Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (I.31.) önkormányzati rendelete

„Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című projekt ösztönző támogatásairól

Hatályos: 2021. 09. 01

Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2019. (I.31.) önkormányzati rendelete

„Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című projekt ösztönző támogatásairól

Nagyatád Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja a „Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című (EFOP – 1.2.11-16-2017-00034) elnevezésű pályázat keretében biztosított ösztönző támogatások feltételrendszerének meghatározása. Az önkormányzat célja, hogy a város lakosságmegtartó erejét növelje, a település jövője szempontjából értékes végzettséggel rendelkező személyek városba történő letelepedését támogassa.

2. § E rendelet személyi hatálya kiterjed azon 18 – 35 év közötti, aktív közösségi tevékenységet végző személyekre, akik Nagyatádon élnek és Nagyatádon lakcímmel rendelkeznek, vagy Nagyatádra kívánnak költözni, és Nagyatád város közigazgatási területén működő munkáltatóknál, kívánnak munkát vállalni.(1)

3. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. munkaviszony: a magyar munkajog hatálya alá tartozó munkaviszony, közszolgálati jogviszony, közalkalmazotti jogviszony, bírósági, ügyészségi jogviszony, a fegyveres erők és rendvédelmi szervek hivatalos állományú tagjainak szolgálati viszonya,
  • 2. munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) alapján megbízási szerződéssel vagy vállalkozási szerződéssel létrejött jogviszony,
  • 3. hiányszakma: a felmerült foglalkoztatási igények alapján az önkormányzati regisztrációs tájékoztató mellékletében meghatározott szakma, munkakör,
  • 4. közeli hozzátartozó: a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 1. pontja alapján a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér,
  • 5. önkéntes tevékenység: közintézménynél vagy civil szervezetnél önkéntesen, térítésmentesen végzett támogató tevékenység, valamint a projekt keretében szervezett önkéntes munkában való részvétel.

4. § (1) Az e rendelet által meghatározott ösztönző támogatásokat, a város közösségi életében aktívan részt vevő, Nagyatádon élő és lakcímmel rendelkező, vagy a városba költöző, a város jövője szempontjából értékes végzettséggel (hiányszakmával) rendelkező személyek, pályázat, illetve regisztráció és az ahhoz kapcsolódó kiválasztási eljárás útján nyerhetik el.(1)

(2) Az ösztönző támogatások csak az 1. § - ban megjelölt pályázat keretösszegéből az adott támogatásra meghatározott összeg erejéig folyósíthatóak.

(3) Nem nyújtható támogatás annak a pályázónak, aki a döntéshozó képviselő-testület tagja, vagy vele közeli hozzátartozói viszonyban van.

5. § Az ösztönző támogatásokra benyújtandó pályázat tartalmi elemei:

  • a) a pályázati felhívásban található pályázati adatlap,
  • b) a pályázó részletes önéletrajza,
  • c) a pályázati felhívásban meghatározott értékelési szempontokat alátámasztó dokumentumok különösen:
    • ca) iskolai végzettséget tanúsító oklevél vagy a tanulmányok folytatásáról szóló, az oktatási intézmény által kiállított igazolás
    • cb) nagyatádi székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval megkötött munkaszerződés, kinevezés, megbízási szerződés vagy ezek megkötésére irányuló munkáltatói szándéknyilatkozat,
    • cc) a pályázó által a pályázat benyújtása előtt végzett önkéntes munkáról szóló igazolás
    • cd) nyilatkozat Nagyatádon végezni kívánt önkéntes munkára tett vállalásról,
    • ce) motivációs levél és önkéntességi terv

2. A pályázatok elbírálásának rendje

6. § (1) A pályázatok elbírálása a pályázati felhívásban, illetve regisztrációs tájékoztatóban meghatározott értékelési rendszer alapján történik.

(2) A támogatás elbírálásáról a Humán Közszolgáltatások Bizottsága átruházott hatáskörben dönt.

(3) A bizottság döntése ellen fellebbezésnek helye nincs.

(4) A döntésről a pályázók írásbeli értesítést kapnak. A pályázatok eredményét az Önkormányzat honlapján és helyben szokásos módon is közzéteszi.

3. A támogatási szerződés tartalmi elemei

7. § A támogatási szerződés tartalmi elemei különösen:

  • a) A támogatott kötelezettségvállalása, hogy nagyatádi lakcímét, valamint a nagyatádi székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval való jogviszonyát a folyósítás lezárásáig fenntartja.(1)
  • b) A pályázatában vállalt önkéntes közösségi tevékenység részletezése.
  • c) A támogatott kötelezettségvállalása, hogy amennyiben a támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket nem tudja teljesíteni, (így különösen: nagyatádi lakcímét nem tudja fenntartani, mert más településre költözik; munkaviszonya az adott hiányszakma esetében megszűnik, vagy megszüntetésre kerül; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem tudja végezni) azt haladéktalanul jelzi a támogatónak, a támogatási szerződés megszűntetését kezdeményezi.(1)
  • d) A támogatott kötelezettségvállalása, hogy amennyiben a támogatás folyósítására vonatkozó feltételeket megszegi, (így különösen a pályázat keretében valótlan adatokat szolgáltat; folyósítást követően nem az e rendeletben rögzítettek szerint tarja fenn munkaviszonyát, vagy lakcímét Nagyatádon; a pályázatával vállalt önkéntes tevékenységet nem végzi, és a támogatási szerződés megszüntetését 30 napon beül nem kezdeményezi) a folyósított támogatást egy összegben, a Ptk. 6:48. § (1) bekezdése szerinti kamattal együtt, az erre történő felszólítást követő 30 napon belül visszafizeti.

8. § (1) Az ösztönző támogatások folyósításának feltétele a támogatási szerződés megkötése.

(2) A támogatás havonta, utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kerül átutalásra.

II. FEJEZET

4. Ösztönző támogatás

9. § (1) A támogatásra jogosult az az életvitelszerűen Nagyatádon élő, és lakcímmel rendelkező, illetve lakóhelyként Nagyatádot választani szándékozó magyar állampolgársággal rendelkező, aktív közösségi tevékenységet végző fiatal, aki az alábbi feltételeknek megfelel:

  • a) A pályázat benyújtásakor 8 általános iskolai végzettségre épülő szakképesítéssel, vagy érettségivel, vagy érettségire épülő szakképesítéssel, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
  • b) A pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves, de az ösztönző támogatás igénybevételének végéig nem tölti be a 35. életévét. (előnyben részesülnek a 25. életévet be nem töltöttek).
  • c) Vállalja a közösségi célú önkéntes tevékenység végzését és gondoskodik ennek igazolására szolgáló dokumentáció elkészítéséről.
  • d) A pályázat benyújtásakor tagja a projekt keretében létrejött „’Nafigyelj!” ifjúsági közösségi térnek, vagy vállalja a belépést.
  • e) Nafigyelj! tagságát az ösztönző támogatás folyósításának teljes időtartama idejére fenntartja, Nafigyelj! életében aktívan részt vesz.
  • f) Vállalja, hogy a támogatás folyósításának teljes ideje alatt Nagyatád városban lakcímmel rendelkezik, és Nagyatádon él.(1)

10. § Az ösztönző támogatás összege 30.000 - 50.000.- Ft, folyósításának időtartama 12 hónap.

6. Ösztönző támogatás fiatalok munkába állásához

11. § (1) Az önkormányzat az ösztönző támogatás keretében olyan fiatalokat kíván támogatni, akik a településen lévő szakemberhiányt töltik be munkájukkal.

