Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019.(XII.11.)

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019.(XII.11.) rendelete Nyírcsaholy Község Polgármesteri Hivatalában köztisztviselői és munkajogviszonyban álló dolgozók egyes juttatásainak megállapításáról

Hatályos: 2019. 12. 15

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019.(XII.11.)

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019.(XII.11.) rendelete Nyírcsaholy Község Polgármesteri Hivatalában köztisztviselői és munkajogviszonyban álló dolgozók egyes juttatásainak megállapításáról

2019.12.15.

Nyírcsaholy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztségviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Ktv.) 237. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.

Bevezető rendelkezések

(1) E rendelet hatálya Nyírcsaholy Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: hivatal) köztisztviselői és ügykezelői (továbbiakban: köztisztviselők) közszolgálati, valamint a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó, a hivatalban munkaszerződéssel foglalkoztatottak jogviszonyára terjed ki.
(2) E rendelet rendelkezéseit a polgármesterre, alpolgármesterre is alkalmazni kell.
(3) A rendelet szabályait a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott, az év közben közszolgálati jogviszonyt létesítő, illetve megszüntető köztisztviselőkre időarányosan kell alkalmazni.
(4) E rendelet azokat a közszolgálati jogviszonyból származó jogosultságokat és kötelezettségeket szabályozza, amelyekre a képviselő-testület a Ktv. alapján felhatalmazást kapott. A képviselő-testület hatásköre a különböző juttatások bevezetésére és a finanszírozási mérték meghatározására terjed ki.
(5) A juttatások mértékét, feltételeit, a kifizetés, visszafizetés szabályait, az elszámolás rendjét a jegyző a hivatal közszolgálati szabályzatában állapítja meg.
(6) E rendelet szerinti döntési jogosultságokat a polgármester esetében a képviselő-testület, a jegyző és az alpolgármester esetében a polgármester, a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői és munkavállalói esetében a jegyző gyakorolja.

II.

A köztisztviselők díjazása

Illetménykiegészítés

(I)A képviselő-testület egységesen valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselőnek- a felsőfokú és a középfokú végzettséggel rendelkező köztisztviselők közötti bérfeszültség elkerülése végett- illetménykiegészítést állapít meg, melynek mértéke az alapilletmény 20 %-a.
(2) Az illetménykiegészítés a próbaidő letelte után jár.

Vezetői pótlék

(l) A Hivatal vezetésére kizárólag felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező köztisztviselő kaphat megbízást.
(2) A jegyző vezetői pótlékra jogosult, melynek mértékét a Kttv. határozza meg.

Jutalom, céljutalom

4. § (l) A Hivatal eredményes tevékenysége érdekében teljesített szorgalmas, példamutató munkavégzésért, a szervezet szempontjából fontos, váratlanul jelentkező feladatok elvégzéséért, ezen eredmények közvetlen, rövid időn belül történő ösztönzésére a Hivatal köztisztviselőit a munkáltatói jogkör gyakorlására jogosult jutalomban részesítheti. Az évi egy alkalommal kifizethető jutalom mértékének alsó határa a köztisztviselő félhavi, felső határa kéthavi bruttó illetményének megfelelő összeg.

(2) A jutalomkeret éves mértékét a Képviselő-testület az éves költségvetésében határozza meg.

(3) A jutalom megállapításánál figyelembe veendő főbb szempontok:

a) a jelentős eredménnyel járó hatékony munkavégzés,

b) a szervezeti egység eredményes megítélésével összefüggő kiemelkedő munkateljesítmény,

c) egy-egy kiemelkedő színvonalon elvégzett munka,

d) a fiatalok, új munkatársak (gyakornokok) beilleszkedését segítő eredményes tevékenység,

e) a szervezet szempontjából hasznos szakképesítés megszerzése,

f) az elismerés mielőbb kövesse az elismerni kívánt eredményt.

(4) A jutalom mértékéről a munkáltatói jogkört gyakorló dönt.

(5) A polgármester részére a Képviselő-testület, az alpolgármester és a jegyző részére a polgármester jogosult -külön írásos döntéssel-jutalmat megállapítani.

(6) Céljutalom állapítható meg a köztisztviselőnek az előzetesen írásban kitűzött feladatok teljesítése esetén.

III.

Az egyéb juttatásokra vonatkozó szabályok

Ruházati költségtérítés

5. § A Polgármesteri Hivatal fizikai alkalmazottait évente egy alkalommal természetbeni juttatásként ruházati költségtérítés illeti meg, melynek mértéke évente bruttó 50.000 Ft.

6. § (1) Ha a munka, a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználásával jár, a munkáltató a köztisztviselőnek munkaruhát köteles biztosítani.

