Nagyatád Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nagyatád Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2011. (IX. 2.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 04
Nagyatád Város Önkormányzata és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2011. (IX. 2.) önkormányzati rendelete módosításáról
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 43. § (3) bek. alapján a képviselő-testület az alakuló vagy az azt követő ülésen e törvény szabályai szerint megalkotja vagy felülvizsgálja szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendeletét, a polgármester előterjesztése alapján megválasztja a bizottság vagy bizottságok tagjait, az alpolgármestert, alpolgármestereket, dönt illetményükről, tiszteletdíjukról.
A szervezeti és működési szabályzatról szóló rendelet a mindenkori képviselő-testület és szervei működésének részletes szabályait tartalmazza, ezért indokolt, hogy azt az új testület a saját maga által kialakítani kívánt gyakorlatához igazítsa.
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
1. §
Az önkormányzat és szervei bélyegzőhasználatára vonatkozó szabályok körében a bizottsági struktúra változás miatti módosításokat át kell vezetni.
2. §
Az önként vállalt önkormányzati feladatok vállalásához szükséges előkészítő eljárás vonatkozásában szükséges átvezetni a bizottsági struktúrában bekövetkező változást.
Eddig a Pénzügyi Bizottság külön nevesítve volt meghatározott feladat elvégzésével, a módosítás szerint mindkét bizottság egyformán részt vesz az előkészítésben
3. §
Az alakuló ülés időpontját pontosítja. A Mötv . 43. § (1) bekezdése alapján az alakuló ülést a választás eredményének jogerőssé válását követő 15 napon belül kell összehívni.
4. §
A polgármesteri tisztség betöltetlensége, tartós akadályoztatása esetére határozza meg a helyettesítésének szabályait.
5. §
A képviselő-testület által hozott határozatokra vonatkozó szabályokat pontosítja, kiegészíti.
6. §
A Képviselő-testület bizottsági struktúra módosítását tartalmazza a szabályozás.
Két bizottságot hoz létre, amely 7 taggal működik.
7. §
A polgármester jutalmazására a Gazdasági Bizottságnak ad javaslattételi jogot.
8. §
Az alpolgármesterekre vonatkozó szabályozást módosítja. A képviselő-testület a két alpolgármestert tagjai sorából választja.
9. §
A Mecsek Dráva Önkormányzati Társulásban való részvételt is belefoglalja a rendeletbe, melyet eddig nem szabályozott.
10. §
A Gazdasági Bizottság költségvetési rendelet véleményezésére vonatkozóan rendelkezik.
11. §
A rendelet mellékleteire vonatkozó rendelkezést módosítja.
12. §
A rendelet mellékleteiben módosítja az új bizottsági struktúrának megfelelően a bizottságokra átruházott hatásköröket és a bizottságok feladatait.
13. §
Hatályba léptető rendelkezést, és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmaz.