Szőlősgyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 03. 29- 2013. 09. 13

Szőlősgyörök Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2013. (III. 28.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2013.03.29.

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok, részönkormányzat testülete, önkormányzati hivatal) és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)-(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

I. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak fő összege, a hiány/többlet mértéke

3. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2013. évi költségvetését

136.358 ezer Ft tárgyévi költségvetési bevétellel,
149.989 ezer Ft tárgyévi költségvetési kiadással és
13.631 ezer Ft költségvetési hiánnyal
állapítja meg.
Ezen belül:
a működési célú bevételt 128.006 e Ft-ban
ebből:
- finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 e Ft-ban
- előző évi pénzmaradványt 0 e Ft-ban
- vállalkozási maradványt 0 e Ft-ban
a működési célú kiadásokat 134.733 e Ft-ban
ebből:
- a személyi juttatások kiadásait 21.674 e Ft-ban
- a munkaadókat terhelő járulékokat és a 0 e Ft-ban
- szociális hozzájárulási adót 4.517 e Ft-ban
- a dologi kiadásokat 39.904 e Ft-ban
- az ellátottak pénzbeli juttatásait 17.568 e Ft-ban
- egyéb működési célú kiadásokat 51.070 e Ft-ban
- az általános tartalékot 2.400 e Ft-ban
- a céltartalékot 500 e Ft-ban
a felhalmozási célú bevételt 8.352 e Ft-ban
ebből:
- finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 e Ft-ban
- előző évi pénzmaradványt 0 e Ft-ban
- vállalkozási maradványt 0 e Ft-ban
a felhalmozási célú kiadást 12.356 e Ft-ban
ebből:
- intézményi beruházások összegét 12.356 e Ft-ban
- felújítások összegét 0 e Ft-ban
- kormányzati beruházások összegét 0 e Ft-ban
- lakástámogatás összegét 0 e Ft-ban
- lakásépítés összegét 0 e Ft-ban
- egyéb felhalmozási kiadások összegét 0 e Ft-ban
állapítja meg.
(2) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, vállalkozási maradványt – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.
(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésen kívüli költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló, finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit, kiadásait működési, illetve felhalmozási cél szerinti tagolásban a 3. melléklet alapján hagyja jóvá.

Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait - szakfeladatos bontásban is - e rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások és felújítások kiadásait e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(4) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(5) A képviselő-testület az önállóan működő költségvetési szerveinek (Szőlősgyöröki Lurkó Óvoda, Gárdonyi Géza Művelődési Ház) költségvetését e rendelet 8/a. és 8/b. melléklete szerint hagyja jóvá.

(6) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011.(XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(7) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 10. melléklete tartalmazza.

A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök

5. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, amennyiben a likviditási helyzet indokolja a számlavezető banktól munkabér és más rövid lejáratú hitel felvételére.

A bevételi többlet kezelése

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát

500 ezer Ft összegben

e rendelet 11. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.
(2) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát
2.400 ezer Ft összegben állapítja meg.
(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

Több éves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 12. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

Előirányzat-felhasználási ütemterv

9. § A 2013. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 13. melléklet tartalmazza.

Közvetett támogatások

10. § (1) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 14. melléklete tartalmazza.

II.

A 2013. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

11. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 300 ezer forint összeghatárig a polgármesterre ruházza át.

(2) Az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítás érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti intézkedést hozhat.

(3) Az átruházott hatáskörben hozott döntésekről a Képviselő-testületnek a soron következő ülésen be kell számolni. A polgármester ezzel egyidejűleg köteles javaslatot tenni a költségvetési rendelet módosítására.

12. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

13. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

14. § (1) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő önkormányzati hivatal (polgármesteri hivatal).

15. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai

16. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2)-(6) bekezdésekben foglalt kivétellel a képviselő-testület dönt.

(2) A költségvetési szervek a költségvetésben jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzataikat saját hatáskörben módosíthatják, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthatnak végre a (3) – (6) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) Az átcsoportosítás nem irányulhat a személyi juttatások előirányzatának növelésére kivéve az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról rendelkező 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ávr.) 36. §. (2) bekezdésében foglalt eseteket.

(4) A költségvetési szervek a gazdálkodási év során elért többletbevételeiket 300 ezer Ft értékhatárig saját hatáskörben felhasználhatják.

