Mátészalka Város Képviselő-testületének 41/2005(XII.27.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 10. 01- 2023. 02. 15

Mátészalka Város Képviselő-testületének 41/2005(XII.27.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről1

2022.10.01.

Mátészalka Város Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. §-ában kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörben eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:2

1.3 Általános rendelkezések

1. § (1) Mátészalka város közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok alapján, és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

(2) A rendelet hatálya az Önkormányzat tulajdonában lévő köztemetőre és a lezárt temetőkre terjed ki.

(3)4 Jelenleg működő köztemető: hrsz 192., hrsz 0136/8.

(4) Lezárt temetők: hrsz 3267 (régi református temető, jelenleg kegyeleti park)

(5)5 A rendelet személyi hatálya kiterjed az eltemettető(k)re, a köztemetőkben temetkezési szolgáltatást, valamint a köztemetőkben egyéb temetői munkát (pl: síremlékállítás) végző természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, valamint arra, akire nézve a tevékenységek során jogok keletkeznek, és kötelezettségek hárulnak.

2.6 Temető létesítése

2. § Temetőt csak a képviselő-testület által jóváhagyott település rendezési (szabályozási) tervben erre a célra kijelölt területen lehet létesíteni.

3.7 Temető fenntartása

3. § (1)8 Köztemető fenntartásáról az önkormányzat gondoskodik. Ennek keretében a rendeltetésszerű használatához:

a) biztosítja a temető megközelítéséhez szükséges utakat, a temető területén fogattal vagy gépjárművel is járható, a bejárattól a ravatalozóhoz vezető utat, illetve a sírok megközelítéséhez szükséges utakat, gondoskodik azok síkosság mentesítéséről,

b) biztosítja a temető bekerítését, a sírhelytábláinak megépítését, valamint kialakítását, a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben meghatározottak szerint,

c) biztosítja a ravatalozót, azok technikai berendezéseit, tárolókat és hűtőket, boncoló helyiséget, a temető egyéb közcélú létesítményei működését, karbantartását, takarítását,

d) biztosítja a vízvételi lehetőséget, a hulladék tárolását továbbá gondoskodik annak elszállításáról,

e) gondoskodik a közcélú zöldfelületek parkosításáról, gondozásáról, a temető rendjéről, tisztaságáról, különösen a kiemelten kezelt ünnepnapok alkalmából,

f) gondoskodik a nyitásról, zárásról, valamint a temető nyitva tartása alatt a felügyeletről,

g) gondozza és megvédi a történelmi értékű régi sírokat, síremlékeket, nemzetközi hősi temetési helyeket, síremlékeket.

(2)9 A temető fenntartását, üzemeltetését, a köztemetőn belüli az elhunyt hűtésével, kapcsolatos feladatok ellátást, az önkormányzattal jogviszonyban álló temetkezési szolgáltató látja el, e rendeletben, valamint a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott rendelkezések szerint.

(3) A temető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását Mátészalka Város Jegyzője ellenőrzi.

4.10 A köztemetők használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A temetőt a temetőlátogatók részére április 1-től szeptember 30-ig 8.00-18.00 óráig, október 1-től, március 31-ig 8.00-16.00 óráig kell nyitva tartani. Ettől eltérő nyitvatartási időt a fenntartó engedélyezhet.

(2) A temető nyitva tartásának idejét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(3) A temetőbe ki- és bejárni csak erre a célra szolgáló kapukon engedélyezett.

(4) A temető rendjét az üzemeltető biztosítja. A temető rendjéről szóló tájékoztatót a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

5. § (1)11 Tilos a köztemető területére gépjárművel behajtani a halott és szemétszállító járművek kivételével. Indokolt esetben a fenntartó vagy az üzemeltető engedélyezheti a járművek behajtását munkaidőben (pl. termőföld bevitele, mozgáskorlátozottak behajtása).

(2) A síremlék felállításához, felújításához, a síremlék elemeinek, sírkeret építéséhez szükséges építőanyag gépjárművel történő helyszínre szállításához az üzemeltetőtől engedélyt kell kérni. (1. számú melléklet)

6. § (1) A köztemető területén tilos a tűzrakás. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen. Gyertyát gyújtani legkésőbb a zárási időt megelőzően egy órával szabad.

(2) 12 éven aluli gyermek a temető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(3)12 A temetőbe kutyát, vagy más állatot bevinni nem szabad, kivéve a vakvezető kutyát. A legeltetés, talaj vagy gyep felásása - sírokat kivéve - tilos.

(4) A temetőben a sírokat, az azon lévő tárgyakat, a síremlékeket, fákat, bokrokat, növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármilyen más tárgyat megrongálni, beszennyezni, a virágokat letépni, a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelenül elvinni tilos.

(5)13 A temetőben tilos hangoskodni, továbbá bármely olyan magatartást tanúsítani , amely a kegyeleti érzést sérti, vagy sértheti és a látogatókat megbotránkoztatja. Tilos továbbá a temető környékén olyan tevékenységet folytatni, amely a temető nyugalmát indokolatlanul zavarja.

(6) A temetések alkalmával, vagy javítás, felújítás céljából megbontott síremléket a fagymentes időszak kivételével 30 napon belül eredeti állapotába vissza kell állítani. A megbontott síremlék egyes darabjait idegen sírokon tárolni tilos, elszállításáról az eltemettető és megrendelő köteles gondoskodni.

(7) A köztemető területén csak a sírok, sírboltok díszítésére szolgáló tárgyakat (koszorú, virágcsokor, dísznövény, váza, mécses, sírlámpa stb.) szabad elhelyezni. Ezek a tárgyak (növények) a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(8) Élő fák vagy fás növények ültetéséhez a temető üzemeltetője ad engedélyt. A fás növények a síroktól olyan távolságra kerülhetnek ültetésre, hogy azok növekedés közben a sírokban kárt ne okozhassanak. Élő fa vagy fás növényzet kivágásához a temető fenntartójának engedélye szükséges, de a temető teljes területén elsődleges szempont a favédelem.

(9) Engedély nélkül vagy szabályellenesen elhelyezett síremlékek, tárgyak eltávolítására a temető üzemeltetője felhívást ad ki, amennyiben az 15 nap alatt nem történik meg azt a temető üzemeltetője az érdekeltek költségére elvégezteti.

(10) A temető korlátozott időben látogatható közterület, ezért a hozzátartozó köteles megőrizni értékeit, azok eltűnéséért a temető fenntartója és üzemeltetője nem felelős.

(11) A sírgondozás során keletkezett szerves hulladékot, elszáradt koszorút, virágot, szemetet csak a kijelölt hulladékgyűjtő helyre, konténerbe szabad tenni, és az elszáradt koszorúk is csak itt bonthatók szét. Kő, beton, továbbá egyéb nem kommunális hulladék elhelyezése tilos.

5.14 A temetési hely gazdálkodás szabályai

7. § (1) A temetkezési szolgáltató a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(2) A temetési időpontok hétfőtől péntekig 10.00-15.00 óra közötti időpontok, ettől eltérni csak a temető üzemeltető előzetes írásos hozzájárulásával lehet. Ünnepnapokon temetés nem végezhető.

(3) A ravatalozó helyiséget a temetés előtt legalább 1/2 órával ki kell nyitni és a gyászolók rendelkezésére bocsátani.

8. § (1)15 Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat – a hirdetmény, felhívás eredménytelensége esetén – a fejfa (feliratos rész) meghagyása mellett a temető fenntartója gondozza, illetve a használati idő lejárta után az e rendeletben meghatározottak szerint megszüntetheti.

(2)16 A lejárt és újra nem váltott sírhelyek hasznosítása érdekében – a lejárat napjától számított 1 év eltelte után – a rendelet 4. mellékletében meghatározott díj ellenében a sírhelyek újraértékesíthetőek.

9. § (1) A sírhelytáblákban, sírhelysorokban a temetkezést a temetőfenntartó által meghatározott temetkezési rend szerint kell végrehajtani.

(2) Hamvasztásos temetés esetén az urnába elhelyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke (kolombárium), urnasírhely, urnasírbolt, hamvak szóróhelye. Az urna koporsós temetési helyre is rátemethető, urnatartóban a sír felületén is el lehet helyezni.

6.17 Díszsírhelyek

10. § (1) Díszsírhely illeti meg családtagjai kívánságára Mátészalka Város Díszpolgárát, illetve mindazokat, akiket az önkormányzat a haza, a közösség, a város érdekében végzett, kimagaslóan eredményes munkában, hosszan tartó közéleti tevékenységben érdemei elismeréseként részesített.

(2) Kérelem esetén díszsírhely a házastárs részére is adományozható- rátemetéssel, ha a halálesetkor az életközösség ténylegesen fennállott.

(3) Díszsírhelynek kijelölt parcellába egyéb temetkezési hely nem alakítható ki.

(4) Díszsírhelyek adományozásáról a mindenkori polgármester dönt.

11. § (1) A sírhelyek méreteit, a sírok és sorok egymástól való távolságát a rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(2) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkébe, urnasírba lehet elhelyezni, illetve sírhelybe, sírboltba lehet eltemetni. Urnafülkébe, urnasírba a férőhely számának megfelelő, egyes sírhelybe 4, kettes sírhelybe 8, sírboltba 8 urnát lehet elhelyezni. Rátemetésnél az urna-elhelyezés a koporsós temetési hely használati idejét nem hosszabbítja meg.

7.18 A temetési hely megváltási díja, a temetőfenntartási hozzájárulás, létesítmény-használat

12. § (1) A köztemető fenntartási feladatok ellátásának biztosítására az eltemettetőnek temetési hely megváltási díjat kell fizetni a temető fenntartójának.

(2)19 A köztemetőben vállalkozásszerűen munkát végző síremlékkészítő egyéni vállalkozó vagy gazdálkodó szervezet temetőfenntartási hozzájárulási díjat fizet meg a temető fenntartónak arra figyelemmel, hogy a megrendelt tevékenysége teljesítését a köztemető fenntartója a köztemető területén biztosítja.

(3) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó a köztemetői létesítmények (ravatalozó, technikai berendezések, stb.) igénybevételéért díjat fizet meg a temető fenntartónak, arra figyelemmel, hogy a létesítmény használatát részére biztosítja, függetlenül attól, hogy a ravatalozás annak épületében vagy azon kívül történik.

(4) Az (1)–(3) bekezdés díjait, a rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza. A díjmértéket évente felül kell vizsgálni.

(5) A sírhely használati ideje 25 év. Amennyiben a terület nem került átrendezésre, a sírhely használati idejét-a sírhely újraváltása esetén- az elhalt hozzátartozójának kérelmére az üzemeltető újabb 25 évre bármikor meghosszabbíthatja.

(6) Az önkormányzat által díszsírhelynek minősített sírok örök sírhely jellegűek és a temető fennállásáig fennmaradnak, függetlenül a temető fenntartójától. A díszsírhelyek gondozása az önkormányzat kötelezettsége.

(7) A sírbolt használati ideje 60 év20. A használati idő a sírbolthely megváltása napján kezdődik. Sírbolthely megvásárlása esetén a sírbolt építtetője köteles a sírboltot 1 éven belül megépíteni. Sírbolt átruházása csak a használati idő lejártát követően lehetséges.

(8) Az urnafülke vagy urnasírhely használati ideje 25 év.

