Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2023.01.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete határozatlan időtartamra az alábbi helyi adókat vezeti be:

a) idegenforgalmi adó,

b) helyi iparűzési adó,

c) építményadó.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Életvitelszerűen használt lakóingatlan: az az ingatlan, amelynek vonatkozásában a természetes személy adóalany esetén az alábbi együttes feltételek az év 12 hónapjában fennállnak:

a) naptári éven át folyamatosan, megszakítás nélkül közüzemi szolgáltatásokat vesz igénybe és ezt hitelt érdemlően számlamásolatokkal igazolja,

b) ezen adótárgy bejelentett, lakás céljára használt lakás ingatlan-nyilvántartás szerinti címe szerepel értesítési, elsődleges levelezési címként a hatóságoknál, közműszolgáltatóknál,

c) Magyarország területén nem rendelkezik más olyan ingatlannal, mely után építményadó mentességet vagy kedvezményt vesz igénybe,

d) nem létesített a lakóhelyétől eltérő tartózkodási helyet, kivéve ha a lakóhelyétől eltérő tartózkodási hely létesítését kizárólag nappali képzésen folytatott középiskolai és felsőoktatási tanulmányainak idejére jelentette be.

2. Lakás céljára történő használat: ha az ingatlan-nyilvántartásban lakóépület, lakás, kastély, villa, udvarház megnevezéssel nyilvántartott ingatlant az adó alanya lakóhelyként, életvitelszerű tartózkodás céljára használja, az ott tartózkodás nem rendszertelen, nem idényjellegű, nem nyaralás, üdülés célját szolgálja és az ingatlan lakás céljára történő használata a közüzemi díjak rendszeres, éven át tartó fizetésével is alátámasztható.

2. Idegenforgalmi adó

3. § (1) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(2) Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 550,- Ft.

3. Helyi iparűzési adó

4. § Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adóalap 2 %-a.

5. § Mentes az adó megfizetése alól az a háziorvos, védőnő, vállalkozó, vagy vállalkozás akinek, vagy amelynek vállalkozás szintű iparűzési adóalapja az adóévben a 20 millió forintot nem haladja meg.

4. Építményadó

6. § (1) Az adó alapja az épület, épületrész (a továbbiakban együtt: építmény) m2-ben számított hasznos alapterülete.

(2) Az adó évi mértéke:

a) az I. övezetben (a Nagykanizsa-Budapest vasútvonal és a parti sáv közötti terület):

aa) 80 m2-ig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 780,- Ft/m2,

ab) 80 m2 felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 170,- Ft/m2,

ac) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, valamint kereskedelmi egység és szállásépület után 1 170,- Ft/m2,

ad) üdülő után 1 310,- Ft/m2.

b) a II. övezetben (Siófok város közigazgatási területe az I. övezet és a parti sáv kivételével):

ba) a lakás céljára szolgáló épület, épületrész és a nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész, valamint kereskedelmi egység és szállásépület után 780,- Ft/m2,

bb) üdülő után 1 310,- Ft/m2.

c) a III. övezetben (parti sáv):

ca) 80 m2-ig a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 235,- Ft/m2,

cb) 80 m2 felett a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 850,- Ft/m2,

cc) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész után 1 170,- Ft/m2,

cd) kereskedelmi egység, szállásépület után 1 290,- Ft/m2,

ce) üdülő után 1 850,- Ft/m2.

5. Építményadó kedvezmény

7. § (1) Az ingatlan-nyilvántartás adatai alapján a lakás céljára szolgáló épület, épületrész után, ha az adóalany az adóév első napján azt ténylegesen (életvitelszerűen) lakóhelyként használja – figyelemmel a lakcímet igazoló hatósági igazolvány adataira – az adóalanyt az alábbiak szerint adókedvezmény illeti meg:

a) amennyiben az I. övezetben található lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy életvitelszerűen ott lakik, az épület, épületrész 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában) a megállapított építményadó 60 %-ának, 80 m2 felett pedig a megállapított építményadó 50 %-ának erejéig;

b) a II. övezetben található lakás céljára szolgáló épület, épületrész hasznos alapterülete 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában), amennyiben a tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy az adótárgyként bejelentett lakás céljára szolgáló ingatlanát életvitelszerűen használja;

c) amennyiben a III. övezet parti sávban található lakás céljára szolgáló épület, épületrész tulajdonosa, vagyoni értékű jog jogosultja igazolja, hogy életvitelszerűen ott lakik, az épület, épületrész 80 m2-éig (több tulajdonos esetén tulajdoni hányadaik arányában) a megállapított építményadó 60 %-ának, 80 m2 felett pedig a megállapított építményadó 50 %-ának erejéig.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott építményadó kedvezményre jogosult adóalany a kedvezménnyel kapcsolatos változásokat, a változást követő év január 15. napjáig, 2023. évben 2023. január 15-ig adatbejelentő nyomtatvány benyújtásával kezdeményezheti az adóhatóságnál. A kérelem benyújtására rendelkezésre álló határidő elmulasztása jogvesztő és a kedvezmény megállapítására irányuló kérelem automatikus elutasítását vonja maga után.

(3) Az adatbejelentés benyújtásakor az ingatlan életvitelszerű használatára benyújtandó igazolásokat

a) lakcímkártyát,

b) a közüzemi szolgáltatások igénybevételét igazoló tárgyév január 1-jét érintő közüzemi számlákat (áram, gáz, víz, hulladékszállítás)

csatolni kell.

(4) Az építményadó kedvezmény egy lakás esetében érvényesíthető.

6. Záró rendelkezések

8. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a helyi adókról és az adózás rendjéről szóló 45/2007.(XII.14.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2023. január 1-jén lép hatályba.