Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.15.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzatának 2/2019.(II.15.) számú rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról.

Hatályos: 2019. 02. 16

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019.(II.15.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzatának 2/2019.(II.15.) számú rendelete a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályairól, valamint létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjakról.

2019.02.16.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi l.törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, s az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi l. törvény 19. és 33. §-aiban meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Nyírcsaholy község közigazgatási területén történő házasságkötési eljárás, bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése során az e rendeletben meghatározott többletszolgáltatás biztosítására, az azt nyújtó és igénybe vevő személyekre, valamint a rendelettel érintett köztisztviselő anyakönyvvezetőre (a továbbiakban: anyakönyvvezető) és az e rendelet szerinti szertartáson közreműködő egyéb személyekre, továbbá díjazásukra terjed ki.

E rendelet szempontjából:
a) hivatali helyiség: a Nyírcsaholyi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban:
Hivatal) épületében, valamint az azon kívül lévő más, az e § szerint értendő szertartás lebonyolítására kijelölt, Nyírcsaholy Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló helyiség (a továbbiakban ezek együtt: önkormányzati helyiség);
b) hivatali helyiségen kívüli helyszín: az a) pont szerinti önkormányzati helyiségen kívüli minden más, az e szerint értendő szertartás lebonyolítására alkalmas helyszín;
c) hivatali munkaidőnek kell tekinteni: hétfőtől-péntekig a 8,00 - 16,00 óra, pénteken: 8,00 - 13,00 óra közötti időszakot;
d) hivatali munkaidőn kívül történő szertartás időpontja: a) és c) pont szerinti időpontokon kívüli minden más olyan időpont, amit jogszabály nem zár ki;
e) szertartás: házasságkötési eljárás, valamint bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének anyakönyvvezető által történő levezetése;
f) többletszolgáltatás: a hivatali helyiségen, vagy a hivatali munkaidőn kívüli szertartás lebonyolítása.
Fejezet
2. Az engedélyezés szabályai

3. § (1) A szertartás hivatali helyiségen kívüli helyszínen, vagy hivatali munkaidőn kívül történő biztosításának engedélyezésére - a házasságkötési, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésre irányuló szándék bejelentésével egyidejűleg az illetékekről szóló törvény szerinti államigazgatási eljárási illetékkel ellátott írásbeli kérelmet kell benyújtani az Önkormányzat Jegyzőjéhez (a továbbiakban: Jegyző).

(2) A Jegyző az (1) bekezdés szerinti kérelemről - a szertartáson közreműködő anyakönyvvezetővel történt előzetes egyeztetést követően - az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (a továbbiakban: Tv.) meghatározottak alapján dönt.

(3) A házasságot kötni, illetve bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozó pár (a továbbiakban együtt: ifjú pár) szándéka bejelentésekor az anyakönyvvezető által felvett jegyzőkönyvben a szóban előadottak alapján - írásban is nyilatkozik a szertartás megrendezésének tervezett helyszínéről, időpontjáról, valamint az általuk igényelt szolgáltatásról (műsoros, vagy műsor nélküli esküvő ceremónia lebonyolítását kérik-e stb.).

(4) Az ifjú pár a szertartáson közreműködő anyakönyvvezetővel történt - a (2) bekezdés szerinti engedélyezést követően tartott - részletes megbeszélés után a megbeszélés során kiállított és általuk aláírt szolgáltatást megrendelőlap (a továbbiakban: Megrendelő lap) alapján köteles a többlet szolgáltatás nyújtásáért az e rendeletben meghatározott mértékű szolgáltatási díjat (a továbbiakban: díj) legkésőbb a szertartást megelőző harmadik munkanapig megfizetni.

(5) A szertartáson közreműködő anyakönyvvezető a díj megfizetését hivatalból köteles ellenőrizni legkésőbb a szertatást megelőző munkanapon.

(6) hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő szertartás megrendelése esetén a lebonyolításához szükséges személyi és technikai feltételeket az ifjú pár köteles biztosítani, ide nem értve a IV. Fejezet szerint díjazásban részesülő személyeket, valamint azon technikai feltételeket, amelyeket a Tv., vagy más jogszabály szerint az Önkormányzat, vagy az anyakönyvvezető kötelessége biztosítani.

III.Fejezet

(2) (1) A többletszolgáltatás biztosításának engedélyezése esetén az ifjú párnak — a 2) bekezdésben meghatározottakat kivéve az Önkormányzat részére díjat kell fizetni, melyek a következők:
a) hivatali munkaidőn kívül történő szertartásért, szombati napokon 13,00-18,00 óra között) hivatali helyiségben történő szertartásnál: műsor nélküli szertartás esetén 5.000,- Ft + Áfa,
műsoros szertartás esetén 10.000,- Ft + Áfa,
ab) hivatali helyiségen kívül történő szertartásnál:
műsor nélküli szertartás esetén10.000 Ft Áfa,
műsoros szertartás esetén 15.000,- Ft + Áfa,
b)az a) pontban meghatározottakon kívül eső minden más munkaidőn kívüli időpontban ba) hivatali helyiségben történő szertartásnál:
műsor nélküli szertartás esetén 10.000,- Ft + Áfa,
műsoros szertartás esetén 15.000,- Ft + Áfa,
bb) hivatali helyiségen kívül történő szertartásnál:
műsor nélküli szertartás esetén 15.000,- Ft + Áfa,
műsoros szertartás esetén 20.000,- Ft + Áfa.
(2) Ha a többletszolgáltatással érintett szertartásra munkaidőben, de hivatali helyiségen kívül kerül sor, úgy az (1) bekezdés ab) és bb) pontjaiban meghatározott díj 80 %-át kell megfizetni.
(3) Nem kell díjat fizetni, ha a házasságot kötni, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni szándékozók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget és ez indokolja a hivatali helyiségen, vagy a hivatali munkaidőn kívüli szertartás megtartását.
(4) A többletszolgáltatás biztosítására engedélyezett naptól számított 3 (három) munkanapon belül az Önkormányzat - az (5) bekezdésben meghatározottak kivételével - köteles annak befizetője felé a befizetett díjat visszatéríteni:
a) teljes egészében, ha az igényelt többletszolgáltatás tényleges biztosítására egyáltalán nem került sor;
b) a befizetett díj és nyújtott szolgáltatás arányában, ha az igényelt többletszolgáltatás tényleges biztosítására csak részben került sor.
(5) Nem illeti mega díj visszatérítése a befizetőt abban az esetben, ha a többletszolgáltatás részbeni, vagy egészbeni biztosítására azért nem került sor, mert az ifjú pár nem tett eleget jogszabályban meghatározott, vagy az alapján írásbeli nyilatkozattal vállalt kötelezettségének.
IV. Fejezet

