Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális tüzifa juttatás szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 14- 2024. 04. 14

Nyírcsaholy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a 2023. évi szociális tüzifa juttatás szabályairól

2023.09.14.

Nyírcsaholy Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nyírcsaholy község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen Nyírcsaholy településen tartózkodnak.

(2) A rendelet alkalmazásában a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény által meghatározott fogalmakat kell érteni.

2. § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként térítésmentes tűzifa támogatást állapíthat meg annak az igénylőnek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200 %-át (57.000 Ft), egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 300 %-át (85.500 Ft), egyedül élő súlyosan fogyatékos személy esetén a szociális vetítési alap összegének 400%-át (114.000.-Ft); családban élő súlyosan fogyatékos személy esetén a szociális vetítési alap összegének 300%-át (85.500.-Ft); egyedül élő 80. életévét betöltött személy esetén a szociális vetítési alap összegének 400%-át (114.000,.F), családban élő 80. életévét beöltött személy esetén a szociális vetítési alap összegének 300%-át (85.000.-Ft) nem haladja meg.

(2) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az alábbi körülmények közül valamely feltétel(ek)nek megfelel:

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására

b) időskorúak járadékára

c) lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásra jogosult,

d) egyedülálló nyugdíjas,

e) 70 éven felüli házaspár,

f) gyermekét egyedül nevelő szülő,

g) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család,

h) három vagy többgyermekes család,

i) a családban tartós beteg vagy súlyosan fogyatékos családtag él,

j) jövedelemmel nem rendelkezik és szociális ellátásban nem részesülő személy.

Ha a kérelmező több feltételnek is megfelel, az további előnyben részesíthető.

(3) A jövedelemszámításnál a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.

(4) Amennyiben egy ingatlanban több háztartás jogosult a támogatásra, akkor egy ingatlanon belül alkalmazásra kerül az egy ingatlanra maximum megállapítható (5m3) tűzifa mennyiség kiosztása.

(5) A maximum megállapítható tűzifa mennyiséget a (4) bekezdésben meghatározott lakóingatlanok vonatkozásában az ingatlanból beérkezett kérelmek egyedi elbírálását követően, a családi fogyasztási egységszámítás alapján kerül kiszámításra.

3. § (1) A juttatott tűzifa mennyiségét a Képviselő-testület Szociális Bizottsága a beérkezett kérelmek alapján dönti el úgy, hogy az egy lakóingatlannak adható támogatás mértéke minimum 1 m3, maximum 5 m3 lehet. A háztartásonkénti mennyiség a beérkezett kérelmek számától függően kerül meghatározásra.

(2) A benyújtott kérelmek elbírálásáról a Szociális Bizottság hatáskörében eljárva a benyújtási határidő lejártát követő ülésén határozattal dönt.

(3) Az átvevő a tűzifa átvételének tényéről átvételi elismervényt köteles aláírni a 2. melléklet szerinti tartalommal.

4. § A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

5. § (1) A rendelet 2. §-ában meghatározott feltételek teljesülésétől függetlenül nem állapítható meg tűzifa támogatás.

a) azon ingatlan tulajdonosa vagy használója részére, aki igénylését üresen álló, vagy életvitelszerűen nem lakott ingatlan vonatkozásában nyújtja be,

b) olyan ingatlanra vonatkozóan, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

c) az a) és b) pontokban foglaltakról a kérelmet benyújtó büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozni köteles a kérelmem.

(2) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, és csak a kérelmében megjelölt ingatlanon használhatja fel.

(3) Amennyiben az ellátásban részesülő a (2) bekezdésben meghatározottakat megszegi, vele szemben alkalmazni kell a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítésének Szt. 17. §-a szerinti előírásait.

6. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelemhez minden esetben csatolni kell a szükséges igazolásokat.

(3) Az ellátás iránti kérelmeket a Nyírcsaholyi Polgármesteri Hivatal szociális irodájába lehet benyújtani.

(4) A Képviselő-testület a tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálásának hatáskörét a Szociális Bizottságra ruházza át. A tűzifa támogatásra való jogosultságról a Bizottság határozattal dönt.

(5) A kérelmező részére megítélt tűzifa elszállításáról Nyírcsaholy község területén az Önkormányzat gondoskodik.

7. § A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat számára megállapított állami támogatás. A forrás felhasználását követően további tűzifa támogatási iránti igények kielégítésére nincs lehetőség.

8. § A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2024. április 15-én hatályát veszti.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.