(9)21 A használati idő meghosszabbítása esetén az újra váltáskor érvényben lévő sírhely díjat kell megfizetni. A használati idő meghosszabbítására az elhaltnak az a hozzátartozója jogosult, aki a temetéshely használati idejét megváltotta, illetve temetésének költségeit rendezte. A használati idő meghosszabbítására az eltemettető halála esetén annak törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója elsőbbséget élvez. A 25 év használati lejárta után meghosszabbított, betemetett sírok is előre biztosított sírnak minősülnek és így a sírmegváltó személyt rendben tartási kötelezettség terheli.

(10)22 Sírhelyet, urnafülkét, urnasírhelyet előre is meg lehet váltani. A kérelmet az üzemeltetőhöz kell benyújtani. A megváltott sírhelyet, urnafülkét, urnasírhelyet a megváltó személy, hozzátartozó köteles rendben tartani. Amennyiben kötelezettségének nem tesz eleget a temető üzemeltetőjének kétszeri felszólítása ellenére sem tesz eleget, a szükséges munkálatokat az üzemeltető a mulasztó költségére elvégezheti, vagy a sírhelyet, urnasírhelyet a részarányos díj visszafizetése ellenében visszakövetelheti.

(11)23 Felajánlás esetén, bármely megváltott, de igénybe nem vett temetkezési hely után, a jogosult részére, a megfizetett megváltási díj időarányos részét vissza kell fizetni.

(12) A sírgondozáshoz igénybevett vízért, a hulladék elhelyezéséért díj nem szedhető.

12/A. §24 (1) Az önkormányzat a (2) bekezdés szerint részletezett temetkezési szolgáltatások biztosításáról az üzemeltetőn keresztül gondoskodik.

(2) Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások: az elhunyt hűtésével, ravatalozásával, a temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállításával, továbbá a hamvaknak az erre szolgáló berendezéssel történő szórásával, urnaelhelyezéssel, sírásással, sírhelynyitással, sírba helyezéssel, visszahantolással, újratemetéssel és exhumálással kapcsolatos feladatok ellátására. Ezen feladatokat csak az üzemeltető láthatja el, mely során az üzemeltető szakszemélyzetének és berendezéseinek igénybevétele kötelező.

(3) Az Üzemeltető által biztosított szolgáltatásokra vonatkozó díjtételeket a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

8.25 A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek szabályai

13. § (1) A köztemető területére csak kész síremlék, valamint sírbolt és a sírboltkeret építéséhez szükséges építőanyagot szabad bevinni. Az anyag tárolási helyét és módját az üzemeltető jelöli ki.

(2) Sírhely nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, illetve a temető fenntartója korlátozhatja. A sírkeret, sírbolt méreteit a 3.sz. melléklet tartalmazza.

(3) A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének az elhelyezés előtt be kell mutatni. A síremlék felállításához, átépítéséhez, felújításához, lebontásához a temető üzemeltetőjének hozzájárulása szükséges. A kivitelező köteles a felállítandó síremlék szabványméreteit betartani, a síremlék helyének kitűzésekor az üzemeltető képviselője részt kell, hogy vegyen.

(4) A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő, vagy oda nem illő felirattal ellátott sírhelyet elhelyezni tilos. E tilalmat a meglévő sírjelek (síremlékek) felújításánál is alkalmazni kell.

(5) A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett szemetet, törmeléket, szétbontott régi keret anyagát stb., a kivitelező köteles munka közben, illetve a munka befejezésekor elszállítani.

(6) A temetőben a síremlék felállítására, egyéb munkák végzésére az engedélyezett idő hétfőtől-péntekig 8.00 órától 16.00 óráig. Vasárnap a temetőben síremlék beszállítása, felállítása, egyéb munkák végzése tilos. A temetések ideje alatt síremlék felállítása, felújítása tilos.

(7) A temető útvonalain a munkavégzés tilos, az utakon semminemű anyagot lerakni, tárolni, építés céljára előkészíteni tilos. Betonozáskor keverőlemez használata kötelező, vagy hozott készbeton használható fel.

