Vásárosnamény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2014 (VIII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi piac üzemeltetéséről

Hatályos: 2014. 08. 15- 2018. 12. 20

Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének

13/2014. (VIII. 01.) önkormányzati rendelete


a helyi piac üzemeltetéséről


 Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében rögzített eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdése 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                

I. Fejezet


A rendelet hatálya, értelmező rendelkezések


  1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Vásárosnamény, Szabadság tér 25. szám alatti - 132/31. helyrajzi számú ingatlanon található - piaccsarnokban:


a) a helyi piac és

b) a helyi termelői piac fenntartására, működtetésére és használatának rendjére.


(2) A rendelet személyi hatálya a piac fenntartójára, üzemeltetőjére, a piacon kereskedelmi és értékesítési tevékenységet folyatókra és a piac területén tartózkodó magánszemélyekre, vásárlókra terjed ki.


(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a város által - ünnepnapok és rendezvények alkalmával – szervezett alkalmi árusításra, vásárra, továbbá az egyedi engedély alapján közterületen folytatott árusításra.


(4) A Piacon kereskedelmi és szolgáltatási tevékenységeket folytatóknak be kell tartani a vonatkozó jogszabályban előírt kereskedelmi, építésügyi, közegészségügyi, élelmiszerlánc-biztonsági, élelmiszerhigiéniai, állategészségügyi, növény – egészségügyi, környezetvédelmi, munkavédelmi és tűzvédelmi követelményeket, illetve az Üzemeltető – vagy megbízottja – ezeken alapuló utasításait.



2. Értelmező rendelkezések


2. § E rendelet alkalmazásában


a) Árusítóhely: Üzlethelyiség és üzlethelyiségnek nem minősülő árusító vagy szolgáltató tevékenységre alkalmas, az üzemeltető által kijelölt hely.


b) Helypénz: napijegy vagy bérlet formájában megfizetendő térítési díj az árusítóhely használatáért cserébe.


II. fejezet


A Piac fenntartása, üzemeltetése


  1. A Piac fenntartása, üzemeltetése

3. § (1) Vásárosnamény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a lakosság jobb ellátása érdekében az 1. § (1) bekezdésben meghatározott helyen piacot és helyi termelői piacot (továbbiakban együtt: Piac) tart fenn és üzemeltet.


(2) Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető) – a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) útján - ellátja a Piac üzemeltetésével (pl. helyfoglalási díj beszedése) és rendjének biztosításával kapcsolatos feladatokat, melynek mértékét az 1. melléklet határozza meg.


(3) Az Üzemeltető főbb kötelessége:


  1. a Piac fenntartása körében:

aa) meghatározza a Piac tartásának helyét, idejét, a helyfoglalási díj mértékét,

ab) meghatározza a helyhasználat rendjét,

ac) biztosítja a fejlesztéshez szükséges forrásokat.


  1. beszerzi a kereskedelmi hatóságtól az üzemeltetési engedélyt,


  1. a közterület-felügyelet, a Piacfelügyelő és az Üzemeltető egyéb alkalmazottjai útján biztosítja a Piac rendjét, az árusítás zavartalanságát - ideértve a Piac területének, közös használatú helyiségeinek tisztántartását, a záróra után naponként történő takarítását, téli időszakban szükség szerint a hó eltakarítását és a közlekedés célját szolgáló burkolt felületek síkosság elleni védekezését-, illetve a rendelet és a vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzését,


  1. kijelöli az árusítóhelyeket és rendelkezésre bocsátja azokat,


  1. ellátja sorszámmal - a vásárlók számára is jól látható módon - az árusítóhelyeket,


  1. beszedi a rendelet szerinti helyfoglalási díjakat (a továbbiakban: helypénz),


  1. biztosítja a Piac területén a vizes blokkot, az illemhelyet és a vízvételi lehetőséget,


  1. gondoskodik a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről, a hulladék elszállításáról,


  1. a Piac rendjéről - a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet (a továbbiakban: VPR.) szerint - tájékoztatást nyújt, jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja a piac területén árusítást végző személyeket, kereskedőket, termelőket (a továbbiakban együtt: árus) és a vásárlókat,


  1. a Piac bejáratánál olyan térképet helyez el, amelyen naprakészen feltünteti a sorszámmal ellátott árusítóhelyeket,


  1. a Piacon az árusokról naprakész - a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek megfelelő – nyilvántartást vezet, a Piac területén ellenőrzést végző hatóság kérésére és számára bemutatja azokat. A nyilvántartás tartalmazza:


      ka) a piactérképet a sorszámmal ellátott kereskedelmi egységek, helyszínek, illetve azok rendeltetésének (üzlet, egyéb értékesítő hely, tároló hely, stb.) pontos megjelölésével,


      kb) sorszám szerint az árusok nevét, címét, székhelyét, telefonszámát, amennyiben rendelkezik az elektronikus levelezési címét, cégjegyzékszámát, egyéni vállalkozó nyilvántartásba vételi számát, őstermelői igazolványának számát, kistermelői regisztrációs számát. 


  • a vonatkozó jogszabályokban meghatározott esetekben eljárást kezdeményez.

III. fejezet


A Piac rendje


  1. A Piac jellege, helye és ideje


4. § (1) Az állandó Piac elsősorban termelői piac, a szabad helyek függvényében azonban lehetőség van egyéb kereskedelmi tevékenység - a 8. § (3) bekezdésében meghatározott élelmiszer, iparcikk és egyéb termékek árusítására, szolgáltatás nyújtására, vendéglátás - folytatására is.


(2) A Piacon az Üzemeltető a többi árusítástól elkülönített területrészt jelöl ki a használtcikkek árusítása céljára.           


(3) A Piac helye: az 1. § (1) bekezdésben meghatározott területen található piaccsarnok (4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.)


(4) A Piac ideje: hétfőtől – szombatig: 07.00 órától – 15.00 óráig


(5) A Piacot a nyitva tartási időtől eltérően igénybe venni előzetes írásbeli bejelentés alapján – a rendelet 1. mellékletében meghatározott helypénz megfizetésével – lehet.


  1. Piaci árusítás feltételei


5. § (1) Árusítás, illetve az árusítással összefüggő tevékenység (pl. áruk elhelyezése, elpakolása) a Piac nyitvatartási ideje alatt végezhető.


(2) A Piacon kereskedői tevékenységet az végezhet aki:


      a) a vonatkozó jogszabályokban előírt feltételeknek megfelel,

      b) az árusításra vonatkozó szabályokat betartja,

      c) az általa igénybe vett árusítóhely használatáért a helypénzt megfizette,

      d) nevét, címét igazolta,

      e) tevékenységére vonatkozó iratot bemutatta az üzemeltető megbízottjának.


(3) A termelői Piacon a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló rendeletben (a továbbiakban: FVM rendelet) meghatározott kistermelők értékesíthetik saját gazdaságukból származó, a vonatkozó jogszabályokban meghatározott élelmiszereket. Az értékesítést a kistermelőn kívül az FVM rendeletben meghatározott személyek is végezhetik.


(4) A Piacon egyéb kereskedelmi tevékenységet gazdálkodó szervezet, alapítvány, társadalmi szervezet, vállalkozói igazolvánnyal rendelkező magánszemély, őstermelő, népművész, népi iparművész, képzőművész és fotóművész folytathat.


(5) A vállalkozói igazolvánnyal vagy őstermelői igazolvánnyal nem rendelkező magánszemély üzletszerű kereskedelmi tevékenységet nem folytathat, tovább-eladás céljára beszerzett árut nem értékesíthet.


(6) Használt cikket az hozhat forgalomba, aki arra jogosult és a piacon elkülönített árusítóhelye van.


(7) Az árusok elárusítóhelyét – figyelemmel az egyes termékek, cikkek eltérő jellege szerinti csoportosításra és a 9. § (2) bekezdésére – a Piacfelügyelő jelöli ki.


(8) A Piacfelügyelő a helyfoglaláshoz kérheti a hatósági engedély bemutatását azokhoz az árucikkekhez, melyek csak azok birtokában hozhatóak forgalomba. Ennek hiányában a termék nem árusítható.


(9) Az az árus, aki számára a hatályos jogszabály előírja az általa árusított termék eredetének igazolását, ezen igazolást, továbbá a jogszerű eladásra igazoló okiratot a Piacon mindig köteles magánál tartani és felszólításra azokat bemutatni az ellenőrzésre jogosult személynek.


(10) A közterület-felügyelő a Piacon az árusításra jogosító engedélyeket ellenőrizheti és szabálytalan vagy engedély nélküli árusítás esetén a tevékenység folytatását megtilthatja, az érintett árusítót pedig kitilthatja a piac területéről.

  

  1. A Piac működésének egyéb szabályai


6. § (1) A rendeletben megállapított nyitvatartási időn túl a piac területén árus és vásárló – a 4. § (5) bekezdésében foglaltak kivételével - nem tartózkodhat. A nyitvatartási időn túl a piacon – munkavégzés céljából – csak az Üzemeltető alkalma­zottai tartózkodhatnak.


(2) Az árusok a rendelet szerint megállapított záróráig (amennyiben az árusítást hamarabb befejezik, úgy a befejezéstől számított egy órán belül) kötelesek az igénybevett területet, elárusítóhelyet kiüríteni, felszerelésüket (mérleg stb.), megmaradt áruikat a piac területéről elszállítani. Az állandó elárusítóhelyeket bérlők – amennyiben az elárusítóhelyek biztonságosan zárhatóak – áruikat elárusítóhelyükön hagyhatják. A tárolás azonban csak a biztonsági-, védelmi- és óvórendszabályokban (élet, vagyon, tűz, munka, baleset, egészség stb.) előírt módon történhet, melyek biztosításáról az árusnak kell gondoskodnia, az Üzemeltető az áruk őrzését nem biztosítja, azokért felelősséget nem vállal.


(3) Tilos a Piac területén lévő építményeket, létesítményeket, burkolatot, berendezést, vagy felszerelést bármilyen módon megrongálni, megsemmisíteni. Károkozás esetén a károkozó – a felelősségre vonás jogkövetkezményén túl, saját költségén – köteles az eredeti állapotot helyreállítani.


(4) Az árusító asztalt áthelyezni, elvinni, megbontani vagy más módon mozgatni, illetve szerkezettel, felülépítményekkel kiegészíteni, lefedni, körbekeríteni – a rendelet 2. mellékletét képező üzemeltetési szabályzatban (a továbbiakban: Szabályzat) meghatározott eltérésekkel - tilos. Az árus az árusítást követően köteles az árusító asztalt letisztítani. 


(5) Az árusító pavilonban a helyfoglaló az Üzemeltető írásos engedélye nélkül semmilyen kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt nem építhet, nem használhat. Erre vonatkozó engedély csak a Szabályzatban meghatározott feltételek mellett adható. 


(6) Tilos a piac területén - ideértve a közlekedésre fenntartott felületet is - bármilyen hulladékot (pl. gyümölcs-zöldség maradványt, papírt stb.) elszórni, elhagyni, vagy ezeket a területeket bármilyen módon beszennyezni.


(7) Az árus a napi árusítás befejezésével – szükség esetén napköz­ben is – az árusítás során keletkező hulladékot, szemetet köteles összegyűjteni, összetakarítani, és a kijelölt szeméttároló helyre szállítani, ott elhelyezni. Amennyiben ennek nem tesz eleget, úgy az Üzemeltető a mulasztó költségére azt elvégzi, elvégezteti.


(8) Kedvtelésből tartott állatot - akár eladás vagy más céllal - a piac területére bevinni tilos.


7. § (1) A piaccsarnok területére szállító járművel, járműszerelvénnyel (a továbbiakban: gépjármű) behajtani tilos. Az eladásra szánt termékeket szállító gépjármű csak a piaccsarnokhoz tartozó parkolóhelyre hajthat be. Ez a korlátozás a KRESZ szabályai szerint megkülönböztető jelzésüket használó gépjár­művekre nem vonatkozik.


(2) A Piac területén a közlekedés forgalmát bármely módon akadályozni tilos. Az áru tárolására, értékesítésére szolgáló göngyöleget, (edény, láda, tartály, kosár, stb.) burkoló és csomagoló anyagot is ennek megfelelően kell elhelyezni.


(3) Az árus köteles az értékesítés helyén, a vásárlók számára jól láthatóan és olvashatóan feltüntetni a nevét, címét, székhelyét, telefonszámát és – amennyiben rendelkezik - elektronikus levelezési címét.


(4) Az árus az árusítóhelyen kizárólag – a vonatkozó jogszabályok szerint - hitelesített mérleget, súlyt vagy egyéb mérőeszközt használhat.  


(5) A Piac területén tüzet rakni vagy tűzrendészetileg nem engedélyezett módon lángot használni tilos. A meleg éte­lek-italok árusítását végző tevékenységéhez megfelelő tűzbiztonságot nyújtó elárusítóhelyet, műszaki berendezéseket, eszközöket köteles használni.


(6) Tilos a Piacon bármely áru ipari célú feldolgozása, felhasználása.


(7) Az árusok kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy az másoknak veszélyforrást ne jelentsen. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az ebből eredő károkért a polgári jog szabályai szerint az az árus felelős, akinek mulasztásából a káresemény vagy baleset megtörtént.



  1. Piacon forgalmazható áruk


8. § (1) Az árusítás szabályait (ki árusíthat, milyen árut, hol és milyen feltételekkel hozhat forgalomba, stb.) a VPR, a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. R.), az FVM rendelet valamint ezen rendelet állapítja meg.


(2) A termelői piacon az alábbi termékek hozhatóak forgalomba:


a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs);

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó hőkezelt és nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termékek;

c) méz és méhészeti termékek;

d) saját gazdaságban termelt tej és az abból előállított tejtermékek, tojás;

e) vágott baromfi- és nyúlfélék darabolás nélkül; élő baromfi- és nyúlfélék,

f)  sertéshúsból előállított füstölt hús, szalonna, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

g)  a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő – vágóhídi vágás után - sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon értékesítheti;

h) kistermelő által jogszerűen kifogott hal;

i)  kistermelő által betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékek;

j)   termesztett gomba.


(3) A helyi piacon a kereskedők által forgalomba hozható termékek:


a) zöldség, gyümölcs,

b) kenyér- és pékáru,

c) édességáru,

d) textil, szövet, szőnyeg és függöny,

e) ruházat,

f) lábbeli- és bőráru,

g) használt cikk, használt ruha,

h) díszműáru, műalkotás,  népművészeti és iparművészeti cikk,

i) virág és kertészeti cikkek,

j) játékáru,

k) sportszer- és sporteszköz,

l) audiovizuális termék,

m) háztartási cikkek, edények,

n) büfé termékek a feltételek betartása mellett.


(4) Fogyasztásra alkalmatlan élelmiszert és nyersanyagot a piacra bevinni vagy ott tartani, értékesíteni tilos.


IV. fejezet


Helyhasználat a Piacon


  1. A helyfoglalás szabályai


  1. § (1) A piacon az árusítást szolgáló helyfoglalásra (a továbbiakban: helyfoglalás) csak meghatározott időtartamig kerülhet sor. A helyfoglalás történhet:


  1. napijeggyel, illetve
  2. egy hónaptól legfeljebb egy évre szóló bérleti szerződéssel (a továbbiakban: helyfoglalási szerződés).


(2) A helyfoglalás sorrendje a következő:


  1. napijeggyel történő árusítás esetén az árusok egymás után, érkezési sorrend­ben kötelesek elfoglalni a kijelölt asztalokat, egyéb árusítóhelyeket. (a továbbiakban együtt: árusítóhely),


  1. helyfoglalási szerződés esetén, ha ugyanazon árusítóhelyre az első kérelem benyújtását követő öt munkanapon belül újabb kérelem(ek) kerül(nek) benyújtásra az Üzemeltető felé, úgy az árusítóhelyet az veheti igénybe, aki a magasabb összegű bérleti díj megfizetését vállalja.


(3) A helyfoglalási szerződést az árusnak az Üzemeltetővel a helyfoglalás meg­kezdése előtt írásban kell megkötnie. A szerződéshez az Üzemeltetőnek csatolnia kell a rendelet 2. mellékletét képező „Piac Üzemeltetési Szabályzat 1. függelékét tartalmazó „Piac Házirendje” című dokumentumot.


(4) A napijegy, és a helyfoglalási szerződés – kivéve a közeli hozzátartozót – érvényesen másra nem ruházható át, az alapján más a piacon árusítást nem végezhet, s az csak a bérelt terület használatára jogosítja fel az árust is.


(5) Azt az árusító­helyet, amelyet egy hónapnál hosszabb időre helyfoglalási szerző­déssel lekötöttek – de átmenetileg, előre bejelentett módon nem veszi igénybe az árus – csak napijeggyel értékesítheti az Üzemeltető.



9. A helypénz


10. § (1) Helyfoglalás esetén – a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjtételek szerint, az igénybevétel idejét figyelembe véve – helypénzt kell fizetni a Piacon elfoglalt terület után számla vagy nyugta ellenében előre. Helypénzt kell fizetni akkor is, ha – az Üzemeltető engedélyével – a Piac területén az árusítás járműről (járműből) történik.  


(2) A helypénz megállapításának alapja:


  1. asztalról történő árusításnál az asztal hossza folyóméterben (a továbbiakban: fm),
  2. pavilonból történő árusításnál a pavilon által elfoglalt területnagysága (m2),
  3. élőállat árusításánál a ketrec által elfoglalt terület nagysága (m2),
  4. járműből történő árusításnál az árus által kérelmezett terület nagysága (m2)

adja a számítás alapját.


(3) A helypénz kiszámításánál – a tényleges árusítás időtartamától, az elfoglalt terület nagyságától stb. függetlenül – minden megkezdett hónap, nap, valamint fm, m2, illetve Ft egésznek számít.


(4) A helypénz megfizetése történhet napi helyfoglalás vagy bérlet formájában.


(5) A napijeggyel történő árusítás esetén a helypénzt az árusítás megkezdése előtt egy összegben, készpénzben kell megfizetnie az árusnak. A helypénz megfizetése minden esetben csak az Üzemeltető által átadott, nyomdai úton előállított, sorszámozott, szigorú számadású nyomtatványként kezelendő napijegy (nyugta) ellenében történhet.


(6) Helyfoglalási szerződés alapján a helyfoglalási díjat az árusnak - az Üzemeltető által havonta, a tárgyhónapra kiállított - számla alapján, az azon feltüntetett fizetési határidőre kell megfizetnie.


(7) Ha a helyfoglalási szerződésben meghatározott területnél az árus esetenként nagyobb területet igényel és ez számára biztosítható, akkor a helyfoglalási szerződésében meghatározott területen felül igénybevett helyet az Üzemeltetőnek napijegy ellenében kell értékesíteni.


(8) Az árusítást napijeggyel végző árus a napijegyet mindaddig köteles megőrizni és ellenőrzéskor az arra jogosultsággal rendelkező személynek, hatóságnak felmutatni, amíg a Piac területét a vásárlás napján végleg el nem hagyja.


(9) Az árusítást helyfoglalási szerződés alapján végző árus köteles a helyfoglalási szerződést, valamint a helyfoglalási díj megfizetését igazoló szelvényt, elismervényt, vagy annak másolatát magánál tartani és azt ellenőrzéskor az arra jogosultsággal rendelkező személynek, hatóságnak felmutatni. Ha ezt nem teljesíti, úgy napijegyet köteles váltani.


(10) A helypénz fizetésének megtagadása esetén az árus az Üzemeltető, illetve az ellenőrzésre jogosultsággal rendelkező személyek, hatóságok felszólítására haladéktalanul köteles az árusítást befejezni, mielőbb összecsomagolni, s a Piac területét véglegesen elhagyni. Amennyiben a felszólításnak a kötelezett nem tesz eleget, úgy vele szem­ben az erre vonatkozó szabályok szerint eljárást kell kezdeményezni.



V. fejezet



10. Piacigazgatás


11. § (1) Az Önkormányzat részéről piacigazgatási ügyekben – a VPR. szerint – a Fenntartó, valamint a Jegyző (illetve az általa megbízott) jár el.


(2) A Fenntartó biztosítja a Piac folyamatos működtetését, üzemeltetését, ellenőrzését. Ezeket a hatásköröket a Képviselő-testület Vásárosnamény Város Polgármesterére (a továbbiakban: Polgármester) ruházza át.


(3) A közterület-felügyelő ellátja a közterület-felügyeletről szóló törvényben meghatározott – a Piac tekintetében is irányadó – feladatait, továbbá eljár a Vpr. szerint megállapított piac rendjének megsértése esetén a közösségi együttélés alapvető szabályait megszegő ügyekben.


(4) A más szervek, hatóságok, személyek a rájuk vonatkozó jogszabályok rendelkezései szerint jogosultak a piacon való eljárásra, ellenőrzésre és intézkedésre.



11. Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások


12. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg és 50 000 Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal, illetve 150 000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, aki a Vpr. 6-7. §-ában, a 9. § (1)-(4) bekezdésében, valamint a 10. § (1) és (5)-(10) bekezdéseiben foglalt rendelkezéseket megszegi.


(2) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatti felelősségre vonás nem mentesíti az elkövetőt kártérítési kötelezettsége és díjhátraléka megfizetése alól.


VI. fejezet


  1. Záró rendelkezések


13. § (1) Ez a rendelet 2014. augusztus 15. napján lép hatályba, azzal, hogy az 1. melléklet 2015. január 1-jén lép hatályba.



(2) Hatályát veszti a vásárokról és a piacokról szóló 8/2004. (III. 18.) számú önkormányzati rendelet. 


        


Filep Sándor                                                                                                        dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                                                                 jegyző




Z Á R A D É K :


A rendelet 2014. augusztus 01. napján került kihirdetésre.



                                                                                                          ……………………………

                                                                                                            Dr. Szilágyi Péter jegyző

1.  melléklet a  13/2014. (VIII. 01.) számú önkormányzati rendelethez




A PIACI HELYPÉNZ DÍJTÉTELEI



I. Napijeggyel történő árusítás esetén


                        A                                                    B                                    C



1. Asztalról történő árusításnál:                     (Ft/fm/nap)                             240


2.  Pavilonból történő árusításnál:                 (Ft/nap)                                1000


3.  Földről (ketrecből) történő árusításnál:    (Ft/m2/nap)                            120




II. Helyfoglalási szerződéssel (bérlettel) történő árusítás esetén




A                                                  B                                      C


1. Asztalról történő árusításnál:                     (Ft/fm/hó)                          4000


2.  Pavilonból történő árusításnál:                 (Ft/hó)                             20000


3.  Földről (ketrecből) történő árusításnál:    (Ft/m2/hó)                          2000



















2. melléklet a 13/2014. (VIII. 01.) számú önkormányzati rendelethez


ÜZEMELTETÉSI SZABÁLYZAT


A Vásárosnamény, Szabadság tér 25. szám alatt található helyi piac és helyi termelői piac működési rendjéről 


I. Általános rész


  1. A szabályzat kiadásának célja


Vásárosnamény Város Önkormányzata által üzemeltetett helyi piac és helyi termelői piac (a továbbiakban együttesen: piac) működési rendjének meghatározása a vásárokról és piacokról szóló 55/2009.(III.13.) Kormányrendelet és a kapcsolódó jogszabályok alapján, továbbá a vonatkozó előírások betartása, valamint a piac rendjének biztosítása.


A szabályzat - a forgalmazott termékkörtől és folytatott tevékenységtől függően – az alábbi jogszabályok figyelembevételével került meghatározásra:


- építésügyi,

- közegészségügyi,

- élelmiszerlánc – biztonsági,

- élelmiszer – higiéniai,

- állat – egészségügyi,

- növény – egészségügyi,

- környezetvédelmi,

- kulturális örökségvédelmi,

- munka és tűzvédelmi,

- hulladékkezelési jogszabályok.


  1. A szabályzat hatályba lépése


A szabályzat Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi piac üzemeltetéséről szóló 13/2014. (VIII. 01.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vpr.) hatályba lépése napján lép hatályba, rendelkezéseit ezen időponttól kell alkalmazni.


  1. A szabályzat területi és tárgyi hatálya


A szabályzat hatálya a Vpr. által meghatározott területen folytatott kereskedelmi tevékenységre terjed ki.


  1. A szabályzat személyi hatálya


A szabályzat személyi hatálya kiterjed a piacon értékesítő tevékenységet végzőkre, a piac területén tartózkodókra, a piac működésével kapcsolatos tevékenységet folytatókra.



II. Szabályzat


  1. A piac fenntartása és üzemeltetése


A piac fenntartója és üzemeltetője Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Üzemeltető). A piacon alkalmazott díjszabásokat az Üzemeltető a Vpr-ben határozza meg. 


  1. A piacon árusításra jogosultak meghatározása


A piacon a Vpr-ben meghatározott személyek végezhetnek árusító, értékesítő és kereskedelmi tevékenységet a Vpr. és a vonatkozó jogszabályok szerint.


Egyéni vállalkozó a piacon vállalkozói igazolvány birtokában gyakorolható.


Népművész, népi iparművész, az iparművész, képzőművész és fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.


Kistermelő árusító tevékenységet értékesítésre feljogosító regisztráció birtokában folytathat


Vizsgálatot igénylő terméket csak igazolás, engedély bemutatásával lehet árusítani.



  1. A piacon folytatható kereskedelmi tevékenység


A piacon folytatott kereskedelmi tevékenység: az értékesített termékre vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek és hatósági előírásoknak megfelelően termékértékesítés, továbbá vendéglátó-ipari, kölcsönző, megőrző, valamint helyben végezhető kereskedelmi szolgáltató és javítóipari tevékenység folytatható.


A piac üzemeltetője köteles és jogosult a vonatkozó jogszabályokban, a Vpr-ben és e szabályzatban foglalt előírások megtartását rendszeresen ellenőrizni és hiányosság esetén saját hatáskörben vagy szükség esetén a hatóságok bevonásával intézkedni.


7.1. Mezőgazdasági őstermelő, mezőgazdasági vállalkozó és a kistermelő által történő árusítás


A mezőgazdasági őstermelői vagy a mezőgazdasági vállalkozói igazolvánnyal rendelkező személy, valamint a nyilvántartott kistermelő a piacon kizárólag a Vpr-ben meghatározott termékeket értékesíthet, az abban meghatározott feltételek szerint.


Értékesíthető termékek:


a) a saját gazdaságban előállított növényi eredetű alaptermékek (zöldség, gyümölcs);

b) a saját gazdaságban előállított mezőgazdasági termékből származó hőkezelt és nem hőkezelt, savanyított termékek és egyéb feldolgozott növényi eredetű termékek;

c) méz és méhészeti termékek;

d) saját gazdaságban termelt tej és az abból előállított tejtermékek, tojás;

e) vágott baromfi és nyúlfélék darabolás nélkül;

f)  sertéshúsból előállított füstölt hús, szalonna, étkezési zsír az élelmiszerek előállítására és forgalmazására vonatkozó külön jogszabály szerint;

g)  a kistermelő a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a gazdaságában nevelt, tulajdonában lévő – vágóhídi levágás után - sertést, juhot, kecskét és szarvasmarhát saját gazdaságában feldolgozhatja, húskészítményeket állíthat elő, és a terméket közvetlenül a végső fogyasztónak a piacon értékesítheti;

h) kistermelő által jogszerűen kifogott hal;

i)  a kistermelő által betakarított, összegyűjtött vadon termő alaptermékek;

j)  termesztett gomba.


A mezőgazdasági őstermelő, mezőgazdasági vállalkozó, valamint kistermelő által forgalmazott termékekre vonatkozó speciális előírások:


 -    Étkezési tyúktojás értékesítése:

Az étkezési tyúktojás értékesítése esetén – a piacon értékesített tojások jelöléséről szóló rendeletben foglaltak szerint – fel kell tüntetni a tojásra vonatkozó jelölést.

A gazdaságában legfeljebb 50 tojótyúkot tartó termelőnek nem kell jelölnie a tojásokat.

-    Feldolgozott termékek értékesítése:

Regisztrációs szám birtokában értékesíthető termékek: lekvár, befőtt, aszalt gyümölcs, savanyított, erjesztett termékek.


Gyűjtött, szedett  gomba árusítása a piacon nem engedélyezett!


7.2. Vállalkozó által történő árusítás


Egyéni vállalkozás a piacon vállalkozói igazolvány birtokában gyakorolható. Társas vállalkozás a piacon kereskedelmi tevékenységet a cégbírósági bejegyzést igazoló dokumentum birtokában végezhet. A népművész, a népi iparművész, az iparművész, a képzőművész és a fotóművész a saját előállítású alkotásait árusíthatja.


A helyi piacon a kereskedők által forgalomba hozható termékek:


a) zöldség, gyümölcs,

b) kenyér- és pékáru,

c) édességáru,

d) textil, szövet, szőnyeg és függöny,

e) ruházat,

f) lábbeli- és bőráru,

g) használt cikk, használt ruha,

h) díszműáru, műalkotás,  népművészeti és iparművészeti cikk,

i) virág és kertészeti cikkek,

j) játékáru,

k) sportszer- és sporteszköz,

l) audiovizuális termék,

m) háztartási cikkek, edények,

n) büfé termékek a feltételek betartása mellett.


7.3. A piacon a következő termékek nem forgalmazhatóak, tekintettel arra, hogy

az alábbi termékek kizárólag működési engedéllyel rendelkező üzletben hozhatóak forgalomba


  1. veszélyesnek minősülő anyagok és készítmények;
  2. a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) szerint meghatározott jövedéki termék;
  3. számítógépes játékszoftver, videojáték-gép;
  4. gyermekjáték, - játékszer, adathordozó eszközök;
  5. állatgyógyászati termék, vényköteles termék;
  6. növényvédő szer;
  7. nemesfém és az abból készült ékszer, tárgy, drágakő;
  8. látást javító szemüveg, kontaktlencse;
  9. kozmetikai termék;
  10. szexuális termék;
  11. barlangi képződmény, szakmai tudományos szempontból kiemelkedő jelentőségű ásványi
    társulás, ősmaradvány;
  12. gázüzemű készülék és alkatrészei, valamint elektromos hálózatról üzemeltethető, illetve
    hálózati csatlakozási lehetőséggel rendelkező termék (berendezés, gép, készülék, eszköz) és
    ezek elektromos árammal kapcsolatba hozható alkatrészei (villamos csatlakozások és
    áramvezető részek);
  13. fegyver, lőszer, robbanó- és robbantószer, pirotechnikai termék, gázspray;
  14. „A” és „B” tűzveszélyességi osztályba sorolt anyag;
  15. külön jogszabályban foglaltak szerint gyógyszer, gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású
    anyag és készítmény, étrend-kiegészítők, különleges táplálkozási célú élelmiszerek.



  1. A helyhasználat


8.1. Helyhasználó


Helyhasználó az, aki az Üzemeltetővel szerződéses jogviszonyt létesít, vagy aki szerződéses jogviszony nélkül a napi helyhasználati díj megfizetésével napi helyhasználati jogot szerez.


A piacon csak az Üzemeltető helyhasználati engedélye alapján és az általa kijelölt helyen szabad árusítani.


A helyhasználat engedélyezése, szerződés kötése az Üzemeltető hatáskörébe tartozik.


A helyhasználó az általa jogszerűen használt helyet (helyiséget) csak rendeltetésének megfelelően használhatja.


A piacon csak a helyhasználati díj megfizetését igazoló bizonylat, helyhasználati engedély, illetve helyhasználati szerződés birtokában lehet árusítani.



8.2. A helyhasználat időtartama


A helyhasználati engedély határozott időre adható ki. A határozott időre szóló engedély alkalmi (napi) helyhasználat, vagy szerződés alapján tartós helyhasználatot biztosít.


8.2.1. Tartós helyhasználat


A tartós helyhasználati jogot a helyhasználó szerződés megkötésével szerzi meg. A szerződés megkötésével a helyhasználó az árusító asztal és/vagy pavilon bérleti jogát vásárolja meg a szerződésben rögzített időtartamra. A szerződés megújítható.


A helyhasználat feltételeit a Vpr. és a szerződés tartalmazza. A tartós helyhasználati szerződéshez az Üzemeltetőnek csatolnia kell a piac házirendjét.


A helyhasználó az árusító asztal, pavilon bérleti jogának megszerzéséhez az Üzemeltető által meghatározott használatbavételi díjat (bérleti díjat) köteles fizetni, melyet a szerződéskötéskor köteles pénzügyileg rendezni.


A helyhasználó a bérleti díjat a Vpr. szerint előre köteles megfizetni.



Az Üzemeltető a helyhasználati szerződést azonnali hatállyal írásban felmondhatja, ha

a) a helyhasználó a piac működésére vonatkozó szabályokat súlyosan, vagy ismételten megszegi,

b) a helyhasználó a tárgy hónap első napján esedékes havidíjat 30 napon belül nem fizeti meg.


A bérleti jog a szerződés lejáratával megszűnik.


8.2.2. Alkalmi helyhasználat


Alkalmi helyhasználati engedély árusító asztal és pavilon igénybevételére adható ki.


A napi helyhasználat joga a helyhasználati díj megfizetésének napjára a piacnyitástól zárásig tart. A használat joga másra nem ruházható át. Az üzemeltető a napi helyhasználatra kijelölt helyek közül nem köteles a következő napon is ugyanazt a helyet az igénylő rendelkezésére bocsátani. Napi helyhasználat esetén ugyanaz a hely többször is kiadható, ha azt a helyhasználó kiürítette. A helyhasználónak – a használat tényleges időtartamától függetlenül – mindig az egész napra megállapított helyhasználati díjat kell megfizetnie. A helyhasználók a napidíjas árusító asztal helyeket az érkezés sorrendjében – a Piacfelügyelő által meghatározottak szerint - foglalhatják el. Az üzemeltető az alkalmi helyhasználati engedélyt azonnali hatállyal írásban visszavonhatja, ha a helyhasználó a piac működésére vonatkozó szabályokat súlyosan, vagy ismételten megszegi.


  1. Az Üzemeltető által biztosított szolgáltatások


Az Üzemeltető a Vpr.-ben meghatározott szolgáltatásokat biztosítja.


Az Üzemeltető a közterület-felügyelet, a Piacfelügyelő és alkalmazottai útján biztosítja a Piac rendjét, az árusítás zavartalanságát - ideértve a Piac területének, közös használatú helyiségeinek tisztántartását, a záróra után naponként történő takarítását, téli időszakban szükség szerint a hó eltakarítását és a közlekedés célját szolgáló burkolt felületek síkosság elleni védekezését-, illetve a rendelet és a vonatkozó jogszabályok betartásának ellenőrzését.


Kijelöli az árusítóhelyeket és rendelkezésre bocsátja azokat.


Biztosítja a Piac területén – a nyitvatartási idő alatt - vizes blokkot, nyilvános illemhelyet és vízvételi lehetőséget.


Gondoskodik a megfelelő hulladéktárló elhelyezéséről, szükség szerinti fertőtlenítéséről, a hulladék elszállításáról.


A Piac rendjéről - a piaci díjtételekről, a piaci árusítás szabályairól, a vásárokról, a piacokról és a bevásárlóközpontokról szóló kormányrendelet (a továbbiakban: VPR.) szerint - tájékoztatást nyújt, jól látható helyen hirdetményben tájékoztatja a piac területén árusítást végző személyeket.


A Piac bejáratánál olyan térképet helyez el, amelyen naprakészen feltünteti a sorszámmal ellátott kereskedelmi árusítóhelyeket,



  1. A helyhasználó kötelezettségei


A piacon elfoglalt helyért és a 9. pontban foglalt szolgáltatásért a helyhasználó a hatályos díjszabás szerinti összeget köteles fizetni. A helyhasználati díj magában foglalja a terület, az asztal, helyiség használati díját, a közös költséget (a közhasználatú vízvételi helyekről igénybe vett vízmennyiségnek, a közös terület takarításának, a térvilágításnak, a szemétszállításnak, a díját).


A helyhasználó a használati díjszabásnak megfelelően a használati díjat/bérleti díjat köteles az Üzemeltetőnek megfizetni. A fizetési kötelezettség elmulasztása, vagy késedelmes fizetés esetén a helyhasználó a késedelmes időszakra vonatkozó mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő kamatot köteles az üzemeltetőnek megfizetni.


  1. Piaci rend


A piacra vonatkozó házirendet az Üzemeltető határozza meg, és arról jól látható helyen közzétett hirdetményben tájékoztatja az árusokat és vásárlókat. A házirendet jelen üzemeltetési szabályzat 1. számú függeléke tartalmazza.


Árusító asztal igénybevétele esetében az Üzemeltető hozzájárul ahhoz, hogy a Helyfoglaló az általa bérelt asztal(ok) mellett – azzal egy sorban – egy m2 –nyi területet szükség szerint igénybe vegyen és azon maximum 100 cm széles és 120 cm magasságú tartóállványt elhelyezzen.


A helyhasználó a kijelölt árusító asztal helyét nem változtathatja meg, az Üzemeltető tulajdonát képező sorszámozott asztalokat a sorokban össze nem cserélheti, a piac területén máshol nem árusíthat.


A helyhasználó az árusítóhelyet és annak használatát az Üzemeltető előzetes engedélye nélkül semmilyen formában másnak nem engedheti át.


Árusító pavilon használatára vonatkozó előírások


a) Üzemeltető írásos engedélye nélkül a pavilonban – a b)-c) pontban foglaltak kivételével - a Helyfoglaló semmilyen kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt nem építhet, nem használhat.


b) Az Üzemeltető írásos engedélyével a helyfoglaló az elárusító pavilon(ok)ban - saját költségére – polcokat, állványokat alakíthat ki. Az erre irányuló kérelmet – a kivitelezés tervével együtt – a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Csoportjánál (a továbbiakban: KÖH) részére kell benyújtani.


c) Elárusító pavilon bérlése esetén a Helyfoglalónak lehetősége van a bérelt pavilon lezárásához. Az erre irányuló kérelmet írásban a KÖH-höz kell benyújtani a vonatkozó műszaki kivitelezés tervével és költségszámításokkal együtt. Amennyiben a pavilon(ok) zárása illeszkedik piac arculati megjelenéséhez az Üzemeltető engedélyt adhat annak lezárására. A Helyfoglaló a kivitelezést az Üzemeltető írásbeli engedélye alapján kezdheti meg. 


d) Bérleti szerződés lejártát vagy felbontását követően a 15) pont szerint a pavilonokba felszerelt polcok, tartozékok csak abban az esetben szerelhetőek le, ha az a pavilon(ok) megrongálódása nélkül kivitelezhető. A leszerelés a KÖH munkatársai felügyelete és irányítása mellett végezhető. Ettől eltérő kivitelezés során keletkezett károkért a Helyfoglaló anyagi felelősséggel tartozik, melynek nagyságát a KÖH jogosult egyoldalúan megállapítani. 



  1. A piac nyitva tartása


A piac nyitva tartásának idejét a fenntartó a piac üzemeltetéséről szóló 13/2014. (VIII. 01.) önkormányzati rendeletben határozza meg.


A piac területén nyitás előtt, illetve zárás után bárki csak az Üzemeltető írásos engedélyével tartózkodhat. 

A nyitva tartás idejére vonatkozó hirdetményt az Üzemeltető a piac területén jól látható helyen kihelyezi.

  1. A piacon szedhető helypénz és bérleti díj


A piacot a nyitva tartási ideje alatt használó magán- vagy jogi személyek helypénzt kötelesek fizetni a Vpr. 1. melléklete szerint



Vásárosnamény, 2014. augusztus 1.



                                                                                                                                 Filep Sándor

                                                                                                                                 polgármester










































A Vásárosnamény, Szabadság tér 25. szám alatti

helyi piac és helyi termelői piac

működési rendjét meghatározó

üzemeltetési szabályzat 1. számú függeléke



HÁZIREND


I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK


1.   A piaci rend megtartása a piacon jelen lévő valamennyi személy kötelessége.


2.   A piacon csak a VPR-ben és a Vpr-ben meghatározott személyek árusíthatnak.


3.   A piacon csak az Üzemeltetővel megkötött bérleti szerződés, illetve a napi helyhasználati díj megfizetéséről szóló nyugta alapján szabad árusítani. A piacon – helyhasználati szerződéssel rendelkező árusítók kivételével - a napidíjas helyeket az árusok érkezése sorrendjében – a Piacfelügyelő által meghatározott helyen - foglalhatják el.


5.   A Helyhasználó az Üzemeltető felhívására helyhasználói minőségét hitelt érdemlően igazolni köteles.


6.   Aki a piacon értékesít és nincs a helyhasználati díj befizetéséről érvényes bizonylata, vagy azt az Üzemeltető képviselőjének felszólítására nem mutatja fel, azonnal köteles elhagyni a piac területét.


7.   A Helyhasználó az általa jogszerűen elfoglalt helyet csak rendeltetésének megfelelően használhatja.


8.   A Helyhasználó által használt piaci létesítmény, berendezés megváltoztatásához vagy egyéb építési tevékenység elvégzéséhez az Üzemeltető előzetes írásbeli hozzájárulását kell kérni. Az ennek hiányában végzett építés, változtatás kártérítési következménnyel jár, valamint a Helyhasználó az eredeti állapotot is köteles saját költségére – az Üzemeltető felszólítására – visszaállítani


9.   A Helyhasználó az árusítóhelyen és annak közvetlen környékén köteles minden szemetet és hulladékot árusítás közben is folyamatosan összetakarítani és a kijelölt tárolóba tenni.


10.  Üzemeltető gondoskodik a szeméttároló edények megfelelő karbantartásáról, tisztításáról, melyhez szükséges mosási lehetőséget – az illemhely mellett található – külső csap útján biztosít.


11.  Az árusító helyeken csak hitelesített mérleg használható.


12.  Az Üzemeltető felszólíthatja a Helyhasználót az árusítóhely takarítására, fertőtlenítésére.


14.  A romlott vagy romlásnak indult és egyéb okból bűzt terjesztő árut, anyagot a piac területére bevinni, ott tárolni tilos.


15.  A piac területére kedvtelésből tartott állatot bevinni, etetni tilos.


16.  A piac területén dohányozni tilos. Dohányozni csak a bejárat előtt az Üzemeltető által – a vonatkozó jogszabályok szerint - kijelölt helyen lehet.


17.  Az Üzemeltető a kereskedés rendjét és az értékesítést szabályozó valamennyi jogszabályi előírás betartását ellenőrizheti.


18.  Az Üzemeltető szakhatóságok bevonásával ellenőrizheti a vonatkozó ágazati jogszabályok előírásainak betartását.


19.  A piacon elhelyezett áru megőrzése, kezelése és tárolása a helyhasználó feladata. Az áruban bekövetkező kárért az Üzemeltetőt felelősség nem terheli.


20.  Üzemeltető az elkülönítetten épített illemhely útján gondoskodik a mosdó igénybe vételéről, valamint a kézmosás és ivóvíz vételezésének lehetőségéről.


21.  Az Üzemeltető gondoskodik a piac rendjének betartásáról, útjainak, közös használatú helyiségeinek tisztántartásáról, a közös használatú terek világításáról, közhasználatú vízvezetékről, a kijelölt közös tároló helyeken felgyülemlett szemét elszállításáról és a szükséges fertőtlenítésről.


22.  Ha az Üzemeltető a házirend megsértése miatt több alkalommal írásban figyelmezteti a kereskedőt/eladót, akkor kitilthatja a piac területéről.


23.  Jelen Házirend a Vásárosnamény, Szabadság tér 25. szám alatt található helyi piac és helyi termelői piac működési rendjét meghatározó üzemeltetési szabályzat hatályba lépésének napjától érvényes.

                                

                          

Vásárosnamény, 2014. augusztus 1.




                                                                                                          Filep Sándor

                                                                                                          polgármester



























A Vásárosnamény, Szabadság tér 25. szám alatti

helyi piac és helyi termelői piac

működési rendjét meghatározó

üzemeltetési szabályzat 2. számú függeléke




Szerződés száma: …………………..


Helyfoglalási szerződés


amely létrejött egyrészről Vásárosnamény Város Önkormányzata (székhelye: 4800 Vásárosnamény, Tamási Áron út.1.) képviseletében  eljáró Filep Sándor Polgármester, mint piac üzemeltetője (a továbbiakban: Üzemeltető),


másrészről:

Név.: ……………………………………………………………………………………….……

Lakcíme/székhelye: …………………………………………………………………………….

Anyja neve: …………………………………………………………………………………..…

Születési helye: …………………………………………………………………………………

Születési ideje: ………………………………………………………………………………….

Adóazonosító jel/adószáma: …………………………………………………….……………...

(a továbbiakban: Helyfoglaló)


között a mai napon az alábbi feltételekkel:



1) Üzemeltető bérbe adja, a Helyfoglaló pedig bérbe veszi a vásárosnaményi Városi Piac (4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.; 132/31. hrsz-ú ingatlan) területén az alábbi elárusító helyet (a továbbiakban: bérelt területet):


 ……… sorszámú asztalt, melynek hossza ………..fm (…… db), 

 ……… sorszámú pavilont, melynek területe ……..m2 (…… db).

 …………………………… elhelyezkedő ……………m2 terület.


2) A Helyfoglaló a bérelt területen kizárólag ……………………………………… árusíthat.


3) A szerződés határozott időre ………. év ………… hó ……… napjától ………. év ……. hó …….
     napjáig szól.


4) A helyfoglalás díja (a továbbiakban: bérleti díj):


 a) árusító asztal esetében: nettó ………... Ft/db/hó, melynek alapján a bérelt területre havonta fizetendő  
     bérleti díj összege: ………Ft (azaz ………………………………….. forint.),


 b) árusító pavilon esetében: nettó ……….. Ft/m2/hó, melynek alapján a bérelt területre havonta
     fizetendő bérleti díj összege: ……Ft (azaz ………………………………….. forint.).


 c) üres terület esetében: nettó ……….. Ft/m2/hó, melynek alapján a bérelt területre havonta
     fizetendő bérleti díj összege: ……Ft (azaz ………………………………….. forint.).


