Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2014.(VII.1.)

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról.

Hatályos: 2014. 07. 02

Nyírcsaholy Községi Önkormányzat

Képviselő-testülete

8/ 2014.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatásról

 Nyírcsaholy Községi Önkormányzat Képviselő-testülete  a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII.törvény 45.§.(6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 4.§ (2) bekezdés d) meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Nyírcsaholy község közigazgatási területén valamennyi közcsatornával el nem látott, vagy közcsatornával ellátott, de a közcsatornára rá nem kötött ingatlan tulajdonosárára, vagyonkezelőjére vagy egyéb jogcímen használójára (a továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos).

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed az (1) bekezdés szerinti ingatlan tulajdonosnál keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizek begyűjtésére, kezelésére, valamint az erre vonatkozó közszolgáltatás ellátására.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki az ipari szennyvízre és a veszélyes hulladékokra, valamint az ezekkel összefüggő tevékenységekre.

(4) Gazdálkodó szervezet akkor köteles a közszolgáltatás igénybevételére, ha a gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek a kezeléséről , a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII.  törvényben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodik.


  1. A közszolgáltatás tartalma, területi határai


2. §  A  közszolgáltatás   kiterjed Nyírcsaholy  község közigazgatási területén  az ingatlantulajdonos ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és ártalmatlanítás céljából az arra kijelölt szennyvíztisztító telepen való elhelyezésére.


3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése,


3. § (1) Nyírcsaholy község közigazgatási területén a háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására irányuló közszolgáltatást Nagy Zsigmond  egyéni vállalkozó (Mátészalka, Bartók Béla u. 13/a, a továbbiakban: közszolgáltató) látja el a 2017. június 30-ig kötött közszolgáltatási szerződés alapján.


(2)  Nyírcsaholy község közigazgatási területén lévő ingatlanokon keletkező háztartási szennyvizet a  Szalkavíz Kft (Mátészalka, Kisfaludy u. 8. sz.) által működtetett, természetben a Mátészalka, Fekesszegi úton lévő Szennyvíztisztító telepen  kell elhelyezni.

  

4. A közszolgáltatás ellátásnak rendje és módja


4. § (1)  Az  ingatlantulajdonos köteles gondoskodni a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére az ingatlanán közműpótló berendezést  létesíteni és a keletkezett szennyvizet ebben összegyűjteni.


(2) A háztartási szennyvíz megfelelő gyűjtését, rendszeres elszállítását annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak történő átadással az ingatlantulajdonosnak kell biztosítani.


(3)  Az  ingatlantulajdonos az ingatlanán keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezéséről a rendeletben meghatározott módon, a közszolgáltatás igénybe vétele és a rendeletben megjelölt közszolgáltató útján köteles gondoskodni.


5. A közszolgáltató és az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást a települési szilárd és folyékony hulladékkal kapcsolatos közegészségügyi követelményekről szóló 16/2002. (IV.10.) EüM rendelet 6. §-ban foglalt eszközökkel és az ott meghatározott feltételek szerint köteles ellátni.


(2) A közszolgáltató a háztartási szennyvizet köteles az ingatlantulajdonos megrendelésétől számított 48 órán belül begyűjteni és végleges ártalommentes elhelyezés végett 4. § (2) bekezdésében megjelölt szennyvíztelepre szállítani.


6. § A közszolgáltató köteles nyilvántartást vezetni a közszolgáltatás ellátása során elszállított  háztartási szennyvíz mennyiségéről, eredetéről (utca, intézmény, cég megnevezése, cím).


7. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell megrendelni a közszolgáltatótól.


(2) Az ingatlantulajdonos köteles megfelelő rendszerességgel és időben elvégeztetni a közszolgáltatást, és elvégzéséhez a szükséges feltételeket biztosítani, így különösen a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az feladatát elláthassa.


(3) Az időlegesen használt ingatlanok tulajdonosai a közszolgáltatást évente legalább egy alkalommal kötelesek igénybe venni.

(4) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatásáért az 1. mellékletben meghatározott mértékű díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.


6. A közszolgáltatásra vonatkozó szerződés egyes tartalmi elemei

8. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére irányuló

közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó szerződésben meg kell határozni:

a) a szerződő felek megnevezését és azonosító adatait,

b) a szerződés tárgyát,

c) a közszolgáltatás teljesítésének kezdő napját,

d) a teljesítés helyét,

e) a begyűjtésre vonatkozó szabályokat,

f) a felek jogait és kötelezettségeit,

g) a közszolgáltatási díj megállapításának módját,

h) a szerződés módosításának felmondásának feltételeit.


8. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei


9. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a háztartási szennyvizet az ingatlana területén belül zárt, vízzáró kivitelű közműpótló létesítményben összegyűjteni.


(2) A közműpótló létesítménybe csak háztartási szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítménybe mérgező-, tűz-, és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyezteti a begyűjtést végző vagy más személyek élet-és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és műtárgyainak állagát.


(3) Ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató - a jogszabályi előírások figyelembevételével megfelelő intézkedések mellett - megtagadhatja annak elszállítását.


(4) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve a (3) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az arra kijelölt átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe jogszabály alapján nem helyezhető el.



8. A fizetendő díj megállapítása

10. § A képviselő-testület a közszolgáltatás díját a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/D. §-ban foglaltak figyelembevételével határozza meg. Az érvényes díjtételeket a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

11. § (1) A közszolgáltató a díjat a közszolgáltatás elvégzését követően azonnal jogosult beszedni a közszolgáltatást igénybe vevő ingatlantulajdonostól.

(2) A közszolgáltató minden év október 31. napjáig köteles eljuttatni Nyírcsaholy Községi Önkormányzathoz a következő évre vonatkozó díjkalkulációját.

(3) A közszolgáltatási díj fizetendő összegét a közszolgáltató állapítja meg az egységnyi díjtétel és az elszállított nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyiségének a szorzata alapján.


9. A közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések


12. § A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (természetes

személyazonosító adatok valamit lakcím) kizárólag a közszolgáltatás végzéséhez tartja

nyilván és kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően.


 10.  Záró rendelkezések

13. § (1) A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



            Hanusi Péter                                                   Kicsák Mihályné

            polgármester                                                        jegyző


Melléklet a 8/2014.(VII.1) önkormányzati rendelethez.

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz

begyűjtésére vonatkozó helyi közszolgáltatás díja


1./ a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének  díja:


 2000.-Ft_ÁFA/m3