(5) Az értékhatárt meghaladó többletbevételek felhasználásról - a költségvetési szervek vezetői által benyújtott kérelem alapján a képviselő-testület dönt.

(6) Az önállóan működő költségvetési szervek esetében az előirányzatok módosítására csak a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv vezetőjével történő előzetes egyeztetés alapján, annak egyetértésével kerülhet sor.

(7) A költségvetési szervek a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek felhasználáshoz kapcsolódó módosításokat kötelesek az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja. Az önállóan működő költségvetési szervek e kötelezettségüknek a pénzügyi-gazdasági feladatok ellátására kijelölt önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv adatszolgáltatása útján tesznek eleget.

Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

17. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

Támogatási szerződés

18. § (1) A támogatások átadása előtt a támogatás címzettjével megállapodást kell kötni.

(2) A támogatási szerződésben meg kell határozni:

a) a támogatott tevékenység konkrét meghatározását,

b) a támogatás összegét,

c) a támogatás felhasználásának célját,

d) a támogatás időtartamát, felhasználásának határidejét,

e) a támogatás rendelkezésre bocsátásának módját, feltételeit, ütemezését,

f) a beszámolással, továbbá az ellenőrzéssel kapcsolatos szabályokat,

g) a jogosulatlanul igénybe vett támogatás jogkövetkezményeit, visszafizetésének rendjét,

h) a támogatással kapcsolatos iratok, valamint a támogatás felhasználását alátámasztó bizonylatok teljes körű megőrzésének határidejét,

i) a támogatott tevékenység megvalósításában közreműködők bevonásának lehetőségét, a közreműködők által megvalósítható tevékenységeket,

j) a támogatás nyújtásához szükséges adatok és az azokban bekövetkező változások támogató felé történő bejelentésének kötelezettségét,

k) a támogatási szerződéstől való elállás, felmondás okait, valamint a támogatás visszavonásának okait.

(3) Az elszámolási kötelezettséget nem teljesítő, illetve a támogatást nem célirányosan felhasználó szervezetek, személyek részére újabb támogatás 2 évig nem ítélhető meg.

19. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

20. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit a tartós környezetkárosodások megelőzésének biztosításához kell felhasználni.

Szolgáltatási szerződés

21. § Az önkormányzat által irányított költségvetési szervekben szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének szabályai:

(1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a.) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy
b.) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.
(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.
(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.
(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:
a.) az ellátandó feladatot,
b.) a díjazás mértékét,
c.) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,
d.) a szerződés időtartamát,
e.) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,
f.) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

Önkormányzati biztos kirendelése

22. § (1) Ha a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szerv harminc napon túli elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a képviselő-testület a költségvetési szervhez – az Áht. 71. § (2) és (3) bekezdésben foglalt hatáskörrel rendelkező önkormányzati biztost jelöl ki.

(2) Az önkormányzati biztos kirendelését az (1) bekezdésben meghatározott mértékű elismert tartozásállomány elérése esetén a képviselő-testületnél a polgármester kezdeményezi.

(3) Ha a polgármester a kötelezettségének nem tesz eleget, a biztos kirendelését indítványozhatja

a) a helyi önkormányzat jegyzője a polgármesteren keresztül,

b) a helyi önkormányzat képviselő-testülete által megbízott könyvvizsgáló,

c) a költségvetési szerv vezetője.

(4) Az önkormányzati biztost a jelölhető személyek, illetve szervezetek közül a képviselő-testület döntése alapján a polgármester bízza meg, és ennek tényét a helyben szokásos módon teszi közzé.

Záró és egyéb rendelkezések

23. § (1) A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet

Címrend

Önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerv

- Buzsáki Közös Önkormányzati Hivatal

Önállóan működő költségvetési szerv

- Szőlősgyöröki Lurkó Óvoda

- Gárdonyi Géza Művelődési Ház

2. melléklet

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványa

/e Ft

Működési cél

összeg

Forráshiány finanszírozása

9627

Felhalmozási cél

összeg

Forráshiány finanszírozása

4004

3. melléklet

A költségvetési hiány külső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú pénzügyi műveletek

/e Ft

Működési cél

Felhalmozási cél

Bevételek

Likvid hitel

0

Működési cél

Felhalmozási cél

Kiadások

4. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi bevétele

MEGNEVEZÉS

/e Ft

TERV

MÓD

TÉNY

I.

Működési bevételek

128006

0

0

1. Kapott támogatás

60916

0

0

- központi költségvetéstől kapott támogatás

60916

0

0

- irányító szervtől kapott támogatás

0

0

0

2. Működési célú támogatásértékű bevétel

10945

0

0

- elkülönített állami pénzalapból

0

0

0

- társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból

0

0

0

- helyi önkormányzatttól

0

0

0

- nemzetiségi önkormányzattól

0

0

0

- többcélú kistérségi társulástól

1207

0

0

- jogi személyiségű társulástól

0

0

0

- térségi fejlesztési tanácstól

0

0

0

- európai uniós forrásból

0

0

0

- fejezeti kezelésű előirányzatból

9738

0

0

- központi költségvetésből

0

0

0

3. Közhatalmi bevételek

44640

0

0

- helyi adók

- építményadó

7700

0

0

- telekadó

13700

0

0

- kommunális adó

7200

0

0

- iparűzési adó

7400

0

0

- átengedett központi adók

- gépjárműadó

2840

0

0

- illetékek

0

0

0

- járulékok

0

0

0

- hozzájárulások

0

0

0

- bírságok, pótlékok

5450

0

0

- díjak

- talajterhelési díj

350

0

0

- egyéb fizetési kötelezettségek

0

0

0

4. Intézményi működési bevétel

11505

0

0

- áru és készletértékesítés

0

0

0

- nyújtott szolgáltatások ellenértéke

150

0

0

- egyéb sajátos bevételek

780

- bérleti díj bevételek

1941

0

0

- intézményi ellátási díjak

6600

0

0

- alkalmazottak térítése

0

0

0

- általános forgalmi adó bevételek

2034

0

0

- hozam és kamatbevételek

0

0

0

5. Működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

6. Előző évi működési célú maradvány átvétele

0

0

0

II.

Felhalmozási

5000

0

0

1. Felhalmozási bevételek

5000

0

0

- tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

0

0

- önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőkebevételei

5000

0

0

- pénzügyi befektetések bevételei

0

0

0

2. Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

0

0

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

4. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

0

0

0

III.

Kölcsönök

3352

0

0

1. Működési célú kölcsönök

0

0

0

- kapott kölcsönök

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

0

2. Felhalmozási célú kölcsönök

3352

0

0

- kapott kölcsönök

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

3352

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

136358

0

0

IV.

Előző évi pénzmaradvány

13631

0

0

1. Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

9627

0

0

2. Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele
(BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

4004

0

0

V.

Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

működési célú

0

0

0

felhalmozási célú

0

0

0

VI.

Aktív pénzügyi műveletek

0

0

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

149989

0

0

5. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi kiadásai

Ssz.

/e Ft

KIADÁSOK

TERV

MÓD

TÉNY

Személyi jellegű kiadások

21674

0

0

ebből képviselők

2658

0

0

ebből alpolgármester

600

0

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

0

0

Szociális hozzájárulási adó

4517

0

0

ebből képviselők

718

0

0

ebből alpolgármester

162

0

0

Dologi jellegű kiadások

39904

0

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

17568

0

0

Egyéb működési célú kiadások

51070

0

0

I.

Működési kiadások

134733

0

0

Beruházások

12356

0

0

Felújítás

0

0

0

Kormányzati beruházások

0

0

0

Lakástámogatás

0

0

0

Lakásépítés

0

0

0

Egyéb felhalmozási kiadás

0

0

0

Felhalmozási célú pénzeszköz átadás

0

0

0

II.

Felhalmozási kiadások

12356

0

0

Működési célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

0

0

0

Kölcsön törlesztése

0

0

0

Felhalmozási célú kölcsönök

Kölcsön nyújtása

0

0

0

Kölcsön törlesztése

0

0

0

III

Kölcsönök

0

0

0

Általános tartalék

2400

0

0

Céltartalék

500

0

0

Finanszírozás kiadásai

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

149989

0

0

Költségvetési létszámkeret

22

0

0

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi működési kiadása szakfeladatonként

/e Ft

Szakfeladatok

Személyi juttatás

Szociális hj. adó

Dologi kiadások

Ellátottak pénzbeli jutt.

Működési célra átad.

