Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014 (02.05.) önkormányzati rendelete

SOMOGYSÁMSON KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ- TESTÜLETÉNEK 3/2014. (II.5.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról

Hatályos: 2018. 05. 08

Somogysámson Község Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a vízgazdálkodásról  szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § ~ában, valamint a 45.§ (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


                                       A RENDELET CÉLJA

                                                           1.§.


A rendelet célja az ingatlanokon álló építmények használata során keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


                                   A RENDELET HATÁLYA

2. §.


  1. A rendelet tárgyi hatálya a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.
  2.  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásra vonatkozó rendelkezések Somogysámson község egész közigazgatási területére kiterjednek.
  3.  A rendelet személyi hatálya kiterjed a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a község közigazgatási területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, vagyonkezelőire, használóira, (továbbiakban: tulajdonos) ahol a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik.


3.§.


  1. Somogysámson Község Önkormányzata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendszeres összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez. E tevékenység ellátásáról helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.




  1. A község közigazgatási területén lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanán keletkező, vagy helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után a háztartási szennyvíz összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalommentes elhelyezéséről e rendeletében meghatározott módon gondoskodni.


4.§.


  1. Somogysámson község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelező helyi közszolgáltatás teljesítésére az e rendelet szabályai szerint lefolytatott pályázat alapján jogot szerzett szolgáltató jogosult.


  1.  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatást - a közszolgáltatást szerződésben meghatározott ideig a KO-SZESZ Kft. végzi.



  1. §.


A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a Marcali Városi Önkormányzat tulajdonát képező – DRV Zrt. által üzemeltetett Marcali Szennyvíztisztító telepen kell elhelyezni és ártalmatlanítani.

                                    ÉRTELMEZŐ RENDELKEZÉSEK

6.§.

E rendelet alkalmazásában:

  1. Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz: az a háztartásokban képződött hulladékká vált folyadék, amelyet helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után nem vezetnek befogadóba (szippantott szennyvíz);
  2.  Közszolgáltató: Somogysámson község közigazgatási területén a rendelet hatálya alá tartozó települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére-jelen rendelet szabályai szerint lefolytatott pályázat alapján - kizárólagos jogot szerzett szakvállalkozás;
  3.  Közszolgáltatási díj: a tulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, képviselőtestület által rendeletben megállapított díj;

         A HELYI  KÖZSZOLGÁLTATÁS  IGÉNYBEVÉTELE


                                       7.§.

Az ingatlantulajdonos köteles az Önkormányzat által szervezett közszolgáltatás igénybevételére: az ingatlanán keletkező települési nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz e rendeletben előírtak szerinti gyűjtésére, a közszolgáltatónak történő átadására, valamint a közszolgáltatási díj megfizetésére.





8.§.


  1. A közszolgáltató a magasabb szintű jogszabályokban és e rendeletben foglaltak szerint köteles eleget tenni adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettségének.
  2. A gazdálkodó szervezet ingatlanhasználó a közszolgáltató részére köteles megadni a közhiteles nyilvántartás szerinti nevét, székhelyének, telephelyének címét, adószámát.
  3.  A természetes személy ingatlanhasználó a közszolgáltató részére köteles megadni a személyes adatai közül a családi és utónevét, lakóhelyének, tartózkodási és értesítési helyének címét.
  4. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés g) pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.
  5. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggésben a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában és a (2-(3) bekezdésében meghatározott személyes adat kezelésére jogosult. A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.
  6. A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról. Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.
  7. A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátására, számlázásra, postázásra, közüzemi díjhátralékok behajtására használhatja fel.
  8. A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.



KÖZSZOLGÁLTATÁSBA BEVONT NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ GYŰJTÉSE ÉS ELSZÁLLÍTÁSA


9.§.

  1.  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló igényt a tulajdonos köteles bejelenteni

a kijelölt Szolgáltatónak, aki a bejelentéstől számított 72 órán belül köteles a szolgáltatást elvégezni.

  1. A közszolgáltató köteles gondoskodni a nem közművel, összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről a környezetvédelmi, vízügyi és közegészségügyi előírások megtartása mellett.


  1. A közszolgáltató köteles tevékenységét a környezet veszélyeztetését és szennyezését kizáró módon ellátni.





  1. A közszolgáltatás teljesítéséből eredő szennyezés esetén a begyűjtést végző köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződés mentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az. eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.
  2.  A közszolgáltatást végző felelős a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz rendeltetési helyére történő biztonságos eljuttatásáért.

    A HELYI  KÖZSZOLGÁLTATÁS  LÉTREJÖTTE  ÉS  VÁLTOZÁSA


10.§.


  1.  A helyi közszolgáltatás körébe tartozó nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló helyi

közszolgáltatással kapcsolatos szerződéses jogviszony a szolgáltató és a tulajdonos között a szolgáltatás tényleges igénybevételével jön létre.


  1. A helyi közszolgáltatás lényeges feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató a szolgáltatást igénybe vevőt- a változás bekövetkezte előtt - írásban értesíteni köteles.