(8) A sírhelyre a síremlék megépítését az engedély megadásától számított 6 hónapon belül el kell végezni. A 6 hónap lejárta után, ha nem történik meg a síremlék megépítése, az engedély hatályát veszti.

(9)26 Balesetveszélyes síremlék felállítása tilos. A síremlék felállításánál a fejrész és keret között szilárd kapcsolatot kell létesíteni. Erről a temető üzemeltetője felállítás előtt köteles meggyőződni. Ellenkező esetben minden anyagi és erkölcsi felelősség az üzemeltetőt terheli.

(10) Síremléket a temető területére maximálisan 3,5 t összsúlyú gépjárművel lehet beszállítani.

9.27 Nyilvántartások vezetése

14. § (1) A temetőben - a kegyeleti jogok gyakorlása céljából - a temetési helyekről az üzemeltető nyilvántartásokat vezet. A sírboltokról szóló nyilvántartás vezetésére a sírbolt könyv, az egyéb temetési helyek nyilvántartására a nyilvántartó könyv szolgál.

(2) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza: folyószám, a temetés(urnaelhelyezés vagy a hamvak szétszórásának) napja, az elhalt családi neve és utóneve, születési családi és utóneve, születési ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének a címe, az elhalálozás időpontja, a sírhelytábla, sírhelysor, temetési hely száma, valamint az eltemettető, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy neve, lakcíme, és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(3) A temető üzemeltetője köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe, illetve a sírbolt könyvbe bejegyzett (tárolt) személyes adatok biztonságáról.

10.28 Szabálysértési rendelkezések

15. §29

11.30 Záró rendelkezés

16. § (1) Ez a rendelet 2006. január 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és temetkezési tevékenységről szóló 16/2001. (VII.20.) Ök. számú rendelete.

(3)31 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. irányelvének való megfelelést szolgálja.

4. melléklet32

1. Temetési helyek megváltási díjai

A

B

C

Megnevezés

Díj +ÁFA

Időtartam

1

Egyes sírhely

15.000

25 év

2

Kettes sírhely

30.000

25 év

3

Kétszemélyes urnafülke férőhelydíjjal

66.000

25 év

4

Kétszemélyes földi urnasírhely férőhelydíjjal

96.000

25 év

5

Gyermek sírhely

8.000

25 év

6

Egyszemélyes sírbolt férőhely díj

98.000

60 év

7

Kétszemélyes sírbolt férőhely díj

196.000

60 év

8

Négyszemélyes sírbolt férőhely díj

392.000

60 év

9

Egyszemélyes urnafülke férőhelydíjjal

33.000

25 év

2. Temető – fenntartási hozzájárulási díj:

2.1. új síremlék elkészítése, meglévő síremlék felújítása esetén: 3.500 Ft+ÁFA/nap/síremlék

2.2. sírbolt (kripta) elkészítése, felújítása esetén: 6.000 Ft+ÁFA /nap/síremlék

3. Hűtőhasználati díj: 3.200 Ft+ÁFA /nap/elhunyt

4. Ravatalozó használati díj: 38.000 Ft+ÁFA/temetés

5. melléklet33

Az üzemeltető által biztosított szolgáltatások díjai

A


B

Szolgáltatás megnevezése

Díj +ÁFA

1

Elhunyt temetőben erre a célra rendszeresített szállító járművön történő szállítása ravatalozótól a sírig (Ft+ÁFA/alkalom)


7.300

2

Urnaelhelyezés (Ft+ÁFA/alkalom)

5.000

3

Sírba leengedés, elhelyezés-koporsós temetés esetén (Ft+ÁFA/alkalom)


7.000

4

Sírásás-koporsós (Ft+ÁFA/sír)

16.000

5

Sírásás-urnás (Ft+ÁFA/sír)

4.500

6

Visszahantolás-koporsós (Ft+ÁFA/sír)

12.000

7

Visszahantolás-urnás (Ft+ÁFA/sír)

4.500

8

Sírhely nyitás új sírhely esetén-férőhelytől függetlenül (Ft+ÁFA/nyitás)

16.000

9

Exhumálás

40.000

10

Ravatalozás

7.000

11

Szombaton történő temetés/urna elhelyezés esetén felár díj (Ft+ÁFA/alkalom)

48.000

1

Az önkormányzati rendeletet a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 15.) önkormányzati rendelete 17. §-a hatályon kívül helyezte 2023. február 16. napjával.

