Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(III.16.)

Nyírcsaholy község önkormányzat 2017. évi költségvetéséről

Hatályos: 2017. 03. 16- 2024. 03. 14

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(III.16.)

Nyírcsaholy község önkormányzat 2017. évi költségvetéséről1

2017.03.16.

Az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Nyírcsaholy Község Önkormányzata 2017. évi költségvetéséről a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre) terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2017. évi költségvetését 474.579 E.Ft Ft költségvetési bevétellel 525.121 E.Ft Ft költségvetési kiadással - 50.542 E.Ft Ft költségvetési egyenleggel , melyből-39.634 E Ft működési, -10.908 E. Ft felhalmozási.

(2) A költségvetési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának igénybevételét, továbbá a működőképesség megőrzését célzó rendkívüli támogatás igénylését rendeli el.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 11, 12 mellékletei alapján határozza meg a képviselő-testület.

(4) A bevételek és kiadások előirányzat-csoportok, kiemelt előirányzatok és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban az 2,3,4,5 mellékletek szerint állapítja meg.

(5) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten az 1. melléklet részletezi..

3. § (1) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (engedélyezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként, feladatonként a 10. melléklet szerint határozza meg.

(2) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti részletezését a 6. melléklet szerint határozza meg.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a …. melléklet szerint részletezi.

(4) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a …. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(3) A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(4) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(5) A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

(6) A települési képviselők, bizottsági tagok és elnökök tiszteletdíját az önkormányzat 11/2016.(XI.30.) számú rendelete szerint állapítja meg.

(7) A köztisztviselők illetményalapját Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 59. § (6) bekezdésének felhatalmazása alapján 2017. évre 40.583 Ft-ban állapítja meg. Illetménykiegészítését Nyírcsaholyi Polgármesteri Hivatal köztisztviselői illetménykiegészítés megállapításáról szóló 7/2016.(VI.24) önkormányzati rendelet szerint állapítja meg. A köztisztviselőket érintő 2017. évi illetménykiegészítés, vezetői pótlék, képzési, továbbképzési támogatás előirányzatait a Polgármesteri Hivatal költségvetése tartalmazza.

(7) A köztisztviselői éves Cafetéria - keretet bruttó 200 000 Ft-ban állapítja meg.

5. § 1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a Képviselő-testület dönt.

2. A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.

(3) A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.

(4) A képviselő-testület a költségvetési rendelet 5. § (2) és (5) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét.

(5) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. § (1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A költségvetési szervek az alapfeladatai ellátását szolgáló személyi juttatásokkal és az azokhoz kapcsolódó járulékok és egyéb közterhek előirányzataival minden esetben, egyéb előirányzatokkal a munkamegosztási megállapodásban foglaltaknak megfelelően rendelkezik.

(3) A polgármesteri hivatal, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

(4) Az intézményi működési bevételek éven belüli elmaradása esetén csökkenteni kell a kiadási feladatokat a várható bevétel nagyságrendjéig.

(5) Nyírcsaholy község Önkormányzat Képviselő-testületének fenntartása alá tartozó intézmények körében nem rendszeres juttatásokat az intézményi bérszámfejtő rendszerbe (KIRA) csak a jegyző ellenjegyzését követően , a polgármester jóváhagyása után lehet számfejtésre feladni.

(6) A költségvetési év folyamán az intézmények működési kiadásait rangsorolni kell. Elsősorban a rendszeres személyi juttatásokat, járulékokat , közüzemi számlákat kell teljesíteni. Egyéb dologi kiadásokra csak ezek teljesítése után a dologi előirányzat időarányos részének maradványára lehet kötelezettséget vállalni.

(7) Az egyéb dologi kiadások esetén (kivéve élelmiszer kiadások és a 20.000 Ft –ot el nem érő dologi kiadások ) kötelezettséget vállalni a jegyző véleményezése alapján csak a polgármester előzetes írásos jóváhagyása után lehet. A megrendelőt az intézmény gazdálkodási feladatait ellátó gazdasági vezetőjének ellenjegyzésével kell benyújtani, mely szerint a kiadásra a fedezet rendelkezésre áll.

(8) A Képviselő-testület által jóváhagyott kiemelt előirányzatokat a költségvetési szervek vezetői kötelesek betartani. Az előirányzat túllépés munkavállalói felelősséget von maga után.

(9) Az intézmények részére az önkormányzati támogatás rendelkezésre bocsátása nem pénzellátási terv alapján, hanem a tényleges szükséglethez és a likviditáshoz igazítva történik. A rendszeres személyi juttatás fedezete havi csoportos utalással kerül biztosításra.

8. § . Az Áht. 97. §-ának (3) bekezdésében foglaltak alkalmazása során a kisösszegű követelések értékhatára a 2017. évi központi költségvetésről szóló törvény 68. §-ának megfelelően 100 000 Ft.

9. § Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

10. § . Ez a rendelet 2017. március 16-án 20.órakor lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2017. év január 1. napjától kell alkalmazni.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 15. napjával.