Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(III.20.)

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2015. 03. 21- 2019. 12. 10

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2015.(III.20.)

Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről

2015.03.21.

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontja, valamint a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) Korm. rendelet 23. § (4) bekezdésének g.) pontjában kapott felhatalmazás alapján az avar és a kerti hulladékok nyílttéri égetéséről- a helyi körülmények megfelelő szabályozása érdekében- rendeletet alkot. Ezért az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (továbbiakban OTSZ) rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja, az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetésére vonatkozó olyan szabályok megállapítása, melyek adott körülmények között a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítják.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Nyírcsaholy Község közigazgatási területén belül avar vagy kerti hulladékot szabadban égető személyre.

Értelmező rendelkezés

2. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában avar, illetve kerti hulladék az ingatlanokon (ide értve a közterületeket is), azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél, kaszálék, és egyéb növénymaradvány (a továbbiakban: kerti hulladék).

(2) Jelen rendelet alkalmazásában a kerti hulladék hasznosítása a komposztálás

3. § (1) Az egészséges, kórkozóktól és kártevőktől mentes kerti hulladékot elsősorban hasznosítani szükséges.

(2) A szervezett háztartási hulladékgyűjtésbe és szállításba bekapcsolt területeken kisebb mennyiségű kerti hulladék tárolóedényekbe gyűjthető és elszállíttatható.

Az égetés szabályai

4. § (1) Külterületi égetéshez a tűzvédelmi hatóság külön engedélye szükséges

(2) A kerti hulladék égetését elvégezni kizárólag szombati napokon 9 és 20 óra között lehet.

(3) A kerti hulladék égetését, szélcsendes száraz időben lehet elvégezni.

(4) A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell.

(5) lábon álló növényzet égetése tilos

(6) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, nagykorú cselekvőképes személy állandó felügyelete mellett lehet, úgy, hogy az emberi környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.

(7) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

(8) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(9) Az égés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag alkalmazása tilos.

(10) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

Jogkövetkezmény

5. § Aki a kerti hulladék égetését az e rendelet . 4. §-ában foglaltaktól eltérően végzi, szabálysértést követ el, és a tűzvédelmi hatóság által pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezés

6. § (1) Az önkormányzati rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.