Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés díjáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Siófok Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2022. (XII. 5.) önkormányzati rendelete

a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés díjáról

2023.02.01.

Siófok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 18. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Siófok Város közigazgatási területén autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozóra terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában vállalkozó az a gazdasági tevékenységet folytató jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági és egyéb társaság, továbbá természetes személy, akivel Siófok Város Önkormányzata a menetrendszerű helyi közlekedési tevékenység ellátására szolgáltatási szerződést kötött.

3. § Az autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozó a tevékenységéhez előírt jogszabályi feltételeken túl köteles a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalnak bejelenteni az általa indított járatok útvonalát és menetrendjét, illetve az abban bekövetkező változásokat.

2. A menetrend szerinti közlekedés díjai

4. § (1) A Képviselő-testület a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés legmagasabb díjait az alábbiak alapján állapítja meg:

1. vonaljegy elővételben: 270.-Ft;

2. vonaljegy járművön váltva: 350.-Ft;

3. 24 órás jegy: 1.000.-Ft;

4. családi 24 órás jegy: 2.000.-Ft;

5. 72 órás jegy: 2.000.-Ft;

6. összvonalas 7 napos bérlet: 2.700.-Ft;

7. összvonalas félhavi bérlet: 3.400.-Ft;

8. összvonalas havi bérlet: 4.440.-Ft;

9. tanuló és nyugdíjas bérlet: 1.520.-Ft;

10. felmutatóra szóló havi bérlet: 12.600.-Ft.

(2) Az (1) bekezdés szerinti díjtételek tartalmazzák az áfa összegét.

3. Áralkalmazási feltételek

5. § (1) A 24 órás vonaljegy a jegyen jegyváltáskor megjelölt kezdő időponttól számított 24 órán át érvényes korlátlan számú utazásra.

(2) A családi 24 órás jegy igénybevételére annak érvényességi ideje alatt egy vagy két felnőtt legalább egy, de legfeljebb három tizennégy éven aluli gyermekkel együtt jogosult.

(3) A 72 órás jegy a jegyen jegyváltáskor megjelölt kezdő időponttól számított 72 órán át érvényes korlátlan számú utazásra.

(4) A havi és negyedéves bérletek a naptári hónap és negyedév első napja 00 órától az adott időszakot követő hónap 5-én 24:00 óráig érvényesek. Az egyvonalas és az összvonalas első félhavi bérletek a naptári hónap 1. napja 00 órától a naptári hónap 15-én 24:00 óráig érvényesek, a második félhavi bérletek a naptári hónap 16-án 00 órától a naptári hónap utolsó napja 24:00 óráig érvényesek.

(5) Szolgáltató az érvényesség kezdete előtt visszatérítésre benyújtott többszöri utazásra szóló díjtermékeket kezelési költség levonásával visszatéríti.

(6) Az elővételben váltott menetjegy és az autóbuszon váltott menetjegy nem visszatéríthető.

(7) A kezelési költség a díjterméken feltüntetett ár 20%-a, de legfeljebb 1.000.-Ft. Több díjtermék egyidejű visszatérítési igénye esetén a kezelési költséget díjtermékenként külön-külön kell megállapítani.

(8) A kutyaszállítás díja azonos a vonaljegy árával. A vakvezető és rendőrségi kutya szállítása díjtalan.

(9) A kézipoggyász fuvarozásra vonatkozó egyéb feltételeket a vállalkozó – honlapján közzétett – hatályos Üzletszabályzata és annak mellékletét képező díjszabás tartalmazza.

6. § (1) A megállapított viteldíjon felül 2.500 Ft pótdíjat köteles fizetni

a) aki csomagként, kézipoggyászként nem szállítható tárgyat visz be az autóbuszba;

b) aki a járművet poggyászával, ruhájával vagy más módon beszennyezi.

(2) 6.000.-Ft pótdíjat köteles fizetni

a) aki jegy nélkül, érvénytelen utazási igazolvánnyal kíséreli meg az utazást, illetve valamilyen kedvezményt jogosulatlanul vesz igénybe;

b) aki olyan bérlettel kíséreli meg az utazást, amelyre az igazolvány száma nincs tintával, olvashatóan rávezetve;

c) aki kutyát érvényes vonaljegy nélkül szállít.

(3) 6.000.-Ft pótdíjat köteles fizetni, aki az (1) és (2) bekezdésben meghatározott fizetési kötelezettségének 8 napon belül nem tesz eleget.

(4) Amennyiben az utas érvényes bérlettel rendelkezik, de azt a jegyellenőrzésnél felmutatni nem tudja, 48 óra, illetve 2 munkanapon belül a vállalkozó által kijelölt helyen történő bemutatása esetén mentesül a pótdíj fizetése alól, de 1.000.-Ft bérlet bemutatási díjat köteles megfizetni.

(5) A pótdíjak, illetve a bérletbemutatás díja az áfa összegét nem tartalmazzák.

7. § (1) Ingyenes havi autóbuszbérlet (a továbbiakban: utazási támogatás) iránti kérelmet nyújthat be kizárólag helyi tömegközlekedési eszköz igénybevételéhez a siófoki lakóhellyel rendelkező anya vagy apa, aki saját háztartásában 3. életévét még be nem töltött gyermeket nevel.

(2) Az utazási támogatás megállapítható egy hónapra vagy meghatározott időtartamra, legkésőbb tárgyév december 31. napjáig, de legfeljebb a gyermek 3. életéve betöltése hónapja utolsó napjáig. Az utazási támogatás kizárólag havi bérlet formájában nyújtható.

(3) Az utazási támogatás iránti kérelmet úgy kell benyújtani, hogy az a kérelmezett hónap(ok) (a továbbiakban: tárgyhó) előtti hónap 24. napjáig, amennyiben az nem munkanap, az azt megelőző munkanapig ügyfélfogadási időben beérkezzen a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalhoz. Az utazási támogatás iránti kérelemhez csatolni kell az anya vagy az apa, illetve a gyermek lakcímkártyájának és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolati példányát. A kérelem elbírálására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(4) Az utazási támogatás tárgyhó első három munkanapján ügyfélfogadási időben vehető át a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatalban. Az utazási támogatás fényképes bérletigazolvánnyal együtt érvényes, amelynek kiváltása az utazási támogatásra jogosult kötelezettsége. Az utazási támogatás átvételére meghatározott határidő elmulasztása esetén a tárgyhavi utazási támogatás kiadására nem kerül sor.

(5) Az utazási támogatás iránti kérelem a rendelet 1. mellékletét képezi.

4. Távolsági autóbuszok helyi tömegközlekedésben való részvétele

8. § A menetrend szerinti távolsági autóbuszjáratokon a város közigazgatási határán belül is a távolsági autóbusz közlekedésre megállapított díjtételek az irányadóak. A vállalkozó kizárólag a távolsági járatokra váltott vagy azokra is érvényesített bérleteket köteles elfogadni.

9. § Autóbusszal menetrendszerű személyszállítást végző vállalkozó köteles a menetjegyeken és bérleteken feltüntetni, hogy azok az áfa összegét is tartalmazzák.

5. Záró rendelkezések

10. § E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a menetrendszerű helyi autóbusz-közlekedés díjáról, valamint az iskolák és tanintézetek által rendelt helyi autóbusz különjáratok díjáról szóló 43/2005.(XII.16.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba.