Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 110/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkorményzati rendelet megalkotásáról

Hatályos: 2021. 01. 02- 2024. 03. 14

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 110/2020. (XII. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló önkorményzati rendelet megalkotásáról1

2021.01.02.

Nyírcsaholy KÖzség Önkormányzata az Alaptörvény 323. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a muzeális intézményekről. a nyilvános könytári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 77. §-ában írt felhatalmazás alapján - a NYírcsaholyi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően - és a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követekményeiről szóló 20/2018.(VII.9.) EMMI rendeletben foglaltakkal összhangban, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Nyírcsaholy község polgárainak érdekeire figyelemmel meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, azok ellátási formáit, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Nyírcsaholy Község közigazgatási területén a közösségi színtér működtetőire és alkalmazottaira, megbízottjaira és a közművelődési tevékenységben tészvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

3. § A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat igényli és elősegíti a civil szervezetek és egyéb közösségek, magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságok működését.

2. Az önkormányzat közművelődési feladatai, megvalósításának formái

4. § (1) Az önkormányzat feladatának tekinti, hogy a településen kialakult művelődési hagyományokra, a telepüés fejlesztésének koncepciójára, az intézmények, a civil szervezetek és a polgárok öntevékenységére alapozva, pályázatokon való részvétel mellett, a helyi lakosság elvárható igényeinek kiszolgálása és a turizmus lehetőségeinek felkutatása és kihasználása érdekében a közművelődés sajátos eszközrendszerével segítse annak megvalósítását.

(2) Az önkormányzat kötelező feladata a helyi közművelődési tevékenység támogatása, melynek keretében különösen célja

a) a közösségi művelődéshez méltó esztétikus környezet és infrastruktúra biztosítása,

b) település hagyományainak ápolása, helytörténeti, honismereti mozgalom fejlesztése, hagyományörző közösségek életre-hívása, működtetése,

c) különböző korosztályok közművelődési lehetőségeinek biztosítása, közösségi életének támogatása, kulturális kapcsolatainak gazdagítása,

d) a település környezeti, kulturális, közösségi értékeinek közismertté tétele, találkozók, kiállítások rendezése, kulturális turizmus támogatása,

e) iskoláskorúak környezetbarát nevelése.

(3) Az önkormányzat közművelődési tevékenységének formái különösen:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek megteremtése,

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása

c) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés és befogadás elősegítése, az ünnepek kulturújának gondozása,

d) az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

e) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

f) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

g) a szabadidő kultúrális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

h) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása,

i) a települési könyvtár, valamint a közművelődési tevékenységek támogatása.

3. Az önkormányzat éves közművelődési feladatainak meghatározása

5. § Az önkormányzat meghatározza éves közművelődési feladatait, melyre éves munkatervet rendezvénytervet fogad el legkésőbb a tárgyévre vonatkozó költségvetés elfogadásáig.

6. § Az önkormányzat a közművelődési feladatot ellátó szervezetek a közművelődési lehetőségekről folyamatosan tájékoztatják a település polgárait:

a) elektronikus úton, honlapon keresztül,

b) hirdetőtáblán, hirdetmények kihelyezésével.

4. A közművelődési feladatok ellátásnak szervezeti keretei

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatait elsősorban közvetlenül, az általa fenntartott Nyírcsaholyi Közösségi Színtérben (4356 NYírcsaholy, Hunyadi J. utca 23.) látja el.

(2) A közösségi színtér nem intézményként működik, az önkormányzat közművelődési tevékenységével kapcsolatos pénzügyi, számviteli feladatait a Nyírcsaholyi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala látja el.

(3) Az önkormányzat a közösségi színtér működéséhez szükséges személyi feltételeket a jogszabályban meghatározott minimum szinten biztosítja,a foglalkoztatott létszámot az éves költségvetésben állapítja meg.

(4) A Közösségi színtér mellett közművelődési funciót tölt be a településen a Községi Iskolai Könyvtár (4356 NYírcsaholy, Hunyadi J. utca 23.), mely a települési könyvtári ellátását biztosítja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei hatáskörű Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.) szolgáltatásainak igénybevételével.

8. § (1) A jelen rendelet 4. §-ában felsorolt közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

a) a helyi nevelési-oktatási intézmények,

b) egyházak,

c) egyéb helyi civil szervezetek,

d) magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek,

e) egyéb, hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, térségi intézmények, civil szervezetek.

(2) Az önkormányzat a feladatellátásba bevont, nem önkormányzati fenntartású intézményekkel, szervezetekkel, rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására "közművelődési megállapodást" vagy együttműködési megállapodást köthet.

(3) Közművelődési feladat ellátására csak olyan szervezettek köthető szerződés, amely a korábbi önkormányzati támogatásával hiánytalanul elszámolt, nincs köztartozása, és megfelel valamennyi vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.

5. A közművelődési feladatok ellátásának finanszírozása, teljesítésről beszámolási kötelezettség

9. § (1) A önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátását az éves költségvetésből finanszírozza, melynek forrása az önkormányzati saját bevétel, a központi költségvetéséből származó állami hozzájárulás, a központi forrásból pályázati úton elnyerhető támogatás, elkülönített állami pénzalapokból, valamint egyéb támogatóktól pályázati úton elnyerhető támogatás lehet.

(2) A közművelődési feladat ellátásának pénzügyi fedezetét az önkormányzat az éves költségvetésének összeállítása során, a véleményezett munkaterv figyelembe vételével biztosítja.

10. § A közművelődési feladatok teljesítéséről a Képviselő-testület beszámoló formájában a tárgyévet követően tájékoztatást kap.

6. Záró rendelkezések

11. § (1) Ez a rendelet 2021. 01.02. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról és támogatásáról szóló 7/1999. (XII.6.) Kt. sz. rendelete.

(3) Az önkormányzat közművelődési rendeletét legalább 5 évente felülvizsgálja.

1

Az önkormányzati rendeletet a Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte 2024. március 15. napjával.