Létsz. fő

Mindösszesen kiadások

Szám

Megnevezés

TERV

MÓD

TÉNY

TERV

MÓD

TÉNY

TERV

MÓD

TÉNY

TERV

MÓD

TÉNY

TERV

MÓD

TÉNY

E

M

T

TERV

MÓD

TÉNY

3600001

Víztermelés, -kezelés, -ellátás

0

0

0

4211001

Út, autópálya építése

1651

0

0

1651

0

0

5621001

Rendezvényi étkeztetés

0

0

0

5629121

Óvodai intézményi étkeztetés

2945

0

0

739

0

0

9603

0

0

2

0

0

13287

0

0

5629131

Iskolai intézményi étkeztetés

0

0

0

5629171

Munkahelyi étkeztetés

0

0

0

5629201

Egyéb vendéglátás

0

0

0

8110001

Építményüzemeltetés

5432

0

0

5432

0

0

8411121

Önkormányzati jogalkotás

5848

0

0

1380

0

0

7228

0

0

8411246

Területi általános vh.ig.tevékenység

625

0

0

625

0

0

8414021

Közvilágítás

3556

0

0

3556

0

0

8414031

Város-, és községgazdálkodás

5369

0

0

1384

0

0

12586

0

0

3

0

0

19339

0

0

8414031

Város-, és községgazdálkodás (gépjármű)

1571

0

0

1571

0

0

8419019

Önkormányzatok elszámolásai

1500

0

0

1500

0

0

8419079

Önkormányzatok elsz. klgvetési szerveikkel

45118

0

0

45118

0

0

8520116

Általános iskolai nevelés, oktatás (1-4. évfolyam)

0

0

0

8520216

Általános iskolai nevelés, oktatás (5-8. évfolyam)

0

0

0

8621026

Háziorvosi ügyeleti ellátás

2491

0

0

2491

0

0

8690416

Család- és nővédelmi egészségügyi gondozás

275

0

0

275

0

0

8810116

Idősek nappali ellátása

0

0

0

8821111

Aktív korúak ellátása

12175

0

0

12175

0

0

8821131

Lakásfenntartási támogatás normatív alapon

2160

0

0

2160

0

0

8821161

Ápolási díj - méltányossági alapon

283

0

0

283

0

0

8821221

Átmeneti segély

1250

0

0

1250

0

0

8821231

Temetési segély

250

0

0

250

0

0

8821251

Mozgáskorlátozottak gj. szerz. támogatása

0

0

0

8821291

Egyéb önkormányzati eseti pénzbeli ellátások

1050

0

0

1050

0

0

8822021

Közgyógyellátás

200

0

0

200

0

0

8822031

Köztemetés

200

0

0

200

0

0

8892016

Gyermekjóléti szolgáltatás

0

0

0

8899216

Szociális étkeztetés

0

0

0

8899226

Házi segítségnyújtás

564

0

0

564

0

0

8899246

Családsegítés

452

0

0

452

0

0

8903015

Civil szervezetek támogatása

545

0

0

545

0

0

8904411

Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

0

0

0

8904421

FHT ell. jogosultak közfoglalkoztatása

7512

0

0

1014

0

0

1790

0

0

17

0

0

10316

0

0

8904435

Egyéb közfoglalkoztatás

0

0

0

9319035

Máshová nem sorolható egyéb sporttámogatás

1000

0

0

1000

0

0

9603021

Köztemető-fenntartás és működtetés

1174

0

0

1174

0

0

9609001

M.n.s. egyéb személyi szolgáltatás

1041

0

0

1041

0

0

Összes szakfeladat

21674

0

0

4517

0

0

39904

0

0

17568

0

0

51070

0

0

22

0

0

134733

0

0

6. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi felhalmozási bevételei és kiadásai

/e Ft

S.sz.

Megnevezés

TERV

MÓD

TÉNY

BEVÉTELEK

Koncesszióból származó

5000

0

0

Egyéb felhalmozási bevétel

0

0

0

Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel

0

0

0

Előző évi felhalmozási pénzmaradvány

4004

0

0

Felhalmozási célú kölcsön visszatérülése

3352

0

0

Központosított támogatás

0

0

0

Bevételek összesen

12356

0

0

KIADÁSOK

Beruházási kiadások

Vízi létesítmények vásárlás

5000

0

0

Belterületi utak

2856

0

0

Orvosi Rendelő homlokzat

1500

0

0

Önkormányzati Hivatal átalakítása

3000

0

0

Beruházási kiadás összesen

12356

0

0

Felújítási kiadások

Vízhálózat javítása

0

0

0

Felújítási kiadások összesen

0

0

0

Egyéb felhalmozási kiadás

0

0

0

Államháztartáson k. átadott pénzeszköz

0

0

0

Felhalmozási célú kölcsön

0

0

0

Felhalmozási kiadás összesen

12356

0

0

7. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi Európai Uniós támogatással megvalósuló fejlesztései

e Ft

S.sz.

Megnevezés

Uniós támogatás

Saját erő

Összesen

1.

0

2.

0

3.

0

4.

0

Összesen

0

0

0

8. melléklet

Szőlősgyöröki Lurkó Óvoda 2013. évi bevételei és kiadásai

BEVÉTELEK

/e Ft

TERV

MÓD

TÉNY

I.

Működési bevételek

14631

0

0

1. Kapott támogatás

14631

0

0

- központi költségvetéstől kapott támogatás

0

0

0

- irányító szervtől kapott támogatás

14631

0

0

2. Működési célú támogatásértékű bevétel

0

0

0

- elkülönített állami pénzalapból

0

0

0

- társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból

0

0

0

- helyi önkormányzatttól

0

0

0

- nemzetiségi önkormányzattól

0

0

0

- többcélú kistérségi társulástól

0

0

0

- jogi személyiségű társulástól

0

0

0

- térségi fejlesztési tanácstól

0

0

0

- európai uniós forrásból

0

0

0

- fejezeti kezelésű előirányzatból

0

0

0

- központi költségvetésből

0

0

0

3. Közhatalmi bevételek

0

0

0

- adók

0

0

0

- illetékek

0

0

0

- járulékok

0

0

0

- hozzájárulások

0

0

0

- bírságok

0

0

0

- díjak

0

0

0

- egyéb fizetési kötelezettségek

0

0

0

4. Intézményi működési bevétel

0

0

0

- áru és készletértékesítés

0

0

0

- nyújtott szolgáltatások ellenértéke

0

0

0

- bérleti díj bevételek

0

0

0

- intézményi ellátási díjak

0

0

0

- alkalmazottak térítése

0

0

0

- általános forgalmi adó bevételek

0

0

0

- hozam és kamatbevételek

0

0

0

5. Működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

6. Előző évi működési célú maradvány átvétele

0

0

0

II.

Felhalmozási

0

0

0

1. Felhalmozási bevételek

0

0

0

- tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

0

0

- önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőkebevételei

0

0

0

- pénzügyi befektetések bevételei

0

0

0

2. Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

0

0

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

4. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

0

0

0

III.

Kölcsönök

0

0

0

1. Működési célú kölcsönök

0

0

0

- kapott kölcsönök

0

0

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

0

0

0

2. Felhalmozási célú kölcsönök

0

0

0

- kapott kölcsönök

0

0

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

0

0

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

14631

0

0

IV.

Előző évi pénzmaradvány

0

0

0

1. Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

2. Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele
(BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

V.

Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

működési célú

0

0

0

felhalmozási célú

0

0

0

VI.

Aktív pénzügyi műveletek

0

0

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

14631

0

0

KIADÁSOK

/e Ft

TERV

MÓD

TÉNY

Személyi jellegű kiadások

7651

0

0

Szociális hozzájárulási adó

1986

0

0

Dologi jellegű kiadások

4994

0

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

0

0

Egyéb működési célú kiadások

0

0

0

I.

Működési kiadások

14631

0

0

Beruházások

0

0

0

Felújítás

0

0

0

II.

Felhalmozási kiadások

0

0

0

Kölcsönök

0

0

0

Általános tartalék

0

0

0

Céltartalék

0

0

0

Finanszírozás kiadásai

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

14631

0

0

Költségvetési létszámkeret

4

0

0

Gárdonyi Géza Művelődési Ház 2013. évi bevételei és kiadásai

BEVÉTELEK

/e Ft

TERV

MÓD

TÉNY

I.

