Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

NYÍRCSAHOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2021.(X.18.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének szabályairól

Hatályos: 2021. 11. 01

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2021. (X. 18.) önkormányzati rendelete

NYÍRCSAHOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 9/2021.(X.18.) rendelete az útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésének szabályairól

2021.11.01.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 31.§-ában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§(1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja

1. § A rendelet alapvető célja, hogy meghatározza azon szabályokat, amelyek alapján Nyírcsaholy Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában és kezelésében lévő közutak szilárd, pormentes burkolattal történő ellátása részben vagy akár egészben magánerős befizetések útján megvalósulhasson. További célja, hogy ezen szabályozással elősegítse a helyi lakossági és gazdasági érdeket szolgáló közutak kiépítését, azaz a községben meglévő nem pormentes burkolatú közutak szilárd burkolattal való ellátását, valamint a szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítását útépítési érdekeltségi hozzájárulás megfizetésével, útépítési együttműködés keretében.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) E rendelet területi hatálya Nyírcsaholy Község közigazgatási területén található, az Önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő, helyi lakossági érdeket szolgáló már meglévő közutak építésére, földutak szilárd burkolattal való ellátására, valamint a szilárd burkolattal ellátott rossz minőségű utak felújítására terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed az útépítési együttműködés keretében megépítendő út használatában érdekelt, az ilyen utcákhoz csatlakozó ingatlantulajdonnal rendelkező jogi és nem jogi személyre egyaránt. A közút használatában érdekeltnek minősül a közút mentén, ingatlan tulajdonnal vagy bármely tevékenység céljára szolgáló székhellyel vagy telephellyel rendelkező természetes és jogi személyek, amennyiben a megépítésre kerülő útról az ingatlanra gyalog vagy járművel bejárási lehetőség van (a továbbiakban: közút használatában érdekeltek). A rendelet személyi hatályát érintően minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz. Több tulajdonos (érdekelt) esetén a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában felelősek az érdekeltségi hozzájárulás megfizetéséért.

(3) Jelen rendelet nem terjed ki az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. §-a alapján sajátos jogintézményként biztosított, újonnan beépítésre szánt területekhez kapcsolódó, azokkal együttesen kialakítandó kiszolgáló utak és közművek létesítésére vonatkozó útépítési és közművesítési hozzájárulásra.

3. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Érdekelt: a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 47. § 15. pontjában meghatározott természetes és jogi személyek.

2. Érdekeltségi egység: az érdekeltségi területhez tartozó és érdekeltekhez köthető önálló rendeltetési egység vagy önálló helyrajzi számmal rendelkező, de rendeltetési egységet nem tartalmazó ingatlan.

3. Rendeltetési egység: önálló használati célra létesült vagy használt építmény.

4. Útépítési érdekeltségi hozzájárulás: az érdekeltek által, az érdekeltségi területen fekvő érdekeltségi egység után, a beruházási költséghez való hozzájárulásként megfizetett, megfizetni vállalt vagy előírt, az együttműködési megállapodásban meghatározott pénzösszeg.

5. Érdekeltségi terület: az a terület, ahol az útépítési beruházás megvalósítható.

(2) A beruházási költség meghatározásánál az alábbi ráfordítások vehetők figyelembe:

a) engedélyezési és kiviteli tervek díja, hatósági, szakhatósági díjak,

b) kivitelezési munkák teljes költsége, beleértve a kivitelezéshez szükséges közterület bontási engedélyben, valamint tulajdonosi, közútkezelői hozzájárulásban előírt szintű és műszaki tartalmú helyreállításának költségét és a kivitelezéssel érintett valamennyi közmű vonatkozásában előírt munkálat költségét,

c) műszaki ellenőrzés díja,

d) a kivitelezés során felmerülő tervezői műszaki ellenőri és közmű, régészeti szakfelügyelet költsége,

e) üzembe helyezés költségei,

f) pályázatból nem támogatott kapcsolódó munkarészek költségei,

g) a vissza nem igényelhető általános forgalmi adó összege.

4. § Az önkormányzat és az útépítéssel érintett érdekeltek az útépítés érdekében az útépítés megkezdése előtt együttműködési megállapodást köthetnek, amelyben az érdekelt a jövőbeni beruházás (útépítés) költségeihez pénzbeli teljesítéssel hozzájárul.

5. § (1) A teljes beruházási költség alapján, az önkormányzat éves költségvetésének és a rendelkezésre álló források függvényében a Képviselő-testület egyedi döntéssel határozza meg az útépítési érdekeltségi hozzájárulás mértékét, amelyet ezt követően a felek együttműködési megállapodásban rögzítenek.

(2) Sarki ingatlanok esetében az érdekeltségi hozzájárulás szempontjából az ingatlan lakcímnyilvántartásban szereplő címe az irányadó, kivéve azon ingatlan, amely után már a másik oldalt érintően fizettek útépítési érdekeltségi hozzájárulást.

6. § Az érdekeltek és az önkormányzat önerős útépítéssel kapcsolatos jogait és kötelezettségeit külön együttműködési megállapodásban kell rögzíteni. Az érdekeltségi területhez tartozó együttműködési megállapodások aláírására vonatkozó határidő az érdekeltek számára a véglegesített megállapodás tervezet megküldésétől számított 30 nap.

7. § Az együttműködési megállapodás aláírásától számított 30 napon belül, az abban foglaltak szerint kell az érdekelteknek megfizetni az érdekeltségi hozzájárulást.

8. § Amennyiben az útépítés bármely okból meghiúsul, úgy a polgármester erről értesíti az érdekelteket és a már megfizetett útépítési érdekeltségi hozzájárulást vissza kell fizetni az érdekelteknek.

9. § az útépítésben érdekelt kötelezett az érintett ingatlan tulajdonjogát a hozzájárulás teljes megfizetése előtt másra ruházza, úgy a még fennálló hátralék az átruházással egyidejűleg egy összegben válik esedékessé

10. § Az érdekeltségi hozzájárulásra kötelezéssel kapcsolatos eljárásra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL.törvény rendelkezései az irányadók

11. § Ez a rendelet 2021. november 1-jén lép hatályba.