Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2015. 10. 01- 2018. 04. 30

VÁSÁROSNAMÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TETSÜLETÉNEK


3/2015. (II. 27.)

önkormányzati rendelete


a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról


Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 32. § (1) és (3) bekezdésében, 45. § (1) és (7) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésének a) és g) pontjában és 134/E. §-ban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. § (1) A rendelet célja a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében – kiemelten az időskorú lakosságra, a gyermeket nevelő családokra, ezen belül is a nagycsaládokra – meghatározza Vásárosnamény Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) teherbíró képességére figyelemmel a szociálisan rászorultak részére nyújtandó, illetve nyújtható, pénzbeli és természetbeni ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, valamint igénybevételük rendjét és garanciáit.

 (2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról tudjanak gondoskodni, mivel az önkormányzatok mellett az egyének, a családok és a helyi közösség aktivitása is nélkülözhetetlen feltétel a szociális biztonság megteremtése szempontjából.



2. A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén életvitelszerűen élő és bejelentett lakcímmel rendelkező a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.


3. Adatkezelés


3. § (1) A jegyző a szociális ellátásra való jogosultság megállapítása, az ellátás biztosítása, fenntartása és megszüntetése céljából az Szt. 18-19. §-ban foglaltaknak megfelelően országos és helyi nyilvántartást vezet.

(2) A szociális ellátásban részesülő a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változás bekövetkeztétől számított 15 napon belül köteles az Önkormányzatnak bejelenteni.


4. Az ellátások formái



4. § (1) A jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására pénzbeli és természetbeni szociális ellátás nyújtható.


(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Képviselő-testület az arra jogosult személynek


a) települési támogatást

aa) települési gyógyszertámogatást

ab) települési  lakhatási támogatást

b) rendkívüli települési támogatást

c) köztemetést

d) visszatérítendő települési támogatás

(a továbbiakban együtt: szociális ellátások) állapít meg e rendeletben meghatározott feltételek szerint.



5. Eljárási rendelkezések



5. § (1) Az e rendeletben, valamint az Szt. 17. § (5) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 45. §- ában, valamint 48. §-ában meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a Polgármesterre ruházza át.


(2)  Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti igényeket a Vásárosnaményi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: KÖH) ügyfélszolgálatánál, az erre rendszeresített formanyomtatványon lehet benyújtani. Az eljárás - indokolt esetben – hivatalból is indítható.


(3) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles - az igényelt támogatás formájától függően - a családjában, vagy háztartásában élő személyek adataira, vagyoni és jövedelmi viszonyaira vonatkozó nyilatkozatokat, igazolásokat becsatolni. Köteles továbbá a kérelem nyomtatványán felsorolt igazolásokat - illetve ezek hivatalból történő beszerzéseihez szükséges hozzájárulásokat – mellékelni.


(4) A jövedelem számításánál irányadó időszak, az igazolás módja, valamint a jövedelem számítása tekintetében az Szt. 10. § (2)-(5) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.


(5) A jövedelem igazolható:


a) munkabérből származó jövedelem esetén, a munkáltató által kiállított igazolással. Amennyiben az adott időszakban más jogcímen egy-egy többletjuttatás is kifizetésre került, annak összegét a jövedelemtől elkülönítve kell feltüntetni;


b) álláskeresési támogatás esetén egállapító szerv által kiállított igazolással,


c) nyugdíj illetve nyugdíjszerű ellátás esetén, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által a tárgyév elején megküldött elszámolási lappal vagy a megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvényével.


d) őstermelők esetén a bevételről vezetett dokumentum fénymásolatával, illetve az adóhatóság által kiállított igazolással, továbbá támogatás esetén a támogatás összegéről szóló igazolással;


e) vállalkozásból származó jövedelem esetén az adóhatóság igazolásával, továbbá az adóbevallással nem lezárt időszakra vonatkozóan az egy havi átlagjövedelemről szóló könyvelői igazolással, ennek hiányában az érintett nyilatkozatával;


f) tartásdíj esetén a ténylegesen felvett tartásdíjról szóló irattal (elismervény, postai feladóvevény stb.) és a szülők közötti egyezséget tartalmazó közokirattal, vagy teljes bizonyító erejű magánokirattal, illetve a tartásdíj megállapításáról szóló jogerős bírói ítélettel, állam által megelőlegezett gyermektartásdíjról a gyámhivatal határozatával;


g) igazolás arról, hogy a támogatást igénylő személy és nagykorú családtagja regisztrált álláskereső és támogatásban nem részesül;


h) az a)-f) pontokba nem tartozó jövedelmek esetén egyéb, a jövedelem típusának megfelelő igazolással.


(6) A családtámogatási ellátásra vagy fogyatékossági támogatásra vonatkozó adatot hivatalból az államháztartásról szóló törvény szerinti szociális nyilvántartásból kell közvetlen lekérdezéssel átvenni.


(7) Az ellátás megállapítása szempontjából


            a) a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók,

b) házastársak akkor tekinthetők külön élőknek, ha lakcímük különböző.


(8) E rendelet alkalmazásában nem minősülnek jövedelemnek ezen rendeletben szabályozott szociális ellátások.


6. § (1) Ha a szociális hatáskör gyakorlója úgy ítéli meg, hogy a kérelmező, illetve az ellátásban részesülő estében környezettanulmány készítése szükséges, annak elkészítése az önkormányzat által fenntartott Humán Szolgáltató Központ feladatkörét képezi.


(2) A környezettanulmány az elkészítésétől számított egy hónapig érvényes.


(3) A tényállás tisztázása érdekében háziorvosi, szakorvosi, védőnői, pedagógiai vélemény, javaslat kérhető. A vagyoni körülmények további tisztázása érdekében a kérelmezőre és vele azonos lakcímen együtt lakó közeli hozzátartozókra vonatkozóan – hozzájáruló nyilatkozatuk alapján – további információk beszerezhetőek. Az adatok beszerzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatokat – a rendelkezésre bocsátott formanyomtatványon – a kérelmező köteles az eljáró hatóságnak átadni.


(4) A jövedelemigazolás csak akkor mellőzhető, ha azok elkészítésének késedelme a rászoruló életét, testi épségét veszélyeztetné. Egyedi mérlegelés során azonban utólag a tényleges rászorultság tisztázása céljából pótolni kell.


7. § (1) A kérelmezőt a havi rendszerességgel folyósított szociális ellátások a kérelem benyújtása hónapjától illetik meg.


(2) A települési gyógyszertámogatás és a települési lakhatási támogatás fél évre kerül megállapításra.


(3) Ha a rendszeres szociális ellátásra való jogosultság az ellátás folyósításának időtartama alatt szűnik meg, a megszűnés hónapjában a támogatást teljes összegben kell folyósítani.


(4) A rendszeres szociális ellátásra való jogosultság ismételt megállapítása iránti kérelem a korábbi jogosultság időtartama alatt, annak megszűnése hónapjában is benyújtható. Ebben az esetben az új jogosultságot a korábbi jogosultság megszűnését követő naptól kell megállapítani.


8. § (1) E rendeletben meghatározott egyes támogatások igényléséhez a jövedelemigazolás és vagyonnyilatkozat mellett a következő dokumentumok, igazolások benyújtása szükséges:


a)  települési gyógyszertámogatás esetén

aa)[1] a háziorvos, szakorvos igazolása a havi – a diagnosztizált krónikus betegséghez közvetlenül kapcsolódó – OEP által támogatott rendszeres gyógyszer szükségletről és annak költségéről,

 ab) amennyiben az a) pontban meghatározott igazolás vagy vény nem tartalmazza                                      a gyógyszerköltséget, a gyógyszerész igazolása a havi gyógyszerköltségről.


b) a települési lakhatási támogatás esetén

ba) a lakásban tartózkodás jogcímének hitelt érdemlő igazolása,

bb) a lakás nagyságának hitelt érdemlő igazolása, valamint

bc) a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot.


            c) rendkívüli települési támogatás esetén

ca) gyógyszertámogatásnál a háziorvos, szakorvos igazolása (vagy az általa felírt vény) a betegséghez közvetlenül kapcsolódó, az OEP által támogatott gyógyszer szükségletről és annak költségéről,

cb) amennyiben a ca) pontban meghatározott igazolás nem tartalmazza a gyógyszerköltséget a gyógyszerész igazolása a gyógyszer(ek) áráról,

cc) temetési támogatásnál a temetés költségeiről – a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példánya és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonata.

 cd) egyéb esetekben a rendkívüli élethelyzetet alátámasztó dokumentumok.


(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt., a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet (a továbbiakban: Pr.), valamint a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (a továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.



6. A pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása



9. § (1) A megállapított pénzbeli ellátásokat a KÖH az alábbiak szerint folyósítja:


a) a települési gyógyszertámogatás esetében a tárgyhót követő hónap 5. napjáig a kérelmező részére,


b) a települési lakhatási támogatás esetében tárgyhót követő hónap 5. napjáig a szolgáltató részére átutalással, illetve önkormányzati bérlakásban élők esetében a közüzemi díjba történő beszámítással.


c) az egyéb pénzellátásokat a döntést követő nyolc napon belül, létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében a döntést követően azonnal.


(2) Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott támogatás kivételével az ellátás kifizetése – az ügyfél kérése szerint – történhet postautalványon vagy lakossági folyószámlára havonta történő átutalással, illetve készpénzben pénztári kifizetéssel.


7. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


10. § (1) Az e rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy e rendelet megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, továbbá az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt kötelezni kell


a)    a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

  1.     természetben nyújtott szociális ellátás esetén a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték     

       megfizetésére.


 (2) Ha a szociális hatáskört gyakorló a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését rendeli el, a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét és a kamat összegét – amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné – méltányosságból:


  1. elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át, egyedül élő esetében a 100%-át,
  2. csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetében a 150%-át,


c) az összeg részletekben történő megfizetését engedélyezheti.


(3) Az Szt. 17. § (5) bekezdés szerinti - méltányossági jogkörben - hozott döntés ellen fellebbezésnek nincs helye.






II. Fejezet


Települési támogatás


8. Települési gyógyszertámogatás


11. § (1) A Képviselő- testület gyógyszertámogatás formájában települési gyógyszertámogatást nyújt a szociálisan rászorult azon személyek részére, akik egészségi állapotuk, diagnosztizált krónikus betegségük miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorulnak.