Működési bevételek

6754

0

0

1. Kapott támogatás

6554

0

0

- központi költségvetéstől kapott támogatás

0

0

0

- irányító szervtől kapott támogatás

6554

0

0

2. Működési célú támogatásértékű bevétel

0

0

0

- elkülönített állami pénzalapból

0

0

0

- társadalombiztosítás pénzügyi alapjaiból

0

0

0

- helyi önkormányzatttól

0

0

0

- nemzetiségi önkormányzattól

0

0

0

- többcélú kistérségi társulástól

0

0

0

- jogi személyiségű társulástól

0

0

0

- térségi fejlesztési tanácstól

0

0

0

- európai uniós forrásból

0

0

0

- fejezeti kezelésű előirányzatból

0

0

0

- központi költségvetésből

0

0

0

3. Közhatalmi bevételek

0

0

0

- adók

0

0

0

- illetékek

0

0

0

- járulékok

0

0

0

- hozzájárulások

0

0

0

- bírságok

0

0

0

- díjak

0

0

0

- egyéb fizetési kötelezettségek

0

0

0

4. Intézményi működési bevétel

200

0

0

- áru és készletértékesítés

0

0

0

- nyújtott szolgáltatások ellenértéke

0

0

0

- bérleti díj bevételek

200

0

0

- intézményi ellátási díjak

0

0

0

- alkalmazottak térítése

0

0

0

- általános forgalmi adó bevételek

0

0

0

- hozam és kamatbevételek

0

0

0

5. Működési célú átvett pénzeszköz

0

0

0

6. Előző évi működési célú maradvány átvétele

0

0

0

II.

Felhalmozási

0

0

0

1. Felhalmozási bevételek

0

0

0

- tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

0

0

- önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőkebevételei

0

0

0

- pénzügyi befektetések bevételei

0

0

0

2. Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

0

0

3. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

0

0

4. Előző évi felhalmozási célú maradvány átvétele

0

0

0

III.

Kölcsönök

0

0

0

1. Működési célú kölcsönök

0

0

0

- kapott kölcsönök

0

0

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

0

0

0

2. Felhalmozási célú kölcsönök

0

0

0

- kapott kölcsönök

0

0

0

- nyújtott kölcsön visszatérülése

0

0

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

6754

0

0

IV.

Előző évi pénzmaradvány

0

0

0

1. Előző évi működési célú pénzmaradvány igénybevétele (BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

2. Előző évi felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele
(BELSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

V.

Finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételei
(KÜLSŐ FINANSZÍROZÁS)

0

0

0

működési célú

0

0

0

felhalmozási célú

0

0

0

VI.

Aktív pénzügyi műveletek

0

0

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN:

6754

0

0

KIADÁSOK

/e Ft

TERV

MÓD

TÉNY

Személyi jellegű kiadások

1863

0

0

Szociális hozzájárulási adó

483

0

0

Dologi jellegű kiadások

4408

0

0

Ellátottak pénzbeli juttatásai

0

0

0

Egyéb működési célú kiadások

0

0

0

I.

Működési kiadások

6754

0

0

Beruházások

0

0

0

Felújítás

0

0

0

II.

Felhalmozási kiadások

0

0

0

Kölcsönök

0

0

0

Általános tartalék

0

0

0

Céltartalék

0

0

0

Finanszírozás kiadásai

0

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

6754

0

0

Költségvetési létszámkeret

1

0

0

9. melléklet

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

/e Ft

Saját bevételek

2012

a helyi adóból származó bevétel

36000

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel

0

az osztalék, a koncessziós díj és hozambevétel

5000

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel

0

bírság-, pótlék- és díjbevétel

5450

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

0

Összesen:

46450

/e Ft

Adósságot keletkeztető ügyletek

2012

2013

2014

2015

2016

hitel, kölcsön

0

0

0

0

0

értékpapír

0

0

0

0

0

váltó

0

0

0

0

0

pénzügyi lízing

0

0

0

0

0

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

0

0

0

0

0

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték

0

0

0

0

0

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege

0

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

0

10. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi összevont költségvetési mérlege

