Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatásról

Hatályos: 2021. 09. 28

Nagybajom Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 27.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj támogatásrólNagybajom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és a (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján biztosított jogkörében eljárva, valamint csatlakozva az Emberi Erőforrás Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) által kezdeményezésre kerülő Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj pályázathoz, a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíj pályázatról az alábbi rendeletet alkotja:

2021.09.28.

I. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja, hogy a szellemi javakhoz való hozzáférés egyenlő esélyének megteremtése érdekében Nagybajom Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer keretén belül költségvetésének terhére támogassa a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók továbbtanulását a felsőoktatási intézményekben, és ezzel segítséget nyújtson tanulmányaik eredményes befejezéséhez.

(2) A rendelet meghatározza a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj (továbbiakban: ösztöndíj) feltételeit, az összegeit és igénylésének eljárásrendjét.

2. § (1) Az Önkormányzat a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, az Önkormányzat költségvetésének terhére ösztöndíj támogatásban részesíti az Önkormányzat területén bejelentett lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű, felsőoktatási intézményben („A” típus) és a felsőfokú tanulmányokat kezdeni kívánó („B” típus) nappali tagozaton tanuló hallgatókat, akik a pályázati kiírásban és e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.

(2) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007.(III.26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rend), a Minisztérium évenként kiadott utasításai, különösen a „Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer támogatásról szóló „Általános Szerződési Feltételek” című leirata, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban:Támogatáskezelő) közleményei az irányadók.

II. Eljárási szabályok

3. § (1) Nagybajom Város Képviselő-testülete évente dönt a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozásról.

(2) A Nagybajomi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) – a sikeres csatlakozást követően - köteles gondoskodni a pályázati kiírás megfelelő időben történő közzétételéről.

(3) Az „A” és „B” típusú ösztöndíj elnyerése érdekében a Hivatal - azonos időben - pályázatot köteles közzétenni, amelynek tartalmaznia kell a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott szempontokat.

4. § (1) A pályázatot benyújtani kizárólag az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint az EPER-Bursa rendszerben rögzített, véglegesített és onnan kinyomtatott pályázati űrlappal lehet.

(2) A pályázatot a Hivatalnál kell benyújtani.

(3) A pályázatok benyújtásának és elbírálásának határideje az adott évi pályázati rendszer Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint kerül kiírásra.

5. § (1) A pályázat mellékleteként csatolni kell:

a) az EPER-Bursa rendszerben rögzített, véglegesített és onnan kinyomtatott pályázati űrlapot aláírva;

b) a pályázó lakcíméről szóló hatósági igazolványt;

c) az „A” típusú pályázat esetén a felsőoktatási intézmény eredeti igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz;

d) a pályázó rászorultságának igazolására köteles becsatolni saját és a vele egy háztartásban élők jövedelmi körülményeikre vonatkozó, a rendelet 1. melléklete szerinti nyilatkozatot, illetve azokat igazoló (2) bekezdés szerinti dokumentumokat;

e) a pályázóval közös háztartásban élő 16. életévét betöltött gyermek tanulói, hallgatói jogviszonyáról szóló igazolást;

f) egy lakcímen, egy háztartásban élőkről szóló igazolást.

6. § (1) A pályázatokat Nagybajom Város Önkormányzat Képviselő-testülete átruházott hatáskörében a Szociális, Egészségügyi, Oktatási, Ifjúsági , Sport és Nemzetiségi Bizottság bírálja el.

(2) A Hivatal a pályázati felhívásban közzétett időpontig az EPER-Bursa rendszerében érkezteti, ellenőrzi, és az elbírálást követően a bírálati döntést a rendszerben rögzíti.

(5) A Hivatal hirdetőtábláján, honlapján és a helyben szokásos egyéb módon nyilvánosságra hozza a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében nyújtott támogatások összesített adatait, és az EPER - Bursa rendszeren keresztül elektronikusan értesíti a pályázókat döntéséről, valamint döntésének indokolásáról.

III. Az ösztöndíjra jogosultság és összege

7. § (1) A támogatás annak a hallgatónak adható, aki az önkormányzat illetékességi területén állandó lakóhellyel rendelkezik,és a mindenkor hatályos pályázati kiírás szerint a pályázatot benyújtja, a pályázati feltételeknek megfelel.

(2) Amennyiben a támogatott az önkormányzat illetékességi területéről elköltözik, úgy a támogatás az elköltözést követő tanulmányi félévtől megszűnik.

(3) Az "A" ill. a „B” típusú pályázatokra jogosultak körét, a jelentkezés módját, az elbírálás rendjét, ill. a pályázatban való részvétel részletes szabályait az adott évben érvényes, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett pályázati kiírás tartalmazza.

(4) Az ösztöndíj támogatás legkisebb összege havi 2.000,-Ft-nál nem lehet kevesebb, de az 5.000,- Ft-ot nem haladhatja meg.

(5) Az alapösszegen felüli további 1000 Ft összegű kiegészítésre jogosult az a hallgató, aki(nek):

- árva vagy félárva,
- valamilyen krónikus betegségben szenved, vagy családjában folyamatos ellátását igénylő beteg van
– valamely törvényes képviselője munkanélküli
– gyermeket nevel
- családjában az átlagjövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 150 %-át
– kollégiumi ellátásra jogosult, de helyhiány miatt abban nem részesül
-felsőoktatási tanulmányait nem Somogy megyében folytatja
(6) Az előző bekezdésben foglalt feltételek fennállta esetén akkor is legfeljebb 5000 Ft. összegű kiegészítésre jogosult a pályázó, ha az előző felsorolás szerinti feltételek közül háromnál többnek is megfelel, ugyanakkor egynek meg kell felelnie

IV. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet kihirdetés napját követő napon lép hatályba.

Pirka Mátyás Dr. Hornung Judit
polgármester jegyző
Kihirdetve: Nagybajom, 2021. szeptember 28.
Dr. Hornung Judit
jegyző