Szőlősgyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2013. 04. 30

Szőlősgyörök Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013.(IV.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezésének, elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám megállapítás szabályairól

2013.04.30.

Szőlősgyörök Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I.

A rendelet alkalmazási köre

1. § Szőlősgyörök Község közigazgatási területén közterületet elnevezni, közterületek elnevezését megváltoztatni, házszámot megállapítani, módosítani e rendelet szabályai szerint lehet.

2. § E rendelet alkalmazásában házszám az ingatlannak (teleknek) az ingatlan-nyilvántartás szerinti közterület házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése, közterületnév nélkül.

II.

A közterület elnevezésének szabályai

3. § (1) A közterület elnevezése, az elnevezés megváltoztatására irányuló kezdeményezés írásban az Önkormányzathoz nyújtható be.

(2) A kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a.) a kezdeményezés okát (mire irányul: új elnevezésre, vagy elnevezés megváltoztatására),
b.) az elnevezés megváltoztatásának szükségességét,
c.) a javasolt elnevezés indokát,
d.) a javasolt elnevezés kapcsolódásának megindokolását a közterület környezetéhez, a községen belüli elhelyezkedéséhez,
e.) a javasolt elnevezés községhez kötődését,
f.) utalást a helytörténeti vagy egyéb vonatkozásra.
(3) Közterület elnevezését vagy elnevezésének megváltoztatását bárki kezdeményezheti. A kezdeményezés szerint javasolt elnevezést lakossági véleményezésre 8 napra közzé kell tenni az önkormányzati hirdetőtáblán és a honlapon, majd ezt követően a képviselő-testület elé kell terjeszteni véleményezésre és döntésre.

4. § (1) Közterület elnevezése során törekedni kell a rövid, közérthető, nyelvhelyességi szabályoknak megfelelő elnevezésre.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3) Közterület neveként szám nem használható.

(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

(5) A közterület elnevezéssel kapcsolatos döntést az önkormányzat hirdetőtábláján és a honlapon ki kell hirdetni és a döntésről értesíteni kell az Okmányirodát, az illetékes Levéltárat, Postahivatalt, Földhivatalt, Tűzoltóságot, Mentőállomást, Rendőrséget, közmű szolgáltatókat.

III.

Házszám meghatározásának szabályai

5. § (1) A névvel ellátott közterületen az ingatlanokat (belterületen lévő építési telkeket, épületeket ) – a garázs céljára kialakított telkek kivételével – házszámmal kell ellátni. Ugyanazon nevű közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) Az ingatlan házszámának megállapításáról a jegyző határozatban rendelkezik, melyet ingatlan-nyilvántartási átvezetésre is továbbítani kell.

(3) Az ingatlan házszámát megváltoztatni csak abban az esetben lehet, ha:

a.) az ingatlan házszáma a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott vagy
b.) több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a földhivatali ingatlan-nyilvántartásban vagy
c.) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található vagy
d.) ingatlan megosztására vagy
e.) ingatlanok egyesítésére kerül sor.
(4) A házszám megváltoztatására irányuló eljárási hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.
(5) Amennyiben az eljárás az ügyfél kérelmére indul, a kérelemhez mellékelnie kell az ingatlan tulajdoni lap egy hónapnál nem régebbi másolatát.

6. § (1) Telekmegosztás után a megosztott ingatlanok eredeti (alátörés nélküli) házszáma megszűnik, s az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, számsor növekedésének irányában a latin ABC nagybetűivel (szám/A/B/C) alátörést kap.

(2) Telekegesítés után keletkezett ingatlan az egyesített ingatlanok legkisebb sorszámát tartja meg.

(3) A házszámolást új utca esetén annak földhivatali átvezetését követő döntés megérkezésétől számított 30 napon belül el kell végezni.

IV.

Az ingatlanok számozása

7. § (1) Házszámozással még nem érintett, elnevezett közterületen a számozást 1 számmal kell kezdeni, majd az egész számok kihagyása nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig, a (2)-(4) bekezdésben foglaltak szerint.

(2) Az ingatlanok számozását út, utca, köz, sétány, tér esetén úgy kell megállapítani, hogy a számok növekedése a település központjától kifelé haladó irányt kövesse és

a.) az utca bal oldalán a páratlan,
b.) az utca jobb oldalán a páros számokat kell alkalmazni.
(3) Amennyiben a (2) bekezdés szerinti megoldás nem alkalmazható, az érintett közterület számozását a magasabb rendű közút irányából kell kezdeni.

8. § (1) Az ingatlanok számozásánál kisegítő jelzésként nagybetűk is alkalmazhatók a 6. §. (1) bekezdése szerint.

(2) Ahol már kialakult az ingatlanok számozása, az utca további részén a házszámozást folytatni kell.

(3) Saroktelek esetében csak arra az utcára kell házszámot adni, amelyen a gyalogos közlekedésre alkalmas kapubejárat van.

(4) Egy teleknek több házszámot adni nem lehet.

(5) Tömbtelken kialakított többszintes épületeknél minden lépcsőházat önálló házszámmal kell ellátni.

V.

A házszámtábla kihelyezésének szabályai

9. § A házszámtáblát a házzal szemben állva a közterületről, illetve a magánútról is jól látható helyen, a házfalra vagy az utcai kerítésre kell elhelyezni.

10. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlant a megfelelő házszámtáblával ellátni. A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükséges cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról a tulajdonos saját költségén köteles gondoskodni. A tábla kihelyezését a használatbavételi engedély jogerőre való emelkedését követő 30 naptári napon belül, a szükséges cserét 15 naptári napon belül köteles a tulajdonos elvégezni.

(2) A házszámtáblán a ház számozásán kívül a közterület neve is szerepelhet, más szót vagy szöveget szerepeltetni tilos.

(3) A nem valós állapotnak megfelelő, hiányzó vagy nem a megfelelő, a 9. §-ban leírt módon kifüggesztett házszámtáblák lecserélését a jegyző hatósági jogkörében a tulajdonos terhére elrendelheti, a tulajdonos az ingatlanán a házszám tábla csere munkálatait tűrni köteles.

(4) Az elhelyezett házszámtábla megrongálása, beszennyezése, számozásának megváltoztatása vagy olvashatatlanná tétele, illetőleg eltávolítása – karbantartás, csere kivételével – tilos.

VI.

Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2013. április 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.