Balatonberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről

Hatályos: 2024. 01. 01

Balatonberény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 4.) önkormányzati rendelete

az útépítési együttműködésről

2024.01.01.

Balatonberény Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a (2) bekezdésében biztosított jogalkotó hatáskörében eljárva, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 2. pontja szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya Balatonberény belterületi, és az önkormányzat kizárólagos tulajdonában levő közútjaira terjed ki.

(2) A rendelet tárgyi hatálya az alapvetően helyi lakossági érdeket szolgáló belterületi közút építésére, felújítására, különösen földút szilárd burkolattal való ellátására, szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítására, korszerűsítésére vonatkozó együttműködésre terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya Balatonberény Község Önkormányzatára (továbbiakban: önkormányzat) és azon természetes és jogi személyekre terjed ki, akik a (1) bekezdés szerinti területen az útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltnek minősülnek.

(4) A rendelet hatálya nem terjed ki az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1) bekezdése szerinti területeken megvalósított, illetve megvalósítandó beruházásokra.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) Út: szilárd burkolatú helyi közút, járda a kerékpárút kivételével, a hozzá kapcsolódó felszíni vagy felszín alatti csapadékvíz elvezető rendszerrel,

b) Ingatlan: az ingatlan-nyilvántartásban önálló helyrajzi számmal rendelkező beépített vagy beépíthető földrészlet, valamint az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény 12. §-a szerinti önálló ingatlan vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező földterület; társasházak esetében az ingatlan-nyilvántartásban külön tulajdoni albetéttel rendelkező bármely rendeltetési egység,

c) Helyi közút használatában érdekelt ingatlan:

ca) az az ingatlan, amely határos a beruházással érintett közterülettel vagy úttal, és arról az ingatlanra gépkocsibejáróval, útcsatlakozással rendelkezik, vagy létesíthető, amennyiben az ingatlan gépkocsibehajtóval, útcsatlakozással nem rendelkezik, abban az esetben a gyalogos közlekedés céljára szolgáló bejáratot kell figyelembe venni;

cb) az az ingatlan, amely a ca) pont alapján két, vagy több oldalról (saroktelek, két utcáról megközelíthető ingatlan) minősül érintett ingatlannak, minden olyan beruházás során kötelezhető hozzájárulás fizetésére, ami olyan utat vagy közterületet érint, ahonnan az ingatlanra gépkocsibejáróval, útcsatlakozással vagy 2 méternél szélesebb kapuval rendelkezik;

cc) olyan magánútról megközelíthető ingatlan, amely magánút a beruházással érintett közterülettel vagy úttal közvetlen kapcsolatban áll;

cd) meghatározásánál nem kell figyelembe venni azokat az ingatlanokat, amelyek a beruházással érintett közterület földrajzi adottságai miatt arról nem megközelíthetőek.

d) Útépítés: az ingatlanok megközelítését szolgáló útburkolat és járda építése közútként nyilvántartott területen - amely nem terjed ki az ingatlanok közúti csatlakozásának létesítésére - az utak építésének, forgalomba helyezésének és megszüntetésének engedélyezéséről szóló 93/2012. (V. 10.) Korm. rendelet és az útügyi igazgatásról szóló 26/2021.(IV.28.) ITM előírásainak figyelembe vételével;

e) Beruházási költség, annak elemei:

ea) az engedélyezési eljárás során a kivitelezéssel érintett valamennyi közmű vonatkozásában felmerült tervezési és engedélyeztetési költség,

eb) a kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezéshez szükséges közterület bontási engedélyben, valamint tulajdonosi, közútkezelői hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának költségét, továbbá a kivitelezéssel érintett valamennyi közmű vonatkozásában előírt munkák költségét,

ec) műszaki ellenőrzés díja,

ed) kivitelezés során felmerülő tervezői művezetés és közmű szakfelügyelet költsége,

ee) az üzembe helyezés költségei,

ef) a vissza nem igényelhető általános forgalmi adó összege.

f) Útépítési érdekeltségi hozzájárulás szempontjából a közút használatában érdekeltek: a ca)-cc) pont szerinti ingatlanon ingatlantulajdonnal, földhasználati joggal, ipari, közlekedési, kereskedelmi vagy mezőgazdasági tevékenység céljára szolgáló telephellyel rendelkező magánszemélyek és jogi személyek;

g) Érintett ingatlan tulajdonosa: az együttműködési megállapodás megkötésének napján vagy az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetési kötelezettséget előíró határozat meghozatalának időpontjában, a fizetési kötelezettség fennállásának időtartama alatt az érintett ingatlan ingatlan-nyilvántartás szerinti tulajdonosa.

3. Útépítési együttműködési megállapodás

3. § (1) Az útépítési együttműködés akkor jön létre, ha a helyi közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek az önkormányzattal az e rendelet 1. melléklet szerinti „Útépítési együttműködési megállapodást” megkötik, és az aláírástól számított 30 napon belül az útépítési érdekeltségi hozzájárulást befizetik. A megállapodásban minden érdekelt szerződő félként vesz részt.

