Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közterületi térfigyelő rendszerről

Hatályos: 2023. 12. 19

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közterületi térfigyelő rendszerről

2023.12.19.

Nyírcsaholy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 17. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 7. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) Nyírcsaholy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a község közigazgatási területén közterületi térfigyelő kamerarendszert működtet.

(2) A rendelet területi hatálya az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszerrel érintett közterületeire terjed ki.

2. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésének célja:

a) a jogellenes magatartások megelőzése,

b) a közbiztonság növelése, bűnmegelőzés, a közterület általános rendjének biztosítása,

c) a közterületen található vagyon megóvása, felügyelete,

d) a lakosság biztonságérzetének növelése,

e) a bűnüldözés segítése.

3. § (1) Az Önkormányzat a közterületi térfigyelő kamerarendszer kezelési feladatainak ellátására a jegyzőt jelöli ki, aki ellátja az adatkezelői teendőket is.

(2) Az adatkezelő a közterületi térfigyelő kamerarendszer üzemeltetésére és kezelésére, a felvételek rögzítésére, törlésére, felhasználására, továbbítására, valamint a fentiekben nem említett bármely más adat kezelésére kizárólag a közterület-felügyeletről szóló törvényben és az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényben, valamint a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésére vonatkozó szabályzatban meghatározottak szerint jogosult.

(3) A térfigyelő kamerák élőképeibe - erre vonatkozó megállapodás alapján - a Nyírcsaholyi Polgárőr Egyesület tagjai betekinthetnek. Betekintési joguk kizárólag az élőképek megtekintésére terjed ki.

4. § (1) A közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetésével kapcsolatos kiadások az Önkormányzatot terhelik. Az Önkormányzat tárgyévi költségvetésében tervezi a rendszer üzemeltetéséhez szükséges pénzügyi fedezetet.

(2) Az Önkormányzat biztosítja azokat a tárgyi feltételeket, melyek szükségesek a közterületi térfigyelő kamerarendszer működtetéséhez és az adatkezeléshez kapcsolódó előírások betartásához.

5. § A közterületi térfigyelő kamerarendszer keretén belül kihelyezett kamerák helyét és a megfigyelt közterületeket az 1. melléklet tartalmazza.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.