Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(IX.28.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(IX.28) önkormányzati rendelete a Helyi Piac működési rendjéről

Hatályos: 2020. 10. 01

Nyírcsaholy Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(IX.28.)

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2020.(IX.28) önkormányzati rendelete a Helyi Piac működési rendjéről

2020.10.01.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti feladatkörében eljárva „Magyarország helyi önkormányzatokról” szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 14.) pontja valamint 53.§ (1) bekezdés g) pontja szerinti felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. §

Bevezető rendelkezések

(1 ) A rendelet hatálya a Nyírcsaholy Község közigazgatási területén lévő 4356 Nyírcsaholy, Hunyadi út 34. sz. alatt található önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan helyi termelői piac területén tartott piacra, valamint a piacon folytatott kereskedelmi tevékenységre, továbbá a piac területén tartózkodó személyekre terjed ki.
(2) A községi piac elsősorban élelmiszerpiac, de a szabadhelyek függvényében lehetőség van iparcikk és ruházati termékek árusítására is.

2. §

Általános rendelkezések

(1) A községi piacot a helyi önkormányzat üzemelteti.
(2) Az üzemeltető feladata:
a) biztosítja a piac rendjét, az árusítás zavartalanságát,
b) kijelöli az árusítóhelyeket, gondoskodik a helyiségek hasznosításáról, beszedi a helypénzeket, a bérleti és egyéb jogcímen meghatározott díjakat,
c) megteszi a piacok rendjére vonatkozó jogszabályokban és a jelen rendeletben foglaltak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket,
d) az üzemeltető jogosult a piac területén lévő helyiségeket bérbe adni,
e) tájékoztatja a piac működési rendjéről, a nyitva tartásról a lakosságot.
(3) Piacon csak olyan növényi és állati eredetű terméket szabad forgalomba hozni, amely emberi fogyasztásra nem ártalmas, és megfelel a mindenkori közegészségügyi, állategészségügyi, élelmezés egészségügyi előírásoknak.
(4) A piacon nem hozhatók forgalomba olyan termékek, amelyek forgalomba hozatala jogszabályba ütközik.

3. §

Helyhasználat engedélyezése, helyfoglalás

(l) A piacon az árusítók és szolgáltatók helyét — közegészségügyi szempontok figyelembe vételével — az üzemeltető jelöli ki.
(2) A piacon csak a helyhasználati díj megfizetése mellett a kijelölt helyen szabad árusítani. A használati díj befizetéséről a piaci árusítók és szolgáltatók gondoskodnak.
(3) Az árusítóhelyek napi időtartamra vehetők igénybe. A piac üzemeltetője az elárusító helyeket hosszabb időre bérbeadás útján is hasznosíthatja.
(4) A napi helyhasználatra kijelölt terület igénybevételére a helyhasználó helyjegy megváltásával szerez jogosultságot. A helyjegyet a Nyírcsaholy Község Önkormányzat házi pénztárába lehet befizetni. A helyjegyet az árusítás egész ideje alatt meg kell őrizni, ellenőrzéskor azt be kell mutatni. Az elveszett helyjegy csak újabb jegy vásárlásával pótolható.
(5) Üzemeltető csak a piac befogadóképességéig tud helyet biztosítani az árusításhoz. A piac befogadóképességének felmérése az üzemeltető által megbízott piacfelügyelő mérlegelési jogkörébe tartozik.
(7) A napi nyitva tartást, a helypénz megállapítását a rendelet I. számú melléklete tartalmazza. A piac zárva tart:
munkaszüneti napokon: január 1 március 15., Húsvét vasárnap-hétfő, május 1 Pünkösd vasárnaphétfő, augusztus 20., október 23., december 24-26.
November 1 -én kegyeleti cikkek árusítása miatt a piac nyitva tartása engedélyezett.

4. §

Az árusítás rendje

(l) Az üzemeltető köteles a piac tisztaságát a nyitva tartás időtartama alatt folyamatosan biztosítani, zárás után naponta általános takarításról gondoskodni.
(2) Az üzemeltető köteles gondoskodni a piac vízellátásáról, kézmosási lehetőség biztosításáról, a vízvételi helyek folyamatos karbantartásáról.
(3) A bérbe vett árusításra kijelölt helyet a nyitást megelőzően egy órával lehet elfoglalni. A nyitást követő egy órával el nem foglalt helyet az üzemeltető szabadon értékesítheti.
(4) Az árusító az általa okozott kárért, balesetért a polgári jog szabályai szerint felelősséggel tartozik. (5) A piacon a forgalomba hozott termékeket, a jogszabályokban foglaltakat, mint például közegészségügyi, közbiztonsági, az állategészségügyi, környezetvédelmi szabályokat be kell tartani. Az ellenőrzésre jogosult a piacot folyamatosan ellenőrizheti.
(6) Az árusítást végző személy a bérelt területen kívül máshol nem árusíthat, árut, göngyöleget máshová nem rakhat le.
(7) A piac közlekedési rendjének és tisztaságának fenntartása az üzemeltető feladata.
(8) A helyhasználó az árusítóhelyen köteles a keletkezett szemetet és hulladékot az árusítás ideje alatt és befejeztével összetakarítani és azt a kijelölt tárolóba helyezni.
(9) Az árusítók a termékek forgalomba hozatalához szükséges hatósági engedélyeket, igazolásokat, bizonylatokat ellenőrzéskor kötelesek bemutatni. Az áru eredetéről, minőségéről, mennyiségéről és áráról az ellenőrzésre jogosultaknak kötelesek felvilágosítást adni. Az áru eredetét az erre alkalmas okirattal kell az árusítónak bizonyítani.

5. §

Rendészeti szabályok

(1) A piac területén az építményeket, más létesítményeket, a fákat, a növényzetet, az árusítóhelyeket, pavilonokat, közös helyiségeket, azok berendezési-felszerelési tárgyait valamint az útburkolatot rongálni tilos.
(2) A piac területén a forgalmat akadályozni tilos, a KRESZ szabályait be kell tartani.
(3) A piac területén tüzet rakni, nyílt lángot használni szigorúan tilos, a tűz-és katasztrófavédelmi rendelkezések betartása mindenkire nézve kötelezőek.
(4) Hálózati elektromos áramot igénylő eszközökhöz áramot vételezni -csak az erre a célra az üzemeltető által kiépített áramvételi helyről, a biztonsági követelményeknek megfelelő eszközökkel ellenszolgáltatás fejében lehet.
(5) Tilos a vásár, piac területén botrányos magatartást tanúsítani, nem beszámítható (pl:alkoholos) állapotban megjelenni.
(6) A rendészeti szabályok betartásáért és betartatásáért a piacfelügyelő felel.

6. §

Szabálysértés

Aki e rendelet 5. §-ában foglalt rendelkezéseket megszegi 30.000,- Ft pénzbírsággal sújtható.

7. §

Záró rendelkezések

(l) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, valamint A vásárokról és piacokról szóló 55/2009. (III. 13.) sz. Kormányrendeletben foglaltakat kell alkalmazni.
(2) E rendelet 2020. október 01 -én napján lép hatályba.
Nyírcsaho1y,2020.09.28.
Záradék:
A rendelet 2020.09.29-én kihirdetésre került.

1. melléklet