A szertartáson közreműködők díjazása

4. S (l) A szertartáson közreműködött anyakönyvvezetőt díjazásaként az (2)-(3) bekezdések szerinti közreműködői díj, valamint a (4) bekezdés szerinti díjkiegészítés illeti meg.
(2) A szertartáson közreműködött anyakönyvvezetőt - feltéve, hogy a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását egyáltalán nem kéri a következő közreműködői díj illeti meg:
a) hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő szertartásnál minden esetben a 4. a) pont aa) alpontja szerint a műsor nélküli szertartásra megállapított többletszolgáltatás Áfa nélküli díjának (a továbbiakban: alapdíj) bruttó 30 %-a;
b) hivatali helyiségen kívül történő szertartásnál ba) hivatali munkaidőn túl az alapdíj, míg bb) hivatali munkaidőben a 4. (2) bekezdésében meghatározott mértékű szolgáltatási díj bruttó 40 %-a.
(3) Amennyiben a szertartáson közreműködött anyakönyvvezető a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő kiadását
a) kéri, úgy a (2) bekezdésben megállapított díjazás nem illeti meg,
b) részben kéri, úgy a díjazás a kiadni kért szabadidő arányában illeti meg.
(4) A szertartáson közreműködött anyakönyvvezetőt a számára megállapítható közreműködői díjon túl - a szertartáson való méltó személyes külső megjelenésének biztosítása érdekében - alkalmanként, bruttó módon a törvényben meghatározott mindenkori köztisztviselői illetményalap 20 %-ának megfelelő díjkiegészítés is megilleti.
(5) A műsoros szertartáson a műsorban külön önkormányzati megbízás alapján részt vett egyéb közreműködő személyeket (versmondó, zenész stb., a továbbiakban ezek együtt: közreműködők) a (6)(7) bekezdésekben meghatározottak figyelembevételével - személyenként és alkalmanként az alapdíj bruttó 10 %-a illeti meg közreműködői díjként.
(6) Az (1 bekezdések szerinti jogcímeken kifizethető közreműködői díjak együttes összege szertartásonként nem haladhatja meg az adott műsoros szolgáltatásra befizetett Áfa nélküli szolgáltatási díj 80 %-át.
(7) Amennyiben - a (4) bekezdésre tekintettel a (3) bekezdésben meghatározott mértéket el nem érő közreműködői díj illetné meg egyenként a közreműködőket, úgy a díjukat - feltéve, hogy a közreműködő személy így is igényt tart a díjazásra arányosan kell megállapítani és kifizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

3. (l) A Megrendelőlapot - az e rendeletben meghatározottakat figyelembe véve - az anyakönyvvezető a rendelet hatályba lépéséig köteles összeállítani és a hatályba lépést követően köteles alkalmazni. A Megrendelőlap tartalmát - a rendelet hatályba lépéséig a Jegyző hagyja jóvá.
(2) A többletszolgáltatás ellenértékeként befolyt díjbevételből a szertartáson közreműködőket megillető díjazást a kötelezettségvállalásra jogosult által alkalmanként kötött megbízási szerződés szerinti megbízási díjként kell kifizetni. A megbízási díj számfejtésére és kifizetésére havonta utólag kerül sor, a díjazással érintett hónapot követő hónap 15. napjáig. Az adott hónapban megtörtént többletszolgáltatással érintett szertartások teljesítését a kijelölt személy havonta utólag igazolja. A szakmai teljesítés igazolásán - vagy ha az nem lehetséges, akkor az ahhoz csatolt mellékletben fel kell tüntetni az adott hónapban díjfizetés ellenében ténylegesen megtartott szertartások számát és az azokon közreműködő személyek felsorolását, valamint az őket személyenként megillető díjazást.
(3) A közreműködők részére fizetendő díj számfejtéséhez és kifizetéséhez a Hivatal köztisztviselő házipénztárosa részére át kell adni - a szakmai teljesítés igazolásával együtt - a megbízási szerződések egy-egy példányát.
4. § Ez a rendelet 2019. február 15. napján lép hatályba.
5. § A rendelet rendelkezéseit csak a rendelet hatályba lépését követően indult házasságkötési, vagy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésére irányuló eljárást alkalmazni.
Záradék: A rendelet kihirdetése 2019. 02.16. napján megtörtént.
Nyírcsaholy, 2019. február 16.