   A GYŰJTÉST ÉS SZÁLLÍTÁST SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK TÁROLÁSA

          KÖZEGÉSZSÉGÜGYI ÉS EGYÉB FELTÉTELEK BIZTOSÍTÁSA    


11. §.


(1} A gyűjtésre és szállításra használt eszközön az üzemeltető cégjelzését, illetve nevét és címét az alapszíntől eltérő színű jói olvasható betűnagyságú felirattal

fel keli tüntetni.

  1.  A gyűjtésre és szállításra használt járművet közterületen tárolni nem szabad, telephelyen belül a többi járműtől el kell különíteni.
  2.  A gyűjtésre és szállításra használt eszköz közterületen, továbbá természetes környezetben, így különösen a felszíni  vizekben és a vizek mellett

nem tisztítható.

12. §


  1. A gyűjtést és szállítást végző személyeknek más célra fel nem használható megfelelő egyéni védőfelszerelést kell viselniük. Az egyéni védőeszközök és védőruhák elkülönített tárolásáról és rendszeres tisztításáról, valamint karbantartásáról a szolgáltató köteles gondoskodni.
  2.  A Szolgáltató a közszolgáltatással összefüggő tevékenységét mindenkor a vonatkozó jogszabályi előírásokban foglalt műszaki, közegészségügyi és egyéb feltételeknek megfelelően köteles ellátni.












A HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS KÖRÉBE TARTOZÓ SZENNYVÍZ ELSZÁLLÍTÁSÁNAK MEGTAGADÁSA

13. §

  1.  A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve, ha a szippantandó anyagról érzékszervi megállapítás (szag, szín, összetétel, stb.) alapján feltételezhető, hogy közcsatornába a vonatkozó jogszabályi rendelkezés alapján nem engedhető. Ez esetben a közszolgáltató laboratóriumi vizsgálat készíttetésére köteles. Amennyiben a laboratóriumi vizsgálat eredményeként a folyékony hulladék nem tekinthető a jelen rendelet 6. § (1) bekezdésében meghatározott nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek, úgy a közszolgáltató - a laboratóriumi vizsgálat igazolt költségének a megrendelőre történő áthárításával - a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések kezdeményezése mellett megtagadja az elszállítást.
  2.  Az (1) bekezdésben említett esetekben a közszolgáltató a tulajdonost, ha lehetséges azonnal, ha nem, akkor a megtagadást követő napon írásban értesíti a hulladék elszállítása megtagadásának tényéről és okáról. A tulajdonos a megtagadási okokat maga köteles megszüntetni vagy megszüntetéséről gondoskodni.


           A HELYI KÖZSZOLGÁLTATÁS DÍJA ÉS MEGFIZETÉSE

  1. §.

    (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltató részére közszolgáltatási díjat köteles fizetni.

    (2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díját a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

    (3) A természetes személy ingatlantulajdonos által fizetendő folyékony hulladék közszolgáltatási díját a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

    (4) A közszolgáltatási díjat annak az ingatlantulajdonosnak kell megfizetni, aki a jelen rendeletben foglaltak szerint a hulladékkezelési közszolgáltatás igénybevételére köteles. Az ingatlantulajdonos amennyiben a díjfizető személyében változás következik be, köteles a közszolgáltatónak az új díjfizetésre kötelezettet bejelenteni, ennek elmulasztása esetén a díjfizetés őt terheli.



  1. §.

    (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatásért fizetendő díj a 14. § (2)- (3) bekezdésében meghatározott díjnak a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással csökkentett összege.

    (2) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díj számításának alapja az elszállított települési folyékony hulladék 1 köbmétere. A díjat az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége után köteles a tulajdonos megfizetni.

    (3) A közszolgáltató a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díjáról számlát állít ki, melyet a közszolgáltatás igénybe vevője 15 napon belül köteles kiegyenlíteni.




  1. §.


  1.  A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a közszolgáltató késedelmi kamatot érvényesíthet.
  2.  A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a közszolgáltatónál írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül a közszolgáltató válaszolni köteles.


  1.  Túlszámlázás esetén a többletösszeget és annak időarányos kamatait a közszolgáltató visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.


  1.  A közszolgáltatás igénybevételéért az ingatlantulajdonost terhelő díjhátralék adók módjára behajtandó köztartozás.


  1.  A díjhátralék keletkezését követő 30 napon belül a közszolgáltatónak az ingatlantulajdonost fel kell szólítani díjfizetési kötelezettsége teljesítésére, amely felszólításnak tartalmaznia kell az arra vonatkozó figyelmeztetést is, hogy a tartozás nem fizetés esetén adók módjára behajtható. A felszólítás eredménytelensége esetén a közszolgáltató a díjhátralék keletkezését követő   90. napot követően - a felszólítás megtörténtének igazolása és az ingatlantulajdonos adatainak átadása mellett - a díjhátralék adók módjára történő behajtását kezdeményezi.


  1.  Az értesítés kézhezvételét követően a helyi önkormányzati adóhatóság haladéktalanul intézkedik a díjhátralék, a késedelmi kamat és a felmerült költségek behajtása érdekében. A behajtott díjhátralékot, késedelmi kamatot, valamint a közszolgáltatónak az ezzel kapcsolatban felmerült és behajtott költségeit az önkormányzati adóhatóság 8 napon belül köteles a közszolgáltatónak átutalni.


  1.  A behajthatatlan díjhátralék esetében ennek tényéről és okáról a jegyző - a behajtás eredménytelenségét követő nyolc napon belül - igazolást ad a közszolgáltatónak.


17. §.


  1. A közszolgáltató köteles a közszolgáltatói tevékenységéről évente részletes költségelszámolást készíteni, és azt a tárgyévet követő év március 3 l-ig a települési önkormányzatnak benyújtani.
  2. A közszolgáltatás kereteibe nem tartozó más szolgáltatás költségeit, elszámolását és díját a közszolgáltató köteles szigorúan elkülöníteni és e költségeket a közszolgáltatás díjából nem lehet finanszírozni.
  3. A közszolgáltató minden év szeptember 30-ig a következő évre vonatkozóan kezdeményezheti a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz közszolgáltatási díjának felülvizsgálatát a helyi közszolgáltatással kapcsolatos költségeinek - önköltségelemzéssel alátámasztott, a képviselőtestület által elismert és műszakilag indokolt fejlesztéseket is tartalmazó - változása mértékének függvényében.



A KÖTELEZETTSÉGEK TELJESÍTÉSÉNEK ELLENŐRZÉSÉVEL                          KAPCSOLATOS RENDELKEZÉSEK

  1. §.


  1.  A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzését a jegyző által megbízott hivatali dolgozó végzi.
  2.  A község egész területére kiterjedő folyamatos ellenőrzések során figyelemmel kell kísérni:


  •  nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésére, tárolására és elszállítására vonatkozó kötelezettségek betartását
  • a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet szállító kötelezettségeinek betartását.



  1.  Az ellenőrzésre jogosult a jogszabálysértést lehetőség szerint előzze és akadályozza meg, és az elkövetőt a mulasztás pótlására határidő kitűzésével szólítsa fel, figyelmeztesse.
  2.  A jegyző által (1) bekezdés szerint megbízott dolgozó az ellenőrzés során tett intézkedésekről az ellenőrzés napját követő munkanapon tájékoztatja az önkormányzat jegyzőjét, aki dönt a további intézkedés szükségességéről.

VEGYES, ÁTMENETI  ÉS HATÁLYBA LÉPTETŐ RENDELKEZÉSEK

  1. §


A közszolgáltató tevékenységének ellátása során a képviselőtestület eseti engedélyével jogosult közreműködőt igénybe venni, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos tevékenység egyes feladatainak ellátásához megfelelő műszaki felszereltséggel és szakképzett szakember állománnyal rendelkezik. A közreműködő tevékenységéért a közszolgáltató ugyanúgy felel, mint a saját tevékenységéért.




20.§.



  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  2. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Somogysámson Község Képviselő- testületének a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatásról szóló 10/2004. (VI.30.) sz. rendelete hatályát veszti



  1. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006. december 12-i 2006/123/EK. Európai Parlamenti és Tanácsi Irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 9/2017. (III. 29.) önkormányzati rendelethez




A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételének díja



Somogysámson közigazgatási területén keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz esetében gazdálkodó szervezetek által fizetendő díj




Szállítási távolság

száll díj.

ürítés m3

ártalmatlanítás díj

közszolgáltatási díj
(nettó ft)


1.

10-15 km

6580

1

1121

7701


2.

10-15 km

6580

2

2242

8822


3.

10-15 km

6580

3

3363

9943


4.

10-15 km

6580

4

4484

11064


5.

10-15 km

6580

5

5605

12185







(A fenti „közszolgáltatási díj” az ÁFÁ-t nem tartalmazza)



2. melléklet a 9/2017. (III.29.) önkormányzati rendelethez




A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos helyi közszolgáltatás igénybevételének díja természetes személy ingatlantulajdonos esetén



Somogysámson közigazgatási területén keletkezett folyékony hulladék esetében fizetendő díj az alább meghatározott „közszolgáltatási díj” és a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással csökkentett összeg.





Szállítási távolság

száll díj.

ürítés m3

ártalmatlanítás díj

közszolgáltatási díj
(nettó ft)


1.

10-15 km

6580

1

1121

7701


2.

10-15 km

6580

2

2242

8822


3.

10-15 km

6580

3

3363

9943


4.

10-15 km

6580

4

4484

11064


5.

10-15 km

6580

5

5605

12185







(A fenti „közszolgáltatási díj” az ÁFÁ-t nem tartalmazza)



Somogysámson, 2014. február 4.









     Farkas János sk.                                                        dr. Babina Bernadett sk.

        polgármester                                                                           aljegyző





Kihirdetve:


2014. február 5.




dr. Babina Bernadett

         aljegyző