Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (IX. 28.) önkormányzati rendelete

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021.(IX.28.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.01.01.

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 76. § (1) bekezdésben, továbbá a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet célja, hogy Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az Önkormányzat kulturális feladatait, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tekinti. Fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és a feladatok megvalósításában résztvevők támogatását. A település minden lakosának joga van a kulturális örökség megismeréséhez és elsajátításához, személyiségének a művelődés általi fejlesztéséhez, az esélyegyenlőséghez a kulturális javak megismerése tekintetében.

(3) Az Önkormányzat kiemelt törekvései:

a) a közösségi művelődéshez méltó, esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) a település hagyományainak ápolása, a helytörténeti mozgalom fejlesztése, népművészeti, hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, a helyi társadalom kiemelkedő közösségei, személyiségei szerepének növelése, a helyi értékek védelmének erősítése.

c) az életminőség, az ünnepek örömeinek gazdagítása, amatőr művészeti körök, műhelyek segítése, kiemelkedő tehetségű helyi alkotók támogatása, szórakozási és közösségi igényekhez lehetőség biztosítása,

d) a település kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, fesztiválok, bemutatók, kiállítások rendezése.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a) a Balatonszárszó Nagyközség közigazgatási területén folytatott közművelődési tevékenységre,

b) az Önkormányzat fenntartásában működő Balatonszárszói József Attila Közösségi Térre,

c) a közművelődési tevékenységben részt vevő személyekre, szervezetekre, az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában részt vevő alkalmazottakra, a közművelődési megállapodást kötő jogi, vagy természetes személyekre, valamint a közművelődési szolgáltatást igénybevevőkre.

(2) E rendeletben használt fogalmak alatt a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben (a továbbiakban: Kulttv.) meghatározott fogalmakat kell érteni. Az önkormányzati kötelező közművelődési feladatok megvalósításában részt vevő szervezetek

3. § Az önkormányzat közművelődési alapfeladatai ellátása során együttműködik:

a) a társönkormányzatokkal,

b) a közös fenntartású oktatási, nevelési intézményekkel,

c) egyházakkal,

d) a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet végző helyi közösségekkel, személyekkel,

e) civil szervezetekkel,

f) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, szervezetekkel.

4. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról a 8624 Balatonszárszó, Szóládi utca 20, szám alatti Balatonszárszói József Attila Közösségi Tér működtetésével gondoskodik.

(2) A közművelődési feladatellátásban résztvevő további telephelyek:

a) Szárszó TV 8624 Balatonszárszó, Hősök tere 1.

b) Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Központ 8624 Balatonszárszó, Fő utca 48.

c) Csukás Színház 8624 Balatonszárszó, Jókai u. 1.

d) József Attila Emlékház 8624 Balatonszárszó, József A. u. 7.

(3) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatellátás során a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Balatonszárszói József Attila Közösségi Tér 8624 Balatonszárszó, Szóládi u. 20.

b) Csukás Színház 8624 Balatonszárszó, Jókai u. 1.

c) Többfunkciós Közösségi Szolgáltató Központ 8624 Balatonszárszó, Fő utca 48.

d) József Attila Emlékház 8624 Balatonszárszó, József A. u. 7.

e) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt

terület

(4) Az épületek fenntartásáról, üzemeltetéséről az Önkormányzat gondoskodik az alkalmazásában vagy megbízásában álló személyek közreműködésével.

5. § (1) Az Önkormányzat a település minden lakosának biztosítja a kultúrához való hozzáférés jogát és lehetőségét. Kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, az alapszolgáltatások megszervezése, pénzügyi támogatásának biztosítása.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezésének keretében biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását,

b) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésének feltételeit,

c) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeit.

(3) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat - helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével - a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a helyi lakosság minden rétege számára színvonalas, szórakoztató programok, hangversenyek, kiállítások szervezése, lebonyolítása,

b) a helyi idegenforgalmi tevékenységben való részvétel, a nyári programok szervezése, tervezése, a Csukás Színház programjának szervezése lebonyolítása,

c) a település művészeti - kiemelten az amatőr művészeti-, közművelődési értékei, sajátosságai bemutatásának elősegítése. A balatonszárszói amatőr művészeti együttesek, csoportok, illetve alkotók részére a szükséges szakmai információk, próbatermi és bemutatkozási lehetőségek biztosítása, közreműködés tevékenységük elősegítésében, fejlesztésében,

d) a helyi közművelődési folyamatokban, a kulturális hagyományok, a helytörténet, településtörténet megőrzésében való közreműködés,

e) közösségi tér biztosítása a községben tevékenykedő civil szervezeteknek, művészeti együtteseknek, valamint egyéb művelődési szerveződéseknek,

f) ifjúsági közösségteremtő és kulturális programok szervezése, civil közösségek bemutatkozását segítő programok, rendezvények szervezése,

g) ismeretterjesztő előadások, iskolarendszeren kívüli, kultúra-közvetítő programok, mentális kultúrát, önismeretet fejlesztő programok, rendezvények szervezése,

h) irodalmi estek, művészeti, baráti körök, képző-és iparművészeti kiállítások, zenei, színházi és táncművészeti rendezvények szervezése,

i) nemzeti ünnepek, kulturális évfordulók, megemlékezések helyi programjainak szervezése.

j) színtér biztosítása az egyéb közösségi művelődéshez, információk nyújtása a helyi közművelődési lehetőségekről,

k) a felsoroltakon felül a lakosság nagyobb csoportja részéről igényként felmerülő kulturális, közösségi tevékenység segítése, támogatása.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési alapellátása körében biztosított szolgáltatásait a lakosság ingyenesen veheti igénybe.

(2) A közösségek, csoportok, egyesületek, szervezetek, magánszemélyek előzetes igénylés alapján használhatják a Balatonszárszói József Attila Közösségi Tér infrastruktúráját. A használat szabályait, módját a Balatonszárszói József Attila Közösségi Tér Házirendje, a díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

7. § (1) A közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez a közművelődésért felelős koordinátor által készített éves szolgáltatási tervet tárgyév március 1-jéig kell a képviselő-testület elé terjeszteni, melyet az a soron következő rendes ülésén fogad el.

(2) A képviselő-testület a szolgáltatási terv elfogadásával egyidőben megtárgyalja a tárgyévet megelőző év kulturális rendezvényeiről, programjairól szóló beszámolót.

8. § (1) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az Önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

9. § (1) Ez a rendelet 2022. január 1-jén lép hatályba.

(2) A Képviselő-testület a rendeletet ötévente felülvizsgálja.

(3) A rendeletet a helyben szokásos módon történő közzé tételen kívül a rendelet Balatonszárszói József Attila Közösségi Térben is ki kell helyezni a közösségi forgalom számára megnyitott terében.

(4) Hatályát veszti Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatokról szóló 15/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Terembérleti és egyéb bérleti díjak

Használat jogcíme

Bérleti díj

1

Az Önkormányzat és intézményei részére a teremhasználat

ingyenes

2

Nagyterem bérbeadása lakodalmak tartására

30.000.-Ft

3

Nagyterem bérbeadása egyéb családi rendezvények tartására

20.000.- Ft

4

Kisterem használata

ingyenes

5

Eszközök bérbeadása

30.000.- Ft

6

Udvar bérbeadása

9.000.- Ft