Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2011 (IV.1.) önkormányzati rendelete

egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2011. 05. 01- 2020. 01. 31

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

10/2011. (IV.01.) önkormányzati rendelete


egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint  a fizetendő díjak mértékéről



Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül

történő anyakönyvi esemény engedélyezésének szabályai


1. §    (1) Anyakönyvi eseményt lebonyolítani munkanapokon, valamint szombaton lehet.


(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt kizárólag hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.


(3) Az (1)-(2) bekezdésekben szereplő szabályoktól a 2. § (4) bekezdésében foglalt esetekben lehet eltérni.



2. Az anyakönyvi események díjazása

2. § (1) Vásárosnamény Város Polgármesteri Hivatala hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az anyakönyvi esemény lebonyolítását.


(2) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításának díja bruttó 15 000. Ft.


(3) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja – függetlenül attól, hogy hivatali időben, vagy hivatali időn kívül történik - bruttó 30 000. Ft.


(4) Rendkívüli körülmény esetén – különös tekintettel a házasulók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára – az egészségügyi és szociális intézményben (idősek otthona), továbbá lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes.


3. § Amennyiben a házasulandók, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók egyik tagja Vásárosnamény városban állandó lakóhellyel rendelkezik, úgy számukra az anyakönyvi esemény hivatali helyiségben történő lebonyolítása díjmentes.



3. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértéke


4. § (1) A hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 4.000.- Ft díjazás illeti meg.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt – választása szerint – a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 6.000.- Ft díjazás illeti meg.



4. Eljárási szabályok


5. § (1) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítását a jegyző engedélyezi, a kérelmet a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók írásban nyújtják be az anyakönyvvezetőnél legkésőbb a házasságkötés időpontja előtt 15 nappal.

(2) Az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívüli lebonyolítása akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul.


6. §  Ha az időjárási körülmények nem teszik lehetővé a szabadtéren történő házasságkötést, a  házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók gondoskodnak olyan helyszín biztosításáról, ahol az anyakönyv védelme biztosított.


7. §   (1) A többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjat a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók a Vásárosnamény Város Polgármesteri Hivatala házipénztárába fizetik be, legkésőbb a házasság megkötését megelőző 8. munkanapon.


(2) Amennyiben az anyakönyvi esemény meghiúsulását 5 munkanappal az eseményt megelőzően a házasulandók vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat a Polgármesteri Hivatal 15 munkanapon belül visszafizeti.



5. Hatálybalépés


8. § Ez a rendelet 2011. május 1-jén lép hatályba.


                                    Filep Sándor                                      dr. Deák Ferenc

                                   polgármester                                               jegyző