(2) Települési gyógyszertámogatás annak a személynek állapítható meg, akinek


a) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló személy esetében a 200%-át és


b) krónikus betegségére tekintettel – a kérelem benyújtását megelőző hónapban – rendszeresen szedett, az egészségbiztosítási szerv által támogatott gyógyszerek átlagköltsége eléri, vagy meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25%-át


feltéve, hogy a kérelmező közgyógyellátási igazolvánnyal és - a kérelmező és családja az Szt. szerinti -  vagyonnal nem  rendelkezik.


(3)[2] A támogatás összege az igazolt havi gyógyszerköltség 70%-a, de legfeljebb 8 000 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni


(4) A rendszeres gyógyszer-kiadások viseléséhez nyújtott települési gyógyszertámogatás a 7. § (2) bekezdése szerinti időtartamra kerül megállapításra azzal, hogy amennyiben a jogosult ezen időtartam alatt jogosultságot szerez közgyógyellátásra, a részére megállapított gyógyszertámogatást a következő hónaptól meg kell szüntetni.


(5) Gyógyszertámogatás nem állapítható meg annak a személynek, akinek e rendelet hatályba lépését megelőzően az Szt. 50. § (3) bekezdése szerinti méltányossági közgyógyellátás került megállapításra, a jogosultság fennállásáig.



9. Települési lakhatási támogatás



12. § (1) A települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által életvitelszerűen lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) A képviselő-testület az elektromos áram-, a víz- és a gázfogyasztás költségeihez települési támogatást nyújt annak a kérelmezőnek, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(3) Támogatás annak a személynek állapítható meg, akinek lakóhelye vagy tartózkodási helye a közszolgáltatási szerződésben szereplő felhasználási hellyel megegyezik.


(4) Nem állapítható meg e rendelet alapján szabályozott lakhatási támogatás annak a személynek, akinek az Szt. 2015. február 28. napján hatályos 38. § (2) és (5) bekezdésében foglaltak alapján megállapított lakásfenntartási támogatásra való jogosultsága fennáll.


(5)[3] A támogatás összege az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata, de nem lehet kevesebb mint 4 500 forint, és nem lehet több mint 10 000 forint azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összegét e rendelet 12. § (7) bekezdése határozza meg.


(6) A települési lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha egy személynél több személy lakik a háztartásban, az a) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.


(7)[4] Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege

a) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét 150 forint, egyedülélő esetében 160 forint,

b) ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét 140 forint, egyedülélő esetében 150 forint.


(8) Azon személyek esetében, akiknél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztás mérő készülék működik, a lakásfenntartási támogatást elsődlegesen a készülék feltöltéséhez kell biztosítani.


(9) A települési lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.


III. Fejezet


10. Rendkívüli települési támogatás


13. § (1) A képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt.


(2) Létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet, illetve időszakosan bekövetkező vagy tartósan fennálló létfenntartási gond különösen:


a) a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének hirtelen fellépő és kórházi ápolást igénylő betegsége, kórházi kezelése, ellátása, továbbá súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó balesete, illetve olyan orvosi felülvizsgálat, mely többletkiadást (pl. utazási költség) igényel,


b) a gyermek betegsége miatt a társadalombiztosítási szerv által nem (vagy csak részben) finanszírozott gyógyászati segédeszköz használatára szorul és közgyógyellátásra nem jogosult, illetve a gyermek megbetegedése esetén a szülő táppénzes állományba kerül.


c) eseti jelleggel fellépő olyan – 3000 forintot meghaladó – gyógyszerköltség, melyet a kérelmező jövedelmi helyzete miatt nem, vagy részben tud megfizetni és közgyógyellátásra nem jogosult.


d) várandós anya válsághelyzetbe kerülése,


e) a kérelmező vagy a kérelmezővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók valamelyikének a munkáltató felmondása által bekövetkezett munkanélkülisége, a munkahely elvesztését követő 30 napon belül. A regisztrált munkanélküliek részére a munkavállalás elősegítéséhez évente két alkalommal hozzájárulás (pl. állásinterjún felmerülő utazási költség) adható.


f) lakhatást biztosító épületet elpusztító, vagy rendeltetését akadályozó elemi kár (különösen tűz, szél- illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás), vagy meghibásodás (különösen csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás),


g) a lakáshasználat jogának tényleges elvesztése, hajléktalanná válás,


h) bűncselekmény, vagy szabálysértés (különösen rablás, lopás, betörés) következtében elszenvedett létfenntartást veszélyeztető élethelyzet,


i) a gyermek gyermekjóléti alapellátás által történő védelembe vételére kerül sor a család anyagi körülményei miatt,


j) a törvényes felügyeletet ellátó szülő halála esetén az árvaellátás megállapításáig,

k) nevelésbe vett gyermek – kapcsolattartási joggal rendelkező családtagjával való kapcsolattartás,


l) gyermek családba történő visszakerüléséhez kapcsolódó kiadások felmerülése,


m) hátrányos helyzetben lévő gyermek nevelésével kapcsolatban felmerült rendkívüli kiadás,


 n) közeli hozzátartozó bekövetkezett halálesete,


o) adósság miatt kikapcsolt közüzemi szolgáltatás (áram, víz, gáz) újra üzembe helyezésének vagy előrefizetős mérő készülék felszerelésének anyagi terhe, illetve a még ki nem egyenlített számlák, hátralékok rendezése,


p) téli tüzelő beszerzése, melynek költsége a család létfenntartását veszélyezteti.


14. § (1) Egy családban, valamint egy lakásban élők – egyidejűleg – külön-külön nem segélyezhetők.


(2) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon rendkívüli élethelyzetre vagy létfenntartási gondra való hivatkozással 30 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.


(3)[5] Rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott gyógyszertámogatás igénybevételekor a jogosult köteles a gyógyszer kiváltását bizonyító számlát vagy nyugtát a szociális ellátás ügyintézője részére a támogatás nyújtását követő 1 napon belül bemutatni. Amennyiben a számla vagy nyugta határidőben nem kerül bemutatásra a tárgyévben további gyógyszertámogatásra a kérelmező már nem jogosult.


(4)[6] Rendkívüli települési támogatás keretében nyújtott gyógyszertámogatásra nem jogosult az, aki közgyógyellátásban vagy települési gyógyszertámogatásban részesül.



11. Pénzbeli rendkívüli települési támogatás


15. § (1) Pénzbeli rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került feltéve, hogy a kérelmező családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő, vagy egyedülállóként kiskorú gyermeket nevelő esetén a 150%-át.


(2) A támogatás összege alkalmanként – a 16. §-ban foglalt kivétellel – minimum 3.000 forint, maximum 5.000 forint. A támogatás összege az adott naptári évben családonként nem haladhatja meg a 15.000 forintot.


16. § (1) Temetési költségek megfizetéséhez pénzbeli rendkívüli települési támogatásként temetési támogatás állapítható meg, akinek a családjában az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 % –át, egyedül élő esetében a 300 %-át és


a) az elhunyt személy eltemettetéséről úgy gondoskodott, hogy erre egyébként nem volt köteles, vagy

b) aki tartásra köteles volt, azonban a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.


(2)[7] A temetési támogatás összege 25 000 forint.


(3) Egy családban, valamint egy lakásban élők – egyidejűleg – külön-külön nem részesülhetnek temetési támogatásban.


(4) A temetési támogatás iránti kérelmet legkésőbb az erről szóló temetési számla kiállításának napjától számított 60 napon belül lehet benyújtani.



12. Természetbeni települési támogatás[8]


17. § (1) A rendkívüli települési támogatások természetbeni ellátásként is nyújthatóak. Természetbeni ellátás a települési lakhatási támogatás és a rendkívüli települési támogatás élelmiszer támogatásként nyújtott formája.


(2)[9] Rendkívüli ellátás keretében a természetbeni ellátás megállapítása a pénzbeli rendkívüli települési támogatásra vonatkozó szabályok megfelelő alkalmazásával történik. A támogatást - az ellátás formájától függően - az igénybevételére jogosító határozat, a támogatási összegnek a szolgáltatóhoz történő átutalásával vagy a jogosított személy részére az ellátás közvetlen rendelkezésre bocsátásával kell biztosítani. Az élelmiszer támogatás az önkormányzat által fenntartott Beregi Szociális Boltban felhasználható élelmiszer-utalvány biztosításával történik.



IV. Fejezet


13. Köztemetés


18. § (1) A köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ban foglaltak szerint kell ellátni.


(2) A szociális hatáskör gyakorlója az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek a megtérítési kötelezettsége alól részben vagy egészben - amennyiben annak megfizetése a kötelezett megélhetését súlyosan veszélyeztetné - mentesítheti:


a) a megtérítési összeget elengedheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén a 150% - át,


b) a megtérítési összeget a köztemetés költségének 50%-ig csökkentheti, ha a visszafizetésre kötelezett személy a családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130%-át, egyedül élő esetén a 170%-át,


feltéve, ha a kérelmező és családja az Szt. szerinti vagyonnal nem rendelkezik.



V. Fejezet


14. Visszatérítendő települési támogatás



19. § (1) A szociális hatáskör gyakorlója visszatérítendő – pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő, kamatmentes - települési támogatást (a továbbiakban: visszatérítendő támogatás)  nyújt annak a szociálisan rászoruló, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott öregségi nyugdíjban részesülő kérelmezőnek:


  1. akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 230 %-át, egyedül élőnél 250 %- át,


  1. akinek  a nyugdíja a nyugdíjminimum összegét meghaladja,


  1. aki a visszafizetést vállalja,


  1. aki korábbi – bármely címen kapott – önkormányzati kölcsönét határidőre visszafizette.


(2) Kizárható a visszatérítendő támogatásból biztosításából az, aki:


  1. rendelkezik olyan vagyonnal, amellyel nehéz anyagi helyzetének enyhítését megoldhatná,


  1. bármely korábbi önkormányzati kölcsöne, vagy az önkormányzat felé vállalt fizetési kötelezettsége törlesztését, vagy a megállapított részletfizetési kedvezményét, fizetési halasztását nem, vagy késedelmesen teljesítette.    


(3) A visszatérítendő támogatást – ide nem értve az év végére eső megállapításokat – úgy kell megállapítani, engedélyezni, hogy annak visszafizetésére – lehetőleg – még a megállapítás évében sor kerüljön.


(4) A visszatérítendő támogatás összege egy alkalommal nem lehet több, mint a nyugdíjminimum két-és félszerese, s az egy családban élők külön-külön nem részesíthetőek ebben a támogatásban.


