Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2016.(V.11.)

A civil szervezetek támogatásáról

Hatályos: 2016. 05. 15

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2016. (V. 11.) önkormányzati rendelete

a civil szervezetek támogatásáról



Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX törvény (továbbiakban. Mötv.) 41.§ (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, és a (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. Általános rendelkezések


1. §[1] (1) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy a helyi demokrácia megvalósításában partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a város polgárainak önszerveződő közösségeivel és a városban működő egyházak közösségeivel.

(2) Az önkormányzat elismeri és megbecsüli a civil szervezetek, nemzetiségi szervezetek egyházközségek és közegészségügyi tevékenységet végző helyi közéletre gyakorolt hatását, és támogatja a kultúra, a közművelődés, a hagyományok ápolása, az oktatás-nevelés, a szociális és egészségügyi tevékenység, az arra rászorulók megsegítése, az egészséges életmód, a sportolás feltételeinek megteremtése, a természeti és épített környezet megóvása, az esélyegyenlőség megteremtése terén végzett tevékenységét.

(3) Az önkormányzat anyagi lehetőségeitől függően pénzügyileg is támogatja az önkormányzat közigazgatási területén működő – az önkormányzat céljait elősegítő, és azzal összhangban álló – civil szervezetek és egyházközségek programjait és működését.

(4) Az esélyegyenlőség elve alapján az önkormányzat a civil szervezetek és egyházközségek részére a pénzügyi támogatást e rendelet keretei között azonos feltételek mellett biztosítja.



2. A rendelet célja


2. § E rendelet célja, hogy a civil szervezetek és egyházközségek társadalmi szerepvállalásának segítése, növelése, az önkormányzattal való partneri kapcsolat előmozdítása, az önkormányzati feladatok hatékonyabb ellátása szabályozott keretek között történjen.


3. A rendelet hatálya



3. § (1) E rendelet alkalmazásában civil szervezet:

a) az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény alapján létrejött, jogi személyiséggel rendelkező társadalmi szervezet, szövetség, egyesület (kivéve: párt, munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervezet, önkéntes kölcsönös biztosító társaság, magánnyugdíj-pénztár, egyház),

b) a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény alapján létrejött alapítvány, polgári jogi társaság,

c) jogi személyiség nélküli jogalany (klub, sportszakosztály, baráti kör, csoport).

(2) E rendelet alkalmazásában támogatható civil szervezetek:

a) azon társadalmi szervezetek, amelyeket a bíróság nyilvántartásba vett, vagy a szervezet részéről a bíróságra a nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásra került, és az alapszabályuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják,

b) azon alapítványok (ide nem értve a közalapítványokat), amelyeket a bíróság a pályázat kiírása előtt nyilvántartásba vett, vagy az alapítvány részéről a bíróságra a nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtásra került, és az alapító okiratuknak megfelelő tevékenységüket ténylegesen folytatják,

c) azon jogi személyiség nélküli jogalanyok (klubok, baráti körök stb.), amelyek dokumentálhatóan folyamatosan működnek, mely folyamatos működést különösen az alábbi dokumentumokkal lehet igazolni: befogadó közoktatási, közművelődési, közgyűjteményi, egészségügyi, szociális intézmény nyilatkozata; bérleti szerződés; együttműködési megállapodás; az eddigi tevékenység fotódokumentációi.

(3) Amennyiben a társadalmi szervezet vagy alapítvány nyilvántartásba vételét a bíróság utóbb jogerősen megtagadja, úgy a támogatás összegét a felhasználó magánszemély(ek) kötelesek 15 napon belül az önkormányzat részére a mindenkori törvényes mértékű késedelmi kamat összegével növelten visszafizetni.

 (4) E rendelet hatálya nem terjed ki az önkormányzat kötelezően vagy önként vállalt feladatát feladatellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás, valamint másfajta együttműködési megállapodás alapján átvállaló civil szervezetek támogatására.


3/A. § (1) E rendelet alkalmazásában egyházközség:

a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló 2011. évi CCVI. törvényben meghatározott bevett egyházak Nyírcsaholyban tevékenykedő szervezeti egységei (továbbiakban: egyházközség).



4. Tevékenységi körök meghatározása


4. § (1) A civil szervezet és az egyházközség akkor részesíthető támogatásban, ha közvetlen politikai tevékenységet nem folytat, és a támogatást olyan pártpolitikától mentes, közhasznú feladat ellátására kívánja fordítani, amely a község lakosságának érdekeit szolgálja.

(2) A pénzügyi támogatásban részesíthető tevékenységek a következők:

a) egészségmegőrzés, betegségmegelőzés,

b) szociális tevékenység,

c) ismeretterjesztés,

d) kulturális tevékenység ,

e) műemlékvédelem, helytörténeti tevékenység

f) természetvédelem,

g) sport tevékenység

h) gyermek- és ifjúsági érdekképviselet,

i) a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos tevékenység

j) környezetvédelem,

k) rendezvények szervezése,

(3) Az önkormányzati támogatás a (2) bekezdésben felsorolt tevékenységek folytatásához szükséges költség (működési költség) biztosítására is felhasználható.

(4) Nem nyújtható támogatás a kérelmezőnek, ha azt üzleti-gazdasági tevékenységre kívánja felhasználni.

5. A támogatás rendje


5. § (1) Civil szervezet és az egyházközség pénzügyi támogatást e rendelet keretei között, kérelem benyújtásával igényelhet. A kérelem tárgyév február hó 10. napjáig nyújtható be.

(2) A kérelem röviden tartalmazza a tervezett támogatás felhasználásának célját.  

  (3) A képviselő-testület dönt az egyes kérelmezők rendelkezésre álló összeg elosztásáról legkésőbb tárgyévi költségvetésének elfogadásával egyidejűleg. A döntést követő 15 munkanapon belül a támogatást igénylőt értesíteni kell a határozatról.

(4) A támogatás odaítéléséről szóló határozat tartalmazza:

a) a támogatott civil szervezet vagy egyházközség megnevezését,

b) a támogatás felhasználásának célját,

c) a támogatás összegét,

d) tájékoztatót arról, hogy a támogatási összeggel hogyan kell elszámolni.



6. Támogatási szerződések, pénzügyi elszámolások


6. § (1) A nyertes pályázókkal az önkormányzat támogatási szerződést köt

 (2) A pályázaton elnyert teljes összeg felhasználásáról szóló elszámolás és szakmai beszámoló benyújtásának határideje legkésőbb a tárgyévet követő év január hó 31. napja

 (3) Az elszámolás keretében csak a tárgyévben kiállított számlák fogadhatók el. A támogatás felhasználását a Polgármesteri Hivatal a tárgyévet követő év február 15-ig ellenőrzi.

(4) Nem részesíthető pénzügyi támogatásban egy évig az a civil szervezet vagy egyházközség, amely a kapott pénzügyi támogatással nem, vagy nem megfelelően számolt el, és ennek tényét a Képviselő-testület határozatba foglalta.



7. A támogatás nyilvánossága


7. § (1) A civil szervezet vagy egyházközség részére biztosított támogatásról a döntés meghozatalát követő 60. napig tájékoztatót kell közzétenni a helyben szokásos módon.

(2) A tájékoztatónak tartalmaznia kell a támogatott szervezet megnevezését, a támogatás célját, a támogatás összegét, továbbá a támogatási program megvalósítási helyét.



8. Záró rendelkezés


8. § E rendelet 2016. május 15-én lép hatályba.




...........................................

...........................................

Magyar Csabáné

polgármester

Biró Ferenc

jegyző