Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2007. (I. 4.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2008. 01. 01- 2014. 04. 29

Vásárosnamény Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 6. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Tv. 6. § (7) bekezdésében, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényben (a továbbiakban: Tvt.) foglaltakra – a következő rendeletet (a továbbiakban: Termv. r.) alkotta:



1. §


A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Tanácsának 1/1990. (I. 18.) számú rendeletével kiegészített 1986. évi 1. számú rendeletével – annak 2. számú mellékletével – védetté nyilvánított Vásárosnamény-Vitka között húzódó „Vitkai Platánfasor” helyi jelentőségű védett természeti terület jellegű védettségét a Képviselő-testület ezen rendeletével továbbra is fenntartja.



2. §


A „Vitkai Platánsor” – az 1. § rendelkezésére tekintettel – helyi jelentőségű védett természeti emlék, kiterjedése terület nélküli, ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számai: 0307, 1389/1. A helyi védelem alá tartozó fák száma 84 db platán, melyeknek a hozzájuk tartozó földrészleten történő feltüntetéséről készült térkép a Termv. r. mellékletét [1] képezi.

    


3. §


(1) A védettség – fenntartásának – indoka az, hogy:


  1. a XX. század elején ültetett platánfasor a Vásárosnaményt Vitkával összekötő útszakasz jelképévé vált,
  2. a platánfasor jelenléte, hangulata, terebélyes árnyat adó koronája meghatározza a táj arculatát,
  3. a fák életkoruk, méretük, kondíciójuk és elhelyezkedésük alapján egyedülálló esztétikai élményt nyújtanak.



(2) A védettség – fenntartásának – természetvédelmi célja:


  1. a természeti emléknek a jelen és a jövő nemzedék számára történő megőrzése, s ezért bármilyen károsodásának megelőzése, elhárítása;
  2. a tájképi jelentőséggel, jelképpel, arculattal bíró fasor összhatásának megőrzése, az egyes fák életfeltételeinek biztosítása a közlekedési- és vagyonbiztonsági célok érvényesülésével összhangban;
  3. a fatestek tartós romlásának megakadályozása érdekében az esetleges sebzési felületek szakszerű kezelésének biztosítása;
  4. a lombkárosítókkal szembeni szükséges esetenkénti vegyszeres védekezés szervezett biztosítása;
  5. a fasorban elöregedő fák tervszerű és szakszerű pótlásáról (kivágásáról és telepítéséről) való gondoskodás;
  6. a védett természeti emlék körüli védőövezet kialakítása, s arra különleges szabályok előírása és azok érvényesítése;
  7. a védett természeti emlék állapotát vagy rendeltetését kedvezőtlenül befolyásoló hatásokra való fokozottabb, szervezettebb odafigyelés, kiemelt figyelő- és jelzőszolgálat biztosítása, s ebben az Önkormányzat, a természetvédelmi hatóság, a helyi lakosság és szervek, szervezetek (polgárőrség, egyesületek, intézmények stb.) együttműködésének elősegítése;
  8. az a-g) pontok érdekében „Védett fasor” és a védőövezetre vonatkozó főbb szabályokat tartalmazó tábla kihelyezése.



4. §



(1) A 3. § (2) bekezdés f) pontja szempontjából védőövezetnek tekintendő a védett fák törzse és lombkoronája által meghatározott terület függőleges vetülete köralakban, a kör 2 méteres sugarával megnövelve.


(2) A védőövezeten belül gondoskodni kell a természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek – különösen a talajviszonyok és a vízháztartás kedvező állapotának – megőrzéséről. Ezért – a Tvt-ben foglaltakon túl – a védőövezeten belül egész évben csak a természetvédelmi hatóság engedélye alapján lehetséges


  1. bármilyen hulladék – ide nem értve a veszélyes hulladékot – huzamosabb ideig tartó elhelyezése, tárolása;
  2. bármilyen célból való tűzrakás, vagy égetés végzése;
  3. a talajviszonyokat érintő bármilyen beavatkozás végzése, különösen a termőtalaj leszedése, elhordása, cseréje, illetve az alatta lévő talajt érintő bármilyen földmunka végzése;
  4. a talaj szilárd térburkolattal történő lefedése, vagy ha a Termv. r. hatályba lépésekor már létezik ilyen burkolat, úgy annak felújítása, pótlása;
  5. minden olyan egyéb tevékenység végzése, amely a védelem alá vont természeti emlék rendeltetését vagy állapotát közvetlenül, vagy közvetetten a természetvédelmi célokkal ellentétes, illetve kedvezőtlen módon befolyásolná, megváltoztatná, vagy veszélyeztetné.



5. §



(1) A Termv. r.-ben nem szabályozott kérdésekben a Tvt. és a végrehajtására kiadott központi jogszabályok rendelkezései az irányadóak.


(2) A Termv. r. hatályosulásával összefüggő természetvédelmi igazgatási, szervezési feladatokat Vásárosnamény Város Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző) látja el, s természetvédelmi hatóságként jár el a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi hatósági és igazgatási feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 347/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 15-16. §-aiban meghatározott esetekben.


(3) Az Önkormányzatot, illetve a Jegyzőt a Tvt. és más jogszabályok szerint terhelő kötelezettségek teljesítésében, jogok gyakorlásában – mint természetvédelmi kezelési, illetve igazgatási, szervezési feladatokat ellátó – a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi referense vesz részt.


(4) A helyi természetvédelmi kezelési tervet a Termv. r. 2. számú melléklete tartalmazza. A kezelési terv a Termv. r. hatálya alá tartozó – védelem alá helyezett – területen tevékenységet folytatókra kötelező erejű.[2]


6. §



A Termv. r. által fenntartott helyi védettség az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába nem tartozik.



7. §



(1) Ez a rendelet a megalkotását követő 5. munkanapon lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2008. január 01. napjától irányadónak kell tekinteni.


(2) A Termv. r. kihirdetéséről, valamint végrehajtásáról és ellenőrzéséről, valamint egy példányának a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága részére történő megküldéséről a Jegyző gondoskodik.



Jüttner Csaba sk.                                                                                      Lipták József sk.

polgármester                                                                                                címzetes főjegyző

               

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


*  A rendelet elfogadva:  Vásárosnamény, 2007. december 27.

** A rendelet kihirdetve:   Vásárosnamény, 2008. január 06.


Ezen rendelethez tartoznak:

  • 1. számú melléklet – térkép (a Termv. r. 2. §-a szerint)
  • 2. számú melléklet – kezelési terv (a Termv. r. 5. § (4) bek. szerint)



Lipták József sk.

                                                                          címzetes főjegyző




1. számú melléklet (közvetlenül az előkészítő ügyirat és a testületi jegyzőkönyv mellett található)


2. sz. melléklet a helyi jelentőségű védett természeti terület védettségéről szóló 28/2007. (I. 04.) Ök. rendelethez.[3]



Vásárosnamény Város Önkormányzata helyi

természetvédelmi kezelési terve


Készült: a természetvédelmi kezelési tervek készítésére, készítőjére és tartalmára vonatkozó szabályokról szóló 3/2008. (II. 5.) KvVM rendelet alapján.



Fogalmak:

- természetvédelmi kezelési terv: a védett természeti terület [a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (a továbbiakban: Tvt.) 4. § g) pont] és természeti értékei megóvását, fenntartását, helyreállítását, valamint bemutatását szolgáló természetvédelmi kezelési módokat, továbbá - egyebek mellett gazdasági, gazdálkodási tevékenységekre vonatkozó - korlátozásokat, tilalmakat és egyéb kötelezettségeket tartalmazó dokumentum, amely a tervezési terület vonatkozásában előírásokat állapít meg,

   - tervezési terület: védett természeti terület, védetté nyilvánítási eljárás alá vont terület vagy ezek részterülete, amelyre a természetvédelmi kezelési terv készül.


A természetvédelmi kezelési terv

1. Természetvédelmi célkitűzései:

  • Meg kell őrizni a fasor természeti, városképi jellegét.
  • Biztosítani kell a fasor egyedeinek jó fiziológiai és ökológiai állapotát.
  • Elő kell segíteni az ismeretterjesztést és a szemléletformálást, a környezettudatos magatartás kialakítását.
  • Lehetővé kell tenni a szabadban történő esztétikai élmény-szerzést, felüdülést.
  • Biztosítani kell a tájképi összhangot.


2. Természetvédelmi stratégiája:

-A több évtizedet megélt fák, fasor jellegének, fajösszetételének megőrzése, védelme.

  • Az eredeti formák fenntartása, fejlesztése, a rovásukra terjeszkedő cserjeállomány, invazív fajok visszaszorítása.


3. Természetvédelmi kezelési módjai, korlátozásai és tilalmai:

        Élőhelyek kezelése, fenntartása


  • A fasor egyedeinek folyamatos, aktív kezelése – elszáradt, veszélyes ágak eltávolítása, cserjék irtása.
  •  Növényvédő szerek és egyéb irtószerek felhasználásához a fasor védelmében nem szükséges jegyzői engedély.
  • A platánfa csipkés poloska áttelelő állományának monitorozása, ellene a megfelelő védekezés – vegyszeres, fizikai – biztosítása.
  • Egyéb kártevők kártételének megakadályozása.