5) A 4) pontban meghatározott bérleti díjat a Helyfoglaló az Üzemeltető által kiállított számla alapján az azon feltüntetett fizetési határidőre köteles megfizetni.


6) Amennyiben a Helyfoglaló a bérleti díjat késedelmesen fizeti meg, úgy az Üzemeltető a mindenkor érvényében lévő jogszabályok alapján késedelmi kamatot számít fel.


7) A Helyfoglaló tudomásul veszi, hogy amennyiben - a mindenkor hatályban lévő – a piac üzemeltetéséről szóló helyi önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: Vpr.) foglalt helyfoglalás díjtételek megváltoznak, úgy e szerződésben foglalt bérleti díjak is ennek megfelelően változnak.


8) Ha a Helyfoglaló a Vpr-ben és a szerződésben, illetve a vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek, kötelezettségeknek nem tesz eleget, különösen a bérleti díj megfizetésére vállalt kötelezettségét nem teljesíti, illetve a bérelt helyet a szerződéstől eltérően használja, az Üzemeltető jelen szerződést – írásos felszólítást követő 3 napon belül - felmondhatja.


9) A felek megállapodnak abban, hogy amennyiben a fenti területre a tulajdonosnak (Üzemeltetőnek) közérdekből vagy a piac rendje érdekében bármilyen célra szüksége van pl. városrendezés, útmegnyitás, piac átrendezés, csatorna kialakítás, szakhatósági előírások betartása, betartatása miatt bekövetkezett változások stb, úgy az Üzemeltető a szerződést 15 napos felmondási idővel felmondhatja.


10) A Helyfoglaló a szerződés bármilyen jogcímen történő megszűnésekor köteles a bérelt területet mindennemű kártalanítás nélkül az eredeti állapotban az Üzemeltetőnek visszaadni. Amennyiben a Helyfoglaló a területet nem tudja visszaadni, hogy az újból bérbe adható legyen (pl, büfé kocsi, konténert nem szállítja el) a terület visszaadásának időpontjáig köteles a bérleti díjat megfizetni


11) A Helyfoglaló köteles a helyfoglalási szerződést az árusítás során magánál tartani és azt, valamint a díjfizetést igazoló szelvényt a piac felügyelőnek ellenőrzéskor az Üzemeltető képviselőjének felmutatni.


12) A Helyfoglaló köteles az árusítás befejezésével szükség esetén az árusítás közben is a bérelt terület tisztántartásáról gondoskodni, az árusítás közben keletkezett szemetet, hulladékot összetakarítni és a kijelölt szeméttárolóban elhelyezni. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az Üzemeltető szabálysértési eljárást illetve a bérleti szerződés felbontását kezdeményezheti.


13) A Helyfoglaló a bérelt területet más részére tovább nem adhatja.


14) Üzemeltető írásos engedélye nélkül a szerződésben szereplő területen – a 15)-17) pontban foglaltak kivételével- a Helyfoglaló semmilyen kiegészítő szerkezetet vagy tartó eszközt nem építhet, nem használhat, az Üzemeltető tulajdonát képező sorszámozott asztalokat a sorokban össze nem cserélheti.


15) Az Üzemeltető írásos engedélyével a helyfoglaló az elárusító pavilon(ok)ban - saját költségére – polcokat, állványokat alakíthat ki. Az erre irányuló kérelmet – a kivitelezés tervével együtt – a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési és Üzemeltetési Csoportjánál (a továbbiakban: KÖH) részére kell benyújtani.


16) Elárusító pavilon bérlése esetén a Helyfoglalónak lehetősége van a bérelt pavilon lezárásához. Az erre irányuló kérelmet írásban a KÖH-höz kell benyújtani a vonatkozó műszaki kivitelezés tervével és költségszámításokkal együtt. Amennyiben a pavilon(ok) zárása illeszkedik Piac arculati megjelenéséhez az Üzemeltető engedélyt adhat annak lezárására. A Helyfoglaló a kivitelezést az Üzemeltető írásbeli engedélye alapján kezdheti meg. 


17) Elárusító asztal bérlése esetében az Üzemeltető hozzájárul ahhoz, hogy a Helyfoglaló az általa bérelt asztal(ok) és a Piac tartóoszlopa között található 1-1 m2 –nyi területet szükség szerint igénybe vegyen és azon maximum 120 cm magasságú tartóállványt elhelyezzen.


18) A 15) pontban meghatározott kivitelezési költség a bérleti díjba semmilyen módon be nem számítható.


19) A 16) pontban szabályozott építési munkálatok költségéből kizárólag a KÖH által elismert költségek számíthatóak be a bérleti díjba, melynek nagysága havonta legfeljebb bruttó 20.000 Ft lehet.


20) Bérleti szerződés lejártát vagy felbontását követően a 15) pont szerint a pavilonokba felszerelt polcok, tartozékok csak abban az esetben szerelhetőek le, ha az a pavilon(ok) megrongálódása nélkül kivitelezhető. A leszerelés a KÖH munkatársai felügyelete és irányítása mellett végezhető. Ettől eltérő kivitelezés során keletkezett károkért a Helyfoglaló anyagi felelősséggel tartozik, melynek nagyságát a KÖH jogosult egyoldalúan megállapítani. 


21) A helyfoglaló az általa igénybe vett árusító pavilonon és/vagy árusító asztalon kívül – kivéve a 17) pontban foglaltakat - árusítást, kipakolást, raktározást nem végezhet. 


22) A Helyfoglaló járművel, gépjárművel a piac területére be nem hajthat (még árú ki- és bepakolása céljából sem), azzal ott nem tartózkodhat.


23) A helyfoglaló a bérleti szerződést kizárólag írásban mondhatja fel. A helyfoglalási szerződés visszamenőleges hatállyal nem bontható fel.


24) A szerződésben nem vagy nem kielégítő részletezettséggel szabályozott kérdésekben a vásárokról és piacokról szóló jogszabályok mindenkor hatályos rendelkezései, valamint a Ptk. szerződésekre vonatkozó szabályait kell alkalmazni.


25) A szerződéssel kapcsolatos jogviták eldöntésére a felek a Vásárosnaményi Járásbíróság kizárólagos illetékességet ismerik el.


26) Alulírott szerződő felek jelen szerződést, mint akaratunkkal mindenben megegyezőt elolvasás után jóváhagyólag aláírják



Vásárosnamény, 20….. ……………………..



………………………………….                                                                 ……………………………....

       üzemeltető                                                                                                         helyfoglaló




Ellenjegyezte: ……………………..



Mellékletek