Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

NYÍRCSAHOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÓ-TESTÜLETÉNEK 6/2022.(VII.14) rendelet a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 30

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

NYÍRCSAHOLY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÓ-TESTÜLETÉNEK 6/2022.(VII.14) rendelet a szociális ellátások helyi szabályairól

2023.11.30.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontja alapján a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontja és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdése, 92. § (2) bekezdés f) pontja, és a 132. § (4) bekezdésének d) és g) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.Pénzbeli és természetbeni helyi szociális ellátásokformái

1. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli, illetve természetbeni helyi szociális ellátás nyújtható.

(2) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek, családok részére e rendeletben szabályozottak szerint az alábbi települési támogatást nyújthatja:

a) a lakásfenntartási támogatás,

b) a gyógyszertámogatás,

c) temetési támogatás,

d) ápolási támogatás a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére,

e) beiskolázási támogatás,

f) babakelengye támogatás,

g) eseti támogatás

h) rendkívüli települési támogatás,

i) köztemetési támogatás,

j) Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj támogatás

k) egyszeri téli rezsicsökkentési támogatás

(3) A (2) bekezdés a), d) pontjában lévő települési támogatás havi rendszerességgel nyújtható.

(4) A (2) bekezdés h) pontjában meghatározott települési támogatás természetbeni formában is nyújtható.

(5) A képviselő-testület e rendeletében meghatározott pénzbeli és természetbeni támogatásokat, az éves elfogadott szociális keretéből teljesíti, de azt saját költségvetése terhére kiegészítheti.

2. Hatásköri szabályok

2. § (1) A képviselő-testület a jelen rendeletben szabályozott ellátásokkal kapcsolatos hatásköröket az alábbiak szerint ruházza át:

a) a lakásfenntartási támogatást,

b) a gyógyszertámogatást,

c) temetési támogatást,

d) ápolási támogatást a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére,

e) beiskolázási támogatást, babakelengye támogatást,

g) rendkívüli települési támogatást

a Képviselő-testület a Szociális Bizottság hatáskörébe utalja.

(2) A köztemetés támogatást és az eseti támogatást a Képviselő-testület a polgármester hatáskörébe ruházza.

(3) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj támogatást a Képviselő-testület saját hatáskörébe hagyj a.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) Az egyes ellátások iránti kérelmet a rendelet mellékleteiben szereplő formanyomtatványon kell előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell a formanyomtatványban felsorolt-az egyes ellátásokra való jogosultság megállapításához szükséges-mellékleteket, valamint a jövedelem típusának megfelelő igazolást az alábbiak szerint:

a) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolást,

b) álláskeresési, illetve társadalombiztosítási ellátás esetén a folyósított ellátást igazoló postai szelvényt, bankszámla kivonatot, vagy ha ebből a havi ellátás összege nem állapítható meg, hatósági bizonyítványt vagy a megállapító határozat másolatát,

c) egyéni vállalkozó esetén az illetékes állami adóhatóság igazolását a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról,

d) egyéb jövedelem esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége mellett tett nyilatkozatát a havi átlagos jövedelemről.

(2) A kérelmet a Nyírcsaholyi Polgármesteri Hivatal 4356 Nyírcsaholy, Szabadság u. 1. szám alatt (a továbbiakban: Hivatal) postai úton vagy személyesen, illetve elektronikus úton (csahol yhivatal@gmail.com) lehet benyújtani.

(3) Rendszeres ellátás iránti újabb kérelmet legkorábban az adott ellátásra való jogosultság időtartamának lejárta előtt egy hónappal lehet benyújtani. Az új jogosultság kezdő időpontja a korábbi jogosultság lejártát követő nap.

(4) A kérelemben foglaltak ellenőrzése céljából a Hivatal szociális ügyintézői környezettanulmányt készíthetnek a kérelmező háztartásában, továbbá orvosi, védőnői, pedagógiai, szakértői vélemény, javaslat kérhető be a kérelem elbírálásához.

(5) A rendszeres ellátásokat utólag, minden hónap 5. napjáig, az eseti ellátásokat a megállapítást követő 15 napon belül kell folyósítani.

