Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019.(XII.11.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019. (XII.11) önkormányzati rendelete az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2019. 12. 15

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019.(XII.11.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2019. (XII.11) önkormányzati rendelete az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

2019.12.15.

NYÍRCSAHOLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK

13/2019. (XII.11) önkormányzati rendelete az avar és növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Nyírcsaholy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. (1) bekezdésének 11. pontjában, illetve a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bekezdés c) pontjában és 48. (4) bekezdés b) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Felső- TiszaVidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség véleménye alapján a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. A rendelet célja, hatálya

(1) A rendelet célja az avar és növényi hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó helyi szabálynak a megállapítása. A rendelet célja továbbá, hogy Nyírcsaholy község közigazgatási területén a tűzvédelmi, tűzmegelőzési szakmai célok érvényre juttatása érdekében a tűzgyújtási tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.
(2) A rendelet hatálya kiterjed Nyírcsaholy község közigazgatási területén belül a természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, működnek, tevékenykednek.
(3) A rendelet hatálya kiterjed kerti hulladékégetéssel kapcsolatos levegőtisztaság-védelmi tevékenységre.

2. Értelmező rendelkezések

(1) (a) avar és kerti hulladék: a kert használata során keletkező és további hasznosításra nem kerülő vagy nem alkalmas növényi maradvány (fű, fa, lomb, kaszálók, nyesedék, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növényi maradványok-továbbiakban együtt: kerti hulladék,)
(b) ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, akinek/amelynek tulajdonában - vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől (bérlő) eltér, akkor - birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.
(2) A helyben történő égetés alatt a telken belüli területet kell érteni.

II. Rendelkező rész

3.A kerti hulladék égetésének szabályai

(1) A kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban hasznosítással (komposztálással) történik. Az ingatlanon keletkező nagyobb mennyiségű kerti hulladék szabályos kezelése az ingatlantulajdonos feladata.
(2) A helyben történő kerti hulladékégetés kizárólag szélcsendes időben, a tűzvédelmi jogszabályok szigorú betartásával, csak nagykorú cselekvőképes személy, vagy cselekvőképes nagykorú személy folyamatos felügyelete mellett, az égetendő kerti hulladék száraz állapotban, a környezet, illetve a környezetben lakók zavarása nélkül végezhető el.
(3) A füstképződés csökkentése érdekében a száraz kerti hulladék égetése folyamatosan, kis adagokban történhet. Nagymennyiségű füstöt termelő nedves kerti hulladék égetése tilos.
(4) Az égetés során csak a helyben (telken belül), valamint a közterületek, vízelvezető árkok gondozása során keletkezett növényi hulladék semmisíthető meg, más helyről égetés céljára hulladék nem szállítható el. Az égetés folyamatának gyorsítása céljából éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, pb. gáz stb.) nem használható.
(5) A helyben történő égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet erre a célra igénybe venni tilos.
(6) Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat kommunális-, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot. (pl. műanyag, gumi, vegyszer, festék, permetszer vagy ezek maradékait és csomagoló anyagát)
(7) A tűzrakó helyet épülettől és egyéb éghető anyagoktól olyan távolságra kell elhelyezni, hogy az égetés arra veszélyt ne jelenthessen. A szabadban a tüzet őrizetlen hagyni nem szabad, veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.
(8) Az égetés befejezése után a tüzet el kell oltani és oltóvízzel vagy földtakarítással biztosítani kell, hogy a tűz gyújtás helyén a tűz tovább terjedésére alkalmas parázs ne maradhasson.
(9) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.
(10) A nyílttéri égetés során a szabálytalanságokból, illetve az égetésből eredő károkért az égetést végző teljes körű felelősséggel tartozik.

4. Az égetés időpontja

(1 )A kerti hulladék égetését évente két időszakban lehet végezni:
a) tavasszal: március 01 - május 31 között
b) ősszel: szeptember 01- november 30-a között
(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (1) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül. (3) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a fenti időszakokon belül hetente egyszer szombati napon 9 -17 óra között lehetséges, kivéve, ha az ünnepnap. A határidők kezdő és utolsó napján is végezhető égetés.
(4) Tilos az égetés párás, ködös, esős időben vagy erősen szeles időjárás esetén. Amennyiben tüzelés közben olyan jelek mutatkoznak (pl. az időjárás megváltozik, felerősödik a szél), hogy az égetés folytatása veszéllyel járhat, úgy az égetést azonnal be kell fejezni. A lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.
(5) Az (1) bekezdésben megjelölt időpontban sem végezhető égetés abban az esetben, ha a település területére is érvényes, központilag elrendelt tűzgyújtási tilalom van érvényben.
(6)

5. A tűzgyújtás területi korlátozása

(1) Tilos erdőben vagy erdő telekhatárától 100 m-es távolságon belül avart égetni, vagy tüzet gyújtani kivéve az erre a célra rendszeresített tűz gyújtó helyeken.
(2) Közterületen avar és kerti hulladék égetése tilos.
(3) Az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése csak Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendelkezéseivel összhangban, az egyéb jogszabályokban, és e rendeletben foglalt esetekben és feltételekkel végezhető.

6. Szabadtéri tűzgyújtás szabályai

(l) A szabadban tüzet gyújtani, tüzelőberendezést használni kizárólag a jogszabályokban meghatározott tűz védelmi követelmények és műszaki mentéssel kapcsolatos feladatok szigorú betartásával lehet.
(2) Az égetési tevékenység végzése során tilos a tüzet felügyelet nélkül hagyni, az égetés befejezése után gondoskodni kell a tűz vízzel történő eloltásáról, vagy földtakarásáról annak érdekében, hogy a tűz más területen ne okozhasson kárt.

7. Jogkövetkezmények

(1) Az e rendeletben foglalt előírások megsértése közigazgatási bírság kiszabását vonja maga után.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok. szabályai vonatkoznak.
(3)

III. Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2019. december 15. napján lép hatályba.
(2) A rendelet 2019. december 12. napján 8.00 órakor kihirdetésre kerül.