(2) A munkaruha beszerzését, tisztítását, karbantartását a munkavállaló végzi. A ruha beszerzési értékét tárgyév május 31 -éig- számla ellenében a munkáltató a munkavállalónak házipénztárból történő kifizetéssel megtéríti.

(3) A munkaruha kihordási ideje 1 év, a kihordási idő letelte után a dolgozó tulajdonába megy át.

(4) A közszolgálati jogviszony megszűnése esetén — kivéve, ha nyugdíjazás, elhalálozás miatt szűnik meg — a munkaruha árának a kihordási idővel arányos fennmaradó részét a munkavállaló köteles megtéríteni, a védőruhát köteles leadni, vagy 50%-os használati értékben megvenni.

Étkezési hozzájárulás

(1) A Polgármesteri Hivatal létszámkeretébe tartozó köztisztviselők, munkajogviszonyban álló dolgozók a Nyírcsaholy Község Önkormányzat fenntartásában lévő Főzőkonyha melegétel térítési díjából 50 % kedvezményre jogosultak.

Költségtérítés

8. § (1) A köztisztviselőnek utazási költségtérítés jár.

(2) Nyírcsaholy közigazgatási határán kívül történő — tömegközlekedési eszközt igénybe vevő — munkába járás esetén a menetjegy, bérlet árához való hozzájárulás mértékét, vagy a saját gépjárművel való közlekedés esetén a költségtérítés mértékét külön rendelet szabályozza

(3) Hivatali munkájával kapcsolatos költségei fedezésére a polgármester, a polgármester döntése alapján- az alpolgármester és a jegyző költségáltalányra jogosult.

Szociális, kulturális és jóléti juttatások

(1) A köztisztviselő részére az alábbi visszatérítendő, illetve vissza nem térítendő szociális jóléti, kulturális juttatás biztosítható:
a) lakásépítési, - vásárlási támogatás: A köztisztviselő életkörülményeinek javítsa céljából lakásvásárláshoz, cseréhez, lakásépítéshez kamatmentes visszatérítendő támogatásban részesíthető,
b) családalapítási támogatás: egyösszegű vissza nem térítendő gyermekszületési támogatás formájában,
c) szociális támogatás —ha a köztisztviselő olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik, rendkívüli szociális támogatásban részesíthető,
d) illetményelőleg, a köztisztviselő - átmeneti anyagi gondjai enyhítése érdekében
e) temetési segély: a közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó köztisztviselő temetési segélyben részesíthető
f) képzési, továbbképzési támogatás: a köztisztviselő a nem munkáltató által előírt iskolai képzéssel kapcsolatos igazolt költségének 40 %-áig terjedő támogatásban részesíthető, amennyiben a képzéssel szerzett végzettség a munkáltató számára hasznosítható. A támogatás feltétele a tanulmányi szerződés megkötése.
g) cafateria juttatás
h) szemüveg vásárlásához támogatás: a képernyő előtt munkát végző köztisztviselő kétévente szemüveg-vásárlási támogatásban részesíthető
i) bankszámla hozzájárulás
(2) A támogatások éves keretét a polgármester és a jegyző javaslata alapján a tárgyévi költségvetési rendeletben kell meghatározni.
(3) A támogatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a közszolgálati szabályzat tartalmazza.
(4) Ha a 10. I l. 12. S (l) bekezdésében foglalt juttatás felvételét követően a köztisztviselő két éven belül munkaviszonyát megszünteti, a támogatás 50%-át köteles visszafizetni.
Lakásépítési, - vásárlási támogatás 10. §
A köztisztviselő életkörülményeinek javítása céljából lakásvásárláshoz, cseréhez, lakásépítéshez vagy bővítéshez, lakótelek vásárláshoz (továbbiakban lakásépítés) kamatmentes, visszatérítendő támogatásban részesíthető.
A támogatás mértékéről a képviselő-testület a benyújtott írásos kérelem elbírálását követően esetenként határozattal dönt.
Családalapítási támogatás 11. §
A határozatlan időre kinevezett és legalább egy éve a hivatalban dolgozó köztisztviselő első házasságkötése alkalmával egyszeri 15.000 Ft vissza nem térítendő családalapítási támogatásban részesíthető.
Szociális támogatás 12. §
(1) A köztisztviselő, ha olyan rendkívüli élethelyzetbe kerül, amikor megélhetése veszélyeztetetté válik rendkívüli szociális támogatásban részesíthető.
(2) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Illetményelőleg

13. § (1) A köztisztviselők, írásban benyújtott kérelemre illetményelőlegben részesíthetők. Az illetményelőleg mértékének felső határa a mindenkori minimálbér ötszöröse lehet.

(2) A köztisztviselő, a felvett illetményelőleget maximum 6 hónap alatt havi egyenlő részletekben köteles visszafizetni.

(3) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Temetési segély

14. § (1) A közeli hozzátartozó eltemettetéséről gondoskodó köztisztviselő temetési segélyben részesíthető.

(2) Közeli hozzátartozónak — e rendelet alkalmazása esetén a Ptk. -ban meghatározott közeli hozzátartozó tekinthető.

(3) A temetési segély összegét -a halotti anyakönyvi kivonat és a temetés költségét igazoló számla bemutatását követően -a képviselő-testület esetenként határozza meg.

(4) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Képzési, továbbképzési támogatás

15. § (1) A köztisztviselő képzettségének, nyelvtudásának fejlesztésére képzési, továbbképzési támogatásban részesíthető.

(2) A képzési, továbbképzési támogatás mértékéről a munkáltatói jogkört gyakorló külön döntést hoz.

(3) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Cafateria 16. §
A köztisztviselő évente cafateriában részesíthető, melynek mértékét a mindenkor hatályos Magyarország költségvetéséről szóló törvény határozza meg.

Szemüveg támogatás

17. § (1) Szemüveg vásárlásához támogatás: a képernyő előtt munkát végző köztisztviselő kétévente szemüveg-vásárlási támogatásban részesíthető. (2) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Bankszámla hozzájárulás

18. § (l) A köztisztviselő a mindenkori központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott mérték figyelembevételével évente 12 000 Ft összegű bankszámla-hozzájárulásra jogosult.

(2) Az (l) bekezdésben meghatározott összeg kifizetésére tárgyév végén egy összegben december 30. napjáig - amennyiben a jogviszony év közben szűnik meg, a jogviszony megszűnésekor, időarányosan — házipénztári kifizetéssel kerül sor.

A nyugállományú köztisztviselők támogatása

19. § (1) A nyugállományú köztisztviselő szociális helyzetére figyelemmel eseti szociális támogatásban részesíthető.

(2) Eseti szociális támogatás annak a nyugdíjas köztisztviselőnek nyújtható, akinek havi átlag jövedelme (legalább hat hónap átlagában) nem éri el a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj kétszeresét, és átmenetileg a létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetben került, vagy időszakos létfenntartási gondokkal küzd.

(3) A támogatás megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmet az érintett köztisztviselő, vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(4) A támogatás eljárásjogi szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

A köztisztviselők szakmai képzésének támogatása

20. § (1) Az iskolarendszerű, de az előmenetelhez nem szükséges képzésben résztvevő köztisztviselő részére a munkáltató köteles a tanulmányok folytatásához szükséges, és a Munkatörvénykönyv 115. (3)-(4) bekezdésében meghatározott szabadidőt biztosítani.

(2) A munkáltató szakemberszükségletének biztosítására a köztisztviselővel, továbbá a nappali tagozaton tanulmányokat folytató tanulóval tanulmányi szerződést köthet.

(3) A köztisztviselő részére a tanulmányai folytatásához az (1) bekezdésben foglalt szabadidőre átlagkeresete csak akkor jár, ha a munkáltatóval tanulmányi szerződést kötött.

(4) A munka mellett iskolarendszerű oktatásban, illetve szakképesítést nyújtó képzésben részt vevő köztisztviselővel megkötendő tanulmányi szerződés feltételeit a jegyző jogosult megállapítani.

(5) A támogatás kérelemre adható, szabályozását a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

A juttatások, és a támogatások fedezete

21. § (l) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszeget a képviselőtestület a költségvetési rendeletében egy összegben állapítja meg.

(2) A rendeletben meghatározott juttatások és támogatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

(3) Ha adott költségvetési évre a képviselőtestület a juttatásokra előirányzatot nem állapított meg, vagy a juttatásokra és/vagy támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul, a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelete módosításával tehet eleget.

(4) A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások, és támogatások fedezetéül szolgáló előirányzatok költségvetési rendelet tervezetben való megalapozott reális igényekhez igazodó szerepeltetéséért, valamint a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.

A juttatások és a támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása

22. § (l) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározott módon, valamint az itt nem szabályozott rendelkezések tekintetében a Közszolgálati szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.

(2) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. A keret kimerülését követő igényeket, kérelmeket nyilvántartásba vételt követően - el kell utasítani

(3) Ha év közben a képviselő-testület a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, akkor a felhasználás során előnyben kell részesíteni a nyilvántartásban már szereplő igényeket.

(4) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

Vegyes és záró rendelkezések

23. § (1) Ez a rendelet 2019. december 15-én 8.00 órakor lép hatályba, rendelkezéseit ettől az időponttól kell alkalmi.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 6/2011. önkormányzati rendeletek.

(3) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Kttv. és a Közszolgálati Szabályzat rendelkezései az irányadók.

(4) Jelen rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik