Nagyatád Város Önkormányzata Polgármesterének 8/2020. (IV.20.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól

Hatályos: 2020. 04. 20

Nagyatád Város Önkormányzata Polgármesterének


8/2020 (IV. 20.) önkormányzati rendelete

a közterületen történő szeszes ital fogyasztás szabályairól



Nagyatád Város Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény a 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak figyelembevételével Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének rendeletalkotási hatáskörét gyakorolva a következőket rendeli el:


  1. §


A rendet célja


A rendelet célja a szeszes ital fogyasztásának közterületen való korlátozásával kapcsolatos szabályok megalkotása, amelyek elősegítik az alkoholfogyasztási szokások befolyásolásával a közterület-használat rendjének megőrzését és megtartását, a közterületek tisztántartását és hozzájárul a közterületi rendbontások, garázda cselekmények és rendzavarások megelőzéséhez.


  1. §


Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában


a) közterület: a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (továbbiakban: Szabs. tv.) 29. § (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott terület.


b) szeszes ital: a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 23a) pontja szerinti minden alkohol tartalmú ital, kivéve a gyógynövények gyógyászati jellegű szeszes kivonatát és az ezek felhasználásával készült terméket, továbbá az 1,2%-nál kevesebb alkoholtartalmú üdítőitalokat.


  1. §


A rendelet hatálya


  1. A rendelet területi hatálya Nagyatád város közigazgatási területén lévő belterületi közterületekre terjed ki.


  1. A rendelet személyi hatálya minden, Nagyatád város közigazgatási területén, bármilyen jogcímen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.




  1. §


Szeszes ital fogyasztás korlátozásának szabályai



  1. Nagyatád város belterületének közterületein  tilos    szeszesitalt fogyasztani, vagy szeszesitalt tartalmazó folyadék tárolására alkalmas eszközt nyitott állapotban tartani, a közelben elhelyezni.


  1. Nem tilos az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény, ha


  1. az üzlet, vendéglátó üzlet érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszán, vendéglátó-ipari előkertjében vagy vendéglátó-ipari fogyasztópultjánál történik;
  2. külön jogszabályban meghatározott engedéllyel rendelkező rendezvényen vagy érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkező rendezvényen történik;
  3. minden év december 31. napján 18:00 órától a következő év január 1-jén 6:00 óráig terjedő időszakban.



5. §


A rendelet 2020. április 20. napján 15. órakor lép hatályba.



Nagyatád, 2020. április 17.







Ormai István

dr. Kovács Ildikó

polgármester

jegyző