti azt az elhunyt személyt:

  • a) aki polgármesterként, alpolgármesterként szolgálta a községet;
  • b) akinek a képviselő-testület díszpolgári címet adományozott,
  • c) aki elhalálozásakor az önkormányzati képviselő-testület tagja, vagy korábban legalább három választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt,
  • d) aki elhalálozásakor az Önkormányzat és az általa fenntartott intézmény kinevezett vezetője, köztisztviselője, vagy egyéb alkalmazottja volt.
  • e) az Önkormányzat által fenntartott intézmények azon alkalmazottai, akik munkabaleset következtében hunytak el,

(2) Az Önkormányzat Képviselő-testülete saját halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt személyt,

  • a) aki egy, vagy két választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt,
  • b) az Önkormányzat vagy az általa fenntartott intézmény egykori vezetője, köztisztviselője, vagy egyéb alkalmazottja volt,
  • c) akit kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel a képviselő-testület erre érdemesnek tart.

(3) Nem tekinthető az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált: így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy neki felróható egyéb okból a felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult.

3. § (1) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánítást kezdeményezheti:

  • a) a polgármester,
  • b) önkormányzati képviselő,
  • c) a jegyző.

(2) Az Önkormányzat saját halottjává nyilvánításról

4. § (1) Az Önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők ellátásáról - a közeli hozzátartozóval történt egyeztetésnek megfelelően és annak hozzájárulásával - a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében

  • a) megteszi mindazon temetéssel kapcsolatos intézkedést, mely elvégzésére az egyeztetés során a közeli hozzátartozók felkérik,
  • b) gondoskodik sajtóközlemény megjelentetéséről és a gyászlobogó kihelyezéséről a Balatonszárszói Közös Önkormányzati Hivatal épületén.

5. § (1) Az Önkormányzat a saját halottjának temetési költségét teljes mértékben, vagy részben a közeli hozzátartozók kérésének megfelelően, az Önkormányzat nevére kiállított számla alapján viseli.

(2) Temetési költségnek tekinthető a halott-szállítás, sírhelyváltás, sírásás, koporsó vagy urna, ravatalozás, szertartás, egyéb tartozékok (pl. fejfa, szemfedő, stb.) és az Önkormányzat koszorújának költsége.

(3) Az Önkormányzat a temetési költségek fedezetét a mindenkori költségvetésében biztosítja.

6. § Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.