Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2007. (I. 4.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

Hatályos: 2022. 06. 01

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2007. (I. 4.) önkormányzati rendelete

helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról

2022.06.01.

Vásárosnamény Város Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az egyes jogszabályok és jogszabályi rendelkezések hatályon kívül helyezéséről szóló 2007. évi LXXXVII. törvény (a továbbiakban: Tv.) 6. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a Tv. 6. § (7) bekezdésében, valamint a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvényben (a továbbiakban: Tvt.) foglaltakra – a következő rendeletet (a továbbiakban: Termv. r.) alkotta:

1. § A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Tanácsának 1/1990. (I. 18.) számú rendeletével kiegészített 1986. évi 1. számú rendeletével – annak 2. számú mellékletével – védetté nyilvánított Vásárosnamény-Vitka között húzódó „Vitkai Platánfasor” helyi jelentőségű védett természeti terület jellegű védettségét a Képviselő-testület ezen rendeletével továbbra is fenntartja.

2. §1 A „Vitkai Platánsor” – az 1. § rendelkezésére tekintettel – helyi jelentőségű védett természeti emlék, kiterjedése terület nélküli, ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számai: 0307, 1389/1. A fák feltüntetéséről készült térkép a Termv. r. 1. sz. függelékét képezi.

3. § (1) A védettség – fenntartásának – indoka az, hogy:

a) a XX. század elején ültetett platánfasor a Vásárosnaményt Vitkával összekötő útszakasz jelképévé vált,

b) a platánfasor jelenléte, hangulata, terebélyes árnyat adó koronája meghatározza a táj arculatát,

c) a fák életkoruk, méretük, kondíciójuk és elhelyezkedésük alapján egyedülálló esztétikai élményt nyújtanak.

(2) A védettség – fenntartásának – természetvédelmi célja:

a) a természeti emléknek a jelen és a jövő nemzedék számára történő megőrzése, s ezért bármilyen károsodásának megelőzése, elhárítása;

b) a tájképi jelentőséggel, jelképpel, arculattal bíró fasor összhatásának megőrzése, az egyes fák életfeltételeinek biztosítása a közlekedési- és vagyonbiztonsági célok érvényesülésével összhangban;

c) a fatestek tartós romlásának megakadályozása érdekében az esetleges sebzési felületek szakszerű kezelésének biztosítása;

d) a lombkárosítókkal szembeni szükséges esetenkénti vegyszeres védekezés szervezett biztosítása;

e) a fasorban elöregedő fák tervszerű és szakszerű pótlásáról (kivágásáról és telepítéséről) való gondoskodás;

f) a védett természeti emlék körüli védőövezet kialakítása, s arra különleges szabályok előírása és azok érvényesítése;

g) a védett természeti emlék állapotát vagy rendeltetését kedvezőtlenül befolyásoló hatásokra való fokozottabb, szervezettebb odafigyelés, kiemelt figyelő- és jelzőszolgálat biztosítása, s ebben az Önkormányzat, a természetvédelmi hatóság, a helyi lakosság és szervek, szervezetek (polgárőrség, egyesületek, intézmények stb.) együttműködésének elősegítése;

h) az a-g) pontok érdekében „Védett fasor” és a védőövezetre vonatkozó főbb szabályokat tartalmazó tábla kihelyezése.

4. § (1) A 3. § (2) bekezdés f) pontja szempontjából védőövezetnek tekintendő a védett fák törzse és lombkoronája által meghatározott terület függőleges vetülete köralakban, a kör 2 méteres sugarával megnövelve.

(2) A védőövezeten belül gondoskodni kell a természeti emlék fennmaradásához szükséges természeti feltételek – különösen a talajviszonyok és a vízháztartás kedvező állapotának – megőrzéséről. Ezért – a Tvt-ben foglaltakon túl – a védőövezeten belül egész évben csak a természetvédelmi hatóság engedélye alapján lehetséges

a) bármilyen hulladék – ide nem értve a veszélyes hulladékot – huzamosabb ideig tartó elhelyezése, tárolása;

b) bármilyen célból való tűzrakás, vagy égetés végzése;

c) a talajviszonyokat érintő bármilyen beavatkozás végzése, különösen a termőtalaj leszedése, elhordása, cseréje, illetve az alatta lévő talajt érintő bármilyen földmunka végzése;

d) a talaj szilárd térburkolattal történő lefedése, vagy ha a Termv. r. hatályba lépésekor már létezik ilyen burkolat, úgy annak felújítása, pótlása;

e) minden olyan egyéb tevékenység végzése, amely a védelem alá vont természeti emlék rendeltetését vagy állapotát közvetlenül, vagy közvetetten a természetvédelmi célokkal ellentétes, illetve kedvezőtlen módon befolyásolná, megváltoztatná, vagy veszélyeztetné.

5. § (1) A Termv. r.-ben nem szabályozott kérdésekben a Tvt. és a végrehajtására kiadott központi jogszabályok rendelkezései az irányadóak.

(2)2 A Termv. r. hatályosulásával összefüggő természetvédelmi igazgatási, szervezési feladatokat Vásárosnamény Város Jegyzője (a továbbiakban: Jegyző) látja el.

(3)3

(4) A helyi természetvédelmi kezelési tervet a Termv. r. 2. számú melléklete tartalmazza. A kezelési terv a Termv. r. hatálya alá tartozó – védelem alá helyezett – területen tevékenységet folytatókra kötelező erejű.4

6. § A Termv. r. által fenntartott helyi védettség az Európai Közösségek jogi aktusaiban meghatározott védettségi kategóriába nem tartozik.

7. § (1) Ez a rendelet a megalkotását követő 5. munkanapon lép hatályba, azzal, hogy rendelkezéseit 2008. január 01. napjától irányadónak kell tekinteni.

(2) A Termv. r. kihirdetéséről, valamint végrehajtásáról és ellenőrzéséről, valamint egy példányának a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága részére történő megküldéséről a Jegyző gondoskodik.

1. melléklet5

1

Megállapította a 10/2014.(IV.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2014.04.30. napjától. A 2. § a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 5. § (2) bekezdése a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 5. § (3) bekezdését a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 5. § (4) bekezdését beiktatta a 22/2008. (IX. 22. )Ök. rendelet 1. §-a. Hatályos 2008. október 1. napjától.

5

Az 1. mellékletet a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 4. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 2. melléklet a Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.