(6) A pénzbeli és természetbeni ellátások folyósítása a jogosult/a törvényes képviselője részére történő utalással, valamint pénztárból történő kifizetéssel is teljesíthető.

(7) A rendszeres ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, ha

a) a jogosultság feltételei már nem állnak fenn vagy jogosultságot kizáró körülmény következett be,

b) a jogosult kéri,

c) a jogosult meghalt,

d) az e rendeletben meghatározott egyéb okból.

(8) A (7) bekezdés szerinti megszüntetés időpontja a megszüntetésre okot adó körülmény bekövetkezése hónapjának utolsó napja.

(9) A jogosult által lakott lakáshoz kapcsolódó rendszeres ellátásra való jogosultságot a — (8) bekezdés szerinti eseteken kívül — meg kell szüntetni abban az esetben is, ha a jogosult a támogatással érintett lakásból elköltözött.

(10) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában vagy e jogszabályok megsértésével nyújtott ellátásra való jogosultságot meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt kötelezni kell

a) a pénzbeli ellátás visszafizetésére,

b) természetben nyújtott ellátás esetén a pénzegyenérték megtérítésére.

(11) Ha a rendszeres ellátásra való jogosultság az (11) bekezdés alapján szűnt meg, a jogosultság megszüntetésétől számított egy évig a megszüntetettel azonos típusú rendszeres ellátás nem állapítható meg.

(12) Ha a kérelmező a kérelmet nem a rendelet szerinti formanyomtatványon nyújtja be és kérelmében nem, vagy csak részben szerepelnek azok az adatok, melyek a nyomtatványon szerepelnek, akkor a kérelmezőt fel kell hívni a hiányzó adatok pótlására.

(13) A jövedelem-és vagyonnyilatkozatot a jövedelem típusának megfelelő eredeti igazolás bemutatásával lehet benyújtani.

II. Fejezet

Szociális ellátások

Lakásfenntartási támogatás

4. § (1) Lakhatási támogatásra jogosult az a szociálisan rászoruló személy, aki a háztartásuk tagjai által lakott lakás fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásait viseli.

(2) A lakhatási támogatás a villanyáram-, a víz- és gázfogyasztás, a csatornahasználat és szemétszállítás díjhoz, valamint tüzelőanyag költségeihez nyújtható.

(3) A lakhatási támogatást elsősorban a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(4) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át.

(5) Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(6) Fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

• a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1
• b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,
• c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,
• d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,
• e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.
(7) Ha a háztartás
a) (6) bekezdés a)-c) pontja szerinti tagja magasabb összegű családi pótlékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, vagy
b) (6) bekezdés d) vagy e) pontja szerinti tagjára tekintettel magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(8) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő ideértve a gyámot és a nevelőszülőt — él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.
(9) A lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 forint.
(10) A lakhatási támogatás esetében elismert nettó lakásnagyság
• a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,
b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,
• c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,
• d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,
• e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megielölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm, de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.
(11) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege
• a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egysége jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,
• b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja, de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint és nem lehet több mint 6 000 Ft, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.
(12) A (11) bekezdés b) pontja szerinti támogatás (TM) kiszámítása a következő módon történik:

TM = 0.3 -J-0,5NYM x 0.15/NYM

ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, NYM- az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.
(13) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.
(14) Az (13) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit, amennyiben külön fogyasztó mérőórával rendelkeznek.
(15) Lakhatási támogatás megállapítása iránti kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a 2. melléklet szerinti vagyonnyilatkozattal együtt. (16) A lakhatási támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kezdődően, egy évre állapítható meg.
(16)

Gyógyszertámogatás

5. § (1) Gyógyszertámogatásra jogosult az a nagykorú személy, akinek az esetében vényköteles havi rendszeres gyógyító ellátás költsége (a továbbiakban: gyógyszerköltség)

a) a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20%-át meghaladja és

b) a családjában az egy főre jutó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át, egyedül élő esetén a 300 %-át és

c) közgyógyellátási igazolványra nem jogosult.

(2) Amennyiben a gyógyszertámogatásra jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszertámogatást meg kell szüntetni.

(3) A gyógyszertámogatás megállapítása iránti kérelmet a 3. melléklet szerinti formanyomtatványom kell benyújtani.

(4) A gyógyszerköltséget a 3/a. melléklet szerinti formanyomtatványon a kérelmező háziorvosa igazolja.

(5) A (4) bekezdés szerinti háziorvosi igazoláson kizárólag a kérelmező személyes szükségletének kielégítéséhez szükséges rendszeres gyógyszerköltséget lehet feltüntetni. (6) A gyógyszertámogatás összege a (4) bekezdésben meghatározott háziorvos által igazolt havi rendszeres gyógyszerköltség összege félévente 25.000 Forint.

(6) A gyógyszertámogatás iránt kérelem maximum félévente nyújtható be.

Temetési támogatás

6. § (1) Temetési támogatásra jogosult az a Nyírcsaholyban állandó lakóhellyel rendelkező a személy:

a) aki az elhunyt — a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti — közeli hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott és

b) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át, egyedülálló esetében a 700 %-át.

(2) A temetési támogatás iránti kérelemhez csatolni kell a temetésről gondoskodó nevére kiállított temetési költségről szóló számlát.

(3) A temetési támogatás összege a temetési költségekről kiállított számlán szereplő bruttó összeg 10 %-a, de legfeljebb 30 000 Ft.

(4) A temetési támogatás iránti kérelmet az elhalálozás napjától számított 60 napos jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani a 4. melléklet szerinti formanyomtatványon.

Ápolási támogatás

a 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy részére

7. § (l) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére, nyújtott települési támogatás az alább felsorolt feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg, ha

a) az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülálló esetén annak 200%-át.

b) ápolási támogatást igénylő hozzátartozón kívül az ápolt családjában nincs más folyamatosan otthontartózkodó, rendszeres pénzellátással rendelkező személy, aki az ápolási-gondozási feladatokat el tudná végezni.

c) az ápolt tartósan beteg besorolását a háziorvos a kérelem mellékletében található „igazolás a települési támogatás megállapításához” igazoláson állapítja meg.

(2) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolását, gondozását végző személy támogatás iránti kérelmét a rendelet 5. számú melléklete szerinti formanyomtatványon nyújtja be. A kérelemhez csatolni szükséges az orvosi igazolást, szakvéleményt.

(3) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását gondozását végző személy részére nyújtott havi támogatás bruttó összege az éves központi költségvetés törvényben meghatározott ápolási díj alapösszegének 80%-a.

(4) Nem jogosult települési ápolási támogatásra a hozzátartozó, ha

a) az ápolt két hónapot meghaladóan fekvőbeteg-gyógyintézeti, valamint nappali ellátást nyújtó vagy bentlakásos szociális intézményi ellátásban részesül, illetve köznevelési intézmény tanulója, kivéve, ha

aa) a köznevelési intézményben eltöltött idő a nemzeti köznevelésről szóló törvényben a köznevelési intézményben való kötelező tartózkodásra meghatározott időtartamot nem haladja meg,

ab) a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevételének, illetve a felsőoktatási intézmény látogatási kötelezettségének időtartama átlagosan a napi 5 órát nem haladja meg, ac) a köznevelési, illetve a felsőoktatási intézmény látogatása vagy a nappali ellátást nyújtó szociális intézmény igénybevétele csak az ápolást végző személy rendszeres közreműködésével valósítható meg,

b) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 4. § (1) bekezdés i) pontja szerinti rendszeres pénzellátásban részesül, és annak összege meghaladja az ápolási támogatás összegét, ide nem értve azt a táppénzt, amelyet az ápolási díj folyósításának időtartama alatt végzett keresőtevékenységből adódó biztosítási jogviszony alapján — keresőképtelenné válása esetén — folyósítanak,

c) szakiskola, középiskola nappali rendszerű képzésének tanulója, illetve felsőoktatási intézmény nappali képzésében részt vevő hallgatója,

d) keresőtevékenységet folytat és munkaideje — az otthon történő munkavégzés kivételével — a napi 4 órát meghaladja,

e) az ápoló családjában az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetén annak 200%-át.

(5) Az ápolást végző személy ápolási kötelezettségét akkor nem teljesíti, ha neki felróható okból két, vagy több egymást követő napon át nem gondoskodik

a) az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, különösen

aa) a megfelelő étkeztetésről, - legalább napi egyszeri meleg étel, és legalább kétszeri hideg étel biztosításáról, vagy

ab) gyógykezeltetéshez, gyógyszerhez való hozzájutásról, vagy

ac) egyéb alapápolási feladatok ellátásáról, vagy

b) az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, különösen

ba) mosdatásról, fürdetésről,

bb) ruházat, az ágynemű mosásáról,

bc) a lakás takarításáról, tisztántartásáról és fűtéséről, vagy

c) az esetleges vészhelyzetek kialakulásának megelőzéséről.

(6) Az ápolást végző személy ápolási kötelezettségének teljesítését az önkormányzat a polgármesteri hivatala útján ellenőrzi és az ellenőrzés tapasztalatairól évente a tárgyévet követő hónap 20. napjáig, nem megfelelő kötelezettségteljesítő esetében az ellenőrzést követően haladéktalanul értesíti a hatáskört gyakorlót.

(7) Nem részesülhet az ellátásban az, aki a Mátészalkai Járási Hivataltól ápolási díj nevű ellátásban részesül. Ezt a Polgármesteri Hivatal adategyeztetéssel ellenőrzi.

Beiskolázási támogatás

8. § (1) A Képviselő-testület 10.000 Ft beiskolázási támogatást nyújt:

a) minden rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülő,

b) Nyírcsaholyban álladó lakcímmel rendelkező és a

c) a településen életvitelszerűen élő

d) középfokú oktatási intézményben (gimnázium, szakgimnázium, szakiskola)

tanuló diák számára, ha
e) a diák családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7-szeresét.
(2) A beiskolázási támogatás megállapítása iránti kérelmet az 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.
(3) A beiskolázási támogatás egy tanévre szól.
(4) A kérelemhez mellékelni kell a nevelési, oktatási intézmény által kiállított igazolást a tanulói jogviszonyról, valamint a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem típusának megfelelő igazolást.

Babakelengye támogatás

9. § (1) A Képviselő-testület babakelengye támogatásban részesíti azt

a) a Nyírcsaholyban állandó lakóhellyel rendelkező

b) életvitelszerűen a településen élő

c) várandós anyaként nyilvántartásba vett édesanyát,

d)akinek a tárgyévben gyermeke születik, ha a megszületett gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7-szeresét.

(2) A támogatás mértéke egyszeri 20.000 Ft.

(3) A kérelemhez mellékelni kell a gyermek születési-anyakönyvi kivonatának hiteles másolatát, valamint a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem típusának megfelelő igazolást.

(4) A kérelmet a gyermek megszületését követő naptól kezdődően 60 napos jogvesztő határidőn belül lehet benyújtani a rendelet 7. sz. melléklete szerinti formanyomtatványon.

Eseti támogatás

10. § (1) Eseti támogatásra jogosult az a személy, aki váratlanul rendkívüli élethelyzetbe kerül és haladéktalanul elhárítandó létfenntartási gondokkal küzd.

(2) Eseti támogatás mértéke

a) kérelmező által becsatolt orvosi vényköteles gyógyszer kiváltás költségének összege, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7-szeresét.

b) vér szerinti szülő/nevelőszülő részére —az egészségügyi intézményben tartózkodó, vagy nevelőszülőnél/szociális intézményben elhelyezett személy látogatásához, a vele való kapcsolattartás elősegítéséhez szükséges tömegközlekedési eszköz igénybevételének költsége (oda-vissza vonatjegy, buszjegy) az érintett személy és kísérője részére - ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7szeresét.

c) a háziorvos által szakrendelésre beutalt személy és kísérője szállításához szükséges tömegközlekedési eszköz igénybevételének költsége (oda-vissza vonatjegy, buszjegy), ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7-szeresét.

d) a gyermek családban történő neveléséhez szükséges alapvető körülmények biztosításához (pl.: lakás festése) amennyiben a gyermek családból történő kiemelésének veszélye fennáll vagy a gyermek családban történő visszakerülésének elősegítése érdekében - ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 6-szorosát, egyedülálló szülő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 7szeresét.