(2) Az útépítési együttműködési megállapodást a rendelet 1. melléklet szerinti Útépítési együttműködési megállapodás szerződésminta alkalmazásával kell megkötni.

(3) Az egy ingatlanra jutó érdekeltségi hozzájárulás összege a beruházási költség 50 %-a.

(4) Az útépítési együttműködési megállapodásban a hozzájárulás összegét önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanonként kell számításba venni és így is kell előírni. A hozzájárulás megfizetésére az érintett ingatlan tulajdonosa az érdekeltségi egységben fennálló tulajdoni hányada után köteles.

4. Útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésére kötelezés

4. § (1) Ha az útépítési együttműködésben az érdekeltek több mint kétharmada részt vesz, az abban részt nem vevő, de a közút használatában érdekelt természetes és jogi személyek a résztvevők által vállalt anyagi hozzájárulásának mértékéig kötelesek az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére.

(2) A hozzájárulás kivetésére kizárólag a megvalósult beruházás üzembe helyezését követően kerülhet sor.

(3) A hozzájárulás megfizetésére az érintett ingatlan tulajdonosa az érdekeltségi egységben fennálló tulajdoni hányada után köteles.

(4) A hozzájárulás összegét a határozat jogerőre emelkedését követő hatvan napon belül, egy összegben kell megfizetni a határozatban megjelölt önkormányzati számlára.

(5) Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetése alól felmentés nem adható.

(6) A kötelezett természetes személy részére a hozzájárulás megfizetésére nyitva álló időtartamon belül benyújtott indokolt kérelmére a polgármester legfeljebb 24 hónap időtartamra kamatmentes részletfizetést engedélyezhet.

(7) Ha az érintett ingatlan tulajdonosa az ingatlant a hozzájárulás teljes megfizetése előtt kívánja elidegeníteni, úgy a még fennálló hátralék az elidegenítéssel egyidejűleg egy összegben válik esedékessé.

5. Az útépítési együttműködés szervezése

5. § (1) Az együttműködés az útépítésben érintett utca érintett ingatlantulajdonosainak 2/3-ának írásbeli kezdeményezésére indul. A kezdeményezést a polgármesterhez címezve kell igazolható módon megküldeni.

(2) Az önkormányzat tárgyévi közútfejlesztési programjához kapcsolódóan, amennyiben ennek a jogi, műszaki és pénzügyi feltételei adottak, a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester 30 napon belül írásban felhívja az érdekelteket az útépítési együttműködésre az alábbiak szerint:

a) tájékoztatás az útépítési munkákról,

b) tájékoztatás az útépítési munka költségeiről,

c) tájékoztatás az egy ingatlanra jutó beruházási költségről,

d) nyilatkozattételre felhívás arról, hogy az egy ingatlanra jutó beruházási költséget az érdekelt vállalja-e, a nyilatkozattételre rendelkezésre álló jogvesztő határidő naptár szerinti megjelölésével,

e) tájékoztatás az együttműködési megállapodás megkötésének helyéről, idejéről, a hozzájárulás befizetésének módjáról.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az együttműködési megállapodás megkötésére.

(4) Az útépítés pénzügyi feltételei akkor tekinthetőek biztosítottnak, ha az (1) bekezdés szerinti felhívásra a közút használatában érdekeltek több mint kétharmada a rendelkezésre álló jogvesztő határidőben az útépítési együttműködési megállapodást aláírta, majd az aláírástól számított 30 napon belül az útépítési együttműködési megállapodás szerinti útépítési érdekeltségi hozzájárulást megfizette.

6. Az útépítési hozzájárulás megfizetése, kezelése, elszámolása

6. § (1) Az útépítési hozzájárulást - a 4. § (6) bekezdésben foglaltak kivételével - egy összegben, az önkormányzat által megadott számlára kell befizetni. Az útépítési érdekeltségi hozzájárulás cél szerinti felhasználásáért az önkormányzat felelősséget vállal.

(2) A pénzfelhasználásról az önkormányzat képviseletében a polgármester tájékoztatja az útépítési érdekeltségi hozzájárulás fizetésével érintett ingatlantulajdonosokat. A tájékoztatás tartalmazza az útépítési érdekeltségi hozzájárulással finanszírozott munkák tényleges bekerülési költségét, a műszaki átadás- átvétel időpontját, annak lényeges megállapításait.

(3) Amennyiben az útépítési érdekeltségi hozzájárulással megvalósítandó munkák meghiúsulnak, az útépítési érdekeltségi hozzájárulást vissza kell fizetni.

(4) A képviselő-testület a beruházást a pénzügyi fedezet rendelkezésre állásáig elhalaszthatja, ha az útépítési együttműködési megállapodás a rendelet 3. §-ában foglaltak nem teljesülése miatt nem lép hatályba.

7. Eljárási rendelkezések

7. § A képviselő-testület elrendeli, hogy az eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.