KÖLTSÉGVETÉSI MÉRLEG

BEVÉTELEK

KIADÁSOK

Megnevezés

/e Ft

Megnevezés

/e Ft

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

Pénzforgalmi bevételek

Pénzforgalmi kiadások

Működési célú

128006

Működési célú

134733

Kapott támogatás

60916

Személyi jellegű kiadások

21674

Működési célú támogatásértékű bevétel

10945

Munkaadó terhelő járulékok és szoc. hozzájárulási adó

4517

Közhatalmi bevétel

44640

Dologi kiadások

39904

Intézményi működési bevétel

11505

Ellátottak pénzbeli juttatásai

17568

Működési célú átvett pénzeszköz

0

Egyéb működési célú kiadások

51070

Előző évi működési célú pénzmaradvány átvétele

0

Felhalmozási célú

8352

Felhalmozási célú

12356

Tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítése

0

Intézményi beruházások

12356

Önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőkebevételei

5000

Felújítások

0

Pénzügyi befektetések bevételei

0

Kormányzati beruházások

0

Felhalmozási célú támogatásértékű bevétel

0

Lakástámogatás

0

Felhalmozási célú átvett pénzeszköz

0

Lakásépítés

0

Felhalmozási célú kölcsönök visszatérülése

3352

Felhalmozási célú kölsönök nyújtása

0

Előző évi felhalmozási célú maradvány átvátele

0

Egyéb felhalmozási kiadások

0

Pénzforgalom nélküli kiadások

0

Működési célú tartalékok

2900

Általános tartalék

2400

Céltartalék

500

Felhalmozási célú tartalékok

0

Fejlesztési céltartalék

0

KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY

13631

Működési hiány

9627

Felhalmozási hiány

4004

FINANSZÍROZÁSI CÉLÚ KIADÁSOK

0

Működési célú hiteltörlesztés

0

Felhalmozási célú hiteltörlesztés

0

BEVÉTELEK ÖSSZESEN

136358

KIADÁSOK ÖSSZESEN

149989

A KÖLTSÉGVETÉS ÖSSZESÍTETT HIÁNYA

13631

Működési hiány

9627

Felhalmozási hiány

4004

A HIÁNY FINANSZÍROZÁSÁNAK MÓDJA

Belső forrásból

13631

I. Működési célú pénzmaradvány igénybevétele

9627

II. Felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevétele

4004

Külső forrásból

0

Működési célú hitelfelvétel

0

Felhalmozási célú hitelfelvétel

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

149989

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

149989

Működési célú bevételek összesen

128006

Működési célú kiadások összesen

137633

Felhalmozási célú bevételek összesen

8352

Felhalmozási célú kiadások összesen

12356

11. melléklet

Céltartalék felosztása

/e Ft

cél megnevezése

összeg

helyi utak kátyúzására

200

kamatmentes kölcsön

300

Összesen:

500

12. melléklet

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

Megnevezés

Kötelezettségek

Összesen

2013

2014

2015

-

0

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

13. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi előirányzat-felhasználási ütemterve

S.sz.

Megnevezés

Január

Február

Március

Április

Május

Június

Július

Augusztus

Szeptember

Október

November

December

Összesen

I.

Bevételek

Működési bevételek

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4679

4676

56145

Támogatások

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5076

5080

60916

Felhalmozási és tőke jell. bev.

1250

0

0

1250

0

0

1250

0

0

1250

0

0

5000

Támogatásértékű bevételek

0

0

0

1207

1391

1391

1391

1391

1391

1391

1392

0

10945

Véglegesen átvett pénzeszközök

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Támogatási kölcsönök visszatér.

0

0

0

0

0

3352

0

0

0

0

0

0

3352

Klgv hiány belső finanszírozása

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1136

1135

13631

Értékpapírok értékesítése

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Kötvények kibocs. bevétele

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Hitelek

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Bevételek összesen

12141

10891

10891

13348

12282

15634

13532

12282

12282

13532

12283

10891

149989

II.

Kiadások

Működési kiadások

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11228

11225

134733

Felhalmozási kiadások

0

0

0

0

1500

1500

1500

3000

2856

1000

1000

0

12356

Tartalékok

242

242

242

242

242

242

242

242

242

242

242

238

2900

Kiadások összesen

11470

11470

11470

11470

12970

12970

12970

14470

14326

12470

12470

11463

149989

Egyenleg

671

-579

-579

1878

-688

2664

562

-2188

-2044

1062

-187

-572

0

14. melléklet

Szőlősgyörök Község Önkormányzatának 2013. évi közvetett támogatásai

e Ft

A támogatás

Adóelengedés

Adókedvezmény

kedvezményezettje

Jogcíme

Mértéke

Összege

Jogcíme

Mértéke

Összege

Összesen

(jellege)

%

(jellege)

%

Építményadó

0

0

0

Telekadó

0

kedvezmény

90

220

220

Telekadó

0

kedvezmény

75

1563

1563

Telekadó

0

mentesség

100

80

80

Kommunális adó (mgsz.)

0

0

0

Iparűzési adó

0

0

0

Bírság

0

0

0

Pótlék

0

0

0

Gépjárműadó

0

0

0

Összesen

0

1863

1863