(2) A támogatás elnyerése érdekében jogosult regisztrálni az a magyar állampolgársággal rendelkező, fiatal, aki Nagyatádon a közzétett munkalehetőségek/állások valamelyikének betöltésére végzettsége /képzettsége alapján alkalmas és az alábbi feltételeknek megfelel:

  • a) A regisztráció benyújtásakor 8 általános iskolai végzettségre épülő szakképesítéssel, vagy érettségire épülő szakképesítéssel, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
  • b) A regisztráció benyújtásakor elmúlt 18 éves, de az ösztönző támogatás keretében történő foglalkoztatás végéig nem tölti be a 35. életévét.
  • c) Vállalja a közösségi célú önkéntes tevékenység végzését és gondoskodik ennek igazolására szolgáló dokumentáció elkészítéséről.
  • d) A támogatás elnyerés esetén vállalja a belépést a projekt keretében létrejött „Nafigyelj!” ifjúsági közösségi térbe.
  • e) Nafigyelj! tagságát az ösztönző támogatás folyósításának teljes időtartama idejére fenntartja, Nafigyelj! életében aktívan részt vesz.
  • f) Vállalja, hogy a támogatás folyósításának teljes ideje alatt Nagyatád városban lakcímmel rendelkezik, és Nagyatádon él.(1)

12. § (1) Az ösztönző támogatás nyújtását megalapozó kiválasztási eljárás során a regisztrációt követően személyes meghallgatásra, állásinterjúra kerül sor a jelentkező által választott munkakört meghirdető munkáltató képviselőjének részvételével.

(2) A támogatás keretében legfeljebb 12 fő kerül alkalmazásra 20-24 hónap időtartamig, a támogatás összege 100.000-150.000 Ft.

7. Lakhatási támogatás

13. § Az önkormányzat a „Fiatalok esély és otthonteremtése Nagyatádon” című projekt keretében felújított és berendezett lakásokat az alábbi feltételek szerint hasznosítja:

  • a) Egy fiatal, vagy pár, illetve család legfeljebb 2 éven keresztül lehet lakója a projekt keretében felújított és berendezett ingatlannak.
  • b) A kiválasztott bérlőnek a lakhatásért nem kell lakbért fizetnie, csak az általa használt bérlemény rezsiköltségének megfizetésére köteles.
  • c) A lakhatási lehetőség igénybevételének feltétele, hogy a beköltöző fiatal (vagy a család, pár legalább egyik tagja) Nagyatádon foglalkoztatási jogviszonnyal rendelkezzen.
  • d) A bérlőnek kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy a lakásba költözés időpontjától számított 3 napon belül a bérleményben lakóhelyet létesít.(1)

14. § A támogatásra az a fiatal, vagy fiatal pár nyújthatja be pályázatát, akinél fennállnak az alábbi együttes feltételek:

  • a) A pályázat benyújtásakor elmúlt 18 éves, de lakhatási lehetőség igénybevételének végéig nem tölti be a 35. életévét.
  • b) A pályázat benyújtásakor érettségivel, vagy érettségire épülő szakképesítéssel, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
  • c) A pályázónak, vagy vele együtt költöző házastársának nincs Nagyatádon beköltözhető lakóingatlan tulajdona.
  • d)[1] Vállalja, hogy nagyatádi székhelyű vagy telephelyű munkáltatóval létesít jogviszonyt, vagy nagyatádi székhelyű, vagy telephelyű vállalkozást folytat.
  • e) Vállalja, hogy életvitelszerűen, lakcímmel rendelkezve Nagyatádon él a két éves támogatási időszak végéig,(1)
  • f) Vállalja a közösségi célú önkéntes tevékenység végzését és gondoskodik ennek igazolására szolgáló dokumentáció elkészítéséről.
  • g) A támogatás elnyerés esetén vállalja a belépést a projekt keretében létrejött „Nafigyelj!” ifjúsági közösségi térbe.
  • h) Nafigyelj! tagságát a lakhatási támogatás folyósításának teljes időtartama idejére fenntartja, Nafigyelj! életében aktívan részt vesz.
  • i) Vállalja, hogy az ingatlant és berendezési tárgyait rendeltetésszerűen használja, ennek biztosítékaként a támogatási szerződés megkötésével egyidejűleg 50.000 Ft kauciót letétbe helyez.

15. § A támogatás keretében 8 lakás kerül bérbeadásra 12 személy részére maximum 24 hónap időtartamig.

9. Záró rendelkezés

16. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


[1] A 14. § d) pontja a Nagyatád Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2021. (VIII. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.