Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020 (X.28.) önkormányzati rendelete

Somogysámson község Önkormányzata képviselő-testületének 14/2020(X.28.) önkormányzati rendelete az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletének feltételeiről

Hatályos: 2020. 12. 29- 2022. 07. 31

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2020 (X.28.) önkormányzati rendelete

Somogysámson község Önkormányzata képviselő-testületének

2020.12.29.

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletének feltételeiről

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. törvény 34. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérletére, valamint a lakbér mértékére a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

(1) E rendelet hatálya a Somogysámson Község Önkormányzatának tulajdonában álló lakásokra terjed ki.
(2) A rendelet rendelkezéseit az önkormányzat vagyongyarapodásával önkormányzati tulajdonba kerülő, teljes egészében önkormányzati tulajdoni illetőségű azon lakásokra kell alkalmazni, amelyek ténylegesen lakáscélú felhasználásra kerülnek bérbeadásra.

A bérlő lakbérfizetési kötelezettsége

2. §

(1) Lakbérleti jogviszony fennállása esetén a lakás használatáért a bérlő az e rendeletben meghatározottak szerint lakbért köteles fizetni. A bérbeadás során a lakbért a képviselő-testület felhatalmazásával a bérbeadó önkormányzat nevében eljáró polgármester a bérleti szerződés megkötésekor az e rendeletben foglaltak alapján állapítja meg.
(2) Az Önkormányzat Képviselőtestülete gyakorolja az önkormányzati lakásokra vonatkozó bérbeadói jogokat és kötelezettségeket, melyekkel összefüggésben a Szervezeti és Működési Szabályzatban meghatározott operatív feladatokkal a polgármestert bízza meg.
(3) Az önkormányzati lakás bérlője a lakbért adott hónapra vonatkozóan a hónap 15. napjáig köteles megfizetni.

3. § (1) A bérlő a lakbéren felül köteles a közüzemi szolgáltató felé megfizetni a lakáshoz tartozó szolgáltatásokért fizetendő díjat. Ezen szolgáltatások: a vízellátás, a szennyvíz, az egyedi gázfűtés, az áram, szemétszállítás és a kábeltévé használata után fizetendő díjak.

(2) A közüzemi díjakról szóló és a szolgáltató által az önkormányzat, mint tulajdonos részére kiállított számlákat az önkormányzat hivatala 3 munkanapon belül továbbszámlázza a bérlőnek.

Az önkormányzati lakás bérbeadásának általános feltételei

4. §

(1) Ahol a lakástörvény a felek megállapodására utal, ott a megállapodás tartalmát bérbeadói részről Somogysámson Község Polgármestere (a továbbiakban: polgármester) határozza meg.
(2) Az önkormányzati lakás bérbeadása iránti kérelmet az 1. számú melléklet szerinti formanyomtatványon, a polgármesterhez kell benyújtani.
(3) Az önkormányzati lakás határozott vagy határozatlan időre adható bérbe.
(4) A kérelem teljesítésénél előnyt jelent, ha:
a) a kérelmező községben való letelepedése a település érdekét szolgálja.

A felek jogai és kötelezettségei

5. §

(1) A bérlő a lakbért a szerződésben meghatározott összegben és időpontban köteles a bérbeadó részére megfizetni. A lakbér nem fizetése esetén a bérbeadó jogszabályok szerinti letiltást kezdeményezhet, s amennyiben ez nem vezet eredményre, a bérleti szerződést felmondhatja.
(2) A lakásbérleti jogviszony létesítésekor a bérlővel az Ltv. 21. § (2) bekezdésben meghatározott személyek költözhetnek együtt.
(3) A bérlő az Ltv-ben meghatározottakon túl a bérbeadó írásbeli hozzájárulásával befogadhatja:
a) élettársát,
b) vele együtt élő gyermeke házastársát, élettársát,
c) az együttlakás ideje alatt született unokája házastársát, élettársát,
d) unokáját,
e) az általa gondnokoltat.
(4) A bérbeadói hozzájárulás megadásának feltétele, hogy a bérlővel szemben a lakásbérleti jogviszonyt érintően büntető, polgári peres vagy egyéb hatósági eljárás nincs folyamatban.
(5) A bérleti jogviszony bármely okból történő megszűnése esetén az Ltv-ben, illetve e rendeletben meghatározott kivételekkel a bérbeadó az együtt költöző és befogadott személyek elhelyezésére nem köteles.
(6) A bérleti jogviszony bármely okból történő megszűnése esetén a bérbeadó a befogadott személyek elhelyezésére nem köteles.
(7) Ha a bérbeadó által a lakás bérlőjének vagy használójának küldött tértivevényes küldemények postai úton történő kézbesítése azért hiúsul meg, mert a címzett vagy meghatalmazottja úgy nyilatkozik, hogy a küldeményt nem veszi át, az iratot a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, illetve ha a küldemény a bérbeadóhoz „nem kereste” jelzéssel érkezik vissza, az iratot – az ellenkező bizonyításig – a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
(8) A (2) bekezdésbe nem tartozó személy bérleménybe költözésére a bérbeadónál előzetesen benyújtott írásbeli kérelem alapján engedélyezett bérbeadói írásos hozzájárulás megadása után van lehetőség.
(9) A bérlő a bérleményt albérletbe nem adhatja ki.
(10) A bérlő a lakás műszaki állapotát veszélyeztető rendellenességekről köteles a bérbeadót haladéktalanul írásban tájékoztatni. Amennyiben ezt nem teszi meg és a lakás műszaki állapotának romlása bizonyíthatóan a bérlő mulasztásának következménye, bérbeadó kötelezheti a bérlőt a keletkezett kár megtérítésére, vagy lakásbérleti díjat a helyreállítás költségeinek arányában megemelheti.

6. § (1) A bérbeadó a lakbért köteles elengedni, ha kötelezettségét a bérlő felszólítása ellenére sem teljesítette és a bérlő emiatt a lakást, vagy a lakás alapterületének legalább 50%-át 30 napot meghaladó ideig rendeltetésszerűen nem használhatja. A lakbér a rendeltetésszerű használat ismételt biztosításig engedhető el.

A bérleti szerződés tartalmi elemei

7. § A bérleti szerződének tartalmaznia kell:

- a bérleményre vonatkozó adatokat
- a bérlő személyes adatait
- a bérlővel a bérleti szerződés megkötésekor költöző családtagokat
- az önkormányzati rendeletben meghatározott bérleti díjat
- a bérleti szerződés időtartamát
- a bérbeadó és a bérlő jogait és kötelezettségeit
- a lakásbérleti szerződés felmondásának az esetei, jogkövetkezményei
- a lakásba történő befogadás feltételei
- hivatkozás a törvényre (1993. évi LXXVIII. Törvény), hogy a rendeletben, illetve a szerződésben nem szabályozott esetekben a törvényben foglaltakat kell alkalmazni.

A lakásbérlet megszűnése

8. § (1) A lakásbérlet megszűnésének esetei:

a. a bérbeadó és a bérlő a szerződést közös megegyezéssel megszűntetik;
b. az arra jogosult felmond;
c. a bérlő, vagy a vele együtt élő hozzátartozójának kötelezettségszegése, különös tekintettel az e rendelet 5. §-ában foglaltakra;
d. a bérlő lakásbérleti jogviszonyát a bíróság megszűnteti;
e. a lakásnak a bérlő általi szándékos rongálása, nem rendeltetésszerű használata;
f. a bérlő által vállalt kötelezettségek nem teljesítése; különös tekintettel és az azonnali felmondás következményével bármely pénzügyileg előírt kötelezettség elmaradása esetén;
g. a bérlő meghal;
h. a lakás megsemmisül.
(2) Bérbeadó a lakásbérleti szerződés megszűnése esetén a bérlő részére 30 napos felmondási határidőt biztosít. Ez idő alatt – legkésőbb a 30. nap lejártát követő napon – a bérlő köteles a lakásból a saját tulajdonú ingóságait elszállítani, és a lakást kitakarított állapotban a bérbeadónak rendeltetésszerű állapotban visszaadni.

