Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás:
A Htv. 16. §-a határozza meg az építményadó, 22. §-a a telekadó, 33. §-a az idegenforgalmi adó vonatkozásában az adókötelezettség mértékének felső határát. Az önkormányzati költségvetés stabilitásának megtartása, bevételeinek növelése céljából szükséges a R.-ben megállapított adómértékek és kedvezmények felülvizsgálata és a Htv. rendelkezéseivel összhangban történő módosítása.
Az indokolt módosításokat jelen előterjesztés és az előterjesztés 1. mellékletét képező rendelet-tervezet tartalmazza. A 2023. évben hatályos adómértékek felső határát a Pénzügyminisztérium tájékoztatója tartalmazza, amely az előterjesztés 2. melléklete.
Előzetes hatástanulmány:
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a és 18. §-a szerint:
17. § (1) A jogszabály előkészítője - a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű - előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a Kormány által előterjesztendő törvényjavaslat, illetve kormányrendelet esetén a Kormányt, önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell. A Kormány tagja rendeletében meghatározott esetben a közjogi szervezetszabályozó eszköz előkészítője előzetes hatásvizsgálatot végez.
(2) A hatásvizsgálat során vizsgálni kell
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket."
„18. § (1) A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 15/2012.(V.31.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához kapcsolódóan elvégzett előzetes hatásvizsgálat eredményéről az alábbiak szerint tájékoztatom a képviselő-testületet:
1. A rendelet megalkotásának valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
1.1 társadalmi, gazdasági hatás: a meghatározott adóalanyok adóterheinek növekedése.
1.2 költségvetési hatás: jelentős az önkormányzat bevételeinek növekedése.
1.3 környezeti és egészségi következmény: nincs.
1.4 adminisztratív terheket befolyásoló hatás: jelentős, valamennyi adózó jogalanyt felül kell vizsgálni.
2. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A módosítás elmaradása esetén a vonatkozó helyi rendelet végrehajtása akadályba ütközik, ezért a helyi rendelet aktualizálása szükséges.
3. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A végrehajtáshoz szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak. Az alkalmazás és végrehajtás szempontjából az önkormányzatra háruló pénzügyi kiadást nem jelent a rendelet elfogadása.
A rendelet- módosítás az európai uniós jogból eredő kötelezettségekkel összhangban lévő magyar jogszabályoknak megfelel, ezáltal az uniós jogszabályokkal való összhangja biztosított. A Jat. 20. §-a szerinti egyeztetési kötelezettség az önkormányzatot jelen rendeletalkotással kapcsolatban az Európai Unió intézményeivel és tagállamaival nem terheli