2

A bevezető a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § a) pontja az ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. § (3) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

Az 1. § (5) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 18. §-a szerint módosított szöveg.

6

A 2. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § b) pontja az Temető létesítése jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

7

A 3. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § c) pontja az Temető fenntartása jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

8

A 3. § (1) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

9

A bekezdést módosította a 9/2006. (III.21.) rendelet. Hatályba lépett 2006. március 21. napján.

10

A 4. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 7. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § d) pontja az A KÖZTEMETŐK HASZNÁLATÁNAK ÉS IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

11

Az 5.§ (1) bekezdését módosította az 5/2019.(II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép 2019. március 1. napján.

12

A 6. § (3) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 6. § (5) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 5. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 9. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § e) pontja az A TEMETÉSI HELY GAZDÁLKODÁS SZABÁLYAI jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

15

A bekezdést módosította a 9/2006. (III.21.) rendelet. Hatályba lépett 2006. március 21. napján.

16

A bekezdést módosította az 5/2015.(III.30.) rendelet. Hatályba lépett 2015. április 1. napján.

17

A 6. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 10. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § f) pontja az Díszsírhelyek jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

18

A 7. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § g) pontja az A TEMETÉSI HELY MEGVÁLTÁSI DÍJA, A TEMETŐ FENNTARTÁSI HOZZÁJÁRULÁS, LÉTESÍTMÉNY-HASZNÁLAT jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

19

A 12.§ (2) bekezdést módosította a 23/2015.(IX.25.) és az 5/2019.(II.28.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2019. március 1. napján.

20

A használat idejét módosította 5/2015.(III.30.) rendelet. Hatályba lépett 2015. április 1. napján.

21

A bekezdés harmadik mondatát módosította a 9/2006. (III.21.) rendelet. Hatályba lépett 2006. március 21. napján.

22

A12.§ (10) bekezdésének harmadik mondatát az 5/2019. (II.28.) önkormányzati rendelet módosította. Hatályba lépett 2019. március 1. napján.

23

A 12.§ (11) bekezdést módosította a 23/2015.(IX.25.) önkormányzati rendelet, hatályba lépett 2015. szeptember 25. napján 12.00 órakor.

24

A 12.A§-t beépítette a 21/2018. (XI.29.) önkormányzati rendelet. Hatályba lép 2019. január 1. napján.

25

A 8. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § h) pontja az A TEMETŐBEN VÉGZETT EGYÉB VÁLLALKOZÓI TEVÉKENYSÉGEK SZABÁLYAI jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

26

A 13. § (9) bekezdése a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

27

A 9. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 14. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § i) pontja az NYILVÁNTARTÁSOK VEZETÉSE jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

28

A 10. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 15. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § j) pontja az SZABÁLYSÉRTÉSI RENDELKEZÉSEK jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

29

Hatályon kívül helyezte a 11/2012.(V.29.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2012. május 31. napján.

30

A 11. alcím címét a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 16. §-a iktatta be. Ezzel egyidőben a rendelet 19. § k) pontja az ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK jelöletlen alcímet hatályon kívül helyezte.

31

A 16.§-t a (3) bekezdéssel kiegészítette a 16/2009.(XI.2.) rendelet. Hatályba lépett 2009. november 2. napján.

32

A 4. melléklet a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdés - 1. mellékletével megállapított szöveg.

33

Az 5. melléklet a Mátészalka Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdés - 2. mellékletével megállapított szöveg.