A lakbér mértéke

9. § (1) Az e rendelet 2. számú mellékletében felsorolt- önkormányzati lakás után fizetendő lakbér mértéke:

a) összkomfortos önkormányzati lakás esetén: 320 Ft/m2/hó

b) komfortos önkormányzati lakás esetén: 160 Ft/m2/hó

c) félkomfortos önkormányzati lakás esetén: 110 Ft/m2/hó

(2) A lakbér mértékét az önkormányzat évente, minden év december 31-ig felülvizsgálhatja, és a felülvizsgálat alapján határozza meg a következő évi lakbér összegét.

(3) A lakbért a lakás m2-ben számított teljes alapterülete alapján kell meghatározni úgy, hogy az így számított összeget 100 Ft-ra kell kerekíteni.

Az önkormányzati lakásban jogcím nélkül tartózkodó személyek elhelyezése

10. § (1) Ha az önkormányzati lakásban olyan személy marad vissza, aki sem a lakástörvény, sem a jelen rendelet előírásai alapján nem tarthat igényt elhelyezésre, az önkormányzati lakást köteles 15 napon belül elhagyni.

(2) Ha a lakás jogcím nélkül használó lakáselhagyási kötelezettségnek nem tesz eleget, az önkormányzati lakás elhagyásának megtörténtéig az önkormányzati lakás használatának első 2 hónapjában az önkormányzati lakásra megállapított lakbér mértékét, 2-6 hónap között a lakbér kétszeres összegének megfelelő, azt követően a lakbér háromszoros összegének megfelelő használati díjat köteles fizetni.

Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések

11. § A bérbeadó – jogszabály keretei között – jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyek e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása, megtagadása, a bérbeadói hozzájárulásról való döntés érdekében a tudomására jutottak.

Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba.

Farkas János dr. Babina Bernadett
polgármester jegyző
Záradék:
A rendeletet a mai napon kihirdettem.
Kelt: Somogysámson, 2020. október 28.

P.H.

dr. Babina Bernadett
jegyző

1. melléklet

KÉRELEM
önkormányzati lakás bérbevételére
Kérelmező
neve:………………………………………………………………………………………..
személyi ig. száma:…………………………………………………………………………….
Anyja neve:…………………………………idő:……………………………………………….
Születési hely:…………………………………………………………………………………..
Családi állapota:………………………………………………………………………………...
Állandó bejelentett lakcíme:……………………………………………………………………
Tartózkodási helye, ha ez nem azonos az előző címmel……………………………………….....
A lakásba vele együtt költöző személyek (a születési év és a rokonsági fok megjelölésével):..
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………Munkahely neve, címe:………………………………………………………………………
Foglalkozása, beosztása:………………………………………………………………………
Jelen munkáltatónál a munkaviszony kezdete:………………………………………………
Nettó havi átlagjövedelme:……………………………………………………………………
A vele közös háztartásban élők nettó havi átlagjövedelme……………………………………....
………………………………………………………………………………………………….
Egyéb: …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Dátum:…………………………………………
………………………………..
kérelmező
A kérelemhez csatolni kell:

1. A havi átlagjövedelemre, illetve egyéb, rendszeres jövedelemre vonatkozó igazolást.

2. Jelenlegi lakáskörülményeinek leírását (milyen lakásban, milyen minőségben, hányadmagával stb.)

2. melléklet

ingatlanok listája

1. Somogysámson, Fő u. 47.

2. Somogysámson, Fő u. 49.

3. Somogysámson, Fő u. 74.

4. Somogysámson, Fő u. 92/a

5. Somogysámson, Fő u. 92/b

6. Somogysámson, Fő u. 135/a

7. Somogysámson, Fő u. 116.

8. Somogysámson, Fő u. 137.

9. Somogysámson, Ady E. u. 1.

10.Somogysámson, Ady E. u. 2.

11. Somogysámson, Fő u. 179.