Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020 (X.28.) önkormányzati rendelete

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testülete 15/2020. (X.28.) önkormányzati rendelete a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2020. 10. 29- 2021. 02. 14

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2020 (X.28.) önkormányzati rendelete

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testülete

2020.10.29.

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Somogysámson Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében kapott, továbbá a Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 3. melléklet A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai I. fejezet Működési célú támogatások 8. pont A települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcím szerinti támogatási kiírás felhatalmazása alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az önkormányzat a rendelkezésére álló szociális célú tűzifa keretből egyszeri alkalommal térítésmentesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, aki Somogysámson községben bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen él és e rendeletben meghatározott feltételeknek megfelel.

(2) Ezen rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoctv.) 3. § (1)–(3) bekezdése szerinti jogosultakra terjed ki.

(3) A lakcím megállapítása szempontjából a személyi adat- és lakcím-nyilvántartás adatai irányadóak.

2. Jogosultság feltételei

2. § (1) Szociális célú tűzifára jogosult,

a) akinek 1 főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 320 %-át nem haladja meg, egyedülálló esetén a havi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 320 %-át nem haladja meg és

b) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik és erről nyilatkozik és

c) a tűzifa támogatásra irányuló kérelmét e rendelet hatálybalépését követően, de legkésőbb 2020. november 20. napjáig benyújtja.

(2) A 2. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek teljesülése esetén a kérelem elbírálása során előnyt élvez:

a) az aktív korúak ellátására,

b) az időskorúak járadékára,

c) a települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakásfenntartási költségekhez nyújtott települési támogatásra) jogosult személy, valamint

d) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) Kivételes méltánylást érdemlő esetben a képviselő-testület a 2. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jövedelemhatárra tekintet nélkül is megállapíthat szociális célú tűzifa juttatást.

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetnek minősül, ha a kérelmező jövedelme, vagy családjának egy főre számított havi jövedelme legfeljebb 10 %-kal haladja meg a 2. § (1) bekezdése szerinti jövedelemhatárt, vagy akinek esetében a tűzifa juttatás nélkül fennáll a kihűlés vagy a fagyhalál veszélye.

3. § Az egy személynek vagy családnak adható támogatás 1-5 m3lehet.

4. § A jogosult részére megállapított tűzifa térítésmentes kiszállításáról az önkormányzat gondoskodik, legkésőbb 2021. február 15. napjáig.

Záró rendelkezések

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 2021. február 15-én hatályát veszti.

Farkas János dr. Babina Bernadett
polgármester jegyző
Záradék:
A rendelet kihirdetve: 2020. október 28.
dr. Babina Bernadett
jegyző