(5) A visszatérítendő támogatás felhasználási céljáról, összegéről, a visszafizetés idejéről, feltételeiről, a szociális hatáskör gyakorlója határozatával dönt, mely alapján megállapodást köt a támogatásban részesítettel.


(6) A támogatás visszafizetésének elmaradása esetén a szociális hatáskör gyakorlója az Szt.-nek a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozó szabályai szerint jár el.



VI. Fejezet


15. Aktív korúak ellátására való jogosultság egyéb feltételei


20. § (1) Az aktív korúak ellátása keretében az Szt. 33. § (1)-(6) bekezdéseiben foglaltakon túl, a támogatásra való jogosultság egyéb feltétele a rendezett lakókörnyezet folyamatos biztosítása.


(2) Rendezett a lakókörnyezet akkor, ha

        

a) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és az
                ahhoz tartozó udvar, kert, előkert


aa) tiszta, rendezett,

ab) rendeltetésszerű használhatósága biztosított,

ac) folyamatos tisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, pormentesítése, valamint szükség szerinti gyakoriságú fűnyírással, kaszálással történő gyommentesítése biztosított,

ad) higiénés állapota alapján fertőzésveszély nem áll fenn, és

ae) területén a kérelmező vagy jogosult biztosítja a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 35. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakat,

b) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakásban vagy házban és az ahhoz tartozó udvaron a szemét gyűjtésére és tárolására rendelkezésre áll rendeltetésszerűen használt, a hulladékszállítást végző szolgáltató által elfogadott hulladéktároló edény,

c) a kérelmező vagy jogosult az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház vizes-helyiségének, illemhelyének rendeltetésszerű használatát, tisztán tartását biztosítja,

d) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott ingatlan előtti járda – járda hiányában egy méter széles területsáv -, a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területe, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területe tiszta, rendezett,


e) a kérelmező vagy jogosult által életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és az ahhoz tartozó udvar, kert, előkert vonatkozásában az a)-d) pontban nem szabályozott eseteken túl a köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló önkormányzati rendeletben foglaltak betartásra kerülnek,


f) a háziállatok tartására megfelelően kialakított hely áll rendelkezésre, melynek a tisztasága is megfelelő – nincs nyoma rágcsálóknak és légyinváziónak, nem folyik szét az udvaron a trágyalé,


g) a kerítés olyan állapotú, amely megakadályozza az állatok elkóborlását, és a kisgyerekek járdára, vagy utcára kiszaladását,


h) a tüzelőnek való rendezett formába felhalmozva, és nem szétszórtan található,


i) a ház előtti csatornarendszer tiszta, nincs teledobálva szeméttel, s a csapadékvíz lefolyását építési törmelék, föld, és növények sem akadályozzák,

j) a ház előtti növényzet nem akadályozza a forgalmat, és a kilátást az úttestre,


k) a művelésre alkalmas - nem parkosított földterületen zöldség, gyümölcs, vagy az állatok takarmányozására szánt növényeket termesztenek.


IV. Fejezet


Záró rendelkezések



21. § (1) E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.


(2) Az Önkormányzattól igényelhető szociális ellátás esetében a kérelmet a következő – a rendelet mellékletét képező – formanyomtatványokon, illetve azok felhasználásával lehet előterjeszteni.


1. melléklet: „Kérelem a települési támogatás megállapításához”,

2. melléklet: „Kérelem a rendkívüli települési támogatás megállapításához”,

3. melléklet: „Kérelem a köztemetés igénybevételéhez.”


(3) E rendeletet az Szt.-ben, valamint a Pr.-ben foglaltakkal együtt kell alkalmazni.


(4) Hatályát veszti Vásárosnamény Város Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások helyi szabályairól szóló 14/1999. (V. 27.) önkormányzati rendelete.


(5) A 2015. március 1- je előtt megállapított lakásfenntartási támogatás a megállapító határozatban megjelölt időpontig folyósítható.




Filep Sándor                                                                                                               Dr. Szilágyi Péter

polgármester                                                                                                                        jegyző



Z Á R A D É K:



A rendelet 2015. február 27. napján került kihirdetésre.


                                                                                                                          …………………………….

                                                                                                                            Dr. Szilágyi Péter jegyző


















 1. melléklet a 3/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelethez

   

KÉRELEM

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS

(települési lakhatási/települési gyógyszer támogatás)

igénybevételéhez


I. Személyi adatok:

1. A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve:

.................................................................................................................................................................

Születési neve: .........................................................................................................................................................

Anyja neve: .........................................................................................................................................................

Születés helye, ideje: .......................................................................................................................................................

Lakóhely: ….....irányítószám ................................................................................................................. település ..........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó

Tartózkodási hely: …….. irányítószám ................................................................................................. település ...........................................................utca/út/tér .............. házszám ............ épület/lépcsőház ............... emelet, ajtó


Társadalombiztosítási Azonosító Jele: …......................................................................

Állampolgársága:……………………..

Telefonszám (nem kötelező megadni): ..................................................................................................

E-mail cím (nem kötelező megadni): ……………………………………………………………….....


A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

Szabad mozgás és tartózkodási joggal rendelkező, vagy

EU kék kártyával rendelkező, vagy

bevándorolt/letelepedet, vagy

menekült/oltalmazott/hontalan

Státusz elismerő határozat száma:..........................................

2. A kérelmező családi állapota:   egyedül álló(hajadon/nőtlen)

                                                      egyedül élő

                                                      házastársával/élletársával/bejegyzett éllettársával lakik együtt

                                                      házastársától külön él

                                                      elvált

                                                      özvegy    (a megfelelő rész aláhúzandó)


3. Közgyógyigazolvánnyal rendelkezik-e :

                                                    IGEN     -     NEM

(gyógyszertámogatás igénylése esetén a megfelelő rész aláhúzandó)

4. Kérelmezővel közös háztartásában élők személyi adatai/ száma: …...……….fő

Név (születési név)

Születési helye, ideje

Anyja neve

Társadalombiztosítási Azonosító jel

























II. Jövedelmi adatok

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat, járási hivatal és egyéb szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem







III. Lakásviszonyok (csak a lakhatási támogatás igénybevételekor töltendő)

A támogatással érintett lakás nagysága: …………..m2


A lakásban tartózkodás jogcíme: ………………………………………………………..


IV. Nyilatkozatok


1. A kérelemmel érintett lakásba előrefizetős gáz-vagy áramszolgáltatást mérő készülék került-e felszerelésre (csak a lakhatási támogatás igénybevételekor töltendő):

                                                         Igen          -           Nem

(a megfelelő rész aláhúzandó)


Amennyiben igen, kérjük nevezze meg a szolgáltatót: ……………. ………………………………


(Azon személy részére, akinél készülék működik, a települési támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is [63/2006. (III.27.) Korm. rend. 22. § (1) bekezdés)


2. A támogatást:

a)  a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás:

                     E- On                                    Tigáz Zrt.                                                   Vízdíj

b) rendszeres gyógyszer kiadásaim

fedezésére kérem megállapítani.

(a megfelelő rész aláhúzandó)


A támogatást:

a) postai úton

b) az önkormányzat házi pénztárából készpénzzel

c)………………...…Bank által vezetett   ….………………számú folyószámlára történő átutalással kérem folyósítani.

(A megfelelő rész aláhúzandó)


3. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy

- életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),


4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, alulírott ……………………………....(név) Vásárosnamény, ……………………….. út ……. szám alatti lakos gyermekemet/gyermekeimet egyedül nevelem.

Tartás díjban nem részesülök/részesülök. (a megfelelő rész aláhúzandó amennyiben releváns)


5. Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az adóhatóság hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő  felhasználásához.


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül és a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett támogatást kamattal megemelt összegben visszaigényelheti.


Kérelmem kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok:   igen          nem


Vásárosnamény, 20…. …………….hó …….nap

                                                              ……………………………...

                                                              kérelmező aláírása






Vagyonnyilatkozat

I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ..........................................................................................................................................................

Születési neve: ............................................................................................................................................

Anyja neve: ................................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: .........................................................................................................................

Lakóhely: ...................................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ......................................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: ........................................................................................................

II. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának, települési lakhatási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona

1. Ingatlanok

a) Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ...........……......................... város/község ......…………................... út/utca........... hsz. alapterülete: ......... m2, tulajdoni hányad: ..............., a szerzés ideje: ............. év,  helyrajzi száma:………………………………

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)


b) Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: .................................... város/község ...................................... út/utca ................. hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ........................,
a szerzés ideje: ................ év  , helyrajzi száma:………………… Becsült forgalmi érték: …......................... Ft.


c) Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ............................ címe: ...................................... város/község........................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év  , helyrajzi száma:……………………………… helyrajzi száma:………………………Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

d) Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ........................................ város/község .............................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év, helyrajzi száma:………………………………   Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

2. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

a) személygépkocsi: ......................................... típus .................. rendszám ………………..évjárat

a szerzés ideje: .............................................................         Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz: .............................. típus .................. rendszám ………………..évjárat

a szerzés ideje: .............................................................         Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.


Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap

                            ................................................

                                           aláírás                    

                

Megjegyzés:


Ha a kérelmező vagy a háztartás tagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyar Köztársaság területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

 * Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

** Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.









































Tájékoztató a települési lakhatási/gyógyszertámogatási

kérelem kitöltéséhez

1. Személyi adatok

Háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.

Lakóhely vagy tartózkodási hely: a kérelem benyújtását megelőzően az okmányirodánál bejelentett és a lakcímet igazoló érvényes hatósági igazolványba (lakcímkártyába) bejegyzett lakóhely vagy tartózkodási hely.


Gyermek:

- a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

2. Jövedelemre vonatkozó adatok

Jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, továbbá az a bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításánál a bevételt az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. Elismert költségnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben elismert költség, valamint a fizetett tartásdíj. Befizetési kötelezettségnek minősül a személyi jövedelemadó, az egyszerűsített vállalkozási adó, a magánszemélyt terhelő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, egészségbiztosítási hozzájárulás és járulék, egészségügyi szolgáltatási járulék, nyugdíjjárulék, nyugdíjbiztosítási járulék, magán-nyugdíjpénztári tagdíj és munkavállalói járulék.

Ha a magánszemély az egyszerűsített vállalkozói adó vagy egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás alapjául szolgáló bevételt szerez, a bevétel csökkenthető a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint elismert költségnek minősülő igazolt kiadásokkal, ennek hiányában a bevétel 40%-ával. Ha a mezőgazdasági őstermelő adóévi őstermelésből származó bevétele nem több a kistermelés értékhatáránál (illetve ha részére támogatást folyósítottak, annak a folyósított támogatással növelt összegénél), akkor a bevétel csökkenthető az igazolt költségekkel, továbbá a bevétel 40%-ának megfelelő összeggel vagy a bevétel 85%-ának, illetőleg állattenyésztés esetén 94%-ának megfelelő összeggel.


Nem minősül jövedelemnek: az Szt. által meghatározottakon túl az önkormányzat által meghatározott ellátások.

A jövedelemszámításnál figyelmen kívül kell hagyni a közfoglalkoztatásból származó havi jövedelemnek a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét meghaladó részét.

A háztartás tagjainak jövedelmét külön-külön kell feltüntetni. A családi pótlékot, az árvaellátást és a tartásdíj címén kapott összeget annak a személynek a jövedelmeként kell figyelembe venni, akire tekintettel azt folyósítják.

A havi jövedelem kiszámításakor

- rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap,

- nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap

alatt kapott összeg egy havi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

Jövedelem típusai:

- Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

- Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

- Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

- Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, az átmeneti bányász járadék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

- Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

- Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.


A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


3. Nyilatkozatok


A lakhatást legnagyobb mértékben veszélyeztető költségnek kell tekinteni különösen a lakásfenntartási költségek legnagyobb hányadát képező költségeket, valamint azon költségeket, amelyek kiegyenlítése tekintetében a kérelmezőnek  elmaradása van.


A kérelemhez csatolandó egyéb mellékletek:

- A kérelmet megelőző naptári negyedév lakásfenntartási számláit és befizetett csekkjeit:

(pl. gáz, villanyáram, víz, csatorna, tüzelőanyag, kéményseprés, szemétszállítás, közös költség, lakáscélú pénzintézeti kölcsön törlesztő részlete, írásbeli szerződésbe foglalt albérleti díj),

- amennyiben a háztartásban együtt lakók közül valaki nem rendelkezik semmilyen jövedelemmel, az illetékes szerv igazolását arról, hogy regisztrált munkanélküli és nem részesül semmilyen ellátásban,

- a lakásban tartózkodás jogcímének hitelt érdemlő igazolását,

- a lakás nagyságát hitelt érdemlő módon igazoló okiratot (pl. építési engedély, használatbavételi engedély, lakásbiztosítási szerződés, olyan  tulajdoni lap, adásvételi szerződés, nyilatkozat, amely tartalmazza a lakás nagyságát)

- a támogatott szolgáltatást szolgáltatási vagy közszolgáltatási szerződés alapján szerződőként igénybe vevő fogyasztónak és a fogyasztási helynek a szolgáltató általi azonosításához szükséges adatot,

- [10]a háziorvos, szakorvos által kiállított, az OEP által támogatott, receptköteles, a havi – diagnosztizált krónikus beetegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszerekről és azok költségéről szóló igazolás. (Amennyiben az igazolás nem tartalmazza a gyógyszer(ek) költségét, akkor gyószerész igazolása a gyógyszerköltségről.)

Amennyiben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. tv. 29. § (9) bekezdése alapján tájékoztatást kér az ügy iktatási számáról, az eljárás megindításának napjáról, az ügyintézési határidőről, ügyintézőjéről és az ügyintéző hivatali elérhetőségéről, szíveskedjen a kérelméhez csatoltan, írásban jelezni.

























2. melléklet a 3/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelethez


KÉRELEM

A rendkívüli települési támogatás igénybevételéhez



I. Az igénylő adatai:

1./ Neve: ………………………………………………………………………………………………….    

Születési neve: …………………………………………………...............................………….

Anyja neve:……………………………………………………………………………………..

Születési helye ideje: ……………………………...……………………………………………

Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/:………--…………………………………….

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma:…….…..…………………………………

Telefonszám :…………………………………………………………………………………...

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/



2. / Állampolgársága : …...........................


A kérelmező idegenrendészeti státusza (nem magyar állampolgárság esetén):

- Szabad mozgás és tartózkodási joggal rendelkező, vagy

- EU kék kártyával rendelkező, vagy

- bevándorolt/letelepedet, vagy

- menekült/oltalmazott/hontalan

Státusz elismerő határozat száma:..........................................

( a megfelelő rész aláhúzandó)


3./ Családi állapota:

- egyedülálló (hajadon, nőtlen),

- egydül élő,

- házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

- házastársától külön élő,

- elvált,

- özvegy.


(a megfelelő rész aláhúzandó)



4./ Lakóhely: …………………………………..helység …………….………………….utca …………...sz…………..em………………..ajtó.


Tartózkodási hely: …………………………….helység …………………………..….utca …………...sz…………..em. ……………... ajtó


Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek.

(a megfelelő rész aláhuzandó)


5./ A kérelem benyújtásának időpontjában az rendkívüli települési támogatás kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:




Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Taj szám































II.  A rendkívüli települési támogatás igénylésének indoka:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________

III. Jövedelmi adatok*

A kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A.

B.

C.

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek

1.

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó
ebből: közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat, járási hivatal és egyéb szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem








Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki).   ………....    Ft/hó.


(* A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat 1-6 pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)




IV. Egyéb nyilatkozatok:


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, alulírott ……………………………....(név) Vásárosnamény, ……………………….. út ……. szám alatti lakos gyermekemet/gyermekeimet egyedül nevelem.


Tartás díjban nem részesülök/részesülök. (a megfelelő rész aláhúzandó amennyiben releváns)


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §- ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – az iletékes adóhatóság - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.


Kijelentem, hogy a támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok.

(Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)




Vásárosnamény, 20….. …………………. hó……… nap

                                                           

                                                                          ……………………………...

                                                                                                kérelmező aláírása



























Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez


I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.


- család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.


- közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló

keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél

fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató

vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, 

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy

beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25.

életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek), 

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a

szülő házastársa vagy élettársa;


- háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező

személyek közössége.)


II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni.

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni. 

Jövedelem típusai:

Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a endszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan érbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.


A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát

a kérelemhez mellékelni szükséges.





III. Mellékletek:


A kérelem ügyfélszolgálatnál történő benyújtása esetén az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa és lakcímkártyája és a vele egy háztartásban lakó személyek lakcímkártyája és TAJ kártyájának bemutatása szükséges.


Csatolandó mellékletek:

A jövedelme igazolására: 

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről az adóhatóság igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén a Járási Hivatal megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

h) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat,

i) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat .

j) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

k) minden olyan okirat(pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet.

- gyógyszertámogatás igénylése esetén a háziorvos, szakorvos által kiállított, az OEP által támogatott, receptköteles, betegséghez közvetlenül kapcsolódó gyógyszerekről és azok költségéről szóló igazolás vagy vény. (Amennyiben az igazolás vagy vény nem tartalmazza a gyógyszer(ek) költségét, akkor gyószerész igazolása a gyógyszerköltségről.)




























 3. melléklet a 3/2015. (II. 27.) számú önkormányzati rendelethez


KÉRELEM


A köztemetés igénybevételéhez 

1./ Kérelmező adatai:


Kérelmező neve:  …………………………………………………………………

Születéskori neve:…………………………………………………………………….

Születési helye, ideje…………………………………………...…………………

Anyja neve:………………………………………………………………………

Kérelmező TAJ száma:…………………………………………………………...                  


Telefonszám:………………………………………………


2./ Állampolgársága:  magyar, külföldi-bevándorolt, külföldi menekült *


Amennyiben nem magyar állampolgár, a letelepedést ill. menekült státuszt megállapító határozat száma:   ……………………./…………..


3./ Lakcím:


Lakóhely:……………………………………………...helyiség …..………………………...utca ………………….sz………...em………………….ajtó.


Tartózkodási helye (ha nem azonos az állandó lakcíméve): ……………………………

………..…………helyiség………………………..utca…………..sz……..em…….ajtó

4. /Az elhunyt adatai:

Neve:  …………………………………………………………………….…………

Születéskori neve: ………………………………………………………..................

Születési helye, ideje……………………………………...…………........................

Anyja neve:…………………………………………………….................................

TAJ száma:…………………………………………………………………………..

Állampolgársága: ………………...………………………………………………….                        


5./ A köztemetést igénylő személy rokonsági kapcsolatban állt-e az elhunyt  személlyel? *


                          IGEN      -     NEM

__________________________

*  a  kívánt rész aláhúzandó 


6./  Rokonsági kapcsolat foka :


………………………………………………………………………………..............

7./  A támogatás igénylésének indokai:


………………………………………………………………………….................


…………………………………………………………………………………..........


……………………………………………………………………………………......


…………………………………………………………………………………..........


Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok valósak.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás visszavonásra kerül, és a jogtalanul felvett támogatást a folyósító szerv kamattal növelt összegben visszaköveteli.

Kérelmem kedvező elbírálása esetén fellebbezési jogomról lemondok:  igen / nem




……………………………,   …………év ……………….hó …..nap


                                                                               

                                                                                                        …………………………………….

                                                                                                                     a kérelmező aláírása






























Tájékoztató


A haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármesterének kell – a halálesetről való tudomásszerzést követő 30 napon belül – gondoskodnia az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről, ha


a)    nincs, vagy nem lelhető fel az eltemettetésre köteles személy, vagy

b)   az eltemettetésre köteles személy az eltemettetésről nem gondoskodik 


A települési önkormányzat a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi. 


Figyelem!


A szociális törvény alapján a kérelmező családjában, az egy főre eső jövedelem kiszámításánál kérjük az alábbi meghatározás szerint vegyék figyelembe a családtagokat.


Család: az egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók összessége.    


Közeli hozzátartozó: a házastárs, élettárs, a 20 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, illetve a 25 évesnél fiatalabb önálló keresettel nem rendelkező nappali tagozaton egyetemi, főiskolai tanulmányokat folytató, valamint korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, illetőleg a testi, érzékszervi, értelmi, beszéd vagy más fogyatékos vérszerinti, örökbefogadott, mostoha- és nevelt gyermek.   


Egyedülélő: az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik.


Háztartás: az egy lakásban együtt élő, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége. 


A kérelem kötelező mellékletei:

-           az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatának fénymásolata






















[1]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 11. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[2]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[3]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[4]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[5]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[6]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[7]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[8]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 11. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[9]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 9. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től

[10]

A rendelet szövegét a 10/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelet 10. §-a módosította. Hatályos: 2015.10.01.-től