(3) Az eseti támogatás megállapítása iránti kérelmet az 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) Rendkívüli települési támogatásra jogosult az a személy

a) aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, negyedévente egy alkalommal 6.000 -Ft támogatásra jogosult - amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének I .5-szorosát, egyedül élő esetén 2szeresét.
b) akinek az alábbi okok miatt többletkiadása keletkezik:
ba) gyermeke óvoda és iskolakezdéshez szükséges alapvető felszerelések beszerzéséhez, ha
- az igénylőnek I óvodás vagy általános iskolás kiskorú gyermeke van: 10.000 Ft
- az igénylőnek 2 óvodás vagy általános iskolás kiskorú gyermeke van, gyermekenként:
5.000 Ft
- az igénylőnek 3 óvodás vagy általános iskolás kiskorú gyermeke van, gyermekenként:
4.000 Ft amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 1.5-szorosát, egyedül élő esetén 2-szeresét.
bb) aki betegséghez társuló rendkívüli élethelyzetbe kerül, melyet orvosi igazolással alátámaszt, évente legfeljebb két alkalommal, alkalmanként 50.000 Ft támogatásra jogosult, amennyiben a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 6-szorosát, egyedül élő esetén 7szeresét.
bc) akit a saját háztartásában olyan kár ért, melynek áldozatául esett (pl.: gázpalack robbanás, lakástűz, csőtörés) esetenként 50.000 Ft támogatásra jogosult. A károsodást szakhatósági véleménnyel kell a kérelmezőnek alátámasztani, mely után a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői szemle kíséretében helyszíni környezettanulmányt készítenek.
c) akinek 50.000 Ft-ot meghaladó közüzemi díjtartozása keletkezik és annak rendezéséhez segítséget kér, legfeljebb évente két alkalommal 30.000 Ft támogatásban részesülhet - amennyiben családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 1.5-szorosát, egyedül élő esetén 2szeresét.
(2) A rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmet az 8. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.
Köztemetés 12. §
(1) Az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.
(2) Az eltemettetésre köteles személynek, amennyiben a köztemetés költségének egy összegű megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné, a Polgármester a megtérítési összegnek maximum 10 havi részletekben történő visszafizetését engedélyezi - amennyiben a kérelmező családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 3-szorosát, egyedül élő esetén 4-szeresét.
(3) Nem állapítható meg a hozzátartozók körében történt halálesetre tekintettel a támogatás, amennyiben
a) a kérelmet a temetést követő 60 nap elteltével nyújtották be,
b) a kérelmező a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény 16. -a alapján temetési hozzájárulásban részesült, vagy
c) ha az elhunyttal tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződés állt fenn.
(4) A köztemetés megállapítása iránti kérelmet a 9. melléklet szerinti formanyomtatványom kell benyújtani.

Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj kiegészítés

13. § (1) A képviselő-testület minden évben döntést hoz arról, hogy a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíj kiegészítés támogatást a költségvetése terhére tudja-e biztosítani.

(2) A Képviselő-testület a támogatás mértékéről -a beérkezett pályázatok száma, a kérelmezők anyagi helyzete és az önkormányzat rendelkezésére álló anyagi források ismeretében külön határozatot hoz.

14. § (1) Évente fűtési szezononként (október 15-április 15-ig) egy alkalommal, egyszeri téli rezsicsökkentési támogatásra jogosult az a Nyírcsaholyban állandó lakóhellyel rendelkező, életvitelszerűen itt élő kérelmező, amennyiben a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 8-szorosát, egyedül élő esetén 9-szeresét.

(2) A támogatásra egy ingatlan vonatkozásában maximum egy személy jogosult, függetlenül az ingatlanban élő személyek és családok számától.

(3) Az egyszeri téli rezsicsökkentési támogatás megállapítása iránti kérelem a 10. számú formanyomtatványon kell benyújtani.

(4)1 A támogatás összege lakásonként 10.000.-Ft.

III. § [Záró rendelkezések ]

15. § Ez a rendelet 2022. augusztus 1-én lép hatályba, egyúttal hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2021. (VIII.04) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

2. melléklet

1

A 14. § (4) bekezdése a Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (XI. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.