       

        Fajok védelme


-A tervezési területen nincsenek más védett, fokozottan védett, továbbá természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok, illetve életközösségek.


        Táj- és kultúrtörténeti értékek


-A területen a fasor képezi a táji- és városképi szempontból meghatározó értéket.


        Látogatás

-A terület szabadon látogatható.


        Oktatás és bemutatás


  • A természeti emlék tájékoztató táblával való megjelölése, a városi weblapon az ismeretanyagok elhelyezése. Tanulmányi séták ajánlott útvonala lehet az év bármely szakában, ahol megfigyelhető a fásszárú növények egész vegetációs periódusának minden jellemzője. A platán kérge alatt az áttelelő rovarpopulációk is tanulmányozhatók.


        Kutatás (gyűjtés, kísérlet) vizsgálatok


  • Az egyedek állapotának károsítása nélkül szabadon (engedély nélkül) végezhetők, azonban az eredményről készült jelentés egy példányát el kell juttatni a természetvédelmi hatóság (Jegyző) felé.


        Terület- és földhasználat

-Minden olyan terület és földhasználat tilos, amely a fasor egyedeinek állapotát közvetve, vagy közvetlenül veszélyezteti.

  • A területen található vonalas létesítmények üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységek továbbra is külön korlátozások nélkül folytathatók a természetvédelmi szempontok figyelembe vételével.
  • Az önkormányzati rendelet (Termv. r.) 4. §-ban foglaltak az irányadóak a védőövezet használatát illetően.




Vásárosnamény Város 19/2007. (VIII. 24.) Ök. rendeletével elfogadott Helyi Építési Szabályzata és Szabályozási Terve alapján a Vitkai út a nem beépítésre szánt területek (közlekedési és közmű-terület) közül a Köu/3 övezetbe esik, ami országos mellékutat jelent. Az úttörvény alapján az úttest területébe a kiemelt szegélyek közötti távolság tartozik bele, abban az esetben pedig, ha az utat nyílt árok övezi, akkor az úttest területe a belső árokélek közötti távolság.


Az út területén épületek, építmények építésére nincs lehetőség. Lehetőség van azonban a közterületen történő építkezésre, a HÉSZ 18. §-a, illetve a közterület használatáról szóló rendelet alapján. Jelenleg az esetleges építkezéshez az útkezelői hozzájárulást kell megkérni, a szakhatóságok közül pedig a Nemzeti Közlekedési Felügyeletét és a FETI-KÖTEVIFE-ét.



Jelenleg azt út a Magyar Állami Közútkezelő KHT. kezelésében van.


            Középtávú tervek:


  • a kezelési terv felülvizsgálati idejéig – 2018 – elérendő eredmények:
  • a fasor egyedei állapotának stabilizálása,
  • az invázív fajok elterjedésének a megakadályozása,
  • a kártevők és kórokozók kártételének megelőzése,
  • a természetkárosítás megakadályozása,
  • a Termv. r.-ben meghatározottak betartatása.


            Éves szinten:


  • minden tavasszal állapotfelmérés,
  • a kártevők megjelenésének figyelemmel kísérése, a kártétel megelőzése,
  • az elhalt, veszélyes ágak, gallyak eltávolítása,
  • a terület tisztántartása.


Határidős feladatok 2008-2009-re:


  • Védettséget jelző tábla kihelyezése: 2009. március 30.


Felelős: Környezetvédelmi referens


  • Elszáradt ágak eltávolítása: 2008. szeptember 30.


Felelős: Városfejlesztési és- Üzemeltetési Iroda Vezetője


  • Kártevők figyelemmel követése: 2008. november 1.


Felelős: Heteiné Balázsi Margit



Mindezek végrehajtásához fontos az éves költségvetésről szóló rendeletben – a Környezetvédelmi Alap terhére – megfelelő pénzügyi forrás előirányozása, biztosítása.



Készítette és a végrehajtásért felelős: Szabóné Széles Erzsébet

                                                             Környezetvédelmi referens

                  


Vásárosnamény, 2008. szeptember 16.



[1]

A 22/2008. (IX. 22. ) Ök. rendelet 2. § (2) bekezdésére tekintettel a melléklet számozása 1. számú mellékletként értendő. Hatályos 2008. október 1. napjától.


[2]

Az 5. § (4) bekezdését beiktatta a 22/2008. (IX. 22. )Ök. rendelet 1. §-a. Hatályos 2008. október 1. napjától.

[3]

A 2. számú mellékletet beiktatta a 22/2008. (IX. 22. ) Ök. rendelet 2. § (2) bekezdése. Hatályos 2008. október 1. napjától.